SIP - wyświetlacze, informacja głosowa

- Tabor, przetargi, rozdysponowanie wozów, dane techniczne
Ydhflx
Ekspert

Re: SIP - wyświetlacze, informacja głosowa

Post autor: Ydhflx » 28 lis 2024, 9:43

Pisałem już kiedyś, że "P+R" w nazwie pętli powoduje, że Górka Narodowa się przewija w Stadlerach. Do listy problematycznych pętli można dopisać Krowodrzę Górkę: w BU339 wyświetla się "Krowodrza Górka" w pierwszej linijce i "P+R" w drugiej, oczywiście wszystko malutką czcionką.

Dlaczego pojazdy KKM mają reklamować parkingi kosztem istotnego pogorszenia czytelności kierunków pojazdów dla pasażerów?

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 28 lis 2024, 15:53

Ydhflx pisze: 28 lis 2024, 9:43 Pisałem już kiedyś, że "P+R" w nazwie pętli powoduje, że Górka Narodowa się przewija w Stadlerach. Do listy problematycznych pętli można dopisać Krowodrzę Górkę: w BU339 wyświetla się "Krowodrza Górka" w pierwszej linijce i "P+R" w drugiej, oczywiście wszystko malutką czcionką.

Dlaczego pojazdy KKM mają reklamować parkingi kosztem istotnego pogorszenia czytelności kierunków pojazdów dla pasażerów?
Podobnie jest dla 164, myślę że wiele jest takich pętli, których nazwy są rozbudowane, rozwleczone i przez to trzeba je wyświetlać właśnie w taki sposób. W dwóch rzędach, co sprawia, że jest to mało czytelne.

Awatar użytkownika
kbieniu7
Ekspert

Post autor: kbieniu7 » 28 lis 2024, 16:36

Ydhflx pisze: 28 lis 2024, 9:43 Pisałem już kiedyś, że "P+R" w nazwie pętli powoduje, że Górka Narodowa się przewija w Stadlerach. Do listy problematycznych pętli można dopisać Krowodrzę Górkę: w BU339 wyświetla się "Krowodrza Górka" w pierwszej linijce i "P+R" w drugiej, oczywiście wszystko malutką czcionką.

Tak samo Nowy Bieżanów P+R i Kurdwanów P+R.

Co do pana Makłowicza - nie pamiętam już, czy to pisałem - to on ma zbyt barwny sposób mówienia. Świetny do opowiadań, gdzie wprowadza emocje, zmianę tonu i rytmu, gdzie dodaje barw całej wypowiedzi. Ale w komunikacji miejskiej musi to być jak najbardziej wyraźne i właśnie pozbawione emocji. Aby było zrozumiałe, ale i nienachalne, by mogło schować się w tle, gdy nie chcemy słuchać komunikatu.

Scania_9640
Ekspert

Post autor: Scania_9640 » 30 lis 2024, 8:00

Zauważyłem zmianę w solarisach ze sterownikiem Novamedia, teraz jak mówi przystanek przy dojeździe to z dopiskiem N/Ż, a wcześniej tego nie było.

Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert

Post autor: yosujiro » 30 lis 2024, 8:37

Tak, była jakaś aktualizacja. Szkoda tylko, że nie mówi tego jak zapowiada następny przystanek, tylko dopiero jak do niego dojedzie...

Do tego wygląda na to, że wgrali piktogram lokomotywy do dworców. A przynajmniej widziałem ostatnio takowy w BU922 na 192 oraz PR747 na 132. Tutaj też ponarzekam, że skoro mamy wgrany w starszym sterowniku, to szkoda, że jakoś nikt nie przypomina kierowcom, żeby włączali w pojazdach gdzie trzeba to zrobić ręcznie

Awatar użytkownika
Cyjan
Specjalista

Post autor: Cyjan » 30 lis 2024, 18:44

A ta lokomotywa to taka 🚂 czy 🚅, oba udało mi się spotkać
ona/jej

Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert

Post autor: yosujiro » 30 lis 2024, 21:38

W MPK tylko parowozy są używane Te nowsze żywcem wyjęte z tablic PLK są w nowych wozach Mobilisa, a i to z jakiegoś powodu nie zawsze

