Przystanki

- Drogi, torowiska, chodniki, parkingi, inwestycje
kucyk
Ekspert

Re: Przystanki

Post autor: kucyk » 09 wrz 2024, 18:34

A może jeszcze dożyjemy czasów, że będą przywracać nazwy przystankom które nosiły swoje nazwy przez dzisięciolecia? :lol:

Bo kiedyś te obecne "zabawy z nudów" im się skończą. :D

Awatar użytkownika
kbieniu7
Ekspert

Post autor: kbieniu7 » 09 wrz 2024, 22:24

kucyk pisze: 09 wrz 2024, 18:34 A może jeszcze dożyjemy czasów, że będą przywracać nazwy przystankom które nosiły swoje nazwy przez dzisięciolecia? :lol:

Bo kiedyś te obecne "zabawy z nudów" im się skończą. :D
Jak dla mnie to już bardzo zbliżony przypadek mieliśmy: "Most Grunwaldzki" -> "Centrum Kongresowe ICE" -> "Rondo Grunwaldzkie" ;)

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 09 wrz 2024, 23:53

A pamiętacie jak było z "Morcinka"? :)

W 2012 zmieniono "Grębałów Skrzyżowanie" na "Gustawa Morcinka" (link).

Potem rok później chciano zmienić "Gustawa Morcinka" na... "Morcinka" (link). Zmiana była częścią dużo większej akcji korekt nazw przystanków, które całościowo zostały oprotestowane i ZIKiT się z nich wycofał.

Do pomysłu jednak wrócono w 2017 i wtedy dokonano zmiany - "Gustawa Morcinka" przeszło na "Morcinka" (link).

tomta1
Ekspert

Post autor: tomta1 » 10 wrz 2024, 7:11

Fun fact: w 2013 planowano zmiany nazw: „Centralna” na „ Gałczyńskiego”, „EC Łęg” na „Elektrociepłownia” czy też „M1 Nowohucka” na „Centralna”.

Awatar użytkownika
Kowalik
Ekspert

Post autor: Kowalik » 22 wrz 2024, 17:16

Przegapiłem jakiś komunikat o zmianach tras? Na przystanku Turowicza 04 widnieją linie 155,178,224,513. Chodzi o tabliczki bo w gablocie jest jedynie 224.

Awatar użytkownika
Aułrora
Specjalista

Post autor: Aułrora » 22 wrz 2024, 20:05

Kowalik pisze: 22 wrz 2024, 17:16 Przegapiłem jakiś komunikat o zmianach tras? Na przystanku Turowicza 04 widnieją linie 155,178,224,513. Chodzi o tabliczki bo w gablocie jest jedynie 224.
Szczerze nie zdziwiłbym się, gdyby to jakieś chłystki nudząc się dla zabawy pozabierali tabliczki z innych części miasta i po znalezieniu się na Turowicza wsadzili je do szyn z numerkami. Bo szczerze nie widzę powodu dla którego akurat te 3 linie miałyby jechać przez TŁ bez jakiejkolwiek zapowiedzi. Strasznie ten system jest ułomny, że każdy przy drobnym wysiłku i podskoku jest w stanie te tabliczki wyjąć i zabrać.

Taki offtop, ale widziałem kiedyś w mojej byłej szkole typka, który w swojej szkolnej szafce miał wszystkie tabliczki linii 2x7. Naprawdę nic tylko gratulować :lol: :lol: :lol:
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja ;) )

Awatar użytkownika
LLoan
Specjalista

Post autor: LLoan » 22 wrz 2024, 20:19

Temat wałkowany od dłuższego czasu, niestety złodziejstwo tabliczek się szerzy i w zasadzie na co trzecim przystanku informacja pasażerska w tej kwestii jest niewłaściwa. Rozumiem, że obecny system to wygoda dla Pogotowia Przystankowego, ale nawet drobna listwa od góry na klucz kwadrat załatwiłaby sprawę kradzieży i nie dodałaby wiele pracy dla obsługi, a wręcz odwrotnie. Miasto sobie jednak z tego nic nie robi...

