Prowadzący pojazdy KMK

- Bilety, działalność Miejskich Jednostek, pozostałe tematy związane z krakowską komunikacją miejską
Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu
Ekspert

Re: Wieści z Mobilis [A]

Post autor: pasazer_mobilisu » 03 paź 2024, 21:47

Kojak pisze: 03 paź 2024, 20:52 2. Nasikał na przegub i go zwolnili. A wcześniej robili 2 na silnik i nikt dochodzenia nie robił, co najwyżej kupę śmiechu z gościa było.
Tam zwolnili, gdzie indziej leją i nikt z tym nic nie robi, zresztą przy braku TOITOIa na pętlach nie ma się co dziwić.
Kojak pisze: 03 paź 2024, 20:52 3. Finansują a potem kazują sobie oddać... propaganda tępa jak podkłady kolejowe.
Nieoprocentowana pożyczka na kilka lat to tępa propaganda? Każdy widzi co podpisuje, a nie każdy ma 10 koła do wydania ot tak.
Kojak pisze: 03 paź 2024, 20:52 4. No brutto, brutto ale widełki szerokie i górne brutto lepsze niż w Mobilisie także dla pracownika w 1 roku.
Kolejny wątek, w którym mijasz się z prawdą:
Kojak pisze: 03 paź 2024, 12:18 Pracownicy Sklepów zarabiają na początku zatrudnienia
4 750 - 5 700 zł brutto/mies. 
Już po roku pracy gwarantujemy wzrost płacy do poziomu
4 950 - 5 900 zł brutto/mies.
Po dwóch latach stażu pracy:
5 150 - 6 150 zł brutto/mies.
Które jest wyższe niż te 6 200 - 8 300 zł / mies. brutto w Mobilis?
Kojak pisze: 03 paź 2024, 20:52 5. Co do katastrofy kadrowej i zwiększenia zarobków przez to.... otóż to! Jestem za.. niech do takiej katastrofy dojdzie i niech Mobilis wyskoczy z kasy a nie traktuje ludzi jak kolonialsów. Kto wie jaki kapitał stoi za Mobilisem to sobie rozwinie tą myśl.
W MPK już doszło i zadziałało, patrząc na reklamy na wozach to co chwilę podnoszą wynagrodzenia.
Nie karmić troli :!:

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 03 paź 2024, 23:09

pasazer_mobilisu pisze: 03 paź 2024, 21:47
Nieoprocentowana pożyczka na kilka lat to tępa propaganda? Każdy widzi co podpisuje, a nie każdy ma 10 koła do wydania ot tak.
No a nie?
Jeśli spotkam Cię przy barze i powiem Ci, postawię Ci piwo. Po czym to zrobię. A potem upomnę się o zwrot należności za to piwo i Ty mi oddasz kasę za piwo; to sfinansowałem Ci to piwo czy nie?
Kolejny wątek, w którym mijasz się z prawdą:

Które jest wyższe niż te 6 200 - 8 300 zł / mies. brutto w Mobilis?
Masz bardzo dużą lekkość w zarzucaniu komuś kłamstwa i jednocześnie bardzo dużą trudność w rozumieniu kontekstu.
Padła tutaj kwota min 4,5k/mies.
Ghghgh123 pisze: 02 paź 2024, 22:34 Teraz.

Wg mnie nie powinno być problemu od nowego kontraktu, bo jednak stawka wzrosła do minimum 4500 zł na rękę.
Po przeliczeniu na ogólnodostępnych kalkulatorach wynagrodzeń brutto-netto wychodzi, że:
4 500,00 PLN kwota netto =
6 116,61 PLN kwota brutto
Dla Mobilisa.
Zaś:
4 522,22 PLN kwota netto =
6 150,00 PLN kwota brutto
Dla Lidla.

