Bilety, kontrole, integracja taryfowa
- pasazer_mobilisu_bez_klimatyzacji
- Ekspert
Re: Bilety, kontrole, integracja taryfowa
To Ciebie tak skontrolowano czy jakiegoś bezdomnego pijaczka, którego jedynym majątkiem jest pół litra czystej dopóki jej nie spożyje?
Nie karmić troli 

Ja kiedyś byłem świadkiem takiej sytuacji, jeszcze za Renomy. Zgłosiłem do biura, żeby zrobili kontrolę wewnętrzną. Kazali mi podać wszystkie dane, numer pojazdu, godzinę, kierunek itd. A na końcu odpisali, że obraz z kamery tramwaju jest niewyraźny, a kontroler w rozmowie nie potwierdził mojej wersji, więc umarzają...
Ale może teraz kiedy ztp bezpośrednio za to odpowiada, to będzie lepszy skutek...
Ale może teraz kiedy ztp bezpośrednio za to odpowiada, to będzie lepszy skutek...
-
- Ekspert
Jaki to był pasażer? Żul? Jak tak to co więcej można zrobić? Zadzwoniliby na policję, straciliby z 1h jak nie więcej a za ten czas mogliby wypisać więcej osób, a ten żul czy inny Mietek i tak tego nie zapłaci nigdy.kot_feliks pisze: 01 cze 2024, 20:46 Ostatnia kontrola w '20' na wysokości Błoń:
- poproszę bilet;
- nie mam;
- to proszę dokumenty;
- nie mam, ukradli mi;
- aha ok;
Koniec.
Po co kupować bilety?
Tam też często następuje ciąg dalszy:
- no to jedziemy na koniec trasy i wzywamy policję
- nie chce się panu/i
- ma pan/i rację, do widzenia

- no to jedziemy na koniec trasy i wzywamy policję
- nie chce się panu/i
- ma pan/i rację, do widzenia

ona/jej
-
- Ekspert
Nie żul, normalnie wyglądający gośćScania_9640 pisze: 01 cze 2024, 22:54 Jaki to był pasażer? Żul? Jak tak to co więcej można zrobić? Zadzwoniliby na policję, straciliby z 1h jak nie więcej a za ten czas mogliby wypisać więcej osób, a ten żul czy inny Mietek i tak tego nie zapłaci nigdy.

Natomiast te kontrole od pewnego czasu wyglądają tak, że chyba faktycznie nie ma sensu kupować biletów.
(1) ostatnia sytuacja jw.;
(2) kiedyś jedziemy z dziewczyną, ja pokazuję KKM na tel - ok, ona nie zdążyła włączyć, był wyświetlony... messenger na fb - też ok

