Jest niepewność z przystankami na Starowolskiej. Urzędnicy przekazali Radzie Dzielnicy, że nie ma na nie pieniędzy. Jeśli mają być uruchomione w najbliższych tygodniach, to... Dzielnica będzie sama musiała znaleźć na to fundusze. Pewnie dlatego te przystanki zniknęły z mapki.Ghghgh123 pisze: 26 wrz 2024, 21:15I czy wszystkie lokalizacje zostaną uruchomione do 19 października?
Przystanki
Re: Przystanki
Ale że na co nie ma pieniędzy? Na metalowy słupek z ramką na rozkład? To ile to kosztuje, pół miliona za sztukę?Kaszmir pisze: 26 wrz 2024, 22:49 Jest niepewność z przystankami na Starowolskiej. Urzędnicy przekazali Radzie Dzielnicy, że nie ma na nie pieniędzy. Jeśli mają być uruchomione w najbliższych tygodniach, to... Dzielnica będzie sama musiała znaleźć na to fundusze. Pewnie dlatego te przystanki zniknęły z mapki.

Perony. Taką informację otrzymałem z Rady Dzielnicy.
To jest zawsze dziwne, że Wola Justowska i okolice, z domami po kilka milionów nie mają na remonty ulic, chodniki, przystankisuchy pisze: 27 wrz 2024, 9:59 Ale że na co nie ma pieniędzy? Na metalowy słupek z ramką na rozkład? To ile to kosztuje, pół miliona za sztukę?![]()

ona/jej
To już muszą być perony? Coś nowego obowiązuje w Krakowie? Czyli co likwidujemy linię "143" jeżdżącą Bieżanowską bo zatrzymuje się normalnie na jezdni a nie ma miejsca na perony a Dzielnica i miasto nie mają pieniędzy na nie. Jak dla mnie są to Wielkie KITY pisząc i wmawiając coś takiego.

Setki przystanków w Krakowie jest bez peronów - więc co? Likwidujemy przystanki?

Sorry nie łapię tego.

Dokładnie - pełno jest miejsc, gdzie wsiadanie/wysiadanie odbywa się na pobocze czy wręcz na trawnik i jakoś to nie przeszkadza urzędnikom z ZDMK/ZTP, np:kucyk pisze: 27 wrz 2024, 10:28 Setki przystanków w Krakowie jest bez peronów - więc co? Likwidujemy przystanki?![]()
Sorry nie łapię tego.![]()
- Linia 181 - Suchy Jar,
- Linia 131 - Branice Pagórek
A tutaj hit - przepiękny PERON z tłumem ludzi

- Linia 141 - Przylasek Rusiecki Kąpielisko
Kaszmir - może przekaż te mapki Radzie Dzielnicy, niech zapytają urzędników dlaczego w innych rejonach DASIĘ mieć autobus stający przy trawniku, a na Woli Justowskiej "NIEDASIĘ BO MUSI BYĆ PERON"

Ostatnio zmieniony 27 wrz 2024, 10:50 przez suchy, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawo nie działa wstecz, jak już przystanek istnieje to zostaje, ale nowe muszą mieć przynajmniej prowizoryczne perony i nie wiem czy to jest wymysł ZTP czy jakiegoś odgórnego prawa, bo na wsiach też wszędzie budują perony, niektóre bardzo krótkie ale są.
Dokładnie. Podobna sytuacja była z punktami socjalnymi jeszcze parę lat temu. Wciąż istniało kilka linii które nie miały punktów socjalnych, np. "502" (Plac Centralny - Cracovia Stadion). Niemniej nie było już zgody na uruchamianie nowych takich połączeń, a z czasem zaczęto eliminować też dotychczasowe braki, zmieniając trasy.scyzor663 pisze: 27 wrz 2024, 10:49Prawo nie działa wstecz, jak już przystanek istnieje to zostaje, ale nowe muszą mieć przynajmniej prowizoryczne perony i nie wiem czy to jest wymysł ZTP czy jakiegoś odgórnego prawa, bo na wsiach też wszędzie budują perony, niektóre bardzo krótkie ale są.
Dla linii 108 na Wizjonerów były budowane perony? Pytam bo wydawało mi się że są tam wyłącznie słupki przystankowescyzor663 pisze: 27 wrz 2024, 10:49 Prawo nie działa wstecz, jak już przystanek istnieje to zostaje, ale nowe muszą mieć przynajmniej prowizoryczne perony i nie wiem czy to jest wymysł ZTP czy jakiegoś odgórnego prawa, bo na wsiach też wszędzie budują perony, niektóre bardzo krótkie ale są.
Nie wiem, ale to była linia kampanijna więc wtedy możnaelot360 pisze: 27 wrz 2024, 11:09 Dla linii 108 na Wizjonerów były budowane perony? Pytam bo wydawało mi się że są tam wyłącznie słupki przystankowe

Dla "108" nie trzeba było budować peronów, wykorzystano istniejącą infrastrukturę - chodnik:
przystanek "Odkrywców" -> https://www.google.com/maps/@50.0866963 ... FQAw%3D%3D
przystanek "Wizjonerów" -> https://www.google.com/maps/@50.083482, ... FQAw%3D%3D
Dla przykladu, Rondo Grzegórzeckie 02, Hala Targowa 02. Generalnie w centrum.stefan pisze: 23 wrz 2024, 16:22 Akurat nie mam zdjęcia pod ręką ale przynajmniej na kilkunastu przystankach takie listwy zabezpieczające powstały, więc coś się jednak ruszyło.
Na kilku przystankach np. 113 "Szafrańska" czy 171/271 "Resztówka" pojawiły się mniejsze kwadraty z numerami linii, czcionka innego typu, także mniejsza. Czyżby to nowa moda?
Nie wiem czy takie rozwiązanie jest dobrym posunięciem - małe cyfry -> gorzej widoczne.
Nie wiem czy takie rozwiązanie jest dobrym posunięciem - małe cyfry -> gorzej widoczne.
To nowe liniówki które są zgodne z SIP. Pojawiły się m.in. także na słupku na Rondzie Mogilskim w kierunku Nowej Huty.judash pisze: 01 paź 2024, 10:08 Na kilku przystankach np. 113 "Szafrańska" czy 171/271 "Resztówka" pojawiły się mniejsze kwadraty z numerami linii, czcionka innego typu, także mniejsza. Czyżby to nowa moda?
Nie jest dobre właśnie z tego powodu, ale jest zgodne z nowym dokumentem.Nie wiem czy takie rozwiązanie jest dobrym posunięciem - małe cyfry -> gorzej widoczne

Zdecydowanie są dużo mniej czytelne, szczególnie z większej odległości.