Ja odniosłem się do danych, jakie ktoś wrzucił tutaj na forum.
Ty wziąłeś dane z ogłoszenia, ale wybrałeś te dane, które Ci pasują pod tezę, żeby komuś nawrzucać, bo jak sobie dokładnie przeczytasz ogłoszenie, to jest tam kwota brutto 6200 ale kwota netto 4500.
Czyli jest to kolejny wątek w którym masz problemy czytania ze zrozumieniem i nakładasz swoje interpretację. Bo źródłem nieporozumienia jest zaokrąglanie kwot przez Mobilisa, dlatego żeś się uczepił różnicy kilkudziesięciu złotych która jest raz na plus raz na minus, zależy którą wartość z ogłoszenia się porówna. Trochę sztuka dla sztuki.

W MPK już doszło i zadziałało, patrząc na reklamy na wozach to co chwile podnoszą wynagrodzenia.
Tak powinno zadziałać pojawienie się konkurencyjnego operatora. Dlatego pochwała dla MPK za rynkowe zachowanie i przygana dla Mobilisu za dziadowanie.

kot_feliks
Ekspert

Post autor: kot_feliks » 03 paź 2024, 23:30

Kojak pisze: 03 paź 2024, 23:09Po przeliczeniu na ogólnodostępnych kalkulatorach wynagrodzeń brutto-netto wychodzi, że:
4 500,00 PLN kwota netto =
6 116,61 PLN kwota brutto
Dla Mobilisa.
Zaś:
4 522,22 PLN kwota netto =
6 150,00 PLN kwota brutto
Dla Lidla.
Żeby porównywać zarobki, pasuje:
- wiedzieć, czym się różni netto, od brutto;
- porównywać te same zarobki (a nie np. "na start" w jednym miejscu vs "po dwóch latach w drugim";
- porównywać je w tym samym czasie;
- porównywać np. minimalne lub maksymalne wartości, a nie minimalną w jednej firmie, z maksymalną w drugiej;
...

W mobilisie obecnie "na start" jest min. 6200 brutto + 10 000 premii;
W Lidlu za dwa lata jest maksimum. 6150 brutto;

Wychodzi Ci z tego, że... LIDL płaci lepiej :roll: :lol: Serio?

Pomijając to, że jednak 6200 to nieznacznie więcej, niż 6150 (a nie mniej), to te 6200 pln w lidlu masz za dwa lata i to stawka masymalna, a min. 6200 w mobilisie masz obecnie i to stawka minimalna :roll:

Jak sobie porównasz minimalne stawki na start tu i tu, to wychodzi Ci:
- min. 4750 pln brutto - lidl (przy czym zakładam, że w krk to jednak 5700 pln);
- min. 6200 pln brutto - mobilis;

Jak porównasz maksymalne stawki na start, to wychodzi Ci;
- 5700 pln brutto - lidl (to jak rozumiem etat)
- 6200 - 8300 pln brutto - mobilis (tu jak rozumiem zależy od ilości godzin);

I fajnie też, że w MPK będzie min. 6200 pln netto, a w mobilisie jest min. 6200 brutto, tyle że w MPK "będzie", a w mobilisie "jest". A ile będzie w Mobilisie za pół roku...? Masz jakieś info, jakie będą zarobki w mobilisie w 2025? Bo aktualnie porównujesz obecne zarobki w jednej firmie z planami za x miesiecy w drugiej...

--
Pod kątem "jakości" pracy - no tutaj już zależy wszystko od człowieka. Jedna osoba woli wstać czasem rano, czy wrócić w nocy, ale w zamian wykonywać jedną pracę i siedzieć cały dzień, a inna woli pracować w węższych widełkach czasu, ale w zamian mieć naraz 5 rzeczy na głowie, a przez pól dnia nierzadko biegać po sklepie z paleciakiem i rozładowywać towar...

Każda praca ma + i -, ale nie powiedziałbym jednoznacznie, że ta w sklepie typu lidl/biedronka jest "lżejsza" od pracy kierowcy w KMK...

Godziny pracy też niekoniecznie są tak abstrakcyjnie różne, bo w takim LIDLu masz nierzadko start ok. 5:30, a zakończenie i ok. 23:30.

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 03 paź 2024, 23:59

kot_feliks pisze: 03 paź 2024, 23:30 Żeby porównywać zarobki, pasuje:
- wiedzieć, czym się różni netto, od brutto;
- porównywać te same zarobki (a nie np. "na start" w jednym miejscu vs "po dwóch latach w drugim";
- porównywać je w tym samym czasie;
- porównywać np. minimalne lub maksymalne wartości, a nie minimalną w jednej firmie, z maksymalną w drugiej;
...

