SIP - wyświetlacze, informacja głosowa

- Tabor, przetargi, rozdysponowanie wozów, dane techniczne
Awatar użytkownika
Cyjan
Specjalista

Re: SIP - wyświetlacze, informacja głosowa

Post autor: Cyjan » 24 cze 2025, 20:11

Co ZTP odpierdziela z tymi basowymi głosami. Ludzie! Przez te pierdzące głośniki to wszystko muli, pan Galon był okej bo miał głos w średnich rejestrach plus znał się na audio to to pewnie poprawiał sam pod odsłuch.
ona/jej

michasss
Znawca

Post autor: michasss » 24 cze 2025, 21:05

Variveq pisze: 24 cze 2025, 19:20 W Mobilisie wprowadzono zapowiedzi czytane przez Damiana Galona (obecnego lektora z autobusów MPK) tylko wszystkie zapowiedzi (z kilkoma wyjątkami np. Wańkowicza) zostały nagrane na nowo
Tutaj przykład: https://drive.google.com/file/d/1GbpXXj ... sp=sharing
Linia... stoczszy :)

GoMeZz391
Moderator globalny
Kontakt:

Post autor: GoMeZz391 » 25 cze 2025, 20:46

Makłowicz tak beznadziejnie brzmiał przez te głośniki. Bo wygląda tak jakby ZTP nie robiło obróbki materiału audio, tylko "surówkę" wrzucało lub tylko podbijało samą głośność.

W tych głośnikach, to według mojego odczucia, to tylko osoba z miękkim głosem, bo za bardzo basem brzmią.

Awatar użytkownika
Cyjan
Specjalista

Post autor: Cyjan » 27 cze 2025, 8:51

701, Castrosua (ono przeszło do mobilisu?) przystanki czyta pan Galon, ale jakby nagrany od nowa, albo po prostu głośniki lepsze.
ona/jej

Awatar użytkownika
michal49944
Ekspert

Post autor: michal49944 » 27 cze 2025, 15:42

Cyjan pisze: 27 cze 2025, 8:51 701, Castrosua (ono przeszło do mobilisu?) przystanki czyta pan Galon, ale jakby nagrany od nowa, albo po prostu głośniki lepsze.
Tak, od momentu wejścia (przed)wakacyjnych rozkładów obsługuje ją Mobilis, wtedy też zniknęły z niej autobusy przegubowe.

tiross
Znawca

Post autor: tiross » 28 cze 2025, 10:29

Cyjan pisze: 27 cze 2025, 8:51 701, Castrosua (ono przeszło do mobilisu?) przystanki czyta pan Galon, ale jakby nagrany od nowa, albo po prostu głośniki lepsze.
Tak zostało nagrane na nowo. Słychać od razu inną ekspresję wypowiedzi (więcej życia w tych komunikatach). Mam nadzieję, że MPK też szybko dostanie/wgra nową, poprawioną wersję komunikatów.

tiross
Znawca

Post autor: tiross » 28 cze 2025, 21:33

W "704" brak zapowiedzi AKF/PK, dla równowagi w tramwajach brak zapowiedzi Kampus UP, w autobusach jest.

krawiec
Specjalista

Post autor: krawiec » 29 cze 2025, 8:35

Strach się bać co to będzie na Uniwersytet Rolniczy AAAleja 29.XI

Awatar użytkownika
Bautosz
Znawca

Post autor: Bautosz » 29 cze 2025, 18:00

Miałem okazję jechać dziś BU354 (najnowszy Solaris). Głośnik działał odpowiednio głośno, można było usłyszeć z niego nowo nagrane zapowiedzi, jednak część z nich zacinała się w naprawdę dziwny sposób. Np. zamiast Rondo Czyżyńskie można było usłyszeć coś na kształt "Rondo Daszyńskie", a zapowiedź, która powinna brzmieć "Następny przystanek: Galicyjska" brzmiała jakby przystanek nazywał się "Galiska". Co ciekawe, zapowiedź o przystanku została wypowiedziana normalnie. Przy Koszykarskiej był dziwny akcent, jakby położony na "y", a przy "Przystanek: Myśliwska" byl problem z ostatnią sylabą słowa przystanek.

fubukiers
Znawca
Kontakt:

