Rozkłady powakacyjne 2024

- Linie, trasy, rozkłady
Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Re: Rozkłady powakacyjne 2024

Post autor: Kaszmir » 26 sie 2024, 18:58

ant_sm pisze: 26 sie 2024, 18:36Bardziej mnie rozwala Rondo Mogilskie Opera 02... ciekawi mnie tylko czy to wymysł ZTP, czy może jakiś przykaz z góry, bo nie jestem pewien czy byliby zdolni sami z siebie zmienić nazwę przystanku tylko jednego w całym węźle. Bo inne twory AGH/UR, UJ/AST czy AWF/PK jednak mają logikę bo to para przystanków, a tu jednak tylko jeden i wygląda to delikatnie mówiąc dziwnie.
Też mam wrażenie, że to jakiś przykaz z góry. Zmiana jest całkowicie niemerytoryczna, komplikująca informację pasażerską, podróże oraz zapisy podróżowania z kartą na daną linię. No i wyjaśnij tu pasażerowi, że między przystankami "Rondo Mogilskie 09" ("184" kier. Starowiślna) i "Rondo Mogilskie 08" (autobusy w stronę UE), będzie przystanek o innej nazwie.
ant_sm pisze: 26 sie 2024, 18:36Do tego 137 (...) Zastanawiam się, czy czasem coś nie jest na rzeczy, bo jednak nie ma przywrócenia 100% tego przed wakacjami, więc albo ordynarne cięcia albo problemów z kierowcami ciąg dalszy.
Wg mnie zostawienie linii przyciętej to przymiarki do jej likwidacji, planowanej od jesieni.

ant_sm
Specjalista

Post autor: ant_sm » 26 sie 2024, 19:06

Zorza Polarna pisze: 26 sie 2024, 18:53 Wiadomo. Oboje się nawalają cegłówkami przez to my na tym tracimy. Na jakości usług itd. choćby przez czyli braku popełnianiu fundamentalnych błędów itp. czy kryzys kadrowy który musiał byś czymś spowodowany
No dokładnie ;)
Kaszmir pisze: 26 sie 2024, 18:58 Wg mnie zostawienie linii przyciętej to przymiarki do jej likwidacji, planowanej od jesieni.
Tak tak, bardziej mi chodzi, że cięć jest sporo i pytanie czy wszystkie są wynikiem braku kasy czy może jednak to problemy kadrowe znowu. Bo patrząc na doświadczenie poprzednich lat nie jest to takie pewne, a też ani ZTP ani MPK nie przyzna tego wprost.

Jelczyk
Ekspert

Post autor: Jelczyk » 26 sie 2024, 19:50

Idąc dalej tym tokiem pasuje dodać: Rondo Mogilskie Sądy, Rondo Mogilskie Unity Center.... itd.... itd.....

Robert
Specjalista

Post autor: Robert » 26 sie 2024, 19:53

ZTP ogłosiło zakończenie sezonu letniego na lotnisku (cięcie 300 z f15 na f20) :lol: :lol: :lol:
Obawiam się tylko że zapomnieli o tym powiadomić port, przewoźników i pasażerów.... :shock: Powinni wydać komunikat że powinniśmy ograniczyć swoje podróże lotnicze :lol:
PS dla niewtajemniczonych sezon letni w lotnictwie trwa od końca marca do końca października i w tym okresie (zwłaszcza w Krakowie gdzie nie mamy dużej ilości połączeń czarterowych) ruch lotniczy utrzymuje się na w miarę równym i wysokim poziomie.
Cóż chcieć od nich żeby sprawdzali jak wyglądają sezony na lotnisku jak oni nawet codziennych godzin funkcjonowania nie ogarniają :roll:

Kolejny raz rażąca niekompetencja, myślą wyłączeni tylko z poziomu swojej zabiurkowej pracy 7-15. Zero chęci żeby chociaż sprawdzić jak funkcjonuje miasto, lotnisko, ba nawet dworce kolejowe i autobusowe i jak wygląda na nich ruch :roll: :roll: :roll: większy ruch wieczorami w piątki soboty i niedziele jest dla nich abstrakcja...

impuls
Ekspert

Post autor: impuls » 26 sie 2024, 20:07

- linia 19 – zostanie przywrócona i będzie kursować ze zwykłą częstotliwością i w zwykłych godzinach.