W mobilisie obecnie "na start" jest min. 6200 brutto + 10 000 premii;
W Lidlu za dwa lata jest maksimum. 6150 brutto;

Wychodzi Ci z tego, że... LIDL płaci lepiej :roll: :lol: Serio?

Pomijając to, że jednak 6200 to nieznacznie więcej, niż 6150 (a nie mniej), to te 6200 pln w lidlu masz za dwa lata i to stawka masymalna, a min. 6200 w mobilisie masz obecnie i to stawka minimalna :roll:

Jak sobie porównasz minimalne stawki na start tu i tu, to wychodzi Ci:
- min. 4750 pln brutto - lidl (przy czym zakładam, że w krk to jednak 5700 pln);
- min. 6200 pln brutto - mobilis;

Jak porównasz maksymalne stawki na start, to wychodzi Ci;
- 5700 pln brutto - lidl (to jak rozumiem etat)
- 6200 - 8300 pln brutto - mobilis (tu jak rozumiem zależy od ilości godzin);

I fajnie też, że w MPK będzie min. 6200 pln netto, a w mobilisie jest min. 6200 brutto, tyle że w MPK "będzie", a w mobilisie "jest". A ile będzie w Mogilisie za pół roku...? Masz jakieś info, jakie będą zarobki w mobilisie w 2025? Bo aktualnie porównujesz obecne zarobki w jednej firmie z planami za x miesiecy w drugiej...

--
Pod kątem "jakości" pracy - no tutaj już zależy wszystko od człowieka. Jedna osoba woli wstać czasem rano, czy wrócić w nocy, ale w zamian wykonywać jedną pracę i siedzieć cały dzień, a inna woli pracować w węższych widełkach czasu, ale w zamian mieć naraz 5 rzeczy na głowie, a przez pól dnia nierzadko biegać po sklepie z paleciakiem i rozładowywać towar...

Każda praca ma + i -, ale nie powiedziałbym jednoznacznie, że ta w sklepie typu lidl/biedronka jest "lżejsza" od pracy kierowcy w KMK...

Godziny pracy tez niekoniecznie sa tak abstrakcyjnie różne, bo w takim LIDLu masz nierzadko start ok. 5:30, a zakończenie i ok. 23:30.
Jakiej 10000 premii? Możesz coś więcej napisać o tej premii?

Jeśli chodzi o porównanie zarobków pomiędzy MPK a Mobilisem. Mobilis w swojej ofercie podaje 4500zl netto. Zdaje się, że MPK aktualnie ma chyba 4900 albo 5200 netto (dolne widełki dla obydwu firm) to i tak mpk ma więcej niż mobilis. To o co Ci chodzi.
Poza tym mobilis ma dwa różne ogłoszenia
Zajezdnia w Czyżynach 6200 br
Zajezdnia w Bieńczycach 6500 br
Wychodzi Ci z tego, że... LIDL płaci lepiej   Serio?
Wychodzi ze 4500 netto jak podaje ogłoszenie mobilisa, to mniej niż 6150 brutto jak podaje strona Lidla.
Liczyłem dla 4500 netto bo taką ktoś tutaj podał i taka jest też w ogłoszeniu mobilisa. Ty sobie wziąłeś drugą wartość, a wszystko rozbija się o zaokrąglenia co pisałem już wyżej. Nie czytałeś? Czepiacie się kilkudziesięciu złotych, które raz są na plus a raz na minus w zależności od tego, którą kwotę z ogłoszenia mobilisu się weźmie. A robicie to, by na siłę udowodnić komuś, że się myli, tylko posługujecie się wybiórczo metodą czyli manipulujecie. Bo czemu żeś się uczepił kwoty 6200 brutto a nie 4500 netto? Bo przy pierwszej możesz udowodnić, że ktoś się myli o parę złotych a przy drugiej musisz schować głowę w piasek.

