Bronowice, Bronowice Małe, Armii Krajowej
Re: Bronowice, Bronowice Małe, Armii Krajowej
https://ztp.krakow.pl/kmk/komunikaty/1460-2025
Od 28 czerwca wraca linia "108", która kursować będzie mniej więcej po trasie ustalonej przez mieszkańców (niestety niedasizm nie pozwolił obsłużyć Starego Dębu). Zapowiedziano częstotliwość f~30 - mam nadzieję, że obędzie się bez dziur na dłuższe przerwy dla kierowców, które zwykle niestety wypadają w godzinach szczytu. Linię ma obsługiwać Mobilis - na spotkaniach w 2024 roku mówiono o MPK, zapewne trafią tam niestety wątpliwej jakości MMI. Niemniej jednak dobrze, że linia wreszcie wraca.
Od 28 czerwca wraca linia "108", która kursować będzie mniej więcej po trasie ustalonej przez mieszkańców (niestety niedasizm nie pozwolił obsłużyć Starego Dębu). Zapowiedziano częstotliwość f~30 - mam nadzieję, że obędzie się bez dziur na dłuższe przerwy dla kierowców, które zwykle niestety wypadają w godzinach szczytu. Linię ma obsługiwać Mobilis - na spotkaniach w 2024 roku mówiono o MPK, zapewne trafią tam niestety wątpliwej jakości MMI. Niemniej jednak dobrze, że linia wreszcie wraca.
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie
-
- Ekspert
Słyszałem że ponoć tabor MIDI, a to oznaczałoby Scanie 10 metroweBayer2003 pisze: 20 cze 2025, 14:03 https://ztp.krakow.pl/kmk/komunikaty/1460-2025
Zmieszczą się tam? Na spotkaniu było mówione o MINI, a mobilisowe Scanie w kategorii MIDI i tak są dość długie (mają 10,6m, podczas gdy zwykle jest to około 9). Tamtejsze uliczki są jednak bardzo ciasne.Scania_9640 pisze: 20 cze 2025, 18:45 Słyszałem że ponoć tabor MIDI, a to oznaczałoby Scanie 10 metrowe
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie
Ja osobiście obstawiam jednak MMI. Przy czym z tego co wiem przejazd techniczny był krótką Scanią zrobiony.
-
- Ekspert
Nie pamiętam jak szeroko jest na Tetmajera, a na pozostałych ulicach spokojnie zmieści się ScaniaBayer2003 pisze: 20 cze 2025, 18:50 Zmieszczą się tam? Na spotkaniu było mówione o MINI, a mobilisowe Scanie w kategorii MIDI i tak są dość długie (mają 10,6m, podczas gdy zwykle jest to około 9). Tamtejsze uliczki są jednak bardzo ciasne.
yosujiro pisze: 20 cze 2025, 19:13 Ja osobiście obstawiam jednak MMI. Przy czym z tego co wiem przejazd techniczny był krótką Scanią zrobiony.
W 2024 roku słyszałem, że odbył się testowy przejazd 8,9m Autosanem i wystąpiły jakieś problemy. Jeżeli o 1,7m dłuższa Scania przejechała teraz normalnie, być może nastąpiły pewne zmiany infrastrukturalne i jest to już możliwe. Pytanie czy potoki pasażerskie uzasadniają puszczenie tam (przynajmniej na początek) czegokolwiek większego niż MINI?Scania_9640 pisze: 20 cze 2025, 19:19 Nie pamiętam jak szeroko jest na Tetmajera, a na pozostałych ulicach spokojnie zmieści się Scania
A że tak zapytam - Scania z butlami CNG zmieści się pod wiaduktem na Zielonym Moście? 
Jeśli dobrze pamiętam, to po przebudowie nie ma tam ograniczenia wysokości.
Ja obstawiam MMI z prostego powodu- dałoby się zrobić łączenie ze 126, które ma na Bronowicach w DP 33min postoju. A kółeczko na 108, to będzie kilkanaście minut. Więc ani dodatkowe auto, ani kierowca nie byłyby potrzebne. Tylko w weekend musiałaby być osobna brygada. A znowu chyba nic większego przynajmniej na początku nie będzie tam potrzebne.
