kmk.krakow
Re: kmk.krakow
Czyżby powstawała nowa wersja strony? Bo widać jakiś szablon, ale na razie treści mało.
Tak - prawdopodobnie z byłym wydawcą niejakiego "Niezależnego Dziennika Informacji o Transporcie" (tj. NDIoT). Widać treści podobne, kadry podobne, a także obecna marka kmk.krakow zbliżona do nieistniejącego już dziennika.
Aby rozwiać wszelkie wątpliwości i spekulacje... Tak, kmk.krakow zostało przejęte 
1. abuk dobrze kombinuje - przejęte zostało między innymi przeze mnie, czyli tego gościa od Niezależnego Dziennika Informacyjnego o Transporcie (NDIoT), zwanego później po rebrandingu jako "Niezależny Transportowy". KMK nie będzie jednak prowadzone tylko przeze mnie - do ekipy dołączył między innymi Kuciak.
2. Cały czas utrzymywany jest kontakt z poprzednią ekipą zajmującą się kmk. Prowadzone są konsultacje co do sposobu funkcjonowania i prowadzenia nowej odsłony znanej już tyle lat strony. Poprzedni content oczywiście nie zostanie usunięty - strona nie zubożeje pod względem zawartości. Wręcz przeciwnie, treści będzie nawet więcej i postaramy się aby były w jeszcze lepszej jakości
3. Zapewnić możemy, że nie zmieni się narracja która pojawiała się tam do tej pory - jedynie suche fakty, bez spekulacji, teorii spiskowych oraz lobbowania czegokolwiek i kogokolwiek. Strona będzie źródłem informacji, a nie narzędziem do pokazywania swoich racji.
4. Jak słusznie zauważył mkm3, na stronie pojawił się nowy szablon, treści nie jest zbyt wiele... Te już stopniowo się pojawiają i jest ich coraz więcej. Na chwilę obecną naszym priorytetem jest przeniesienie wcześniejszej zawartości, a w kolejnym etapie dodawać będziemy treści dotyczące nowych wydarzeń, pojazdów czy też linii, a także aktualizować już znajdujące się informacje.
Jesteśmy otwarci na Wasze komentarze i uwagi. Zadawajcie pytania, postaramy się na nie odpowiedzieć

1. abuk dobrze kombinuje - przejęte zostało między innymi przeze mnie, czyli tego gościa od Niezależnego Dziennika Informacyjnego o Transporcie (NDIoT), zwanego później po rebrandingu jako "Niezależny Transportowy". KMK nie będzie jednak prowadzone tylko przeze mnie - do ekipy dołączył między innymi Kuciak.
2. Cały czas utrzymywany jest kontakt z poprzednią ekipą zajmującą się kmk. Prowadzone są konsultacje co do sposobu funkcjonowania i prowadzenia nowej odsłony znanej już tyle lat strony. Poprzedni content oczywiście nie zostanie usunięty - strona nie zubożeje pod względem zawartości. Wręcz przeciwnie, treści będzie nawet więcej i postaramy się aby były w jeszcze lepszej jakości

3. Zapewnić możemy, że nie zmieni się narracja która pojawiała się tam do tej pory - jedynie suche fakty, bez spekulacji, teorii spiskowych oraz lobbowania czegokolwiek i kogokolwiek. Strona będzie źródłem informacji, a nie narzędziem do pokazywania swoich racji.
4. Jak słusznie zauważył mkm3, na stronie pojawił się nowy szablon, treści nie jest zbyt wiele... Te już stopniowo się pojawiają i jest ich coraz więcej. Na chwilę obecną naszym priorytetem jest przeniesienie wcześniejszej zawartości, a w kolejnym etapie dodawać będziemy treści dotyczące nowych wydarzeń, pojazdów czy też linii, a także aktualizować już znajdujące się informacje.
Jesteśmy otwarci na Wasze komentarze i uwagi. Zadawajcie pytania, postaramy się na nie odpowiedzieć

Ja wiem że cały layout i wszystko jest zrobione, ale rozważaliście żeby te bazę danych zrobić jako wiki? Są gotowe rozwiązania, to by było dobre gdyby każdy mógł proponować zmiany i aktualizować. Osobiscie co do nowej strony jestem na tak, to jest bardzo potrzebne! Widziałabym np. w stronach linii info gdzie one jeździły historycznie albo jakie kiedyś miały numery.
ona/jej
Osobiście bardzo się cieszę że udało się uratować stronętypowy pisze: 12 maja 2025, 13:50Jesteśmy otwarci na Wasze komentarze i uwagi. Zadawajcie pytania, postaramy się na nie odpowiedzieć![]()