Przecież sam podałem kwoty lidlowskie z ich strony, żeby pokazać, że bez żadnego up frontu, bez pracy w niedziele i święta (oprócz niedziel pracujących) bez startów w środku nocy, masz podobną kasę a w skrajnych przypadkach nawet lepszą, choć niewiele.

W którym ogłoszeniu przeczytałem, że owe finansowanie jest ofertą dla pierwszych 20 osób i jest ograniczone czasowo. Chętnie poznałbym warunki tej premii 10k.

kot_feliks
Ekspert

Post autor: kot_feliks » 04 paź 2024, 9:44

Kojak pisze: 03 paź 2024, 23:59 Jeśli chodzi o porównanie zarobków pomiędzy MPK a Mobilisem. Mobilis w swojej ofercie podaje 4500zl netto. Zdaje się, że MPK aktualnie ma chyba 4900 albo 5200 netto (dolne widełki dla obydwu firm) to i tak mpk ma więcej niż mobilis. To o co Ci chodzi.
Przecież Mobilis podaje, jak zresztą.... sam piszesz kawałek dalej, 6200 - 8300 brutto.

I tak, MPK ma aktualnie 4900 albo 5200 netto, ale Ty porównywałeś ogłoszenie Mobilisa do 5600 netto w MPK, które "będzie kiedyś"...
Kojak pisze: 03 paź 2024, 23:59 Wychodzi ze 4500 netto jak podaje ogłoszenie mobilisa, to mniej niż 6150 brutto jak podaje strona Lidla.

Liczyłem dla 4500 netto bo taką ktoś tutaj podał i taka jest też w ogłoszeniu mobilisa. Ty sobie wziąłeś drugą wartość, a wszystko rozbija się o zaokrąglenia co pisałem już wyżej. Nie czytałeś? Czepiacie się kilkudziesięciu złotych, które raz są na plus a raz na minus w zależności od tego, którą kwotę z ogłoszenia mobilisu się weźmie. A robicie to, by na siłę udowodnić komuś, że się myli, tylko posługujecie się wybiórczo metodą czyli manipulujecie. Bo czemu żeś się uczepił kwoty 6200 brutto a nie 4500 netto? Bo przy pierwszej możesz udowodnić, że ktoś się myli o parę złotych a przy drugiej musisz schować głowę w piasek.
Jeszcze raz:
- mobilis podaje 6200 - 8300 brutto NA TERAZ;
- lidl podaje max. 6150 brutto ZA DWA LATA:

No nie ma opcji, żeby 6200 to było mniej niż 6150. Poza tym ponownie: porównujesz ofertę mobilisa na start, z ofertą lidla po dwóch latach....

Porównaj oferty na start tutaj i tutaj:
- mobilis 6200 - 8300 brutto;
- lidl 4750 - 5700 brutto;
Kojak pisze: 03 paź 2024, 23:59Przecież sam podałem kwoty lidlowskie z ich strony, żeby pokazać, że bez żadnego up frontu, bez pracy w niedziele i święta (oprócz niedziel pracujących) bez startów w środku nocy, masz podobną kasę a w skrajnych przypadkach nawet lepszą, choć niewiele.
Jak masz w LIDLu w skajnym przypadku lepsze wynagrodzenie, skoro LIDL to MAKSYMALNIE 6150 pln brutto (po 2 latach), a Mobilis to MINIMALNIE 6200 pln brutto (i to na start)? :roll: :mrgreen:

Do tego nie wiem, o jakim zwracaniu kosztów kursu w mobilisie pisałeś też gdzieś wcześniej? Jak podpiszesz lojalkę na 2-3 lata, to masz i kurs za free, i premię na start, i nikt niczego nie odlicza...

Pomijam już zupełnie aktualny ogrom dofinansowań do kursów, gdzie kat. D wraz z kwalifikacją możesz zrobić i za 5-10% wartości kursu.

quartson
Pasażer

Post autor: quartson » 04 paź 2024, 9:59

kot_feliks pisze: 04 paź 2024, 9:44 Przecież Mobilis podaje, jak zresztą.... sam piszesz kawałek dalej, 6200 - 8300 brutto.

