Śledzenie pojazdów na żywo (TTSS)

dsp
Pasażer

Re: Śledzenie pojazdów na żywo (TTSS)

Post autor: dsp » 15 sty 2025, 22:30

Cyjan pisze: 15 sty 2025, 17:30Tak czy siak jeśli potrzebujesz pomocy z grafiką do apki lub strony jestem bardzo chętna pomóc.
Gorąco popieram chęć pomocy - zwłaszcza jeśli chodzi o ikonki pojazdów. ;)

arekf
Pasażer

Post autor: arekf » 16 sty 2025, 17:11

tomekzaw pisze: 15 sty 2025, 13:11 Udało się w 3 tygodnie :D

W wersji 1.0.0 aplikacji mobilnej „Odjazdowy Kraków” znajdziemy mapę lokalizacji tramwajów i autobusów MPK i Mobilis, rozkłady jazdy z uwzględnieniem opóźnień oraz możliwość dodania przystanku lub peronu do ulubionych. Pozostałe funkcjonalności ze strony https://tomekzaw.pl/ttss będę systematycznie dodawał w kolejnych wersjach. Aplikacja „Odjazdowy Kraków” jest dostępna do pobrania za darmo w App Store i Google Play.

Android: https://play.google.com/store/apps/deta ... jazdowykrk
iOS: https://apps.apple.com/us/app/odjazdowy ... 6740146067

Nowa nazwa to również nowy adres wersji przeglądarkowej: https://odjazdowykrakow.pl/. Przez dłuższy czas strona będzie jeszcze dostępna pod dwoma adresami, ale będę starał się stopniowo przenosić użytkowników na nowy adres.

Obrazek
Hej Tomek, dzięki za aplikację na telefon, używałem jej do tej pory w przegładarce bardzo często i mam kilka sugestii:
1) Na stronach zbiorczych przystanków (np. Rondo Mogilskie) można byłoby dodać w tabeli odjazdów informację którego konkretnie przystanku dotyczy (np. przystanek 01 albo 02)
2) Na komputerze przycisk dodawania przystanku do ulubionych jest schowany w menu, może lepiej byłoby obok menu w formie gwiazdki jak w iOS?
3) Miłym dodatkiem byłby widok odjazdów z ulubionych przystanków.

Dzięki za Twój ogrom pracy włożony w to narzędzie!

Awatar użytkownika
elot360
Specjalista

Post autor: elot360 » 21 sty 2025, 22:32

Dzisiaj znów wyświetlanie autobusów MPK zdechło

tomekzaw
Pasażer

Post autor: tomekzaw » 22 sty 2025, 7:18

Kaszmir pisze: 03 sty 2025, 19:16 Dzięki za dodanie tej kolumny! :)
Nie ma sprawy :)

W przypadku tramwajów czasy trwania kursów i przerw są w miarę kompletne (za wyjątkiem wyjazdu z zajezdni, bo dla większości brygad tramwajowych mamy tylko informację o godzinie odjazdu z drugiego przystanku na trasie, np. Brożka lub Elektromontaż). Analogiczny problem występuje dla kursów zjazdowych, gdzie brakuje informacji o godzinie odjazdu z pętli i mamy informację dopiero od drugiego przystanku na trasie, np. Chmieleniec albo Piasta Kołodzieja.

W przypadku autobusów MPK dane w formacie GTFS Static niestety nie zawierają kursów wyjazdowych, zjazdowych ani przejazdów technicznych, więc mamy tylko informację o czasie jazdy i przerw dla kursów liniowych. Natomiast sam fakt istnienia np. przejazdu technicznego możemy wywnioskować na podstawie luk w numeracji kursów danej brygady, czego niestety nie jesteśmy w stanie zrobić (przynajmniej na ten moment) dla brygad Mobilisa.
Kaszmir pisze: 15 sty 2025, 13:18 Zawsze kiedy myślę, że lepiej być nie może, przychodzisz i pokazujesz nowe funkcjonalności :) A zmiana nazwy bardzo na plus - teraz strona i aplikacja będą mogły dotrzeć do szerszego grona odbiorców.
Bardzo mi miło słyszeć te słowa :) Również mam nadzieję, że nowa nazwa przyciągnie więcej użytkowników.
scyzor663 pisze: 15 sty 2025, 13:45 Domena chyba nie ma szyfrowania bo blokuje mi ją antywirus.
Dzięki za informację, czy mógłbyś podać jaki konkretnie błąd wyświetla Twój antywirus? Domena ma podpięty standardowy certyfikat SSL Let's Encrypt.
yosujiro pisze: 15 sty 2025, 13:45 Łał. Brawo! Wygląda świetnie, a i nazwa wchodzi gładko Obrazek
Dzięki, nazwa rzeczywiście dobrze leży pod palcami :)
WIK pisze: 15 sty 2025, 14:39 Bardzo fajna aplikacja. Czy planujesz rozszerzyć o kolejnych przewoźników?
Dziękuję :) Nie planuję ekspansji na inne miasta w Polsce – chcę skupić się na Krakowie, zresztą zgodnie z nazwą aplikacji :)

