Krakowska Linia Muzealna 2025

- Tabor, przetargi, rozdysponowanie wozów, dane techniczne
tomek_m
Ekspert

Re: Krakowska Linia Muzealna 2025

Post autor: tomek_m » 02 lip 2025, 0:53

A dlaczego ta linia będzie kursować tylko w godzinach wieczornych od 18:00?

Awatar użytkownika
Kowalik
Ekspert

Post autor: Kowalik » 02 lip 2025, 15:48

tomek_m pisze: 02 lip 2025, 0:53 A dlaczego ta linia będzie kursować tylko w godzinach wieczornych od 18:00?
Bardzo ciekawy pomysł. Zważywszy, że praktycznie linie muzealne kursują w ciągu dnia, to klimatyczna będzie podróż po zmroku.

Awatar użytkownika
gadolin
Pasażer

Post autor: gadolin » 02 lip 2025, 21:20

Cieszy, że można przejechać się linią muzealną w godzinach, gdy przebywanie w starym wagonie nie grozi udarem cieplnym.

tramwajowy
Miłośnik

Post autor: tramwajowy » 11 sie 2025, 7:53

Wczorajsza edycja Linii Muzealnej pokazała, że w kwestii zabytkowych autobusów zaczyna dziać się coś dobrego. Pomimo pewnych problemów technicznych (co ciekawe – większość tych pojazdów niedawno kursowała na KLM, wyjątkiem jest Ikarus 34260) całość wypadła naprawdę dobrze. Parę uwag dotyczących kierowców mam, ale powstrzymam się od pisania ich tutaj, żeby nikt nie zarzucił mi to, że nie jeżdżę a komentuję.
Duży plus za wystawienie rezerwy czynnej na miasto – i to w dodatku obsługiwanej przez kierowcę świetnie znającego Jelcza. Miałem okazję przejechać się wczoraj każdym z wystawionych autobusów i muszę przyznać, że widać dbałość o szczegóły: pojawiło się sporo nowych naklejek zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz pojazdów.
Czy to efekt niedawnych zmian kierownictwa na Woli? Jeśli tak, to bardzo cieszy fakt, że „perełki” MPK mogą wreszcie liczyć na odpowiedni warsztat.
Pozdrawiam Marcin

Jelczyk
Ekspert

Post autor: Jelczyk » 11 sie 2025, 11:07

tramwajowy pisze: 11 sie 2025, 7:53 Wczorajsza edycja Linii Muzealnej pokazała, że w kwestii zabytkowych autobusów zaczyna dziać się coś dobrego. Pomimo pewnych problemów technicznych (co ciekawe – większość tych pojazdów niedawno kursowała na KLM, wyjątkiem jest Ikarus 34260) całość wypadła naprawdę dobrze. Parę uwag dotyczących kierowców mam, ale powstrzymam się od pisania ich tutaj, żeby nikt nie zarzucił mi to, że nie jeżdżę a komentuję.
Duży plus za wystawienie rezerwy czynnej na miasto – i to w dodatku obsługiwanej przez kierowcę świetnie znającego Jelcza. Miałem okazję przejechać się wczoraj każdym z wystawionych autobusów i muszę przyznać, że widać dbałość o szczegóły: pojawiło się sporo nowych naklejek zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz pojazdów.
Czy to efekt niedawnych zmian kierownictwa na Woli? Jeśli tak, to bardzo cieszy fakt, że „perełki” MPK mogą wreszcie liczyć na odpowiedni warsztat.
A jakie uwagi masz do kierowców? Patrząc po zdjęciach, jeździła stała ekipa z muzealnej? Jak nie chcesz tu to odpowiedz na PW.

Arni
Miłośnik

Post autor: Arni » 11 sie 2025, 18:11

tramwajowy pisze: 11 sie 2025, 7:53 Wczorajsza edycja Linii Muzealnej pokazała, że w kwestii zabytkowych autobusów zaczyna dziać się coś dobrego. Pomimo pewnych problemów technicznych (co ciekawe – większość tych pojazdów niedawno kursowała na KLM, wyjątkiem jest Ikarus 34260) całość wypadła naprawdę dobrze. Parę uwag dotyczących kierowców mam, ale powstrzymam się od pisania ich tutaj, żeby nikt nie zarzucił mi to, że nie jeżdżę a komentuję.
Szkoda że w Jelczu wiatrołapy szklane/pleksy zastąpiono dechami.

anonim_048
Znawca

Post autor: anonim_048 » 12 sie 2025, 0:34

DD493 miał założone laminaty już w trakcie eksploatacji liniowej, powinny być szklane wiatrołapy zgodnie z fabryką.

ODPOWIEDZ