I tak, MPK ma aktualnie 4900 albo 5200 netto, ale Ty porównywałeś ogłoszenie Mobilisa do 5600 netto w MPK, które "będzie kiedyś"...
MPK ma aktualnie 5600 netto, podwyżka obowiązuje od 1 października.

kot_feliks
Ekspert

Post autor: kot_feliks » 04 paź 2024, 10:01

Racja :) Natomiast tam gdzieś wcześniej było porównywanie do 6200 netto, a to "będzie kiedyś" ;)

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 04 paź 2024, 12:15

kot_feliks pisze: 04 paź 2024, 9:44 Przecież Mobilis podaje, jak zresztą.... sam piszesz kawałek dalej, 6200 - 8300 brutto.

Jeszcze raz:
- mobilis podaje 6200 - 8300 brutto NA TERAZ;
- lidl podaje max. 6150 brutto ZA DWA LATA:

No nie ma opcji, żeby 6200 to było mniej niż 6150. Poza tym ponownie: porównujesz ofertę mobilisa na start, z ofertą lidla po dwóch latach....

Porównaj oferty na start tutaj i tutaj:
- mobilis 6200 - 8300 brutto;
- lidl 4750 - 5700 brutto;

Jak masz w LIDLu w skajnym przypadku lepsze wynagrodzenie, skoro LIDL to MAKSYMALNIE 6150 pln brutto (po 2 latach), a Mobilis to MINIMALNIE 6200 pln brutto (i to na start)? :roll: :mrgreen:

Do tego nie wiem, o jakim zwracaniu kosztów kursu w mobilisie pisałeś też gdzieś wcześniej? Jak podpiszesz lojalkę na 2-3 lata, to masz i kurs za free, i premię na start, i nikt niczego nie odlicza...

Pomijam już zupełnie aktualny ogrom dofinansowań do kursów, gdzie kat. D wraz z kwalifikacją możesz zrobić i za 5-10% wartości kursu.
Chodzi o to kolego, że Mobilis w ogłoszeniu podaje dwie kwoty, brutto i netto.
Netto 4500zl
Brutto 6200zl
Ty mówisz że nie ma opcji by 6200 było mniej niż 6150 - no zgoda
Ale ja mówię, że nie ma opcji by 4500zl było więcej niż 4 522,22 PLN bo tyle daje netto kwota 6150 brutto.
A mobilis w swoim ogłoszeniu podaje obie kwoty. Być może nie doczytałeś zarówno Ty jak i PasażerMobilisu, który innym zarzuca, że się wypowiadają a nie przeczytali nawet artykułu.
Widać wyraźnie że mobilis zaokrąglił wartości do pełnych setek i to spowodowało, że Ty masz przykład na poparcie swego, ja na poparcie swego.

Naprawdę, niektóre osoby chcące udowodnić drugiemu, że nie ma racji, bądź mija się z prawdą, potrafią zrobić gó..wnoburzę o kilkadziesiąt złotych, byle "moja racja była bardziej mojsza".
Ja wziąłem kwotę 4,5 bo taką ktoś tu wrzucił na forum i do tego się odniosłem...

Dalej:
Oferta Mobilisa na start, różni się czymś od oferty po 2 latach? Z ogłoszenia to nie wynika.
Widełki płacowe mogą wynikać z różnicy nadgodzin i dni świątecznych. Przecież w lidlu pewnie też mógłbyś brać overtime. Najbardziej miarodajne to jest stawka godzinowa...
Ktoś kiedyś pisał, że w mobilisie wychodzi 34,5 zł jeśli dobrze pamiętam.

Tak czy owak, są to kwoty bardzo porównywalne, przy dość nieporównywalnych warunkach pracy.
Jednak w przysłowiowym lidlu nie podpisujesz lojalki żeby dali Ci bonus czy zwrócili koszty uzyskania uprawnień. Lojalka powoduje, że jak się zwolnisz przed okresem jej obowiązywania, zwracasz ją lub jej część. I co najważniejsze, zupełnie inny zakres odpowiedzialności jest.
W Lidlu na kasie raczej trudno jest kogoś niechcący przewieźć do lepszego świata.