Prędzej skłanialibyśmy się do kontaktu mailowego (powstanie taki w niedalekiej przyszłości), aby czytelnicy mogli udostępniać nam swoje zdjęcia i ewentualne propozycje aktualizacji danych. Co z tego wszystkiego wyjdzie? Czas pokaże. Na razie pozostaje nam "przeklepać" wszystkie wpisy ze starej wersji, a później zaktualizować je o nowsze informacje.Cyjan pisze: 12 maja 2025, 14:04 Ja wiem że cały layout i wszystko jest zrobione, ale rozważaliście żeby te bazę danych zrobić jako wiki? Są gotowe rozwiązania, to by było dobre gdyby każdy mógł proponować zmiany i aktualizować.
Jeśli mowa o tym co było na KMK do tej pory to będzie z powrotem. Baza jest, tylko przenieść i zaktualizować w miarę możliwości do aktualnego stanu.Cyjan pisze: 12 maja 2025, 14:04 Widziałabym np. w stronach linii info gdzie one jeździły historycznie albo jakie kiedyś miały numery.
Dzięki! Jakoś nie mogliśmy znieść myśli że nie ma KMK i trzeba było coś z tym zrobićKaszmir pisze: 12 maja 2025, 14:06 Osobiście bardzo się cieszę że udało się uratować stronęTrzymam kciuki i dzięki za Waszą pracę!

Fajnie! Jeśli będzie taka okazja to możliwe że się odezwiemy, dzięki

W ostatnim czasie przebudowany został system zakładek oraz sposób wyświetlania listy pojazdów w poszczególnych kategoriach.
Zmiany w zakładkach polegają na dodatkowym odseparowaniu od siebie przewoźników - tak powinno być teraz wygodniej oraz czytelniej. Przy poszczególnych przewoźnikach nadal znajduje się podział dotyczący pojazdów w eksploatacji, wycofanych itp. Te z kolei stopniowo będą się zapełniać kolejnymi treściami
W przypadku powielenia jednego modelu u kilku przewoźników, te również zostały rozdzielone - przykład:
SU18III w MPK: http://kmk.krakow.pl/mpk/solaris-urbino-18-iii
SU18III w Mobilisie: http://kmk.krakow.pl/mobilis/solaris-urbino-18-iii-2
Zmiany w zakładkach polegają na dodatkowym odseparowaniu od siebie przewoźników - tak powinno być teraz wygodniej oraz czytelniej. Przy poszczególnych przewoźnikach nadal znajduje się podział dotyczący pojazdów w eksploatacji, wycofanych itp. Te z kolei stopniowo będą się zapełniać kolejnymi treściami

W przypadku powielenia jednego modelu u kilku przewoźników, te również zostały rozdzielone - przykład:
SU18III w MPK: http://kmk.krakow.pl/mpk/solaris-urbino-18-iii
SU18III w Mobilisie: http://kmk.krakow.pl/mobilis/solaris-urbino-18-iii-2
W związku z wieloma pytaniami i prośbami uruchomiliśmy dwa nowe maile kontaktowe:
galeria@kmk.krakow.pl - piszcie jeśli jesteście chętni na podzielenie się z nami swoimi zdjęciami - udostępnimy je na naszej stronie wraz z odpowiednim podpisem zgodnie z wolą autora
kontakt@kmk.krakow.pl - wszystkie pozostałe sprawy
W związku z planowaną zmianą sposobu publikacji zdjęć, zwracamy się do Was z prośbą o stosowanie poniższej standaryzacji nazw plików które nam wysyłacie:
Numer taborowy - RRRR-MM-DD - Miejscowość, ulica / nazwa pętli
Tak, w przypadku kilku zdjęć tego samego pojazdu z tego samego dnia i miejsca, na końcu nazwy pliku mogą znajdować się cyfry
Przykłady:
DC710 - 2020-11-27 - Kraków, ul. Kamieńskiego
PA103 - 2018-10-12 - Kraków, Mały Płaszów
PS: Jak ktoś ma Facebooka to tam też może do nas pisać w różnych sprawach
galeria@kmk.krakow.pl - piszcie jeśli jesteście chętni na podzielenie się z nami swoimi zdjęciami - udostępnimy je na naszej stronie wraz z odpowiednim podpisem zgodnie z wolą autora

kontakt@kmk.krakow.pl - wszystkie pozostałe sprawy
W związku z planowaną zmianą sposobu publikacji zdjęć, zwracamy się do Was z prośbą o stosowanie poniższej standaryzacji nazw plików które nam wysyłacie:
Numer taborowy - RRRR-MM-DD - Miejscowość, ulica / nazwa pętli
Tak, w przypadku kilku zdjęć tego samego pojazdu z tego samego dnia i miejsca, na końcu nazwy pliku mogą znajdować się cyfry

Przykłady:
DC710 - 2020-11-27 - Kraków, ul. Kamieńskiego
PA103 - 2018-10-12 - Kraków, Mały Płaszów
PS: Jak ktoś ma Facebooka to tam też może do nas pisać w różnych sprawach