Bayer2003
Pomiarowiec

Post autor: Bayer2003 » 22 wrz 2024, 20:30

LLoan pisze: 22 wrz 2024, 20:19 i w zasadzie na co trzecim przystanku informacja pasażerska w tej kwestii jest niewłaściwa.
Raczej na trzecim przystanku jest właściwa - z moich obserwacji wynika, że na większości brakuje jednak przynajmniej jednej linii. Warto dodać, że kradzione są nawet numery linii tymczasowych, jak kursujące dzisiaj muzealne B... Zastanawia mnie tylko po co złodziejom takie tabliczki, ponieważ raczej są one jednym z mniej interesujących przedmiotów które można ukraść.
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie

Awatar użytkownika
LLoan
Specjalista

Post autor: LLoan » 22 wrz 2024, 20:44

Bayer2003 pisze: 22 wrz 2024, 20:30 Raczej na trzecim przystanku jest właściwa - z moich obserwacji wynika, że na większości brakuje jednak przynajmniej jednej linii. Warto dodać, że kradzione są nawet numery linii tymczasowych, jak kursujące dzisiaj muzealne B... Zastanawia mnie tylko po co złodziejom takie tabliczki, ponieważ raczej są one jednym z mniej interesujących przedmiotów które można ukraść.
Co racja to racja... Niestety, "pseudo-miłośnicy" być może uważają to za jakąś cenną pamiątkę, ja natomiast sądzę że jest to nieuczciwe złodziejstwo i działanie na szkodę pasażerów. Czasami również zdarza się, że magicznie gablota jest otwarta i brakuje nawet kartki z rozkładem. Swego czasu pętla tramwajowa na Borku Fałęckim stała się przystankiem "Kosciuszkowców", ale z pewnością można by wymienić pełno takich kradzieżowych anomalii.

Bayer2003
Pomiarowiec

Post autor: Bayer2003 » 22 wrz 2024, 21:18

LLoan pisze: 22 wrz 2024, 20:44 Czasami również zdarza się, że magicznie gablota jest otwarta i brakuje nawet kartki z rozkładem.
To prawda. Dziś na przystanku Cichy Kącik 02 miałem chwilę zwątpienia czy na pewno czekam na "102" we właściwym miejscu - w gablocie pusto.
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie

Awatar użytkownika
Aułrora
Specjalista

Post autor: Aułrora » 22 wrz 2024, 22:34

LLoan pisze: 22 wrz 2024, 20:19 Temat wałkowany od dłuższego czasu, niestety złodziejstwo tabliczek się szerzy i w zasadzie na co trzecim przystanku informacja pasażerska w tej kwestii jest niewłaściwa. Rozumiem, że obecny system to wygoda dla Pogotowia Przystankowego, ale nawet drobna listwa od góry na klucz kwadrat załatwiła sprawę kradzieży i nie dodała by wiele pracy dla obsługi, a wręcz odwrotnie. Miasto sobie jednak z tego nic nie robi...
Nawet prosta listwa/szyna, która wymagałaby użycia narzędzi mogłaby być kompromisem chociaż szczerze nie wiem jak miałoby to działać :lol: , bo kluczyk może być już problemem dla pogotowia i byłyby lekkie zgrzyty z ich strony.
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja ;) )

lukasmaj
Specjalista

Post autor: lukasmaj » 23 wrz 2024, 11:42

ZTP powinno się przyjrzeć sprawie. Tabliczek "liniówek" brakuje niemal na wszystkich przystankach.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 23 wrz 2024, 11:55

lukasmaj pisze: 23 wrz 2024, 11:42ZTP powinno się przyjrzeć sprawie. Tabliczek "liniówek" brakuje niemal na wszystkich przystankach.
Poruszaliśmy sprawę w styczniu, wraz ze zdjęciami kilku mocno wybrakowanych grup tabliczek. Media nawet podchwyciły wtedy temat. Jak na razie jednak nic się nie zmieniło :(
https://www.facebook.com/PKKinfo/posts/ ... cale=pl_PL

Awatar użytkownika
stefan
Znawca

Post autor: stefan » 23 wrz 2024, 16:22

Akurat nie mam zdjęcia pod ręką ale przynajmniej na kilkunastu przystankach takie listwy zabezpieczające powstały, więc coś się jednak ruszyło.

Swoją drogą wczoraj na przystanku 904 na Matecznym w stronę dworca widziałem tabliczkę z nową czcionką cyfr.

Ghghgh123
Miłośnik

Post autor: Ghghgh123 » 26 wrz 2024, 21:15

W nawiązaniu do posta Kaszmira:
Wczoraj ZTP ogłosił nowe trasy, są nowe przystanki na mapie, ale w terenie ich wszystkich nie widać.

Jakie są procedury związane z utworzeniem przystanku? Bo jak rozumiem musi to przejść przez ZDMK?

I czy wszystkie lokalizacje zostaną uruchomione do 19 października?

ODPOWIEDZ