Proszę o wytłumaczenie, bo ja tego nie rozumiem. Czy będzie jeździć w godzinach szczytu czy nie?

Przecież nowi ludzie przyjeżdżają osiedlają się. Komunikaty powinny być jasne z taką częstotliwością przez cały dzień lub w godzinach szczytu.

kucyk
Ekspert

Post autor: kucyk » 26 sie 2024, 20:11

impuls pisze: 26 sie 2024, 20:07 - linia 19 – zostanie przywrócona i będzie kursować ze zwykłą częstotliwością i w zwykłych godzinach.

Proszę o wytłumaczenie, bo ja tego nie rozumiem. Czy będzie jeździć w godzinach szczytu czy nie?
Też się nad tym zastanawiałem czytając już za pierwszym razem ten komunikat. Ale przywykłem już do tych "bubli" pisanych przez Nich. :lol:

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 26 sie 2024, 20:14

impuls pisze: 26 sie 2024, 20:07- linia 19 – zostanie przywrócona i będzie kursować ze zwykłą częstotliwością i w zwykłych godzinach.

Wg mnie tu akurat jest poprawnie opisane. Będzie kursować ze zwykłą częstotliwością (jak dla "19") oraz w zwykłych godzinach (jak dla "19") - czyli f15 i tylko w szczycie.

Robert
Specjalista

Post autor: Robert » 26 sie 2024, 20:19

Kaszmir pisze: 26 sie 2024, 20:14 Wg mnie tu akurat jest poprawnie opisane. Będzie kursować ze zwykłą częstotliwością (jak dla "19") oraz w zwykłych godzinach (jak dla "19") - czyli f15 i tylko w szczycie.
Gdyby wymienili wszystkie linie wraz z ich taktem w komunikacie nic by się nie stało a wszystko byłoby dla każdego jasne i nie byłoby takich dywagacji :roll:
Odrobinę wysiłku by tylko musieli włożyć w to żeby sprawdzić w jakim takcie im linie jeżdżą :lol: Bo objętościowo komunikat by się nic nie zmienił :lol:

W tych komunikatach pisanych od czapy to wygląda tak - robimy zmiany takie i takie a resztę zostawiamy po staremu. Problem w tym że oni prowadzają takie ilości zmian i tak często że już się wszyscy gubią w tym co to znaczy "po staremu"
Tak to wygląda jakby osoba pisząca komunikat za bardzo nie miała pojęcia o czym pisze a przynajmniej nie bierze udziału w organizowaniu transportu publicznego.
Ostatnio zmieniony 26 sie 2024, 20:26 przez Robert, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert

Post autor: yosujiro » 26 sie 2024, 20:24

Robert pisze:ZTP ogłosiło zakończenie sezonu letniego na lotnisku (cięcie 300 z f15 na f20) Obrazek Obrazek Obrazek (...)

Kolejny raz rażąca niekompetencja, myślą wyłączeni tylko z poziomu swojej zabiurkowej pracy 7-15. Zero chęci żeby chociaż sprawdzić jak funkcjonuje miasto, lotnisko, ba nawet dworce kolejowe i autobusowe i jak wygląda na nich ruch :roll: :roll: :roll: większy ruch wieczorami w piątki soboty i niedziele jest dla nich abstrakcja...
Oskarżasz ZTP o niekompetencję, a chyba sam się nią wykazujesz jak chodzi o wiedzę o tej linii. Te 2 miesiące eksperymentu pokazały, że 300 co 15min przez pół dnia jest pustakiem, pojedyncze kursy są przepełnione, a reszta najwyżej zapełniona akceptowalnie. I mówię to z pozycji osoby, która w te wakacje często jeździła tą linią. ZTP robił na niej w sierpniu kilka dni pomiarów, więc raczej rozeznali sytuację. Lotnisko powinno mieć porządne połączenie autobusowe, ale przy obecnym budżecie na KM wolałbym, aby nie przepalano kasy na 300, a dołożyli tam 192. Zapowiedziane f-20 jest i tak na ten moment z ich strony miłym gestem, bo jak na razie 300 z wyższą częstotliwością się nie broni.

