Nie ma jeszcze wszystkich, i Mercedesy i AMZ jeszcze nie znikną.bartm pisze: 30 gru 2024, 13:04 Czy Mobilis ma już wszystkie autobusy z nowego kontraktu? Czy w końcu te stare złomy znikną z ulic od 1.01.2025 tak jak było zapowiadane?
Wieści z Mobilis [A]
-
- Ekspert
Re: Wieści z Mobilis [A]
Many chyba są wszystkie.
Już musieli na tych nowych autobusach umieścić te wstrętne, "dup.aste" reklamy?Kojak pisze: 28 gru 2024, 14:03 https://investmap.pl/zajezdnia-autobusowa.i19705/opinie
jest film na YT pokazujący co nieco z zajezdni Mobilisa

A czemu mieliby rezygnować z łatwego zarobku skoro nie jest to zakazane?
Dzień dobry,
to mój pierwszy post na forum PKK, więc jeżeli piszę go w nieodpowiednim miejscu to najmocniej przepraszam i zarazem proszę Administrację o przeniesienie mojej wiadomości do odpowiedniego działu.
Przechodząc do rzeczy.
Pod koniec zeszłego roku obiło mi się o uszy, że linia 102 obsługiwana przez przewoźnika Mobilis ma powrócić do MPK wraz z początkiem 2025 roku. Rzekomo miało/ma to wynikać z faktu, że nowe Scanie z napędem na CNG nie mieszczą się pod wiaduktem przy stacji kolejowej Kraków Łobzów.
Obecnie mamy luty 2025 a Mobilis nadal obsługuje 102-kę, tyle że autobusami z silnikiem diesla, które zostały w Krakowie po poprzednim kontrakcie.
Czy nadal powrót 102-ki do MPK jest aktualny a jeżeli nie, to wiadomo kiedy na brygadach obsługujących ww. linię autobusową pojawią się Scanie CNG?
to mój pierwszy post na forum PKK, więc jeżeli piszę go w nieodpowiednim miejscu to najmocniej przepraszam i zarazem proszę Administrację o przeniesienie mojej wiadomości do odpowiedniego działu.
Przechodząc do rzeczy.
Pod koniec zeszłego roku obiło mi się o uszy, że linia 102 obsługiwana przez przewoźnika Mobilis ma powrócić do MPK wraz z początkiem 2025 roku. Rzekomo miało/ma to wynikać z faktu, że nowe Scanie z napędem na CNG nie mieszczą się pod wiaduktem przy stacji kolejowej Kraków Łobzów.
Obecnie mamy luty 2025 a Mobilis nadal obsługuje 102-kę, tyle że autobusami z silnikiem diesla, które zostały w Krakowie po poprzednim kontrakcie.
Czy nadal powrót 102-ki do MPK jest aktualny a jeżeli nie, to wiadomo kiedy na brygadach obsługujących ww. linię autobusową pojawią się Scanie CNG?
Z tego pisano na forum wynika że, przekazanie do MPK jest nadal aktualne. W zamian, Mobilis mi dostać 100/101 i powstające 104. Można się spodziewać, że przy uruchomieniu tej linii, 102 przejdzie do MPK. Mobilisowi brakuje kierowców, stąd opóźnienie.Ankin pisze: 05 lut 2025, 16:37 Dzień dobry,
Przechodząc do rzeczy.
Możesz potwierdzić, czy ww. przekazanie lini 102 do MPK jest rzeczywiście podyktowane tym, że autobusy Scania zasilane CNG, które Mobilis zakupił na potrzeby nowego kontraktu nie mieszczą się pod wiaduktem przy stacji Kraków Łobzów?Bautosz pisze: 05 lut 2025, 17:29 Z tego pisano na forum wynika że, przekazanie do MPK jest nadal aktualne. W zamian, Mobilis mi dostać 100/101 i powstające 104. Można się spodziewać, że przy uruchomieniu tej linii, 102 przejdzie do MPK. Mobilisowi brakuje kierowców, stąd opóźnienie.