Czy masz na myśli jakichś konkretnych przewoźników? Chciałbym dodać SKA / Koleje Małopolskie, niestety na ten moment pod adresem https://www.kolejemalopolskie.com.pl/pl ... jazdy/gtfs są dostępne tylko dane w formacie GTFS Static, bez GTFS Realtime.
michal49944 pisze: 15 sty 2025, 14:59 Cudowna aplikacja. :D
Od dzisiaj tylko z niej będę korzystał! Dosłownie jedyne czego brakowało mi w twojej stronie to porządnej aplikacji. Wielkie brawa!!!
Bardzo mi miło, dziękuję :)
Kojak pisze: 15 sty 2025, 15:56 Duże słowa uznania dla Ciebie.
Apka to olbrzymi krok w przód i niesamowity komfort użytkowania tej strony. Teraz kawał dobrej roboty jaką wykonałeś zyskuje na funkcjonalności i na pewno zyska kolejne rzesze użytkowników.
Świetna robota!
Dzięki za słowa uznania :) Komfort użytkowania był rzeczywiście priorytetem i cieszę się, że zostało to docenione.
Cyjan pisze: 15 sty 2025, 17:30 Jestem jak wyżej pod ogromnym, ogromnym wrażeniem, w szczególności biorąc pod uwagę jak bardzo ciężko doprowadzić dane z GTFS-ów do używalności... zapytam nieśmiało - jest opcja żeby ta apka wylądowała kiedyś jako .apk albo otwarte oprogramowanie? Tak czy siak jeśli potrzebujesz pomocy z grafiką do apki lub strony jestem bardzo chętna pomóc.
Jeśli chodzi o doprowadzenie danych z GTFS-ów do używalności, to muszę przyznać, że rzeczywiście nie jest to trywialne zadanie. Natomiast trzeba też uczciwie przyznać, że w tym temacie dzieje się ostatnio dużo dobrego i na obecną chwilę jest to osiągalne, a publikowane dane są w zdecydowanej większości kompletne. Postaram się zebrać listę problemów z plikami GTFS, które napotkałem i opublikuję ją w osobnym poście.
dsp pisze: 15 sty 2025, 22:30 Gorąco popieram chęć pomocy - zwłaszcza jeśli chodzi o ikonki pojazdów. ;)
Dzięki @dsp i @Cyjan za chęć pomocy :) Czy masz jakiś konkretny pomysł w temacie ikonek pojazdów?
arekf pisze: 16 sty 2025, 17:11 Hej Tomek, dzięki za aplikację na telefon, używałem jej do tej pory w przegładarce bardzo często i mam kilka sugestii:
1) Na stronach zbiorczych przystanków (np. Rondo Mogilskie) można byłoby dodać w tabeli odjazdów informację którego konkretnie przystanku dotyczy (np. przystanek 01 albo 02)
2) Na komputerze przycisk dodawania przystanku do ulubionych jest schowany w menu, może lepiej byłoby obok menu w formie gwiazdki jak w iOS?
3) Miłym dodatkiem byłby widok odjazdów z ulubionych przystanków.

