SIP - wyświetlacze, informacja głosowa

- Tabor, przetargi, rozdysponowanie wozów, dane techniczne
Awatar użytkownika
Mateuszppp
Pasażer

Re: SIP - wyświetlacze, informacja głosowa

Post autor: Mateuszppp » 29 lip 2025, 14:01

Dlaczego w linii 126 (nie wiem jak w innych autobusach Mobilisa) co kilka minut na kilka minut tablica wewnątrz z tyłu zamiast wyświetlać SIP z przystankami wyświetla napis Komunikacja Miejska w Krakowie, czyniąc ją bezużyteczną?

anonim_048
Znawca

Post autor: anonim_048 » 30 lip 2025, 7:25

Bo ma taki kaprys. Zawsze można było to zgłosić prowadzącemu, który przekazałby to dalej i ktoś z serwisu R&G już by się tym zajął.

tiross
Znawca

Post autor: tiross » 01 sie 2025, 17:03

Nie wiem kiedy, bo dawno nie jeździłem tramwajem w swoich stronach, jednak dziś zauważyłem, że poprawiono komunikat "park and ride" wygłaszany przez Makłowicza przy przystankach Krowodrza Górka, Pachońskiego i Górka Narodowa. Teraz brzmi po prostu klarownie, a nie przerysowanie lub połowicznie niesłyszalnie. Dodatkowo mam wrażenie, że minimalnie została zwiększona przerwa między zapowiedzią przystanku a jego nazwą.

Piotrek
Pasażer

Post autor: Piotrek » 02 sie 2025, 17:10

Ewidentnie była jakaś modyfikacja SIPu w tramwajach mniej więcej w połowie tygodnia. Została wgrana m.in. inna wersja przystanku Norymberska, znana z autobusów Mobilisu, ale przy okazji mam wrażenie, że jakość tych nagrań uległa pogorszeniu, przynajmniej w krakowiakach, więc zmiana przynajmniej dla mnie na minus.

anonim_048
Znawca

Post autor: anonim_048 » 06 sie 2025, 8:36

Starsze wozy dostają nowszy soft tablic wewnętrznych - przykładowo w DR548 już jest węższe pole na informacje o trasie i dacie, tak jak w elektrykach z 2021 czy DC734. Zmiana oczywiście na minus, bo data jest napisana drobniutkim maczkiem. W końcu 85% tablicy musi zajmować reklama :D

Awatar użytkownika
Cyjan
Ekspert

Post autor: Cyjan » 17 sie 2025, 11:28

"9" zamiast TAURON Arena Kraków Wieczysta ma po prostu "Wieczysta". I nagle można przeczytać kierunek z odległości większej niż 5 metrów :D
ona/jej

Awatar użytkownika
Bautosz
Specjalista

Post autor: Bautosz » 17 sie 2025, 13:13

Swoją drogą, nie można skrócić nazwy tego przystanku do TAURON Arena Wieczysta? Po co jest tam ten "Kraków"?

canoe_bart
Miłośnik
Kontakt:

Post autor: canoe_bart » 17 sie 2025, 15:49

Trzeba się pytać na Wielopolu, ale ja bym obstawiał, że jakby TAURON przestał być sponsorem hali (co raczej jest mało prawdopodobne), to łatwiej byłoby skrócić nagranie, tak aby zostawić Arena Kraków Wieczysta / Aleja Pokoju niż nagrywać od nowa pełne nazwy. Zresztą moim skromnym zdaniem, gdyby już coś zmieniać w tym, to w tym przypadku lepszy byłby akurat powrót do starej nazwy.

Awatar użytkownika
Cyjan
Ekspert

Post autor: Cyjan » 17 sie 2025, 21:55

Czy ktoś ma na tyle wiedzy technicznej że wie jakiej rozdzielczości są wyświetlacze w konkretnych, lub przynajmniej kilku modelach tramwajów?
ona/jej

ODPOWIEDZ