pasazer_mobilisu pisze: 24 sty 2024, 17:11
Czy osoby słabowidzące widzą numer na wyświetlaczu niżej a na tym nieco wyżej już nie?
Z tego co słyszałem, to może chodzić o to, że osoby słabowidzące mają problem z czytaniem "pływających" napisów - bo wtedy wszystko na tym wyświetlaczu zlewa im się w jedną plamę. A że u nas dość często zdarzają się "pływające" kierunki - to zapewne postanowili dołożyć osobny mały wyświetlacz z nieruchomym numerem linii, dzięki czemu łatwiej takim osobom go odczytać.
Dotarła też do mnie informacja, że wspomnianym osobom znacznie łatwiej jest przeczytać numer jeśli jest wyświetlany w białym kolorze, a nie bursztynowym.
Z tym chyba jest różnie - "jeden rabin mówi tak, drugi rabin mówi nie"

Znalazłem na warszawskim forum Wawkom wypowiedzi kilku osób niedowidzących - podobno zależy to od wady wzroku, jednym łatwiej jest z białymi wyświetlaczami, innym z bursztynowymi.
Ale wśród komentarzy jest jeden, który trochę podpowiada jak to rzeczywiście może być z tymi kolorami. Takie pytania - jakiego koloru są np. linie ostrzegawcze (na peronach kolejowych)? Albo wewnątrz pojazdów - jakiego koloru są świecące diody zamontowane w poręczach / na stopniach? Nie są przecież białe, tylko żółte / bursztynowe, tak żeby ODZNACZAŁY SIĘ od otoczenia
https://www.wawkom.waw.pl/viewtopic.php ... 2e79967e54