Nowa strona MPK
Re: Nowa strona MPK
Rozkładami zarządza MPK z jakiegoś powodu. Tabor, układ linii i częstotliwości decyduje ZTP, a sam rozkład jazdy MPK. Do tego rozkład jazdy zależny jest od pętli tramwajowych (np dlatego 11 i 50 do Borku jadą razem), a pętlami zarządza Zarząd Dróg xD.
- pasazer_mobilisu
- Ekspert
Na to wygląda tylko czy w 2025 potrzebujemy kolejnego planera?michal49944 pisze: 09 kwie 2025, 8:09 nawet jest planer, który chyba nie jest jakąś nakładką Jakdojade, tylko osobną funkcjonalnością
Dzięki że to napisałeś, nie zwróciłem uwagi że te kropki to pojazdy na linii.suchy pisze: 09 kwie 2025, 8:40 lokalizację pojazdów (w które to pojazdy nie da się kliknąć, można tylko oglądać jak się przesuwają )
https://mpk-krakow.logintrade.net/zapyt ... 0c06f.htmlBayer2003 pisze: 09 kwie 2025, 13:03 Znaleźć można informację, że za nową stronę odpowiada Amistad Mobile, wybrana w przetargu z 2024 roku. Czy można znaleźć jakieś informacje o tym przetargu? Na stronie https://mpk-krakow.logintrade.net/rejes ... targi.html niestety nie potrafiłem nic znaleźć .
Kosztowała 610.990,20 PLN
Nie karmić troli 

Czyli 29-krotniepasazer_mobilisu pisze: 09 kwie 2025, 20:39 https://mpk-krakow.logintrade.net/zapyt ... 0c06f.html
Kosztowała 610.990,20 PLN

https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie
- michal49944
- Ekspert
Co do starej strony z rozkładami to śmieszy trochę fakt, że na stronie ZTP w zakładce z rozkładami wciąż się z niej korzysta.
Trochę to wygląda tak, jakby MPK sobie zrobiło swoją stronę w ogóle nie konsultując się co do jakiejkolwiek kompatybilności z innymi podmiotami. Chociaż znając jak działają miejskie spółki to nie zdziwiłbym się, jeśli rzeczywiście by tak było.

Trochę to wygląda tak, jakby MPK sobie zrobiło swoją stronę w ogóle nie konsultując się co do jakiejkolwiek kompatybilności z innymi podmiotami. Chociaż znając jak działają miejskie spółki to nie zdziwiłbym się, jeśli rzeczywiście by tak było.

W zakładce "Tabor" na nowej stronie zajezdnie autobusowe są oznaczone następująco: TB, TP, TW. Ktoś kto to wpisywał widocznie zastosował schemat z tramwajów....
https://mpk.krakow.pl/autobusy
Bez stresu, to tylko post 

