11.08.2023
11.08.2023
HY721 widziałem najpierw w Łagiewnikach, później na Grzegórzeckiej - jazda testowa. Chociaż testowo wyświetlił się w TTSS na "22" to jeszcze nie była premiera.
Re: 11.08.2023
Ja z kolei dzisiaj widziałem miedzy godziną 11,20 a 11,45 Lajkonika II #HY 710 jako Nauka Jazdy na Al. Pokoju - kierunek Rondo Grzegórzeckie.impuls pisze: 11 sie 2023, 14:38 HY721 widziałem najpierw w Łagiewnikach, później na Grzegórzeckiej - jazda testowa. Chociaż testowo wyświetlił się w TTSS na "22" to jeszcze nie była premiera.

Dużo jest szkoleń, na pewno na Nauka jazdy był dzisiaj HY703 i jeden NGT6 numeru nie pamiętam. W związku ze zwiększeniem ilości brygad po otwarciu Górki N., potrzeba więcej prowadzących.
Po Krakowie ciągle goni!
Lajkoniku laj, laj, poprzez cały kraj[...]
Lajkonik zgubił patyka.
Lajkoniku laj, laj, poprzez cały kraj[...]
Lajkonik zgubił patyka.
#utrudnienia_pkk (20:45) Lajkonik zgubił pantograf na skrzyżowaniu Limanowskiego i Na Zjeździe. Foto: Ula, info: Lidia.
Heh... trochę to mało bezpiecznie wygląda! Jakim cudem tak po prostu spadł...?! Coś takiego może w 'biały dzień' wydarzyć się na przykład na przystanku? Przecież jak taka kupa żelastwa przygniecie stojącą tam starszą osobę lub dziecko, to mogą tego nawet nie przeżyć! Biorąc pod uwagę do tego jeszcze na przykład poruszanie się tramwaju i energię posiadaną przez taki pantograf w ruchu, to przerażające...
-
- Znawca
Ile waży pantograf?
Dokładnej wagi nie znam, ale spokojnie ponad 100kg ważą pantografy.eurokierzaw pisze:Ile waży pantograf?
Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
150 - 180kg ważą, zależnie od modelu.Michajlo pisze: 13 sie 2023, 7:41 Dokładnej wagi nie znam, ale spokojnie ponad 100kg ważą pantografy.
Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
-
- Znawca
W takim razie fysztof ma rację. Śmierć przez przygniecenie na miejscu.
Wobec tego MPK powinno, ze Stadlerem przyjrzeć się bliżej sprawie i podać do publicznej wiadomości wnioski.
Jeśli coś wisiało na sieci i pantograf się zahaczył i spadł, to powinien być mocniej przymocowany. Tak samo zbyt szybkie wejście w zakręt, też nie powinno dawać takiego efektu.
Wobec tego MPK powinno, ze Stadlerem przyjrzeć się bliżej sprawie i podać do publicznej wiadomości wnioski.
Jeśli coś wisiało na sieci i pantograf się zahaczył i spadł, to powinien być mocniej przymocowany. Tak samo zbyt szybkie wejście w zakręt, też nie powinno dawać takiego efektu.
Wystarczyło, że pantograf "wyszedł" spod sieci na moment. Wtedy nastąpiło jego podniesienie do maksymalnej wysokości, a następnie zahaczył o sieć bądź prędzej wysięgnik, który jest solidną konstrukcją i wyrwanie z poszycia dachowego gotowe. Nie wiem jak to często się zdarza w ruchu tramwajowym, ale na swoim podwórku kolejowym kilkukrotnie już widziałem takie zdarzenia. Najczęściej dochodziło do nich właśnie na przejściach rozjazdowych, podobnie jak w tym przypadku. Są to jednak skrajnie rzadkie zdarzenia i wg mnie nie ma co panikować.eurokierzaw pisze: 13 sie 2023, 10:29 Jeśli coś wisiało na sieci i pantograf się zahaczył i spadł, to powinien być mocniej przymocowany. Tak samo zbyt szybkie wejście w zakręt, też nie powinno dawać takiego efektu.
W przypadku tramwajów takie "wypantografienie"Kowalik pisze: 13 sie 2023, 14:21 Wystarczyło, że pantograf "wyszedł" spod sieci na moment. Wtedy nastąpiło jego podniesienie do maksymalnej wysokości, a następnie zahaczył o sieć bądź prędzej wysięgnik, który jest solidną konstrukcją i wyrwanie z poszycia dachowego gotowe. Nie wiem jak to często się zdarza w ruchu tramwajowym, ale na swoim podwórku kolejowym kilkukrotnie już widziałem takie zdarzenia. Najczęściej dochodziło do nich właśnie na przejściach rozjazdowych, podobnie jak w tym przypadku. Są to jednak skrajnie rzadkie zdarzenia i wg mnie nie ma co panikować.

Szczególnie, że w tym rejonie (skrzyżowanie Getta / Limanowskiego) nie masz żadnych wysięgników trakcyjnych - sieć jest podwieszona do słupów stojących przy chodnikach, więc w zasięgu pantografu masz wyłącznie same druty:
https://www.google.pl/maps/@50.0455492, ... ?entry=ttu