Bardzo mi się podoba pomysł wydłużenia "139" do os. Wizjonerów, z końcówką tamże

To byłaby sensowna obsługa dla tego osiedla. Dowozówka się nie sprawdziła bo czas oczekiwania na autobus nie był atrakcyjny względem czasu pójścia pieszo do tramwajów lub pociągów. Lepiej zatem, by jak już ktoś poczeka na autobus, mógł nim pojechać dalej. Co do korków, w odcinku do Mydlnik największy problem był na Balickiej. Tu powinno być lepiej.
Natomiast w mojej opinii przystankiem końcowym nie powinno być "Wizjonerów" tylko "Odkrywców" bo to ten jest najbliżej osiedli. W przeciwnym razie, dla większości pasażerów nie byłoby to atrakcyjne bo wsiadając na "Odkrywców", musieliby potem czekać w autobusie stojącym na "Wizjonerów". Ten sam problem, który mają obecnie pasażerowie z "Piaskowej", a który też planuje się rozwiązać.
Bayer2003 pisze: 02 paź 2024, 22:49Na spotkaniu tłumaczono, że ruch dwukierunkowy autobusu na ulicy Tetmajera musiałby oznaczać likwidację wszystkich miejsc parkingowych, co spotkałoby się z ogromnym sprzeciwem (części radnych bardzo zależy na ich utrzymaniu).
Bayer2003 pisze: 02 paź 2024, 22:49Ponadto skręt z Katowickiej w Tetmajera ma być niemożliwy do wykonania autobusem ze względu na ostry kąt (argumentacja ta wydaje się być sensowna, faktycznie jest tam ciasno).
No tak, niesłusznie wyobrażałem sobie że nowe "108" będzie obsługiwane mikrobusami, których przecież MPK nie ma w nadmiarze. Natomiast uważam, że właśnie skierowanie mikrobusów na tę linię rozwiązałoby oba problemy - szerokość Mercedesa Sprintera to 1,99 m, co jest porównywalne z szerokością osobówek (1,7 - 2 m powołując się na google). Wtedy nie trzeba byłoby likwidować miejsc parkingowych, a i na zakręcie autobus by wyrobił. Może zatem potrzeba kolejnego przetargu na takie wozy? Wtedy można też zwiększyć częstotliwość.