Ostatnio zmieniony 26 sie 2024, 20:24 przez yosujiro, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mkm3
Ekspert

Post autor: mkm3 » 26 sie 2024, 20:28

Bo tutaj nie ma co kombinować i trzeba po prostu wydłużyć 192 jako 252 do lotniska, a 300 dalej może sobie kursować jak wcześniej co 30 min.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 26 sie 2024, 20:34

Niestety od początku było wiadomo, że trasa "300" jest mnie atrakcyjna niż dawnych linii. Teraz tymczasowo i tak jest lepiej bo zahacza o Muzeum Narodowe. Jednak gdy wróci na Bielany, może mieć znów mniej pasażerów. "300" z f30 przez Bielany będzie optymalne. Jednak ta linia powinna być uzupełnieniem siatki autobusowej z lotniska, a nie stanowić jej podstawę.

"292", wróć!

Robert
Specjalista

Post autor: Robert » 26 sie 2024, 20:40

yosujiro pisze: 26 sie 2024, 20:24 Oskarżasz ZTP o niekompetencję, a chyba sam się nią wykazujesz. Te 2 miesiące eksperymentu pokazały, że 300 co 15min przez pół dnia jest pustakiem, pojedyncze kursy są przepełnione, a reszta najwyżej zapełniona akceptowalnie. I mówię to z pozycji osoby, która w te wakacje często jeździła tą linią. ZTP robił na niej w sierpniu kilka dni pomiarów, więc raczej rozeznali sytuację. Lotnisko powinno mieć porządne połączenie autobusowe, ale przy obecnym budżecie na KM wolałbym, aby nie przepalano kasy na 300, a dołożyli tam 192. Zapowiedziane f-20 jest i tak na ten moment z ich strony miłym gestem, bo jak na razie 300 z wyższą częstotliwością się nie broni.
Przyjmuje krytykę. Mogę być niekompetentny. Dalej będę utrzymywał że połączenie lotniska obsługującego 10 mln pasażerów rocznie z centrum miasta w którym oficjalnie mieszka 800 tys ludzi (a nieoficjalnie na pewno więcej), dodatkowo z duża liczbą turystów i międzynarodowych firm jedną linia autobusową z taktem f30 czy f20 to parodia...
Pociąg jeździ tylko f30 ale na to ZTP wpływu nie ma. Na autobusy ma a tym bardziej działa wbrew logice. Oni mentalnie są tak odcięci od wszystkich innych środków transportu że ciężko to pojąć.
Co do obłożenia - samo wrzucenie linii to nie wszystko, trzeba jej zapewnić stabilność i przewidywalność. Nikt nie będzie polegał w dojeździe na lotnisko na linii która ma opóźnienia i nie ma zapewnionej rezerwy żeby te opóźnienia niwelować. Samo jej trasowanie tak jak wspomniano wyżej też nie pomaga. W tej formie to jest to linia uzupełniająca do linii głównych które... nie istnieją...

Wojciech
Znawca

Post autor: Wojciech » 26 sie 2024, 20:52

Rozwiązanie jest tak proste. Wydłużyć o ten jeden (lub 6, w zależności od wariantu) przystanek "192", zamienić w "292", a "300" zlikwidować. No nie wierzę, że urzędnicy tego nie widzą, za tym musi stać jakieś lobby. Jeśli (kiedyś) kasa się znajdzie, można wtedy odtworzyć "300" przez Bielany.

tomaszep42
Specjalista

Post autor: tomaszep42 » 26 sie 2024, 21:17

Z tym 189 to po prostu klasyka. Najpierw była zawieszana przy okazji tzw "długich weekendów" a teraz już tylko kursuje od poniedziałku do piątku. Nietrudno zgadnąć dalsze losy tej linii. Będzie szczytówką a potem - likwidacja.

Jelczyk
Ekspert

Post autor: Jelczyk » 26 sie 2024, 21:53

tomaszep42 pisze: 26 sie 2024, 21:17 Z tym 189 to po prostu klasyka. Najpierw była zawieszana przy okazji tzw "długich weekendów" a teraz już tylko kursuje od poniedziałku do piątku. Nietrudno zgadnąć dalsze losy tej linii. Będzie szczytówką a potem - likwidacja.
A to nie dlatego, że jest 189, linia 502 została pocięta???

Zablokowany