MANy na Phototrans dodaje człowiek z serwisu w Tychach, więc 62 sztuki są wpisane bo na pewno tyle już pojawiło się w polskim serwisie.pasazer_mobilisu pisze: 13 paź 2024, 21:28 Zarejestrowanych znalazłem 42, być może jest ich więcej a został jeszcze tydzień. Zastanawia mnie liczba 62 MANów wpisanych na Phototrans, może jest przypadkowa, a może tyle ich rzeczywiście już przyjechało.
Przetarg na obsługę linii autobusowych 2024 [Mobilis - dyskusja o nowej umowie 19.10.2024]
-
- Specjalista
Re: Przetarg na obsługę linii autobusowych 2024
A na pewno nie było już wtedy felgi? Bo jak dobrze pamiętam tylko przez chwilkę na początku linii objazdowych nie było, potem MPK powiedziało, że nie będzie tam nawracać i magicznie się pojawiłaKierman pisze:Hah, a jak raz dostałem 734 to zatrzymywałem się na wysokości pętli przy trawniku i wysadzałem ludzi bez robienia pętelki xD. Ale tak to jest, jak się dostanie trasę, którą na co dzień zajezdnia nie obsługuje.

Potwierdzam.mikolaj.boron pisze: 14 paź 2024, 7:38 MANy na Phototrans dodaje człowiek z serwisu w Tychach, więc 62 sztuki są wpisane bo na pewno tyle już pojawiło się w polskim serwisie.
Według najnowszych informacji na 19.10 ma być gotowe 66 MANów
Jeśli dodamy do tego flotę z obecnego kontraktu, to mamy łącznie 144 autobusy (nieoficjalnie część MMI też ma być gotowa).
Zdaje, że wiele osób tutaj powątpiewało w to, czy Mobilis zdąży z przystosowaniem zajezdni, z odbiorami autobusów.
Ale wiele osób też broniło Mobilisa jak niepodległości, że zdąży, że będzie ok.
Widzimy teraz, że obawy realnie patrzących ludzi były zasadne. Skoro nawet z 10-cio letnimi wozami z poprzedniego kontraktu nie będzie 100%.
To z kolei daje do myślenia- czy miasto miało realne oczekiwania, czy terminy nie były zbyt krótkie.
Niewyrobienie się w przetargu to odpowiedzialność Mobilisa, ale ustawienie przetargu z krótkich czasem realizacji to odpowiedzialność miasta.
Ale wiele osób też broniło Mobilisa jak niepodległości, że zdąży, że będzie ok.
Widzimy teraz, że obawy realnie patrzących ludzi były zasadne. Skoro nawet z 10-cio letnimi wozami z poprzedniego kontraktu nie będzie 100%.
To z kolei daje do myślenia- czy miasto miało realne oczekiwania, czy terminy nie były zbyt krótkie.
Niewyrobienie się w przetargu to odpowiedzialność Mobilisa, ale ustawienie przetargu z krótkich czasem realizacji to odpowiedzialność miasta.
Myślę, że obie strony trochę dały ciała. Mobilis, bo myślał, że papierologia szybciej pójdzie, miasto, bo jak zwykle wszystko ogłasza nie biorąc pod uwagę ilości pytań, odwołań i innych ewentualnych zawirowań. Miasto w obronę można wziąć zapisem w przetargu o możliwości używania starszego taboru, więc jakąś świadomość mieli, że w obecnych czasach może być problem z pozyskaniem takiej ilości autobusów. Ale dlaczego w takim razie nie wydłużyli aneksu na obecną umowę dając dłuższy czas na przygotowania? Czyżby odpowiedzią były wybory samorządowe i chęć pokazania, że będzie super? Obie strony były pewne swego- obrońcy i sceptycy, a w sumie wyszło trochę pośrodku. Nie będzie dramatu, ale szału też nie 

Sześć spalinowych MMI jest już na zajezdni

- pasazer_mobilisu
- Ekspert
Spoko, każdemu może się zdarzyć.
Dzięki za info, szkoda że co do innych pojazdów nie ma na bieżąco aktualizacji.mikolaj.boron pisze: 14 paź 2024, 7:38 MANy na Phototrans dodaje człowiek z serwisu w Tychach, więc 62 sztuki są wpisane bo na pewno tyle już pojawiło się w polskim serwisie.
Mam podobne wrażenie.
Tylko co by to zmieniło? Nowe wozy i nowe linie weszłyby później, a i tak jeździłyby stare pojazdy. Teraz będzie mix z około połową nowych, a linie zostaną uruchomione.yosujiro pisze: 14 paź 2024, 11:58 Ale dlaczego w takim razie nie wydłużyli aneksu na obecną umowę dając dłuższy czas na przygotowania?
Czyli tak jak zwykle, MKMy się ze.... a nie było o co.yosujiro pisze: 14 paź 2024, 11:58 Obie strony były pewne swego- obrońcy i sceptycy, a w sumie wyszło trochę pośrodku. Nie będzie dramatu, ale szału też nie
Jeśli będą gotowe to wyjdzie blisko tych 150 pojazdów, które miały być.
Co najmniej 60 MANów jest już zarejestrowanych.
Nie karmić troli 

Podobno jakieś Scanie mają być w tym tygodniu, pytanie czy zdążą jakąkolwiek przygotować. Ale co z tego, że przewoźnik na nie czeka. Można się jedną pochwalić na Transexpo 
https://www.facebook.com/share/p/15KVgwqgbu/

https://www.facebook.com/share/p/15KVgwqgbu/

Czy opóźnienia ze Scaniami nie wynikają z tego, że przyjechały "wybrakowane" i trzeba je doposażyć? Na dotychczasowych zdjęciach nie miały w ogóle przycisków do otwierania drzwi (na co za zwrócenie uwagi usłyszałem że jestem ślepy, bo przecież są, mimo że to były zawory do awaryjnego otwierania :p), na powyższym zdjęciu widzę, że się na szczęście pojawiły.
Podobno kwestia homologacji się przedłużyła, bo nasze urzędy uznały, że europejska to za mało. Ale to tak gadają kierowcy na pętlach, więc pytanie ile w tym prawdy 

Strona krakow.pl podaje info, że jutro prezentacja pojazdów jest:
https://www.krakow.pl/start/2564,artyku ... karzy.html10.00 – konferencja prasowa poświęcona prezentacji nowych autobusów w ramach kontraktu z przewoźnikiem Mobilis, terminal tramwajowo-autobusowy Górka Narodowa P+R
https://www.facebook.com/blogkrabok/pos ... hfLoGq8xql
Krabok pisze:Podział wozów Mobilis od jutra - linie:
- 129, 152, 189 i 511 dostaną nowe MANy
- 110, 113 i 196/496 będą obsługiwane nowymi Scaniami
- 126 i 147 to z kolei nowy tabor mini MMI
Pozostałe linie, m.in. 142/442, 193, 178/578 czy 501, mają być obsługiwane na razie wozami z poprzedniego przetargu. Dotyczy to również linii przejętych od MPK, tj. 163 i 184.
A co ze 159?
Tutaj:
Pozostałe linie, m.in. 142/442, 193, 178/578 czy 501, mają być obsługiwane na razie wozami z poprzedniego przetargu.
- michal49944
- Ekspert
A wiadomo czy ten podział linii na nowe i stare pojazdy będzie obowiązywał też w dni powszednie, bo jednak wtedy dużo więcej brygad wyjeżdża?