Ghghgh123
Miłośnik

Post autor: Ghghgh123 » 04 paź 2024, 12:57

pasazer_mobilisu pisze: 02 paź 2024, 20:54 Zarejestrowanych jest blisko 30 MANów, więc jeszcze sporo brakuje.
A jak sytuacja ze Scaniami i MMI?

kot_feliks
Ekspert

Post autor: kot_feliks » 04 paź 2024, 16:45

Kojak pisze: 04 paź 2024, 12:15 Ty mówisz że nie ma opcji by 6200 było mniej niż 6150 - no zgoda
Ale ja mówię, że nie ma opcji by 4500zl było więcej niż 4 522,22 PLN bo tyle daje netto kwota 6150 brutto.
Ale nawet jeśli sobie to tak pozaokrąglasz, to w LIDLu jest to max. i po dwóch latach pracy, a w mobilisie min. i od razu :roll:

Innymi słowy, nawet pzy Twoich wyliczeniach, jak Ci powiem, że:
- (mobilis) od jutra masz minimum 4500 netto/m-ca, a możesz wyjeździć więcej;
albo
- (lidl) od jutra masz max. ok 4000 netto/m-ca, a za dwa dam Ci max. 4522 netto/m-c;

To gdzie zarabiasz więcej? :roll: :roll: :roll:
Kojak pisze: 04 paź 2024, 12:15 Oferta Mobilisa na start, różni się czymś od oferty po 2 latach? Z ogłoszenia to nie wynika.
Jeszcze raz: nawet, gdyby oferta mobilisa niczym nie różniła się teraz i "za dwa lata", to i tak nie zmienia to faktu, że w lidl "za dwa lata" masz max tyle, ile w mobilisie min...

Kojak pisze: 04 paź 2024, 12:15Przecież w lidlu pewnie też mógłbyś brać overtime.
NIe. W LIDL zazwyczaj jest w drugą stronę i 3/4 etatu.

[/quote]W Lidlu na kasie raczej trudno jest kogoś niechcący przewieźć do lepszego świata.[/quote]
A ile było tych przypadków w ostatnim roku, gdy ktoś kogoś "przewiózł do lepszego swiata" autobusem...? :roll:
Kojak pisze: 04 paź 2024, 12:15Jednak w przysłowiowym lidlu nie podpisujesz lojalki żeby dali Ci bonus czy zwrócili koszty uzyskania uprawnień. Lojalka powoduje, że jak się zwolnisz przed okresem jej obowiązywania, zwracasz ją lub jej część. I co najważniejsze, zupełnie inny zakres odpowiedzialności jest.
Nie no, przecież pracodawca powinien zapłacić te 10k za uprawnienia po to, aby pracownik dzień później poszedł sobie do innej pracy :lol: :roll:

Pomijam to, że obecnie uprawnienia na kat. D, razem z kwalifikacją wstępną, można zrobić realnie za 500-1000 pln.

Ghghgh123
Miłośnik

Re: Prowadzący pojazdy KMK

Post autor: Ghghgh123 » 04 paź 2024, 17:42

Kontynuacja z wątku o Mobilis.
kot_feliks pisze: 04 paź 2024, 16:45
A ile było tych przypadków w ostatnim roku, gdy ktoś kogoś "przewiózł do lepszego swiata" autobusem...? :roll:
https://statystyka.policja.pl/st/ruch-d ... oczne.html

Wg danych w rubryce ,,pojazdy sprawcy'' w roku 2023 w całej Polsce:
Autobus komunikacji publicznej 11 zabitych
Autobus inny 8 zabitych

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 05 paź 2024, 8:10

kot_feliks pisze: 04 paź 2024, 16:45 Ale nawet jeśli sobie to tak pozaokrąglasz, to w LIDLu jest to max. i po dwóch latach pracy, a w mobilisie min. i od razu :roll:
To nie ja tak zaokrąglam. To Mobilis.
Jeszcze raz: nawet, gdyby oferta mobilisa niczym nie różniła się teraz i "za dwa lata", to i tak nie zmienia to faktu, że w lidl "za dwa lata" masz max tyle, ile w mobilisie min...
Nie no jasne, przecież to wynika wprost z siatki płac. Chodziło mi o to, że napisałem iż w Lidlu możesz dostać więcej przy górnych widełkach, a jeden z kolegów zarzucił mi mijanie się z prawdą, bo sam sobie czegoś nie doczytał.

