Czy ten zapis wynika z ówczesnego braku przejezdności łącznika w ciągu ulicy Słomczyńskiego czy rzeczywiście ZTP planuje skierowanie tej nocki przez Aleję? Raz zdarzyło mi się widzieć nieudaną próbę skrętu autobusem 12-metrowym z ulicy KK na torowisko w kierunku Bociana, nie widzę więc takiej możliwości dla przeguba.Bociana – łącznik pod wiaduktem kolejowym – Kuźnicy Kołłątajowskiej – Al. 29 Listopada – Banacha – Papierni Prądnickich
Komunikacja miejska w 2024 roku
Re: Komunikacja miejska w 2024 roku
Pytanie do Kaszmira. W obu swoich artykułach dotyczących wydłużenia linii 669 (tu i tu) Podana jest taka trasa przejazdu:
Już wiemy, że na ulicy Witkowickiej nie będzie autobusów:
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/zmian ... 58432.html
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/zmian ... 58432.html
Posiada ktoś informacje co dalej ze 183? W najnowszej rozpisce linii idących do Mobilisu od 19 października zniknęła. Wstrzymano jej start czy może jednak idzie do MPK?
Ponadto pojawiła się rozpiska ze zmianami (nie wiadomo czy ostateczne bo widać że sytuacja jest dynamiczna
):
-142 -> wydłużone do Czyżyn
-152 -> przestanie obsługiwać przystanki DH Wanda
-193 -> wydłużone do Górki Narodowej
-442 -> zmiana trasy uwzględniająca obsługę Czyżyn
Ponadto pojawiła się rozpiska ze zmianami (nie wiadomo czy ostateczne bo widać że sytuacja jest dynamiczna