Dzięki za Twój ogrom pracy włożony w to narzędzie!
Dzięki za sugestie!
1) Początkowo miałem w planach dodać numer przystanku w tabeli odjazdów, ale zrezygnowałem z tego pomysłu, ponieważ chciałem zachować jak największą czytelność, w szczególności na urządzeniach mobilnych, gdzie szerokość ekranu jest ograniczona. Po namyśle, to jednak dobry pomysł. Dodane!
2) Zdecydowanie tak, dzięki temu uzyskamy większą spójność wersji mobilnej i przeglądarkowej. Dodane!
3) Tutaj nie jestem pewien, który ekran masz na myśli. Czy mógłbyś proszę doprecyzować swoją sugestię?
elot360 pisze: 21 sty 2025, 22:32 Dzisiaj znów wyświetlanie autobusów MPK zdechło
Rzeczywiście, ostatnia aktualizacja plików GTFS Realtime dla autobusów MPK wydarzyła się wczoraj przed południem (2025-01-21 11:23:58). Tutaj przypominajka, że status źródeł danych można sprawdzić na stronie https://odjazdowykrakow.pl/status. Oprócz tego, przy uruchamianiu aplikacji mobilnej wyświetlam komunikat o braku aktualizacji danych, aby użytkownicy byli świadomi, że nie jest to błąd po stronie aplikacji.

scyzor663
Specjalista

Post autor: scyzor663 » 22 sty 2025, 7:22

@ tomekzaw
FortiGuard Intrusion Prevention - Access Blocked
Web Page Blocked
You have tried to access a web page that is in violation of your Internet usage policy.

Category Newly Observed Domain
URL https://odjazdowykrakow.pl/

tomekzaw
Pasażer

Post autor: tomekzaw » 22 sty 2025, 7:27

@scyzor663 Dzięki za podesłanie błędu, na podstawie "Category Newly Observed Domain" wnioskuję, że antywirus blokuje stronę, ponieważ jest to nowa domena i nie została jeszcze dodana do bazy bezpiecznych domen przez twórców antywirusa. Możesz spróbować ręcznie zmienić konfigurację antywirusa tak jak opisano w tym artykule: https://community.fortinet.com/t5/Forti ... a-p/338933

dsp
Pasażer

Post autor: dsp » 22 sty 2025, 9:18

tomekzaw pisze: 22 sty 2025, 7:18 Dzięki @dsp i @Cyjan za chęć pomocy :) Czy masz jakiś konkretny pomysł w temacie ikonek pojazdów?
Żeby nie było nieporozumień - tylko wyraziłem poparcie dla @Cyjan w jej chęci pomocy. Sam nie czuję się kompetentny. Co do samych ikonek - moim zdaniem, o wiele bardziej profesjonalnie wyglądają np. ikonki z "czynaczas".

scyzor663
Specjalista

Post autor: scyzor663 » 22 sty 2025, 9:53

tomekzaw pisze: 22 sty 2025, 7:27 @scyzor663 Dzięki za podesłanie błędu, na podstawie "Category Newly Observed Domain" wnioskuję, że antywirus blokuje stronę, ponieważ jest to nowa domena i nie została jeszcze dodana do bazy bezpiecznych domen przez twórców antywirusa. Możesz spróbować ręcznie zmienić konfigurację antywirusa tak jak opisano w tym artykule: https://community.fortinet.com/t5/Forti ... a-p/338933
Pytanie czy to się kiedyś "samo" zaktualizuje? Nie mam możliwości zmiany ustawień antywirusa na służbowym PC ;)

fubukiers
Znawca
Kontakt:

Post autor: fubukiers » 22 sty 2025, 13:27

tomekzaw pisze: 22 sty 2025, 7:18 Czy masz na myśli jakichś konkretnych przewoźników? Chciałbym dodać SKA / Koleje Małopolskie, niestety na ten moment pod adresem https://www.kolejemalopolskie.com.pl/pl ... jazdy/gtfs są dostępne tylko dane w formacie GTFS Static, bez GTFS Realtime.
W google maps jest normalnie możliwość sprawdzenia lokalizacji pociągów KMŁ, więc powinien być GTFS-RT. Ostatnio twórca innej aplikacji do śledzenia pojazdów podpisał jakąś umowę na użytkowanie danych w czasie rzeczywistym z kolejami małopolskimi i ma podobno dostać dostęp do GTFS-RT. Natomiast na ten moment jeszcze tych danych nie otrzymał.