Ja obstawiam MMI z prostego powodu- dałoby się zrobić łączenie ze 126, które ma na Bronowicach w DP 33min postoju. A kółeczko na 108, to będzie kilkanaście minut. Więc ani dodatkowe auto, ani kierowca nie byłyby potrzebne. Tylko w weekend musiałaby być osobna brygada. A znowu chyba nic większego przynajmniej na początku nie będzie tam potrzebne.
-
- Ekspert
Wątpię żeby było łączenie ze 126, ta linia ma dość spore opóźnienia, a przez to 108 również byłoby opóźnione, a kierowcy nie mieliby czasu na odpoczynek.yosujiro pisze: 21 cze 2025, 3:19 Jeśli dobrze pamiętam, to po przebudowie nie ma tam ograniczenia wysokości.
W końcu wraca linia 108 w nowej odsłonie. Szkoda tylko że mieszkańcy osiedla Pasternik nie będą mieli bliżej do przystanku i dalej pozostaną
bez komunikacji miejskiej na osiedlu. Przydałoby się przywrócenie komunikacji miejskiej na ul. Wizjonerów np. poprzez wydłużenie linii 139,
albo linii 168 oczywiście nie pomijając Chełmońskiego pętla w stronę Wizjonerów. Ten drugi pomysł z linią 168 nie za bardzo mnie się podoba ale zawsze jest to coś na dobry początek.
bez komunikacji miejskiej na osiedlu. Przydałoby się przywrócenie komunikacji miejskiej na ul. Wizjonerów np. poprzez wydłużenie linii 139,
albo linii 168 oczywiście nie pomijając Chełmońskiego pętla w stronę Wizjonerów. Ten drugi pomysł z linią 168 nie za bardzo mnie się podoba ale zawsze jest to coś na dobry początek.
Na ostatniej sesji Rady Dzielnicy Bronowice również była dyskusja na temat ewentualnego przetrasowania linii 102 przez ul. Głowackiego i utworzenia przystanków na wysokości ul. Halczyna. Jednakże skonkludowano, że trzeba temat przegadać jeszcze z sąsiednimi dzielnicami.
Jak miałaby wyglądać Twoim zdaniem trasa takiego 168?Księżyc pisze: 21 cze 2025, 23:33 W końcu wraca linia 108 w nowej odsłonie. Szkoda tylko że mieszkańcy osiedla Pasternik nie będą mieli bliżej do przystanku i dalej pozostaną
168. Krowodrza Górka P+R - ... - Chełmońskiego Pętla - Stawowa - Jasnogórska - Rondo Ofiar Katynia - Armii Krajowej - Wizjonerów - Wizjonerów
(powrót : Wizjonerów - Radzikowskiego - Rondo Ofiar Katynia - Conrada ) - ... - Krowodrza Górka P+R
Pytanie czy na Wizjonerów ktoś w ogóle chce taką linię. 108 mało kto jeździł, bo jechał do Bronowic Małych, co nie było atrakcyjne gdy dodatkowo trzeba było czekać na tą linię np. 10 minut. Z takich osiedli raczej jest ruch do centrum, więc jak dla mnie linia w stronę Azor i Krowodrzy nie ma sensu.Księżyc pisze: 22 cze 2025, 10:46 168. Krowodrza Górka P+R - ... - Chełmońskiego Pętla - Stawowa - Jasnogórska - Rondo Ofiar Katynia - Armii Krajowej - Wizjonerów - Wizjonerów
(powrót : Wizjonerów - Radzikowskiego - Rondo Ofiar Katynia - Conrada ) - ... - Krowodrza Górka P+R
Linia ta jedynie to by się spełniała jako dowózka do ROK. Tylko tu rodzi się pytanie. Czy ktoś na nią będzie czekał?? To musi być relacja, na którą nieważne czy by lało czy sypało warto będzie czekać (z punktu widzenia mieszkańców tamtejszego osiedla). Stąd nadal (może naiwnie) czekam aż do Os. Wizjonerów pojedzie 139. Tak aby jeszcze ul. AK odzyskała utracone przez podział tej linii kursy.
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja
)