Os. Na Stoku, Wzgórza Krzesławickie, Zesławice
Re: Os. Na Stoku, Wzgórza Krzesławickie, Zesławice
Pytanie czy skrócenie do WK albo do ONS ale dwukierunkowo po Architektów by pozwoliło na f40 na 198.
"422" ma w weekendy f80, więc zmiana nawet na f45 na "198" to duży przeskok. Do tego "422" ma ograniczone godziny kursowania w tych dniach, podczas gdy "198" dostanie całodniowy rozkład. Sprawdziłem i "422" miało 11-12 kursów w sob i św zależnie od kierunku, a "198" będzie mieć po 22. Liczba kursów się zatem podwoi.Jelczyk pisze: 22 paź 2025, 16:33Chodziło mi, że pierwotnie 198 miało być w weekendy całodniowe co 40min. Co dla Zakola i Szpitala byłoby na 0 w stosunku do 422. Teraz będzie 45min + brak koordynacji.
Wg mnie nawet na trasie do Stoków można by zrobić f40. Przy f45 i dwóch brygadach, będzie 31 minut przerwy na kółko (6 na Stokach, 25 w Mistrzejowicach). Gdyby dać f40, wciąż zostawałoby 21 minut (np. 6+15).scyzor663 pisze: 22 paź 2025, 17:59Pytanie czy skrócenie do WK albo do ONS ale dwukierunkowo po Architektów by pozwoliło na f40 na 198.
Faktycznie. Nie wiem co mi się wbiło z tym f40 na 422 w weekendy.Kaszmir pisze: 22 paź 2025, 19:22 "422" ma w weekendy f80, więc zmiana nawet na f45 na "198" to duży przeskok. Do tego "422" ma ograniczone godziny kursowania w tych dniach, podczas gdy "198" dostanie całodniowy rozkład. Sprawdziłem i "422" miało 11-12 kursów w sob i św zależnie od kierunku, a "198" będzie mieć po 22. Liczba kursów się zatem podwoi.
Wg mnie nawet na trasie do Stoków można by zrobić f40. Przy f45 i dwóch brygadach, będzie 31 minut przerwy na kółko (6 na Stokach, 25 w Mistrzejowicach). Gdyby dać f40, wciąż zostawałoby 21 minut (np. 6+15).
Trwają jazdy testowe po przebudowanej pętli:
https://www.facebook.com/reel/717187677358138
https://www.facebook.com/reel/717187677358138
Na kiedy planowane jest skrócenie linii "2x2" do Wzgórz?
- michal49944
- Ekspert
Na wtedy kiedy otworzą pętlę dla autobusów, a to ma nastąpić mniej więcej na początku grudnia.
Od nowego roku, taką przynajmniej informację dostała gmina K-L.michal49944 pisze: 23 paź 2025, 18:41 Na wtedy kiedy otworzą pętlę dla autobusów, a to ma nastąpić mniej więcej na początku grudnia.
Przerwy 6+15 są zbyt krótkie, zwłaszcza przy jednostajnej częstotliwości przez cały dzień, nie ma przerwy na posiłek, regeneracjęKaszmir pisze: 22 paź 2025, 19:22 "422" ma w weekendy f80, więc zmiana nawet na f45 na "198" to duży przeskok. Do tego "422" ma ograniczone godziny kursowania w tych dniach, podczas gdy "198" dostanie całodniowy rozkład. Sprawdziłem i "422" miało 11-12 kursów w sob i św zależnie od kierunku, a "198" będzie mieć po 22. Liczba kursów się zatem podwoi.
Wg mnie nawet na trasie do Stoków można by zrobić f40. Przy f45 i dwóch brygadach, będzie 31 minut przerwy na kółko (6 na Stokach, 25 w Mistrzejowicach). Gdyby dać f40, wciąż zostawałoby 21 minut (np. 6+15).
Na 198 będzie trzecia brygada w tygodniu, dołożą szczytówkę. Bus na to zostanie pozyskany... ze 116, na której ma być Wola MIDI.
-
MichalTyniec
- Ekspert
Super, autobus był na Kozienickiej zapowiedziany jak dobrze pamiętam koło 2006 roku a nawet wcześniej ludzie walczyli o to połączenie to powiedzieli że jak drogę przebudują, bo się przecież nic dużego nie zmieści, minęło 20 lat nic nie zrobiono do tej pory i nagle Autosan może normalnie magicznie jechać, pasowałoby takich śmiesznych urzędników opisać o ile żyją jeszcze bo już sam nie pamiętam kto wtedy odpowiadał za to.yosujiro pisze: wczoraj, 7:44 Na 198 będzie trzecia brygada w tygodniu, dołożą szczytówkę. Bus na to zostanie pozyskany... ze 116, na której ma być Wola MIDI.
Ja nie wiem czy jeżdżenie po nieutwardzonych poboczach, żeby się z czymś minąć jest czymś normalnym, a tym się skończy jazda Autosanem. I raczej zakłamaniem jest stwierdzenie, że przez 20 lat nic z drogą nie zrobili. Jednak po remoncie jest minimalnie szersza, ale nie wystarczająco. Poza tym na 116 kompletnie nie potrzeba nic więcej niż bus.
Zupełnym kuriozum jest również brak ponowienia przetargu na busy, który nie wyszedł w umowie ramowej... Zaraz będą mogli kupować tylko elektryki, a jaki zasięg mają takie kurduple najlepiej widać po przykładzie Mobilisa... Więcej z tym problemu niż pożytku...
Zupełnym kuriozum jest również brak ponowienia przetargu na busy, który nie wyszedł w umowie ramowej... Zaraz będą mogli kupować tylko elektryki, a jaki zasięg mają takie kurduple najlepiej widać po przykładzie Mobilisa... Więcej z tym problemu niż pożytku...
Przy okazji jakichś zmian powinni zmienić nazwę przystanku autobusowego Darwina na ul. Kocmyrzowskiej na Jarzębiny. Bo teraz jest trochę śmiesznie, że obok przystanku Darwina jest tramwajowy Jarzębiny.