23.03.2025
23.03.2025
Ok. 16:00 tradycyjne zatrzymanie na Długiej:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=67 ... 5608019505
-
- Znawca
Re: 23.03.2025
Tu już chyba ktoś przesadził, z perspektywy widocznej na zdjęciu można na 99% stwierdzić, że tramwaj by się zmieścił.Kaszmir pisze: 23 mar 2025, 17:12 Ok. 16:00 tradycyjne zatrzymanie na Długiej:
Siadaj za stery i weź odpowiedzialność na siebie. Zdjęcia mają to do siebie, że często przekłamują trochę perspektywę. Motorniczy/ cza ocenił, że to za duże ryzyko, żeby próbować przejechać, pretensje należy mieć jedynie do kierowcy za parkowanie. Ja w pełni rozumiem, że przez debila w osobówce ktoś woli nie ryzykować kar za ewentualne uszkodzenia.
W pełni się zgadzam - owszem auto stało dość blisko, ale musiałoby wystawać poza krawężnik (na metalową kratkę), żeby wchodzić w skrajnię wagonu. Tymczasem widać, że samochód nie przekracza nawet wewnętrznej linii krawężnika.Bądź Wola Twoja pisze: 23 mar 2025, 19:20 Tu już chyba ktoś przesadził, z perspektywy widocznej na zdjęciu można na 99% stwierdzić, że tramwaj by się zmieścił.
No i widać że źle ocenił - kilkoro motorniczych z PH których pytałem, oceniło że wagon bez problemu by przejechał. Szczególnie że EU jest kilka cm węższy od innych typów wagonów (2.30 vs 2.40) = czyli z obydwu stron ma po 5cm więcej zapasuyosujiro pisze: 23 mar 2025, 19:35 Siadaj za stery i weź odpowiedzialność na siebie. Zdjęcia mają to do siebie, że często przekłamują trochę perspektywę. Motorniczy/ cza ocenił, że to za duże ryzyko, żeby próbować przejechać, pretensje należy mieć jedynie do kierowcy za parkowanie. Ja w pełni rozumiem, że przez debila w osobówce ktoś woli nie ryzykować kar za ewentualne uszkodzenia.

Tutaj masz narysowaną skrajnię (na czerwono) - cokolwiek przekracza lub choćby dotyka czerwonej linii, zahaczy o wagon (o szerokości 2,40m - czyli NGT6 / NGT8 / Stadler / Pesa). No sory, ale nawet niewidomy byłby w stanie NAOCZNIE stwierdzić, że w tej sytuacji jest jeszcze miejsca na całą szerokość krawężnika (czyli co najmniej 10 czy 15cm)

Ja osobiście prowadziłem wagony EU8N i to najwięcej w swojej historii w MPK i napiszę krótko: motorniczy w tym przypadku przesadził.
Ja nie wiem tak teraz szkolą w MPK?
Motorniczy według mnie powinien ponieść jakieś konsekwencje za taką sytuację.
Szkoda tylko nerwów i innych skutków kierowcy samochodu jesli takowe poniósł.

Ja nie wiem tak teraz szkolą w MPK?

Motorniczy według mnie powinien ponieść jakieś konsekwencje za taką sytuację.

Szkoda tylko nerwów i innych skutków kierowcy samochodu jesli takowe poniósł.

Motorniczy może i przesadził, ale moim zdaniem ostatnie co chcemy to motorniczych którzy jadą na siłę bo inaczej będzie kara a potem się jednak nie mieszczą. Kto wie, może i jest motorniczym od tygodnia i jeszcze nie wie. A kierowca jak chce nie mieć problemu to niech staje tak żeby nikt nie miał wątpliwości.
Swoją drogą od dziś zmieniono tabor na 78?
- michal49944
- Ekspert
Tak, i bardzo dobrze, bo i tak nie było zapełnień na 33m. Podobno głównym powodem był za krótki peron na Filharmonii, ale przynajmniej 33m nie będą się na tej linii marnowały.