W nowej propozycji Kobylany tracą ok. 43% połączeń z Zabierzowem, dlatego wolimy (osoby, z którymi mam kontakt) dodanie kursów wariantowych do Radwanowic, lecz bez skrócenia 278.dominik920 pisze: 13 lis 2023, 19:19 Taka pokręcona trasa pewnie jest z tego względu że Gmina Zabierzów chce zapewnić mieszkańcom nie tylko zachowanie dojazdu do Krzeszowic po skróceniu 278 ale także bezpośrednie połączenie z Zabierzowem bowiem według wstępnych planów skrócona trasa 278 ma omijać wjazd pod Zabierzów Młyn i stąd pewnie ta nowa linia wewnątrz gminna ma taką trasę naokoło aby dalej mieszkańcy Kobylan, Więckowic czy Radwanowic mieli zapewniony bezpośredni dojazd do Zabierzowa.
Zabierzów, Krzeszowice
Re: Zabierzów, Krzeszowice
Nowy przystanek Balice Krakowska dla linii 209, 228, 258
https://ztp.krakow.pl/transport-publicz ... y/525-2023
https://ztp.krakow.pl/transport-publicz ... y/525-2023
Czyli wyrzucą 268 i 278 z Zabierzowa Młyn tylko po to, żeby zrobić miejsce tej śmiesznej linii do Krzeszowic? O ile w ogóle ona się pomieści z stojącą tutaj linią 218...
Teraz po latach wyjdzie problem braku pętli w okolicach dworca PKP w Zabierzowie. Nie sądzę, że mieszkańcy pozwolą na zabranie 268 i 278 z Zabierzowa.
Według mnie 278 mogłaby zostać jak jest. Pokręcona trasa? Trudno, zapewnia wiele lokalnych relacji. Natomiast dodatkowo linia o numerze 288 lub 298 na trasie Radwanowice - Rudawa - Więckowice - Zabierzów Rynek - Szczyglice - Lotnisko. Po co taka trasa? 1. Wzmacniamy 278 w relacjach lokalnych. 2. Tworzymy dowozówkę na SKA w Rudawie oraz Zabierzowie i ewentualnie dla Szczyglic i kawałka Balic do SKA na lotnisko. 3. Przywracamy pracowniczy dojazd na lotnisko dla mieszkańców Balic i Szczyglic. 4. Południowa część gminy ma szybszy dojazd do centrum gminy niż jazda 218 naokoło.
Teraz po latach wyjdzie problem braku pętli w okolicach dworca PKP w Zabierzowie. Nie sądzę, że mieszkańcy pozwolą na zabranie 268 i 278 z Zabierzowa.
Według mnie 278 mogłaby zostać jak jest. Pokręcona trasa? Trudno, zapewnia wiele lokalnych relacji. Natomiast dodatkowo linia o numerze 288 lub 298 na trasie Radwanowice - Rudawa - Więckowice - Zabierzów Rynek - Szczyglice - Lotnisko. Po co taka trasa? 1. Wzmacniamy 278 w relacjach lokalnych. 2. Tworzymy dowozówkę na SKA w Rudawie oraz Zabierzowie i ewentualnie dla Szczyglic i kawałka Balic do SKA na lotnisko. 3. Przywracamy pracowniczy dojazd na lotnisko dla mieszkańców Balic i Szczyglic. 4. Południowa część gminy ma szybszy dojazd do centrum gminy niż jazda 218 naokoło.
Tak, dokładnie. Przynajmniej jest taki plan...Paulow pisze: 16 lis 2023, 22:09 Czyli wyrzucą 268 i 278 z Zabierzowa Młyn tylko po to, żeby zrobić miejsce tej śmiesznej linii do Krzeszowic? O ile w ogóle ona się pomieści z stojącą tutaj linią 218...
Mieszkańcy ogólnie marudzą o cheć zabrania 278 i 268 spod Młynu (w końcu zapewniają bezpośrednie połączenie m.in. z urzędem).
Dzięki za twój pomysł, który jest dość trafny dla lokalnych relacji, co jak widać urzędnicy nie rozumieją.
-
- Miłośnik
W przypadku 268 na zebraniu wiejskim w Karniowicach mieszkańcy wyraźnie zaznaczyli swój sprzeciw aby linia omijała Zabierzów, podjęli nawet uchwałę w tej sprawie w ramach której zgodzili się aby autobus omijał Ujazd ale zgłosili sprzeciw aby linia omijała wjazd pod Zabierzów Młyn, jeśli urzędnicy wprowadzą zmianę w ramach której 268 będzie omijało Zabierzów to będzie to brak poszanowania mieszkańców zgłaszających na zebraniu sprzeciw, tym bardziej że Karniowice raczej nie dostaną w zamian żadnej linii wewnętrznej która zapewniałaby bezpośredni dojazd do Zabierzowa.GoMeZz391 pisze: 17 lis 2023, 10:06 Tak, dokładnie. Przynajmniej jest taki plan...