(3) z 2-3 sytuacje obok na zasadzie - "nie ma pan biletu", "no nie, nie zdążyłem kupić", "to proszę kupić na kolejnym przystanku";
(4) standardem jest niestety to, że widząc kontrolera jesteś w stanie przejść kawałek dalej i zwyczajnie wysiąść na kolejnym przystanku, bo i tak nie zdążą sprawdzić biletów wszystkim;
Od dłuższego czasu nurtuje mnie jedna sprawa. Na przystankach granicy stref wiszą takie dwukolorowe tabliczki, wskazujące na zmianę strefy. I o ile w przypadku jazdy z Krakowa do aglo to jest to zrozumiałe, bo taka tabliczka wisi na ostatnim krakowskim przystanku i wskazuje, że od tego miejsca jest już "II strefa" to jeszcze rozumiem. Ale analogiczna tabliczka dla kierunku Aglo->Kraków wisi na ostatnim przystanku aglo (np. wczoraj widziałem ją w Węgrzacach a nie na Witkowickiej). Podobnie widziałem też w kilku innych miejscach. Czy to oznacza, że mając bilet na I strefę mogę wsiąść już na tym przystanku i jechać do Krakowa? Czy musiałbym mieć do tego bilet I+II?
No nie - ta tabliczka nie pokazuje, że już jesteś w innej strefie, tylko że "za chwilę PRZEKROCZYSZ GRANICĘ STREF" = więc wsiadając w tym miejscu musisz posiadać bilet na obydwie strefy (tą w której wsiadasz + tą do której wjedziesz):pjetrek pisze: 18 cze 2024, 21:28 Od dłuższego czasu nurtuje mnie jedna sprawa. Na przystankach granicy stref wiszą takie dwukolorowe tabliczki, wskazujące na zmianę strefy. I o ile w przypadku jazdy z Krakowa do aglo to jest to zrozumiałe, bo taka tabliczka wisi na ostatnim krakowskim przystanku i wskazuje, że od tego miejsca jest już "II strefa" to jeszcze rozumiem. Ale analogiczna tabliczka dla kierunku Aglo->Kraków wisi na ostatnim przystanku aglo (np. wczoraj widziałem ją w Węgrzacach a nie na Witkowickiej). Podobnie widziałem też w kilku innych miejscach. Czy to oznacza, że mając bilet na I strefę mogę wsiąść już na tym przystanku i jechać do Krakowa? Czy musiałbym mieć do tego bilet I+II?
- wsiadasz w Krakowie = za chwilę znajdziesz się poza Krakowem, więc jeśli posiadasz np. okresowy tylko na strefę 1, to musisz dokasować na 2,
- wsiadasz poza Krakowem = za chwilę znajdziesz się w Krakowie, jeśli posiadasz okresowy tylko na strefę 2, to musisz dokasować na 1.
Jakim cudem np. przystanek Wrony znajdujący się na terenie Krakowa miałby należeć do 2 strefy?? Przecież granica Krakowa ze Skawiną znajduje się dopiero tuż przed samym rondem z obwodnicą Skawiny.
Zwróć uwagę, jak to jest rozpisane w rozkładach na stronie MPK - granica strefy jest nie NA przystanku, tylko POMIĘDZY nimi. Wspomniany przystanek Wrony - jest w 1 strefie, następnie mamy GRANICĘ STREF, a następnie mamy przystanek Skawina Obwodnica już w 2 strefie.
Ciekawe kiedy miasto zamierza poinformować mieszkańców, że od sierpnia metropolitarne bilety idą w górę. Może jako PKK wyprzedzicie miasto? W końcu uchwała wisi od ponad roku z nową taryfą... Szkoda, że metropolitarne idą w górę. Rozumiem, że zwykły miesięczny drożeje m. in. z kartką Krakowską, ale metropolitarne i tak są drogie.
Dziś jest ten dzień (w pewnym sensie)edek3253 pisze: 27 cze 2024, 11:50 Ciekawe kiedy miasto zamierza poinformować mieszkańców, że od sierpnia metropolitarne bilety idą w górę.
https://youtu.be/rtFSpcFrRV0?si=WJBh5qvVpI4_ujBV
Jeśli dobrze zrozumiałem, mowa wyłącznie o bilecie za 80 zł (według obecnie obowiązującej tabelki, sieciowy bilet miesięczny mieszkańca). Czy to oznacza że podwyżka 10 zł nie dotyczy pozostałych rodzajów biletów okresowych? Czy może mamy się domyślić?
Muszą jakoś to przekazać, bo przecież zaraz ludzie się rzucą na dopiero co wybranych ponownie radnych, którzy tez głosowali za podwyżkami rok temu. A filmik nic nie mówi o metropolitarnych. Oj nieładnie, przecież w uchwale idą ceny o bodajże 15-20 zł w górę. Czyli znów pasażerowie 2xx dostają po tyłku, szczególnie ci, którzy mają dostęp do jednej takiej linii, kursującej kilka razy dziennie... i nie mają pociągu.
PS. Kolejny filmik, w którym tak radosnej informacji nie przekazuje sam dyrektor.
PS. Kolejny filmik, w którym tak radosnej informacji nie przekazuje sam dyrektor.
Zaraz zaraz.. co ten Pan z ZTP mówi? Gdzie jest zapis, że "po roku będzie można zaktualizować cenę biletu miesięcznego tak jakby tą cenę inflacyjną"? Tam jest wprost nowa tabela z cenami i nie ma mowy o jakichś "czy można czy nie można", ale po prostu trzeba wykonać uchwałę sprzed roku. O inflacji nie ma mowy w tej uchwale.
Zarządzenie a uchwała RMK to coś innego.
Zarządzenie a uchwała RMK to coś innego.
-
- Ekspert
Grunt, że udało się przesunąć podwyżkę cen w SPP o 2 lata. Co tam KMK, nią jeżdżą frajerzy.
Portal pomija informację o cenach biletów metropolitarnych. Tak ciężko zajrzeć do uchwały?
Film wrzucony wcześniej jest usunięty. A przynajmniej link nie działa.
Film wrzucony wcześniej jest usunięty. A przynajmniej link nie działa.
Usunięty, nie widzę żadnego reuploadu na kanale Miasta Kraków. Słabemkm3 pisze: 08 lip 2024, 13:53 Film wrzucony wcześniej jest usunięty. A przynajmniej link nie działa.