Przystanki

- Drogi, torowiska, chodniki, parkingi, inwestycje
Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu
Ekspert

Re: Przystanki

Post autor: pasazer_mobilisu » 02 paź 2024, 22:18

Moim zdaniem zmiana bardzo na minus, czcionka jest ładniejsza, ale przecież to powinno być przede wszystkim czytelne. Podobno dostosowuje się wyświetlacze czy kolor poręczy do osób słabowidzących, a ta zmiana wygląda na nieprzemyślaną.
Nie karmić troli :!:

Awatar użytkownika
mkm3
Ekspert

Post autor: mkm3 » 02 paź 2024, 22:30

Pieniędzy nie ma, ale na wymianę tablic z nazwami ulic jest, na wymianę liniówek i nazw przystanków tylko po to, żeby czcionkę zmienić (sic!) kasa jest.... czy leci z nami pilot?? Komu przeszkadza obecna czcionka liniówek i nazw przystanków? Po co to robić???

Powstrzymajmy te głupoty. Może jakiś post na fb pkk?

Awatar użytkownika
Cyjan
Specjalista

Post autor: Cyjan » 02 paź 2024, 23:55

Mam nadzieję, że firma która zrealizowała to przeprojektowanie ma na podparcie zmiany czcionki (w tym, olaboga, jej grubości) jakieś badania albo chociaż testy widoczności i czytelności, najlepiej z osobami starszymi, z wadą wzroku etc., bo zaś dla nich to jest właśnie. Ale czuję, że to raczej taki wybryk, ewentualnie oszczędzanie na materiale :D
ona/jej

kucyk
Ekspert

Post autor: kucyk » 03 paź 2024, 7:24

mkm3 pisze: 02 paź 2024, 22:30 Pieniędzy nie ma, ale na wymianę tablic z nazwami ulic jest, na wymianę liniówek i nazw przystanków tylko po to, żeby czcionkę zmienić (sic!) kasa jest.... czy leci z nami pilot?? Komu przeszkadza obecna czcionka liniówek i nazw przystanków? Po co to robić???

Powstrzymajmy te głupoty. Może jakiś post na fb pkk?
Zgadzam się z Twoją wypowiedzią.

Ghghgh123
Miłośnik

Post autor: Ghghgh123 » 03 paź 2024, 11:39

Oczywiście na mapce ZTP są takie kwiatki, jak przystanki Koniewa na ulicy Zarzecze.

Mam nadzieję, że nikt nie traktuje tego jako zapowiedź uruchomienia jakiejś linii.

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Iwan_Koniew

Mr. Passenger
Specjalista

Post autor: Mr. Passenger » 04 paź 2024, 16:25

Ghghgh123 pisze: 03 paź 2024, 11:39 Oczywiście na mapce ZTP są takie kwiatki, jak przystanki Koniewa na ulicy Zarzecze.
Mam nadzieję, że nikt nie traktuje tego jako zapowiedź uruchomienia jakiejś linii.
Na mapkach ZTP od dosyć dawna umieszcza się mniej widoczną czcionką nieistniejące już przystanki w dawnych lokalizacjach. Na tej samej zasadzie co "Koniewa" obok węzła SKA jest zaznaczony przystanek "Fizyków" (dawna nazwa Armii Krajowej na odcinku od Balickiej do ROK), a na Radzikowskiego przystanek "Traktorzystów" (dawna nazwa ulicy Pużaka). Jeszcze nie spotkałem się z tym, żeby ktoś uznał to za zapowiedź czegokolwiek (a jestem w stanie się założyć, że większość osób szukających czegoś na mapkach nawet tych zlikwidowanych przystanków nie zauważa)

Bardziej mnie zastanawia, że przy Junackiej tym samym kolorem mamy zaznaczony przystanek "Wilczy Stok", który jeszcze nie został uruchomiony. Może powinno się wprowadzić dodatkowe oznaczenie dla przystanków zaplanowanych do uruchomienia?