Mikix
Znawca

Post autor: Mikix » 02 gru 2024, 15:28

Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego w HK462 zapowiedzi o kolejnych przystankach są również na zewnętrznych głośnikach?
Trochę mnie to rozbawiło.

tramwajowy
Miłośnik

Post autor: tramwajowy » 02 gru 2024, 15:43

Jechałem dzis HY715 oraz RY801 i w obu tramwajach brak zapowiedzi o możliwości przesiadek zarówno po ruszeniu z przystanku jak i przy dojeździe. Kabaret się robi z tymi zapowiedziami.
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika
elot360
Specjalista

Post autor: elot360 » 02 gru 2024, 18:35

Zapowiedź przystanku Pachońskiego jakiś tydzień lub dwa temu uległa zmianie. Gdy wcześniej było słychać wyraźnie "Park" i potem ciszę, teraz jest niejako odwrotnie. Mamy "Pachońskiego *przerwa* and rajd"

Codefident
Pasażer

Post autor: Codefident » 02 gru 2024, 19:23

tramwajowy pisze: 02 gru 2024, 15:43 Jechałem dzis HY715 oraz RY801 i w obu tramwajach brak zapowiedzi o możliwości przesiadek zarówno po ruszeniu z przystanku jak i przy dojeździe. Kabaret się robi z tymi zapowiedziami.
Też to zauważyłem w paru innych tramwajach, m.in. w RF313 i kilku Pesach.

tiross
Znawca

Post autor: tiross » 03 gru 2024, 12:42

tramwajowy pisze: 02 gru 2024, 15:43 Jechałem dzis HY715 oraz RY801 i w obu tramwajach brak zapowiedzi o możliwości przesiadek zarówno po ruszeniu z przystanku jak i przy dojeździe. Kabaret się robi z tymi zapowiedziami.
Też na to zwróciłem uwagę, w HY845.

Awatar użytkownika
elot360
Specjalista

Post autor: elot360 » 03 gru 2024, 15:23

Dzisiaj rano w jednym z autobusów linii 172 (przegubowy karton) miałem taki przypadek. Mianowicie, wyświetlacze zewnętrzne i wewnętrzny pod dachem pokazywały poprawnie kierunek "Kombinat" a zapowiedzi głosowe przystanków pokrywały się z rzeczywistą lokalizacją pojazdu. Natomiast wspomniany wyświetlacz pod dachem wyświetlał przystanki dla trasy "odwrotnej". I w ten sposób Opolska Estakada wyświetlała się jako Bora-Komorowskiego. Osiedle Na Lotnisku jako Mehoffera, DH Wanda jako Conrada a Rondo Kocmyrzowskie jako Rondo Ofiar Katynia

tiross
Znawca

Post autor: tiross » 21 gru 2024, 11:50

Niech mi ktoś przypomni, czy w ostatnim etapie remontu trasy na Salwator, był czynny przystanek Komorowskiego? Jeśli nie, to prawdopodobnie listę przystanków do nagrań brano prosto ze strony, wtedy przystanek nie widniał na liście i go nie nagrano. Jechałem w dwiema różnymi liniami w obu kierunkach i nazwa przystanku nie jest czytana.

Znów można to szybko naprawić jak w przypadku przytoczonej przeze mnie dwa miesiące temu nazwy przystanku Pachońskiego P+R, gdzie człon park and ride można wziąć z innego lepiej nagranego przystanku. Do meritum, mamy w końcu przystanek Bora-Komorowskiego i nie trzeba wiedzy tajemnej, by z pełnej nazwy odseparować człon Komorowskiego i użyć jako osobnego nagrania, zwłaszcza że to drugi człon i będzie się zgadzać intonacja.

Awatar użytkownika
Aułrora
Specjalista

Post autor: Aułrora » 21 gru 2024, 17:29

Nie wpadną na to XD
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja ;) )

ODPOWIEDZ