Niestety przystanki w dalszym ciągu prezentowane oddzielnie peronami. I nie mogę znaleźć odsyłacza konta pasażera
-
- Pasażer
Wydaje mi się, że to nie jest zadaniem miejskiego Operatora na odsyłanie do rozkładów innego Operatora. Takie rzeczy ewentualnie powinny znajdować się na stronie ZTP skoro funkcjonuje jakaś tam integracja taryfowa. Z tego co widzę KMł czy MLD nie odsyła do rozkładów KMK na stronę MPK.Bautosz pisze: 09 kwie 2025, 11:47 Faktycznie ten zbiór linii to jakieś nieporozumienie, zarówno w wersji na telefon i komputerowej. Projektant najwyraźniej postawił na wpisywanie numeru w okienko zamiast na wyszukiwanie linii w obecnej formie. Czy to się sprawdzi? Nie wydaję mi się. Wyszukiwanie za pomocą okienka na pewno przyjmie się, jednak nie można marginalizować tabelki z numerami. @Bayer2003 trafnie porównał starą tabelkę z nową, wspominając o problemach osób z niepełnosprawnościami. Moim zdaniem, skoro powstała nowa strona, można by dodać zakładkę z liniami SKA w formie rozkładu lub odnośnika do innej strony, gdzie te rozkłady się znajdują. Warto też rozważyć dodanie MLD i WST itd.
-
- Pasażer
I schemat jest zastosowany dobry. Taborem zarządzają stacje obsługi, które posiadają odpowiednie skróty TT, TH, TB, TP i TW. Kierowcami zarzadzają zajezdnie PT, PH, PB, PP, i PW.krk_kmk pisze: 09 kwie 2025, 22:45 W zakładce "Tabor" na nowej stronie zajezdnie autobusowe są oznaczone następująco: TB, TP, TW. Ktoś kto to wpisywał widocznie zastosował schemat z tramwajów....
Zawsze mnie ciekawiła ta radosna twórczość w konstruowaniu skrótów, ZAW, AAW zostało zastąpione przez PW, TWpiotrekkrk pisze: 10 kwie 2025, 0:04 I schemat jest zastosowany dobry. Taborem zarządzają stacje obsługi, które posiadają odpowiednie skróty TT, TH, TB, TP i TW. Kierowcami zarzadzają zajezdnie PT, PH, PB, PP, i PW.
Na próbę wrzuciłem wyszukanie dojazdu z Kurdwanowa w okolice Fabrycznej. Szukajka chyba nie lubi przesiadek na Rondzie Grzegórzeckim, bo sugeruje... przejście pieszo 1,2 km
Przesiadka na coś jadącego po al. Pokoju w ogóle nie była w żadnym wyniku wyszukiwania. Jak coś to tylko na 125/128 na Lipskiej.

Dlatego, moim zdaniem, MPK nie powinno zajmować się rozkładami.piotrekkrk pisze: 09 kwie 2025, 23:57 Wydaje mi się, że to nie jest zadaniem miejskiego Operatora na odsyłanie do rozkładów innego Operatora. Takie rzeczy ewentualnie powinny znajdować się na stronie ZTP skoro funkcjonuje jakaś tam integracja taryfowa. Z tego co widzę KMł czy MLD nie odsyła do rozkładów KMK na stronę MPK.
Ja zwrócę uwagę że to przecież już się dzieje na obecnej stronie. Są bowiem przecież kursy Mobilisu.piotrekkrk pisze: 09 kwie 2025, 23:57 Wydaje mi się, że to nie jest zadaniem miejskiego Operatora na odsyłanie do rozkładów innego Operatora. Takie rzeczy ewentualnie powinny znajdować się na stronie ZTP skoro funkcjonuje jakaś tam integracja taryfowa. Z tego co widzę KMł czy MLD nie odsyła do rozkładów KMK na stronę MPK.
Natomiast zgodzę się, to nie ma sensu. MPK zrobiło stronę, a następnie jak się proponuje rozwój, to padają argumenty że to nie ich rola. No i ja się całkowicie zgadzam, to nie ich rola. Tylko dlaczego w ogóle w takim razie tę stronę (konkretniej cześć rozkładową) zrobili, skoro to nie ich rola?
Tak, takie rzeczy powinny być na stronie ZTP, skoro można na jednym bilecie jeździć KMł. Ale teraz pytanie. Czy ZTP ma zrobić tą samą stronę drugi raz marnując pieniądze, czy ma kupić obecną od MPK, co byłoby absurdem?
To ZTP powinno mieć stronę ze wszystkimi rozkładami a MPK powinno zamieścić jedynie odnośnik do rozkładów na swojej stronie
MPK na swojej stronie powinno mieć tylko informacje na temat działalności spółki i nic więcej. Wszystkie informacje nt transportu (rozkłady jazdy, taryfy, mapy, bilety itd..) powinny być na stronie organizatora transportu.
Patrzycie na to zagadnienie poprzez pryzmat miłośników/znawców/ekspertów. Popatrzcie przez pryzmat zwykłego mieszkańca/pasażera. Zapytajcie kilku losowych osób, gdzie szukałoby rozkładu jazdy tramwaju? Zdecydowana większość odpowie, że na stronie MPK.
Czasem trzeba zmienić punkt widzenia.
Czasem trzeba zmienić punkt widzenia.