Mieszkańcy ogólnie marudzą o cheć zabrania 278 i 268 spod Młynu (w końcu zapewniają bezpośrednie połączenie m.in. z urzędem).
Dzięki za twój pomysł, który jest dość trafny dla lokalnych relacji, co jak widać urzędnicy nie rozumieją.
Mieszkańcy wyrazili swoje zdanie, a odpowiedzi ze strony urzędników nie widać. Widać natomiast, że są przygotowywane podwaliny pod linię Zabierzów-Krzeszowice (stosowne uchwały obu gmin).dominik920 pisze: 17 lis 2023, 10:29 W przypadku 268 na zebraniu wiejskim w Karniowicach mieszkańcy wyraźnie zaznaczyli swój sprzeciw
Między Brzezinką a Rudawą - jak skręt na Niegoszowice, postawiono dwa perony przystankowe z wiatami.
Jak mnie oczy nie mylą, będą nosić nazwę "RUDAWA GRANICA".
I ja się pytam, po co taka nazwa, która nic nie mówi… lepiej już Brzezinka Krakowska lub Brzezinka Droga do Niegoszowic.
I ja się pytam, po co taka nazwa, która nic nie mówi… lepiej już Brzezinka Krakowska lub Brzezinka Droga do Niegoszowic.
Owszem jest taka nazwa tego zespołu przystankowego. I szczerze, jestem lekko zażenowany że osoba która uważa się za znawcę komunikacji miejskiej Kraków i często się w dyskusjach udziela niekiedy wprowadzając w błąd (ale to już nie moja sprawa) nie wie że przystanki leżą na terytorium Rudawy a nie Brzezinki + tam nie ma ulicy Krakowskiej...GoMeZz391 pisze:Między Brzezinką a Rudawą - jak skręt na Niegoszowice, postawiono dwa perony przystankowe z wiatami.
Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
Nikt tu nie sugeruje, że one nie leżą na terytorium Rudawy.Michajlo pisze: 23 lis 2023, 18:45 Owszem jest taka nazwa tego zespołu przystankowego. I szczerze, jestem lekko zażenowany że osoba która uważa się za znawcę komunikacji miejskiej Kraków i często się w dyskusjach udziela niekiedy wprowadzając w błąd (ale to już nie moja sprawa) nie wie że przystanki leżą na terytorium Rudawy a nie Brzezinki + tam nie ma ulicy Krakowskiej...
Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
Tylko nazwa przystanku powinna lepiej oddawać jego lokalizację, co nam mówi Granica, tyle co nic, bo ona jest z każdej strony...
Dlatego nazwy nie zawsze pasują od nazwy miejscowości - przykład nawet z przystankiem Rudawa 21 Lipca, gdzie stara jego nazwa lepiej oddawała jego położenie - Radwanowice I.
Tak samo tu lepiej oddaje położenie przystanek z nazwą Niegoszowice lub Brzezinka, gdzie dla Rudawy on nic nie daje.
A co do ulic, w tamtym miejscu mamy dla części rudawskiej ulicę Księdza Kardynała Albina Dunajewskiego, a dla części brzezińskiej ulicę Krakowską, która idzie w lewo na Niegoszowice do osiedla, a pierwsze domy po lewej stronie przed osiedlem mają adres Brzezinka ul. Krakowska.
Kto ustala nazwy przystanku? Gmina czy powiat?
Z tego co wiem zarządca drogi, czyli w tym wypadku będzie to powiat.
Artykuł na Krabok pt. "Nowa linie „288” i „298” oraz inne zmiany tras autobusów zabierzowskich"
https://krabok.wordpress.com/2023/11/26 ... rzowskich/
https://krabok.wordpress.com/2023/11/26 ... rzowskich/
Już widzę te wzmocnienia. Spodziewam się, że uruchomią 288 co 60 minut, skrócą 278 i coś dołożą i tyle. Dlaczego? Bo nadal brakuje kierowców, a będzie gorzej, a nie lepiej. Stawki za kursowanie MPK na aglomeracji też mają wystrzelić w górę.
-
- Ekspert
Chyba powoli pora na przetarg na aglo...?
A nie było gdzieś wspominane, że od dłuższego czasu ZTP ma jedną brygadę na zapas na te zmiany? Acz fakt, że sytuacja kadrowa jest trudna.mkm3 pisze: 26 lis 2023, 22:23Już widzę te wzmocnienia. Spodziewam się, że uruchomią 288 co 60 minut, skrócą 278 i coś dołożą i tyle. Dlaczego? Bo nadal brakuje kierowców, a będzie gorzej, a nie lepiej. Stawki za kursowanie MPK na aglomeracji też mają wystrzelić w górę.
Chyba że poczekają do drugiej połowy 2024 gdy wejdzie Mobilis.
W połowie listopada 2022 zapowiedziano przetarg na obsługę agloX (link). Chyba powinni niebawem podać SIWZ i resztę?