- Bilety, działalność Miejskich Jednostek, pozostałe tematy związane z krakowską komunikacją miejską
-
Ankin
- Specjalista
Kaszmir pisze: 14 kwie 2025, 12:35
Po paru dniach testowania przyznam, że dla mnie strona nie jest funkcjonalna. Do rzeczy które wymienili przedmówcy, dodam jedną ważną osobiście: brak możliwości otwarcia danego rozkładu w nowej zakładce. Dotychczas wchodziłem na rozkłady i środkowym przyciskiem myszy otwierałem w zakładkach kilka interesujących mnie rozkładów, nieraz z różnych (sąsiednich) przystanków. Takie rozwiązanie jest standardem, podobnie da się zrobić na stronie ZTM Warszawa, MPK Łódź, we Wrocławiu itd. U nas nie.
Uprzedziłeś mnie w napisaniu takich samych przemyśleń.
W chwili obecnej korzystanie z rozkładu jazdy na stronie MPK z tego co widzę nie tylko u mnie podnosi ciśnienie i czyni ją całkowicie bezużyteczną ww. aspekcie.
Dobrze, że jeszcze na stronie ZTP jest po staremu, bo ilość koniecznych "przeklinań" od wybrania linii, do interesujących nas przystanków jest jakąś aberracją!

-
arekf
- Pasażer
Nadal nie ma sekcji/strony z aktualnymi utrudnieniami w ruchu i są one przekazywane przez profile społecznościowe z których nie każdy ma ochotę korzysać...
-
Bayer2003
- Pomiarowiec
Jeszcze rano link
https://rozklady.mpk.krakow.pl/ pokazywał starą stronę z rozkładami jazdy. Dziś przekierowuje już do nowej, mniej czytelnej, gdzie około 80% szerokości ekranu (1920x1080) zajmuje mapa. Zabawy kosztem pasażerów, za publiczne pieniądze, ciąg dalszy...
-
Cyjan
- Specjalista
https://zapodaj.net/plik-ONGtt6dZv3
Chyba nie odbiega od standardu, jeśli już to jest szersze i wyraźniejsze, plus pokazuje od razu linie, które są kolorystycznie posortowane, po prostu zmienili intencję z rozkładów na coś a'la właśnie jakdojade.
Inna sprawa, że kropki wyglądają na mapie idiotycznie. Nie mam pojęcia czemu nie woleli skorzystać z centroidów przystanków.
ona/jej
-
fubukiers
- Znawca
-
Kontakt:
Cyjan pisze: 30 maja 2025, 17:40
https://zapodaj.net/plik-ONGtt6dZv3
Chyba nie odbiega od standardu, jeśli już to jest szersze i wyraźniejsze, plus pokazuje od razu linie, które są kolorystycznie posortowane, po prostu zmienili intencję z rozkładów na coś a'la właśnie jakdojade.
Inna sprawa, że kropki wyglądają na mapie idiotycznie. Nie mam pojęcia czemu nie woleli skorzystać z centroidów przystanków.
W mojej opinii to mpk w ogóle nie powinno się zajmować publikowaniem rozkładów jazdy. Tym powinien się zajmować ZTP, czyli w skrócie organizator. Polecam zerknąć na rozkłady publikowane przez ZTM Poznań. Przejrzyście, bez niepotrzebnej mapki, która wymaga pobierania więcej danych z serwera mpk, z czytelnym oznaczeniem stref biletowych.
-
Ankin
- Specjalista
Wszystko wskazuje na to, że była...
Obecnie ww. strona nie działa zaś po bezpośrednim wejściu w zakładkę rozkładów jazdy w serwisie intenetowym ZTP, prezentowane są rozkłady w formie 1:1, jakie występują na stronie MPK.
-
fubukiers
- Znawca
-
Kontakt:
Ankin pisze: 02 cze 2025, 11:39
Wszystko wskazuje na to, że była...
Obecnie ww. strona nie działa zaś po bezpośrednim wejściu w zakładkę rozkładów jazdy w serwisie intenetowym ZTP, prezentowane są rozkłady w formie 1:1, jakie występują na stronie MPK.
Rzeczywiście, już ją usunęli niestety. To musiało się stać dzisiaj.
-
Ankin
- Specjalista
fubukiers pisze: 02 cze 2025, 13:19
Rzeczywiście, już ją usunęli niestety. To musiało się stać dzisiaj.
Szkoda, że w chwili obecnej nie ma już żadnej alternatywy dla starej wersji rozkładów jazdy (chyba, że ja czegoś nie wiem albo zatraciłem umiejętność korzystania z wyszukiwarki).
Twórca obecnej wersji rozkładów jazdy prezentowanych na stronie ZTP oraz MPK, chyba nic nie słyszał o czymś takim jak UX (user experience) w odniesieniu do projektowania stron internetowych, gdyż ilość kilkania jaką trzeba wykonać aby "dokopać" się do interesujących nas danych jest wręcz za przeproszeniem skrajnie upierdliwa, względem wersji poprzedniej.
Na własnej skórze możemy się przekonać że nie zawsze nowe jest lepsze od starego.

-
mkm3
- Ekspert
Ciężko się szuka odjazdów na nowej stronie MPK. Czy nie lepiej byłoby zostawić starą stronę jako opcję przełączenia, dla tych, którzy nie mogą się przyzwyczaić?
-
fubukiers
- Znawca
-
Kontakt:
mkm3 pisze: 16 cze 2025, 6:55
Ciężko się szuka odjazdów na nowej stronie MPK. Czy nie lepiej byłoby zostawić starą stronę jako opcję przełączenia, dla tych, którzy nie mogą się przyzwyczaić?
Mogliby. Ale po co? Przecież mpk będzie wycierać sobie gębę, że jest super i że wszyscy są zadowoleni. Strasznie się rozczarowałem tą nową stroną. W ogóle nie wiem po co zrobili własny planer podróży, kompletnie nikomu niepotrzebna mapka na cały ekran, głupota kompletna.
-
GoMeZz391
- Moderator globalny
-
Kontakt:
Pociągi, MPK na pewno aktualne.
Brak na pewno tam GZ1, GZ31/32
-
tomek_m
- Ekspert
Ale linie autobusowe to wszystkie zebrane do jednej "kupy" zamiast rozdzielone na grupy np: Komunikacja Gminy Michałowice, Komunikacja w Wieliczce itp..
Chociaż nie powiem pomysł dobry. Ale aplikacje typu iMKA jednak lepsze.