Też tak uważam. Początkowo jednak chcieli chyba zaoferować w miarę podobny zestaw linii do obecnych. Być może zakładali, że jest szansa iż Mobilis zostanie w tej samej zajezdni co dotychczas.Kojak pisze: 25 wrz 2024, 15:01Myślę, że miasto w ogóle źle podeszło do tematu, bo powinni wybrać do obsługi raczej linie, które kończą bieg w rejonie Krowodrzy, Bronowic, Azorów tak aby dobór linii prowokował do znalezienia miejsca na bazę w tamtym rejonie. Byłoby to z korzyścią dla wszystkich.
Wieści z Mobilis [A]
Re: Wieści z Mobilis [A]
Ale obecnie, o ile się orientuję, Mobilis nie ma w obsłudze linii, które zaczynają się gdzieś na południu Krakowa. Najdłuższy dolot to chyba ma 102...Kaszmir pisze: 25 wrz 2024, 15:05 Też tak uważam. Początkowo jednak chcieli chyba zaoferować w miarę podobny zestaw linii do obecnych. Być może zakładali, że jest szansa iż Mobilis zostanie w tej samej zajezdni co dotychczas.
Prawie 2 razy więcej autobusów co obecnie. Już jest tam mega ciasno, a trzeba jeszcze postawić stację do tankowania gazowców, powiększyć zaplecze serwisowe itp. I oni serio myśleli że Mobilis się z tym tam pomieści? Zwłaszcza że są na tym terenie inne firmy. Wiedziałem że urzędników nieraz ponosi fantazja, ale że aż tak?
Mobilisowe "106/136" zaczynają z Łagiewnik (obecnie, i po 19 października dalej zostają u prywatnego przewoźnika). Zatem "133" czy "135" nie byłyby dalej.Kojak pisze: 25 wrz 2024, 15:15Ale obecnie, o ile się orientuję, Mobilis nie ma w obsłudze linii, które zaczynają się gdzieś na południu Krakowa. Najdłuższy dolot to chyba ma 102...
No fakt.Kaszmir pisze: 25 wrz 2024, 15:19 Mobilisowe "106/136" zaczynają z Łagiewnik (obecnie, i po 19 października dalej zostają u prywatnego przewoźnika). Zatem "133" czy "135" nie byłyby dalej.
W takim razie będą mieli jeszcze dłuższy dojazd tam, więc sytuacja z nowym kontraktem nie uległa poprawie.
Miasto mogło sobie już darować obsługę 106 i 136 przez Mobilisa, a dać mu coś na północy lub wschodzie.
A czemu nie. Przecież autobusy mogą parkować gęsiego, jak tramwaje. Nie muszą parkować jak na parkingu przy galerii handlowej. Wybierz się do Londynu, to zobaczysz ile autobusów można upchać na skrawku terenuboms pisze: 25 wrz 2024, 15:18 Prawie 2 razy więcej autobusów co obecnie. Już jest tam mega ciasno, a trzeba jeszcze postawić stację do tankowania gazowców, powiększyć zaplecze serwisowe itp. I oni serio myśleli że Mobilis się z tym tam pomieści? Zwłaszcza że są na tym terenie inne firmy. Wiedziałem że urzędników nieraz ponosi fantazja, ale że aż tak?

Mobilis się testuje.

I ile więcej miejsc uzyskasz? Może kilkanaście, może kilkadziesiąt. Ale na pewno za mało żeby te 151 wozów tam zmieścić, zwłaszcza że 91 to przegubowce. Druga sprawa że trzeba zabrać miejsce pod stacje tankowania, myjnie, powiększyć serwis itp. Gdzie tam na to miejsce. Druga sprawa że utrudnisz logistykę pilotom, dyspozytorom i mechanikom. Po co? No i trzecie - tam działają inne firmy do których w nocy niejednokrotnie przyjeżdżają ciężarówki z naczepami i muszą manewrować. Nie wszędzie można zaparkować. Akurat dobrze że jest przeniesienie i będzie zajezdnia z prawdziwego zdarzenia, a nie klitka z przypadku. Co do lokalizacji obecnej i nowej to już kwestia dyskusyjna.Kojak pisze: 25 wrz 2024, 15:25 A czemu nie. Przecież autobusy mogą parkować gęsiego, jak tramwaje. Nie muszą parkować jak na parkingu przy galerii handlowej. Wybierz się do Londynu, to zobaczysz ile autobusów można upchać na skrawku terenu![]()
Nie wiem ile zyskam, bo tam nie byłem i tego nie widziałem. Mówię, że jest sposób na zwiększenie pojemności parkingu.boms pisze: 25 wrz 2024, 17:15 I ile więcej miejsc uzyskasz? Może kilkanaście, może kilkadziesiąt. Ale na pewno za mało żeby te 151 wozów tam zmieścić, zwłaszcza że 91 to przegubowce. Druga sprawa że trzeba zabrać miejsce pod stacje tankowania, myjnie, powiększyć serwis itp. Gdzie tam na to miejsce. Druga sprawa że utrudnisz logistykę pilotom, dyspozytorom i mechanikom. Po co? No i trzecie - tam działają inne firmy do których w nocy niejednokrotnie przyjeżdżają ciężarówki z naczepami i muszą manewrować. Nie wszędzie można zaparkować. Akurat dobrze że jest przeniesienie i będzie zajezdnia z prawdziwego zdarzenia, a nie klitka z przypadku. Co do lokalizacji obecnej i nowej to już kwestia dyskusyjna.
Tramwaje tak parkują i jakoś sobie radzą.
Autobusy kiedyś na nawach postojowych na Woli czy na Bieńczycach też tak były parkowane.
Parkowanie w stylu galerii jest wygodne ale to straszne marnotrawstwo miejsca.
Jeżdżąc po Londynie nie widziałem ani jednego Depotu żeby parkowali tak jak u nas, tylko wszystko w stylu tramwajarskim.
Pytanie czy w okolicy Bronowic są jakieś działki pod zajezdnie.
Co raz więcej zdjęć Mana z jazdy testowej
https://www.facebook.com/share/p/TodgG2rxgWYZDho9/
https://www.facebook.com/share/p/Nr6yirTZ97V8Ec42/
https://www.facebook.com/share/v/WR9VKVJYu9QkQSAs/
https://www.facebook.com/share/p/TodgG2rxgWYZDho9/
https://www.facebook.com/share/p/Nr6yirTZ97V8Ec42/
https://www.facebook.com/share/v/WR9VKVJYu9QkQSAs/
Czy wiadomo już może jakie elektryki przyjadą? Pewnie była o tym mowa, ale za nic nie potrafię sobie przypomnieć.
-
- Specjalista
5 elektrycznych mini Urby do obsługi 147.cynamon pisze: 26 wrz 2024, 13:22 Czy wiadomo już może jakie elektryki przyjadą? Pewnie była o tym mowa, ale za nic nie potrafię sobie przypomnieć.
Przy ulicy Stelmachów coś się powinno znaleźć

-
- Specjalista
Trochę po partyzancku. W serwisie na Tynieckiej stoi co najmniej 10 wozów (na zdjęciu nie widać wszystkich).

Dzięki! Nie wiem czemu myślałem, że Urby będą tylko w dieslu.