Dziękuję za informację.
Potwierdzam, nowe Scanie nie będą wysłane na "102". Były wykonane jazdy testowe i niby mieszczą się pod wiaduktem w Łobzowie, jednak nieprzepisowo - w Polsce przepisy wymagają by pod wiaduktami itp. zostawiało się pół metra zapasu i tak jest podane na znakach. Scaniom brakuje paru cm by łapać się pod ten limit. Dlatego MPK ma przejąć linię, jednak jako że zamierza wysłać tam mniejsze Autosany, to wymusiło to na ZTP zwiększenie częstotliwości do 15 minut.
Zmiana miała wejść po feriach, potem powiedziano mi że jest opóźnienie o tydzień, podobnie jak ze "104" itd. acz sprawa raczej nie wynika z braku kierowców tylko z kwestii technicznych.
Zmiana miała wejść po feriach, potem powiedziano mi że jest opóźnienie o tydzień, podobnie jak ze "104" itd. acz sprawa raczej nie wynika z braku kierowców tylko z kwestii technicznych.
Możesz rozwinąć swoją myśl w odniesieniu do ww. kwestii technicznych? Gdzie realnie jest problem, że ww. zmiany jeszcze nie weszły w życie?Kaszmir pisze: 05 lut 2025, 18:59 [...] Zmiana miała wejść po feriach, potem powiedziano mi że jest opóźnienie o tydzień, podobnie jak ze "104" itd. acz sprawa raczej nie wynika z braku kierowców tylko z kwestii technicznych.
Chodzi o to czy na 102 dadzą radę przejechać 12m czy jednak 8m ze zwiększona częstotliwością.
Nie brakuje, ale forumowi znawcy jak zwykle wiedza lepiej;)
A kiedy mobilis będzie miał wszystkie autobusy i wycofa stare?
Czyli jeżeli dobrze rozumiem, na chwilę obecną problemem jest docelowa długość autobusów jakie na ww. linię wystawi MPK, względem zapełnienia poszczególnych kursów realizowanych przez daną brygadę a tym samym sprawa przejęcia linii przez MPK jest obecnie na etapie "papierkologii" i tym samym odpowiednich ustaleń logistyczno-finansowych pomiędzy MPK a ZTP/miastem.Jelczyk pisze: 05 lut 2025, 19:55 Chodzi o to czy na 102 dadzą radę przejechać 12m czy jednak 8m ze zwiększona częstotliwością.
Potwierdzam, od ponad dwóch miesięcy, przynajmniej planowo są wykonywane wszystkie kursy. A nawet jak coś się stanie z kierowcą lub autobusem, to każdego dnia na zajezdni są rezerwiści jak i w pełni są obsadzane trzy rezerwy czynne. Więc w ostateczności pasażer nie zobaczy straty kursu. Nawet można powoli mówić, że zaczyna być nadwyżka, bo w dalszym ciągu przychodzą nowe osoby, kolejne kończą kursy i zdają egzaminy.
Obecnie wg psmkms.krakow.pl Mobilis ma najwyższy stan posiadania w dotychczasowej historii tj. 177 autobusów, a ma mieć tylko 151.
AMZ 10 4/4
AMZ 12+ Autosan/Mercedes 12M 19/26
Conecto G 32/42
MMI 6/11 z czego są tylko dwie sztuki na 147, w praktyce każda brygada jest dwa lub trzy razy dziennie zmieniana.
Scania 10M jeszcze nie jeździ
Scania 12M 11/17
MAN 38/75
Jak widać może tylko w przypadku MANa można nieco bardziej zwiększyć wykorzystanie, ale tutaj jest problem w tankowaniu na Balickiej i jednak mógłby być problem by zdążyć przygotować autobusy na kolejny dzień.