Post autor: fubukiers » 29 cze 2025, 20:05

Bautosz pisze: 29 cze 2025, 18:00 Miałem okazję jechać dziś BU354 (najnowszy Solaris). Głośnik działał odpowiednio głośno, można było usłyszeć z niego nowo nagrane zapowiedzi, jednak część z nich zacinała się w naprawdę dziwny sposób. Np. zamiast Rondo Czyżyńskie można było usłyszeć coś na kształt "Rondo Daszyńskie", a zapowiedź, która powinna brzmieć "Następny przystanek: Galicyjska" brzmiała jakby przystanek nazywał się "Galiska". Co ciekawe, zapowiedź o przystanku została wypowiedziana normalnie. Przy Koszykarskiej był dziwny akcent, jakby położony na "y", a przy "Przystanek: Myśliwska" byl problem z ostatnią sylabą słowa przystanek.
Typowe. Mpk nigdy nie ogarniało sipu.

tramwajowy
Miłośnik

Post autor: tramwajowy » wczoraj, 10:39

fubukiers pisze: 29 cze 2025, 20:05 Typowe. Mpk nigdy nie ogarniało sipu.
To nie jest wina MPK, autobus jest na gwarancji i pod stałym nadzorem R&G, więc tam kieruj swoje pretensje.
Pozdrawiam Marcin

Mati857
Pasażer

Post autor: Mati857 » wczoraj, 11:03

Bautosz pisze: 29 cze 2025, 18:00 Miałem okazję jechać dziś BU354 (najnowszy Solaris). Głośnik działał odpowiednio głośno, można było usłyszeć z niego nowo nagrane zapowiedzi, jednak część z nich zacinała się w naprawdę dziwny sposób. Np. zamiast Rondo Czyżyńskie można było usłyszeć coś na kształt "Rondo Daszyńskie", a zapowiedź, która powinna brzmieć "Następny przystanek: Galicyjska" brzmiała jakby przystanek nazywał się "Galiska". Co ciekawe, zapowiedź o przystanku została wypowiedziana normalnie. Przy Koszykarskiej był dziwny akcent, jakby położony na "y", a przy "Przystanek: Myśliwska" byl problem z ostatnią sylabą słowa przystanek.
Ja jechałem ostatnio BU856 na 135, zapowiedzi były bardzo ciche czasami wręcz niesłyszalne, i w dodatku często się w taki sam sposób przycinały, np: Następny przystnek: Zbydnioce, zamiast Zbydniowice. Wiele przystanków ucinało w taki sposób. Najśmieszniejszy był przystanek końcowy Golkowice Pętla, zapowiedź brzmiała: Golgolgolkowice pepetla :lol:

fubukiers
Znawca
Kontakt:

Post autor: fubukiers » wczoraj, 12:40

tramwajowy pisze: wczoraj, 10:39 To nie jest wina MPK, autobus jest na gwarancji i pod stałym nadzorem R&G, więc tam kieruj swoje pretensje.
Mobilis też ma R&G i jakoś tam tych problemów z sipem nie widziałem :lol:
Mati857 pisze: wczoraj, 11:03 Ja jechałem ostatnio BU856 na 135, zapowiedzi były bardzo ciche czasami wręcz niesłyszalne, i w dodatku często się w taki sam sposób przycinały, np: Następny przystnek: Zbydnioce, zamiast Zbydniowice. Wiele przystanków ucinało w taki sposób. Najśmieszniejszy był przystanek końcowy Golkowice Pętla, zapowiedź brzmiała: Golgolgolkowice pepetla :lol:
Na pewno BU856? On już jest dawno wycofany + nie miał zapowiedzi głosowych.

tramwajowy
Miłośnik

Post autor: tramwajowy » wczoraj, 13:26

fubukiers pisze: wczoraj, 12:40 Mobilis też ma R&G i jakoś tam tych problemów z sipem nie widziałem :lol:
To jest przecież ten sam system, z tej samej bazy, zgodny z wymaganiami ZTP. R&G dokładnie tak samo przycinało przy sterownikach 4000p
Pozdrawiam Marcin

fubukiers
Znawca
Kontakt:

Post autor: fubukiers » wczoraj, 13:52

tramwajowy pisze: wczoraj, 13:26 To jest przecież ten sam system, z tej samej bazy, zgodny z wymaganiami ZTP. R&G dokładnie tak samo przycinało przy sterownikach 4000p
Pytanie tylko po kiego oni tak żonglują tymi systemami. Cały czas było trapeze a teraz nagle SRG. Duża część infrastruktury bazuje na trapeze, między innymi tablice DIP. Nie wiem jak oni to wepną do TTSS. A taką drogą na pewno nie dojdziemy do jednolitego systemu.

ODPOWIEDZ