NIe. W LIDL zazwyczaj jest w drugą stronę i 3/4 etatu.
Nie każdy chce robić overtimy. Pokolenie, dla którego praca była sensem życia odchodzi powoli na emerytury.
Pokolenie Z lubuje się w haśle work life balance i to jest prawdziwe wyzwanie dla pracodawców przyzwyczajonych do tego, że można od pracowników wymagać pracy po godzinach.
Myślę, że Mobilis z tym też się zmierzy w ciągu swojego 10 letniego kontraktu w Krakowie. Bo coraz większym problemem w zawodzie kierowcy jest zastępowalność. Młodzi na ogół się do tego nie garną, właśnie dlatego, że ten zawód choć łatwy to ciężki i niedoszacowany finansowo. Jeśli typowa Zetka nie chce robić nadgodzin, chce odwalić swoje 8h i do domu, to weź go teraz przekonaj, że dołożysz mu 500zł (bo taka różnica netto wychodzi z tego co napisałeś) i za te extra 5 stówek będziesz oczekiwał od niego nieregularnego grafiku pracy, wstawania o różnych porach (bo przecież wyjazdy czy zjazdy raczej codziennie są o innej porze, nie masz ma stałe przypisanej jednej brygady), abstynencji, pracy w niedzielę i święta.
I tutaj masz wyraźną przewagę MPK, bo jeśli MPK netto daje to co Mobilis brutto, to różnicą pomiędzy MPK a przysłowiowym Lidlem robi się już nie 500zł a 1000 czy 1500 a po nowych stawkach będzie podchodziła nawet pod 2k miesięcznie do łapy. A 1,5 klocka to już różnica pozwalająca Ci np spłacać kredyt za mieszkanie, czy w skali roku pojechać na egzotyczne wakacje typu Mauritius czy coś takiego, więc tak, uważam, że Mobilis dając tak niskie stawki sam stawia się w ogonie, próbując ludzi przekonać do siebie nowymi wozami, które nowe są teraz a za 5 lat nie będą. Dobra atmosfera którą mimo wszystko łatwiej utrzymać w małej firmie, a teraz Mobilis nam się podwaja w Krakowie itp

Średnia krajowa w Polsce to lekko ponad 8k brutto, co daje 5,8k netto.
MPK prawie dobija do tej średniej, od stycznia mają przekroczyć wyraźnie. A Mobilis? Mocno odstaje od tego... A chyba się zgodzimy, że średnia krajowa dla kierowcy autobusy jest dobrą pensją.
Ile by ich nie było, to było. A w przysłowiowym lidlu nie było żadnego. Jednak poziom ryzyk w ruchu drogowym jest znacznie większy niż w pracach sklepowych (już na magazynach, hurtowniach jest większy).
Nie no, przecież pracodawca powinien zapłacić te 10k za uprawnienia po to, aby pracownik dzień później poszedł sobie do innej pracy :lol: :roll:
Lojalki to typowa praktyka pracodawców. Ale w przypadku lojalki trudno mówić, że to jakaś gratyfikacja. To trochę jak umowa abonamentowa na telefon. Gdy podpisujesz to myślisz, że złapałeś pana Boga za nogi, a po pół roku jak ktoś dzwoni do Ciebie z lepszą ofertą stwierdzasz, że to jest jednak ograniczenie a nie błogosławieństwo.
Pomijam to, że obecnie uprawnienia na kat. D, razem z kwalifikacją wstępną, można zrobić realnie za 500-1000 pln.
Ale to jest jakoś warunkowane chyba.