Awatar użytkownika
Aułrora
Specjalista

Post autor: Aułrora » 04 paź 2024, 19:14

Mr. Passenger pisze: 04 paź 2024, 16:25 Bardziej mnie zastanawia, że przy Junackiej tym samym kolorem mamy zaznaczony przystanek "Wilczy Stok", który jeszcze nie został uruchomiony. Może powinno się wprowadzić dodatkowe oznaczenie dla przystanków zaplanowanych do uruchomienia?
Szczerze fajne by to było. Skoro byli w stanie zrobić przystanki w kolorze czerwonym (Wizjonerów chociażby) to byliby w stanie zrobić przystanki, które wkrótce będą dostępne na nwm: pomarańczowy, fioletowy? Kwestia dyskusyjna, ale powinni to zrobić.
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja ;) )

Bautosz
Znawca

Post autor: Bautosz » 05 paź 2024, 20:43

Mr. Passenger pisze: 04 paź 2024, 16:25 Bardziej mnie zastanawia, że przy Junackiej tym samym kolorem mamy zaznaczony przystanek "Wilczy Stok", który jeszcze nie został uruchomiony. Może powinno się wprowadzić dodatkowe oznaczenie dla przystanków zaplanowanych do uruchomienia?
Tu jest odpowiedź.
https://www.facebook.com/share/p/yMncqoQByYh4Eza1/
Najprawdopodobniej jest to oznaczenie przystanków planowych/w realizacji.

Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert

Post autor: yosujiro » 08 paź 2024, 11:10

Pierwszy krok do uruchomienia przystanku Wilczy Stok został zrobiony. Ciekawe kiedy ogarną peron na zieleńcu Obrazek

https://www.facebook.com/share/p/19GPa9Qn29/

Obrazek

pjetrek
Ekspert

Post autor: pjetrek » 08 paź 2024, 12:15

Jak jechałem tramwajem i usłyszałem zapowiedź "Nullo" to dopiero do mnie doszło, że to znaczy... nic, zero. Więc można powiedzieć, że mamy przystanek, którego nie ma 🙃

Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert

Post autor: yosujiro » 08 paź 2024, 12:28

Dlatego pewnie nasz wspaniały lektor zapowiada to jakby się powstrzymywał od śmiania

kucyk
Ekspert

Post autor: kucyk » 08 paź 2024, 16:11

yosujiro pisze: 08 paź 2024, 11:10 Pierwszy krok do uruchomienia przystanku Wilczy Stok został zrobiony. Ciekawe kiedy ogarną peron na zieleńcu Obrazek

https://www.facebook.com/share/p/19GPa9Qn29/

Obrazek
Tak. Zapewne będziesz miał peron na tej trawie. :lol:

Awatar użytkownika
elot360
Specjalista

Post autor: elot360 » 10 paź 2024, 19:31

Nowe przystanki na ulicy Siewnej w komplecie
Obrazek

Obrazek

Oczywiście w nowym standardzie identyfikacji
Obrazek

Miasto Kraków na swoim peju pochwaliło się zdjęciami słupków nowych przystanków dla linii 147 (choć brakuje fotki przystanku "Żmujdzka")
https://www.facebook.com/wwwKrakowPL/po ... hNCKzY8y5l

Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert

Post autor: yosujiro » 10 paź 2024, 19:43

Przejeżdżałem tam dzisiaj i mnie tak zastanowiło- są przystanki Lekarska, Reja, Żabiniec i Bobrzeckiej, ale nie ma słupka w rejonie Frycza- Modrzewskiego. Wydawało mi się, że na planach w konsultacjach był zaznaczony. Czyżby z niego zrezygnowali? Trochę bez sensu by to było, bo byłby dobrą opcją przesiadkową, żeby pójść na Imbramowską.

Awatar użytkownika
elot360
Specjalista

Post autor: elot360 » 10 paź 2024, 20:21

Dobrą opcją byłby gdyby został zlokalizowany na ulicy Zdrowej, między Inter Carsem a przejściem dla pieszych, bezpośrednio przy schodach do przystanku Imbramowska. Byłaby to świetna okazja by rozwiązać patologię parkingową która tam dziennie blokuje pieszym dostęp do schodów. Ale nie ma komu...

Zerknę dzisiaj czy przystanek przy Modrzewskiego stoi, od paru dni tam zaglądam z zaciekawieniem gdzie się ostatecznie pojawi

ODPOWIEDZ