WIK
Specjalista
Kontakt:

Post autor: WIK » 22 sty 2025, 13:58

tomekzaw pisze: dzisiaj, 7:18
Czy masz na myśli jakichś konkretnych przewoźników? Chciałbym dodać SKA / Koleje Małopolskie, niestety na ten moment pod adresem https://www.kolejemalopolskie.com.pl/pl ... jazdy/gtfs są dostępne tylko dane w formacie GTFS Static, bez GTFS Realtime.
KMŁ, MLD, WST, Niepołomice, Gdów, Michałowice.

tomekzaw
Pasażer

Post autor: tomekzaw » 22 sty 2025, 22:00

dsp pisze: 22 sty 2025, 9:18 Żeby nie było nieporozumień - tylko wyraziłem poparcie dla @Cyjan w jej chęci pomocy. Sam nie czuję się kompetentny. Co do samych ikonek - moim zdaniem, o wiele bardziej profesjonalnie wyglądają np. ikonki z "czynaczas".
Dzięki za wyjaśnienie. Spróbuję podziałać w tym temacie i dodać możliwość wyboru stylu ikonki przez użytkownika. Dla mnie bardziej czytelne wydają się te na tomekzaw.pl, ale mogę być stronniczy, a poza tym o gustach się nie dyskutuje ;)
scyzor663 pisze: 22 sty 2025, 9:53 Pytanie czy to się kiedyś "samo" zaktualizuje? Nie mam możliwości zmiany ustawień antywirusa na służbowym PC ;)
Mam nadzieję, że tak, a do tego czasu można korzystać z poprzedniego adresu :)
fubukiers pisze: 22 sty 2025, 13:27 W google maps jest normalnie możliwość sprawdzenia lokalizacji pociągów KMŁ, więc powinien być GTFS-RT. Ostatnio twórca innej aplikacji do śledzenia pojazdów podpisał jakąś umowę na użytkowanie danych w czasie rzeczywistym z kolejami małopolskimi i ma podobno dostać dostęp do GTFS-RT. Natomiast na ten moment jeszcze tych danych nie otrzymał.
Dzięki za informację. Wysłałem maila do Kolei Małopolskich z prośbą o udostępnienie danych.
WIK pisze: 22 sty 2025, 13:58 KMŁ, MLD, WST, Niepołomice, Gdów, Michałowice.
Dzięki, odezwałem się również do wszystkich wyżej wymienionych :)

Filip
Miłośnik

Post autor: Filip » 23 sty 2025, 14:58

Historia pojazdu zniknęła wraz z atakiem hakerskim na MPK czy później? I czy są jakieś plany żeby wróciła?

fubukiers
Znawca
Kontakt:

Post autor: fubukiers » 23 sty 2025, 17:10

Filip pisze: 23 sty 2025, 14:58 Historia pojazdu zniknęła wraz z atakiem hakerskim na MPK czy później? I czy są jakieś plany żeby wróciła?
Wraz z atakiem. A czy wróci to pytanie do MPK / ZTP. Oni i tak ten system zmieniają.

tomekzaw
Pasażer

Post autor: tomekzaw » 01 lut 2025, 10:42

Paczka GTFS_KRK_T.zip opublikowana 2025-02-01 00:10:12 ma nieprawidłowe kodowanie znaków nazw przystanków, np. "Grodzki Urz±d Pracy", "Ko¶ciuszkowców" lub "Plac Wszystkich ¦więtych". Według GTFS być UTF-8, a jest jakaś dziwna mieszanka windows-1250 i iso-8859-2. Wymagane jest dodanie następującej konwersji:

Kod: Zaznacz cały

stop_name.encode('cp1250').decode('iso-8859-2')
Wgrałem poprawkę na tomekzaw.pl i odjazdowykrakow.pl. W aplikacji mobilnej mogą dalej wyświetlać się nieprawidłowo zakodowane nazwy przystanków z uwagi na cache'owanie – powinno naprawić się automatycznie w ciągu 24 godzin. Jeśli komuś to przeszkadza, można po prostu przeinstalować aplikację i problem ustąpi.

ukolaj
Pasażer

Post autor: ukolaj » 09 lut 2025, 13:11

Strona autobusowa TTSS wróciła, obecnie bez danych https://ttss.mpk.krakow.pl/
Z kolei https://mpk.krakow.pl/ wyświetla jedynie "Nie zdefiniowano żadnych projektów!"

ODPOWIEDZ