Święto Bożego Miłosierdzia 2025

- Linie, trasy, rozkłady
Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Re: Święto Bożego Miłosierdzia 2025

Post autor: Kaszmir » 26 kwie 2025, 23:54

Kolec pisze: 26 kwie 2025, 22:52Komunikat na nowej stronie MPK mówi że linia 435 kursowała przez ulicę Siostry Epstein więc nie mogła jechać przez Brata Alberta.
Nie o tę część trasy chodzi. Komunikat podaje, że "435" jechało ul. Siostry Epstein na odcinku między Centrum JPII a Łagiewnikami - i tu jest jasna sprawa, trasa musiała tak biec. Mi chodzi natomiast o odcinek wcześniej, między Piaskami Nowymi a Centrum JPII. Poniżej trasa ze strony MPK, kolorem zaznaczyłem omawiany fragment:
Piaski Nowe - Nowosądecka - Witosa – Totus Tuus – Centrum JP II - Totus Tuus - Siostry Epstein - Do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia - Fredry - Tischnera - Łagiewniki

piotrekkrk
Pasażer

Post autor: piotrekkrk » 27 kwie 2025, 6:58

Kaszmir pisze: 26 kwie 2025, 21:05 Niestety był bałagan z trasą "435" w drodze w stronę Łagiewnik. Wg rozkładu linia powinna zatrzymywać się na "Turowicza 06":
https://rozklady.mpk.krakow.pl/?lang=PL ... 435__2__15
(również na nowej stronie z rozkładami jest "Turowicza 06", tylko nie da się tego podlinkować).

"Turowicza 06" to przystanek na ul. Herberta w stronę południową. Z tego by wynikało, że linia z Witosa skręca w lewo w Herberta, potem w prawo w św. Brata Alberta i dalej Totus Tuus do Centrum Jana Pawła II. Na przystanku jednak nie było ani tabliczki z numerem, ani rozkładu czy komunikatu - gablota pusta. Kurs, który próbowałem złapać pojechał z Witosa prosto, w Trasę Łagiewnicką i tym samym mi uciekł :( Jeśli tak, to wtedy powinien zatrzymać się na "Turowicza 04" (przystanek "224", koło przystanków tramwajowych), a tam też nie było tabliczki na wiacie.

Komunikat ZTP też tu nie pomoże, bo wg niego linia po prostu przeskakuje z Witosa na Totus Tuus, nie podając którędy jedzie pomiędzy nimi.
Komunikat na stronie ZTP jasno mówi, którędy linia miała jechać. A nie od dzisiaj wiadomo, że liniówki dziwnym trafem znikają, jak tylko pojawia się jakaś nowa linia... widać pseudomiłośnicy "działają" już, jak tylko MPK je wywiesi.

Kolec
Specjalista

Post autor: Kolec » 27 kwie 2025, 7:25

Tego nie wiemy czy były liniówki czy też nie... od jakiegoś czasu co już tu wspominałem obsługa tras przystankowych nie działa na najlepszym poziomie.. ostatnio zauważyłem że na przystanku Muzeum Narodowe brakuje z jednej strony numeru 300 (nie że skradziony tylko pominięty) oraz brak jego rozkładu.

tomaszep42
Specjalista

Post autor: tomaszep42 » 27 kwie 2025, 10:27

Z tą linią 435 nie od dziś jest bajzel, w 2022 r pisało jasno w komunikacie ZTP że obsłuży wyjątkowo w tym dniu przystanek "Millana" tam od południowej strony dojścia do Sanktuarium (wówczas jeszcze trwała budowa TŁ i normalnie nic tamtędy nie jeździło) - a tu przychodzę na ten przystanek gdzie liniówka wprawdzie wisiała ale rozkład jazdy już nie a sam przystanek od ulicy odgrodzony był biało-czerwoną taśmą... wróciłem na wcześniejszy przystanek i dobrze zrobiłem bo kierowca mi mówi że tam się nie może zatrzymywać...

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 27 kwie 2025, 11:14

piotrekkrk pisze: 27 kwie 2025, 6:58Komunikat na stronie ZTP jasno mówi, którędy linia miała jechać.
Właśnie komunikat ZTP (ani MPK) nic nie podaje. Trasa "435" w stronę Łagiewnik to wg komunikatu:
Piaski Nowe -> Nowosądecka –> Witosa -> Totus Tuus -> przystanek Centrum JP II -> ...

Witosa nie łączy się z Tutus Tuus i komunikat nie podaje, jak autobus trafiał z pierwszej na drugą. A opcje były przynajmniej dwie:
(1) Witosa -> Herberta -> św. Brata Alberta -> Totus Tuus
(2) Witosa -> Trasa Łagiewnicka -> Do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia -> Siostry Epstein -> Totus Tuus

Czyli:
- komunikaty ZTP/MPK nie podają, czy jest to (1) czy (2),
- rozkłady internetowe twierdziły, że trasą jest (1) bo miały rozpiskę dla "Turowicza 06",
- autobus przy mnie w praktyce pojechał (2).

suchy
Ekspert

Post autor: suchy » 27 kwie 2025, 11:28

Kaszmir pisze: 27 kwie 2025, 11:14 Właśnie komunikat ZTP (ani MPK) nic nie podaje. Trasa "435" w stronę Łagiewnik to wg komunikatu:
Piaski Nowe -> Nowosądecka –> Witosa -> Totus Tuus -> przystanek Centrum JP II -> ...

Witosa nie łączy się z Tutus Tuus i komunikat nie podaje, jak autobus trafiał z pierwszej na drugą. A opcje były przynajmniej dwie:
(1) Witosa -> Herberta -> św. Brata Alberta -> Totus Tuus
(2) Witosa -> Trasa Łagiewnicka -> Do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia -> Siostry Epstein -> Totus Tuus

Czyli:
- komunikaty ZTP/MPK nie podają, czy jest to (1) czy (2),
- rozkłady internetowe twierdziły, że trasą jest (1) bo miały rozpiskę dla "Turowicza 06",
- autobus przy mnie w praktyce pojechał (2).
Według nowej strony rozkładowej MPK (gdzie masz podany wykaz ulic), obowiązywała trasa 1:
Piaski Nowe - Łagiewniki
Nowosądecka - Witosa - HERBERTA - Totus Tuus - Do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia - Fredry - Brożka

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 27 kwie 2025, 17:12

suchy pisze: 27 kwie 2025, 11:28Według nowej strony rozkładowej MPK (gdzie masz podany wykaz ulic), obowiązywała trasa 1:
W "starych" rozkładach też jest Herberta, jednak trudno by twierdziły inaczej skoro w rozpisce jest "Turowicza 06". W tym kontekście rozkłady są spójne ze sobą. Ogólnie skłaniam się ku opcji, że rozkłady zwyczajnie były błędne, obowiązywała trasa (2) przez ul. Do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia. Szkoda, że komunikat ZTP jest nieprecyzyjny.

ODPOWIEDZ