Kaszmir pisze: 04 lut 2023, 12:50
Dla zabawy, wrzucam propozycję siatki po otwarciu trasy na Meissnera. Wykorzystałem też m.in. Waszą świetną sugestię by wydłużyć "16"

Dużo zmian bo chciałem przy okazji rozwiązać też kilka innych spraw:
-> słabe połączenie Kurdwanowa z I obw.
-> brak szybkiego i mocnego połączenia ze Wzgórz Krzesławickich do centrum
-> z ciągu bronowickiego więcej kursów w stronę Filharmonii niż T. Słowackiego
-> słabo zapełniona "2".
(...)
Wiemy, że wciąż jeszcze zostało trochę miesięcy do otwarcia trasy i zapewne ZTP dopiero na dwa tygodnie przed zmianami zacznie cokolwiek informować, ale możemy wrócić do tematu. Jakkolwiek propozycja sprzed dwóch lat jest ciekawa i wiele fajnych zmian by wprowadziła, na dzień dzisiejszy zapewne jest nierealna w rzeczywistości;-/
Jak sądzicie, czego realnie możemy się spodziewać po otwarciu trasy przez Meissnera? Lub o co wnioskować?
Za pewnik możemy przyjąć przekierowanie "52". Drugim bardzo realnym scenariuszem jest puszczenie przez nową trasę linii "9".
Obecna trasa "52" od skrzyżowania Mogilska/Meissnera do Ronda Piastowskiego to ~5,8 km. Nowym śladem wychodzi mi ~5,6 km - czyli będzie tu oszczędność ~0,2 km na kurs. W dystansie to nie za dużo, ale przy liczbie kursów tej linii już może być zauważalne.
W przypadku linii "9" przekierowanie jej przez Meissnera to już wydatne oszczędności, bo obecna trasa od skrzyżowania Meissnera/Mogilska do Mistrzejowic to ~7,1 km, a nowa trasa wyniesie ~4,4 km. Daje to ~2,7 km oszczędności na kurs.
Pytanie zatem co dalej...
W najbardziej pesymistycznym scenariuszu... dalej nic. Czyli ZTP znajdzie szansę na oszczędności. Mam nadzieję, że jednak nie tędy droga i możemy o czymś myśleć. W pierwszej kolejności wydaje się, że należy 'coś' zrobić z obecnym odcinkiem przez Czyżyny po Bieńczyce, bo zabranie stamtąd 16 kursów/h w szczycie, 12 kursów/h poza szczytem i 9/6 w weekendy to jednak za dużo. Obawiam się, że na wzmocnienie "4" czy "5" do f=7,5 nie ma szans... więc czy będzie to tylko wydłużenie "49" do Ronda Hipokratesa?
Czy "16" zostanie też z Mistrzejowic wydłużone do TAKW?
Jak sądzicie - czy w trakcji tramwajowej zajdą jakieś dalsze zmiany...? Osobiście uważam, że powinny i byłaby ku temu dobra okazja, ale obecna sytuacja jest jaka jest i wątpię by coś więcej można szukać. Niemniej, może macie więcej optymizmu niż ja?