SIP - wyświetlacze, informacja głosowa
Re: SIP - wyświetlacze, informacja głosowa
Co ZTP odpierdziela z tymi basowymi głosami. Ludzie! Przez te pierdzące głośniki to wszystko muli, pan Galon był okej bo miał głos w średnich rejestrach plus znał się na audio to to pewnie poprawiał sam pod odsłuch.
ona/jej
Linia... stoczszyVariveq pisze: 24 cze 2025, 19:20 W Mobilisie wprowadzono zapowiedzi czytane przez Damiana Galona (obecnego lektora z autobusów MPK) tylko wszystkie zapowiedzi (z kilkoma wyjątkami np. Wańkowicza) zostały nagrane na nowo
Tutaj przykład: https://drive.google.com/file/d/1GbpXXj ... sp=sharing

Makłowicz tak beznadziejnie brzmiał przez te głośniki. Bo wygląda tak jakby ZTP nie robiło obróbki materiału audio, tylko "surówkę" wrzucało lub tylko podbijało samą głośność.
W tych głośnikach, to według mojego odczucia, to tylko osoba z miękkim głosem, bo za bardzo basem brzmią.
W tych głośnikach, to według mojego odczucia, to tylko osoba z miękkim głosem, bo za bardzo basem brzmią.
701, Castrosua (ono przeszło do mobilisu?) przystanki czyta pan Galon, ale jakby nagrany od nowa, albo po prostu głośniki lepsze.
ona/jej
- michal49944
- Ekspert
Tak, od momentu wejścia (przed)wakacyjnych rozkładów obsługuje ją Mobilis, wtedy też zniknęły z niej autobusy przegubowe.Cyjan pisze: 27 cze 2025, 8:51 701, Castrosua (ono przeszło do mobilisu?) przystanki czyta pan Galon, ale jakby nagrany od nowa, albo po prostu głośniki lepsze.
-
- Znawca
Tak zostało nagrane na nowo. Słychać od razu inną ekspresję wypowiedzi (więcej życia w tych komunikatach). Mam nadzieję, że MPK też szybko dostanie/wgra nową, poprawioną wersję komunikatów.Cyjan pisze: 27 cze 2025, 8:51 701, Castrosua (ono przeszło do mobilisu?) przystanki czyta pan Galon, ale jakby nagrany od nowa, albo po prostu głośniki lepsze.
-
- Znawca
W "704" brak zapowiedzi AKF/PK, dla równowagi w tramwajach brak zapowiedzi Kampus UP, w autobusach jest.
Strach się bać co to będzie na Uniwersytet Rolniczy AAAleja 29.XI
Miałem okazję jechać dziś BU354 (najnowszy Solaris). Głośnik działał odpowiednio głośno, można było usłyszeć z niego nowo nagrane zapowiedzi, jednak część z nich zacinała się w naprawdę dziwny sposób. Np. zamiast Rondo Czyżyńskie można było usłyszeć coś na kształt "Rondo Daszyńskie", a zapowiedź, która powinna brzmieć "Następny przystanek: Galicyjska" brzmiała jakby przystanek nazywał się "Galiska". Co ciekawe, zapowiedź o przystanku została wypowiedziana normalnie. Przy Koszykarskiej był dziwny akcent, jakby położony na "y", a przy "Przystanek: Myśliwska" byl problem z ostatnią sylabą słowa przystanek.
Typowe. Mpk nigdy nie ogarniało sipu.Bautosz pisze: 29 cze 2025, 18:00 Miałem okazję jechać dziś BU354 (najnowszy Solaris). Głośnik działał odpowiednio głośno, można było usłyszeć z niego nowo nagrane zapowiedzi, jednak część z nich zacinała się w naprawdę dziwny sposób. Np. zamiast Rondo Czyżyńskie można było usłyszeć coś na kształt "Rondo Daszyńskie", a zapowiedź, która powinna brzmieć "Następny przystanek: Galicyjska" brzmiała jakby przystanek nazywał się "Galiska". Co ciekawe, zapowiedź o przystanku została wypowiedziana normalnie. Przy Koszykarskiej był dziwny akcent, jakby położony na "y", a przy "Przystanek: Myśliwska" byl problem z ostatnią sylabą słowa przystanek.
-
- Miłośnik
To nie jest wina MPK, autobus jest na gwarancji i pod stałym nadzorem R&G, więc tam kieruj swoje pretensje.
Pozdrawiam Marcin
Ja jechałem ostatnio BU856 na 135, zapowiedzi były bardzo ciche czasami wręcz niesłyszalne, i w dodatku często się w taki sam sposób przycinały, np: Następny przystnek: Zbydnioce, zamiast Zbydniowice. Wiele przystanków ucinało w taki sposób. Najśmieszniejszy był przystanek końcowy Golkowice Pętla, zapowiedź brzmiała: Golgolgolkowice pepetlaBautosz pisze: 29 cze 2025, 18:00 Miałem okazję jechać dziś BU354 (najnowszy Solaris). Głośnik działał odpowiednio głośno, można było usłyszeć z niego nowo nagrane zapowiedzi, jednak część z nich zacinała się w naprawdę dziwny sposób. Np. zamiast Rondo Czyżyńskie można było usłyszeć coś na kształt "Rondo Daszyńskie", a zapowiedź, która powinna brzmieć "Następny przystanek: Galicyjska" brzmiała jakby przystanek nazywał się "Galiska". Co ciekawe, zapowiedź o przystanku została wypowiedziana normalnie. Przy Koszykarskiej był dziwny akcent, jakby położony na "y", a przy "Przystanek: Myśliwska" byl problem z ostatnią sylabą słowa przystanek.

Mobilis też ma R&G i jakoś tam tych problemów z sipem nie widziałemtramwajowy pisze: wczoraj, 10:39 To nie jest wina MPK, autobus jest na gwarancji i pod stałym nadzorem R&G, więc tam kieruj swoje pretensje.

Na pewno BU856? On już jest dawno wycofany + nie miał zapowiedzi głosowych.Mati857 pisze: wczoraj, 11:03 Ja jechałem ostatnio BU856 na 135, zapowiedzi były bardzo ciche czasami wręcz niesłyszalne, i w dodatku często się w taki sam sposób przycinały, np: Następny przystnek: Zbydnioce, zamiast Zbydniowice. Wiele przystanków ucinało w taki sposób. Najśmieszniejszy był przystanek końcowy Golkowice Pętla, zapowiedź brzmiała: Golgolgolkowice pepetla![]()
-
- Miłośnik
To jest przecież ten sam system, z tej samej bazy, zgodny z wymaganiami ZTP. R&G dokładnie tak samo przycinało przy sterownikach 4000p
Pozdrawiam Marcin
Pytanie tylko po kiego oni tak żonglują tymi systemami. Cały czas było trapeze a teraz nagle SRG. Duża część infrastruktury bazuje na trapeze, między innymi tablice DIP. Nie wiem jak oni to wepną do TTSS. A taką drogą na pewno nie dojdziemy do jednolitego systemu.tramwajowy pisze: wczoraj, 13:26 To jest przecież ten sam system, z tej samej bazy, zgodny z wymaganiami ZTP. R&G dokładnie tak samo przycinało przy sterownikach 4000p