impuls pisze: 12 wrz 2020, 18:30
Osobiście sporadycznie też korzystałem ze 184 i mi trochę jej brakuje jak i mojej rodzinie. Niemniej autobus nie powinien dublować tramwaju na sporym odcinku i wjeżdżać z silnikami spalinowymi do Centrum do drugiej obwodnicy. Cóż korzystamy z "22" do którego mamy dalej. Na pewno np. mieszkańcy Tyńca chcieliby aby 112 docierało dalej np. do Ronda Mogilskiego, mieszkańcy Liszek aby wszystkie autobusy kończył bliżej Centrum itp. Jeśli ktoś wybrał mieszkanie na peryferiach miasta gdzie nie dociera tramwaj, musi liczyć się z systemem przesiadkowym. Wiem, że się narażę, ale 152 czy 502 też powinno wylecieć z Centrum i wcześniej czy później z niego wyleci. Może wytrwają do otwarcia linii Wieczysta- Mistrzejowice ale nie dłużej.
Jeśli autobus cieszy się popularnością i zapewnia unikatowe relacje, których nie zapewnia tramwaj to powinien móc go nawet dublować na jakimś odcinku.
Grzegórzecka czy Dietla były częstym celem podróży dawnych pasażerów "184". Obecnie po skróceniu linia po prostu stała się pustakiem, bo nie zapewnia już tych relacji, dla których jej poprzednia trasa miała sens.
Czy dawni pasażerowie "184" przesiedli się na tramwaj? Jeśli tak, to w zdecydowanej mniejszości.
Większość pasażerów chcąc dojechać z punktu A do punktu B woli dojechać tam bezpośrednio, niż się przesiadać. Przesiadki to w dużej mierze stracony czas, a jeszcze gorzej jest jak trzeba się przesiadać kilka razy, a taki los muszą ponieść dawni pasażerowie "184", korzystający z jej dawnych unikatowych relacji, jeśli jeszcze nie przesiedli się na samochód.
Jeśli chodzi o linie autobusowe na I obwodnicy, to z podobnych powodów uważam, że powinny tam zostać. Rejon Woli Justowskiej, czy Wiślickiej nie ma linii tramwajowej do centrum, a nie są to jakieś wielkie peryferia miasta, dlatego bardzo dobrze, że mają swoje autobusy, które zapewniają połączenie z I obwodnicą.