-142 -> wydłużone do Czyżyn
-152 -> przestanie obsługiwać przystanki DH Wanda
-193 -> wydłużone do Górki Narodowej
-442 -> zmiana trasy uwzględniająca obsługę Czyżyn
Nie wiem czy powinienem to pytanie zadać tutaj czy w wątku o Mobilisie, jednak do rozpoczęcia przewozów w ramach nowego kontraktu pozostało zaledwie 11 dni. Jak wygląda sytuacja z minibusami MMI i ile z nich powinno udać się dostarczyć, a ile przygotować do wysłania na linie do 19 października? Jeżeli nie jest to przynajmniej 9 egzemplarzy, czy na trasie linii "126" lub "147" warunkowo może pojawić się krótszy AMZ lub krótsza Scania Castrosua, czy niezbyt?
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie
W zeszłym tygodniu w Mobilisie były trzy, a na zdjęciu z fabryki z 23.09 na hali prawie gotowe było 6szt. Nie ma szans, żeby na trasy 126 (choć tu teoretycznie po trasie jeżdżą śmieciarki), a w szczególności 147 puścić coś większego.
Pytanie czy te trzy w Mobilisie nie są częścią tych ze zdjęcia z fabryki? Wiesz może coś więcej o terminie dostaw egzemplarzy, które nie dotarły jeszcze do Mobilisu?yosujiro pisze: 08 paź 2024, 18:15 W zeszłym tygodniu w Mobilisie były trzy, a na zdjęciu z fabryki z 23.09 na hali prawie gotowe było 6szt.
Śmieciarki raczej są krótsze niż 10m?yosujiro pisze: 08 paź 2024, 18:15 Nie ma szans, żeby na trasy 126 (choć tu teoretycznie po trasie jeżdżą śmieciarki), a w szczególności 147 puścić coś większego.
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie
Na razie cisza co z resztą, tak jak co ze Scaniami. Wszyscy nabrali wody w usta.
A na Zakliki i Jodłowej widywałem śmieciarki normalnego rozmiaru, myślę że one spokojnie 10m+ mają. Oczywiście trzeba brać pod uwagę, że co innego śmieciarka raz na jakiś czas, a co innego kursy co pół godziny, więc tu może być opór społeczny, przewoźnika, a nawet nie sądzę żeby ZTP poszedł na coś takiego
A na Zakliki i Jodłowej widywałem śmieciarki normalnego rozmiaru, myślę że one spokojnie 10m+ mają. Oczywiście trzeba brać pod uwagę, że co innego śmieciarka raz na jakiś czas, a co innego kursy co pół godziny, więc tu może być opór społeczny, przewoźnika, a nawet nie sądzę żeby ZTP poszedł na coś takiego
Z ciekawości - ile jest już dostarczonych Scanii MIDI, a ile MAXI?yosujiro pisze: 08 paź 2024, 19:31 Na razie cisza co z resztą, tak jak co ze Scaniami. Wszyscy nabrali wody w usta.
Jeżeli linia ma zostać uruchomiona 19 października, może nie być wyjścia - "126" i "147" mają mieć łącznie 9 brygad, na które coś posłać trzeba będzie (lub przesunąć uruchomienie linii na późniejszy termin).yosujiro pisze: 08 paź 2024, 19:31 A na Zakliki i Jodłowej widywałem śmieciarki normalnego rozmiaru, myślę że one spokojnie 10m+ mają. Oczywiście trzeba brać pod uwagę, że co innego śmieciarka raz na jakiś czas, a co innego kursy co pół godziny, więc tu może być opór społeczny, przewoźnika, a nawet nie sądzę żeby ZTP poszedł na coś takiego
Nie byłem w Tyńcu, tylko przejeżdżałem autostradą obok, ale to nie są warunki, żeby liczyć i rozróżniać modele. A tak jak mówiłem, że źródełek cisza.
A co do busów. Raczej bym się spodziewał że po prostu uruchomią później jakby wozów nie było. Ale w tym temacie też na razie na to nie wygląda żeby tu miała być wtopa.
A co do busów. Raczej bym się spodziewał że po prostu uruchomią później jakby wozów nie było. Ale w tym temacie też na razie na to nie wygląda żeby tu miała być wtopa.
Ok, rozumiem. Oby w najbliższych dniach wszystko się wyjaśniło, a wszystkie linie wystartowały w odpowiednim terminie i obsługiwane przez autobusy odpowiedniej długości.yosujiro pisze: 08 paź 2024, 19:40 Nie byłem w Tyńcu, tylko przejeżdżałem autostradą obok, ale to nie są warunki, żeby liczyć i rozróżniać modele. A tak jak mówiłem, że źródełek cisza.
Dziś po godzinie 17 panowie z obsługi tras MPK montowali przystanek "Lekarska" na ulicy Lekarskiej (dla linii 147)... co ciekawe oprócz słupka zmieściła się również ławeczka.
Moje pytanie do Was. Czy całą ulicą Podbipięty kursuje jakaś linia autobusowa?
Nie - na odcinku od Lesiska do Na Załęczu nie ma autobusu. Kiedyś kursował, jednak wszystko przeniesiono na równoległą Niepokalanej Marii Panny.kucyk pisze: 09 paź 2024, 14:58Moje pytanie do Was. Czy całą ulicą Podbipięty kursuje jakaś linia autobusowa?
Tak myślałem. Ale wolałem się u kogoś potwierdzić.Kaszmir pisze: 09 paź 2024, 15:00 Nie - na odcinku od Lesiska do Na Załęczu nie ma autobusu. Kiedyś kursował, jednak wszystko przeniesiono na równoległą Niepokalanej Marii Panny.

A czy coś planują tą ulicą puścić?

-
- Znawca
Ale w jakim celu? Obsługa tej ulicy i jej przyległości odbywa się z sąsiadującej ul. NMP, tak samo jak dawniej działało to na odwrót. Przy NMP jest większe skupisko zabudowań, mniejszy ruch aut i w sumie dobrze, że autobusom wyznaczono przejazd tą ulicą. Przejście pieszo pomiędzy Podbipięty a NMP nie zajmuje nawet minuty.kucyk pisze: 09 paź 2024, 15:02 Tak myślałem. Ale wolałem się u kogoś potwierdzić.![]()
A czy coś planują tą ulicą puścić?![]()