kot_feliks
Ekspert

Post autor: kot_feliks » 05 paź 2024, 13:47

Znowu mieszasz wszystko ze sobą ;)
Kojak pisze: 05 paź 2024, 8:10Nie no jasne, przecież to wynika wprost z siatki płac. Chodziło mi o to, że napisałem iż w Lidlu możesz dostać więcej przy górnych widełkach, a jeden z kolegów zarzucił mi mijanie się z prawdą, bo sam sobie czegoś nie doczytał.
Może jeszcze raz, żeby zakończyć ten temat:
- tak, w lidlu możesz zarobić 50 pln/m-c więcej, pod warunkiem, że po dwóch latach pracy trafisz akurat na maksymalne możliwe wynagrodzenie, a w mobilisie będziesz zarabiał najniższe możliwe... :roll:
Kojak pisze: 05 paź 2024, 8:10 Jeśli typowa Zetka nie chce robić nadgodzin, chce odwalić swoje 8h i do domu, to weź go teraz przekonaj, że dołożysz mu 500zł (bo taka różnica netto wychodzi z tego co napisałeś) i za te extra 5 stówek będziesz oczekiwał od niego nieregularnego grafiku pracy, wstawania o różnych porach (bo przecież wyjazdy czy zjazdy raczej codziennie są o innej porze, nie masz ma stałe przypisanej jednej brygady), abstynencji, pracy w niedzielę i święta.
No ale to jest sprawa subiektywna, co kto woli. Mnóstwo osób wolałoby np. jazdę autobusem, niż dajmy na to bieganie dzień w dzień z paleciakiem po sklepie w godzinach 5-13.

Wydaje mi się, że dyskusja na ten temat nie ma najmniejszego sensu. Jedna osoba woli siedzieć przy biurku 8h, inna pracować w sklepie, jeszcze inna jeździć autobusem itd. Każdy jest inny i dla każdego różne rodzaje pracy są lepsze / gorsze :)
Kojak pisze: 05 paź 2024, 8:10I tutaj masz wyraźną przewagę MPK, bo jeśli MPK netto daje to co Mobilis brutto, to różnicą pomiędzy MPK a przysłowiowym Lidlem robi się już nie 500zł a 1000 czy 1500 a po nowych stawkach będzie podchodziła nawet pod 2k miesięcznie do łapy.
Znowu porównujesz obecne zarobki w mobilisie vs. "to co będzie kiedyś w MPK. A przecież mobilis nie żyje w próżni i siła rzeczy zarobki również będzie musiał podwyższać.
Kojak pisze: 05 paź 2024, 8:10Średnia krajowa w Polsce to lekko ponad 8k brutto, co daje 5,8k netto.
Średnia tak, ale mediana to jest niewiele ponad 6k brutto. Czyli niewiele mniej, niż min. wynagrodzenie w mobilisie.
Kojak pisze: 05 paź 2024, 8:10 Lojalki to typowa praktyka pracodawców. Ale w przypadku lojalki trudno mówić, że to jakaś gratyfikacja. To trochę jak umowa abonamentowa na telefon. Gdy podpisujesz to myślisz, że złapałeś pana Boga za nogi, a po pół roku jak ktoś dzwoni do Ciebie z lepszą ofertą stwierdzasz, że to jest jednak ograniczenie a nie błogosławieństwo.
No ale przecież zawsze możesz zwrócić $ za kurs i iść gdzie indziej. Jesteś dokładnie w takiej samej sytuacji, jakbyś tej lojalki nie miał.

kucyk
Ekspert

Post autor: kucyk » 05 paź 2024, 16:24

Ludziska "dajcie sobie coś na powstrzymanie". Naprawdę nie chce się tego czytać. :o

Co ta Wasza dyskusja da komukolwiek z prowadzących pojazdy w tej czy w tamtej firmie? :roll:

Jelczyk
Ekspert

Post autor: Jelczyk » 05 paź 2024, 20:04

To ja powiem tak: mam kilku znajomych pracujących w Mobilisie i wcale tak źle nie jest. Każdy z nich zarabia ok 5200-6000 na rękę. Wiadomo zależy od miesiąca i ilości godzin. Jak ktoś chętny na nadgodziny to i ponad 6tys na rękę wyciągnie. Także odpuśćcie już to zestawania 4,5tys lidlowego.

ODPOWIEDZ