Os. Na Stoku, Wzgórza Krzesławickie, Zesławice
Re: Os. Na Stoku, Wzgórza Krzesławickie, Zesławice
Jako, że dochodzi do wielu zmian w rejonie pętli w Krzesławicach to czy nie byłoby możliwości aby optymalizować przy okazji siatkę komunikacyjną na Wańkowicza poprzez puszczenie przez nią 198-ki albo 180-tki (patrząc po wcześniejszych postach lepsza by była 180-tka) wydłużając tym samym do Al. Przyjaźni (o ile dla nich znalazłoby się miejsce na pętli). I tak na tych liniach kursują mniejsze wozy, które na pewno zmieściłyby się na tej ulicy + pasażerowie mieliby częstszą linię niż to co ma dziś do zaoferowania 149. A na odc. Lesisko - Giedroycia ZPTO wydłużyć jak ktoś wspominał wcześniej 103 do Pleszowa.
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja
)
W sprawie przyszłości to oprócz wspomnianych lini 122 i 198 wypatruję przedłużenia ulicy Powstańców oraz przedłużenia 105 z Piastów. Fajnie by było pomyśleć też kiedyś o nocnym ze Stoków.
Jako mieszkaniec Zesławic z własnej obserwacji dobrze oceniam zmiany polegające na likwidacji 422 i przejęciu wąskich dróg przez 198. W końcu mamy duży tabor na 122 co jest dużym skokiem. Brakuje tylko większej częstotliwości na 198, najlepiej co 20min i jazda na zakładkę z 122 co 10min.
Jako mieszkaniec Zesławic z własnej obserwacji dobrze oceniam zmiany polegające na likwidacji 422 i przejęciu wąskich dróg przez 198. W końcu mamy duży tabor na 122 co jest dużym skokiem. Brakuje tylko większej częstotliwości na 198, najlepiej co 20min i jazda na zakładkę z 122 co 10min.
Problemem jest mała ilość małych wozów. ZTP raczej też nie będzie wydłużać niczego do Pleszowa "bo dublowanie tramwaju".Aułrora pisze: 05 lis 2025, 11:47 Jako, że dochodzi do wielu zmian w rejonie pętli w Krzesławicach to czy nie byłoby możliwości aby optymalizować przy okazji siatkę komunikacyjną na Wańkowicza poprzez puszczenie przez nią 198-ki albo 180-tki (patrząc po wcześniejszych postach lepsza by była 180-tka) wydłużając tym samym do Al. Przyjaźni (o ile dla nich znalazłoby się miejsce na pętli). I tak na tych liniach kursują mniejsze wozy, które na pewno zmieściłyby się na tej ulicy + pasażerowie mieliby częstszą linię niż to co ma dziś do zaoferowania 149. A na odc. Lesisko - Giedroycia ZPTO wydłużyć jak ktoś wspominał wcześniej 103 do Pleszowa.
Dalej nie ma sensownego połączenia osiedla ze stacją Lubocza.
ona/jej
W ciągu dwóch tygodni będzie organizowane kolejne spotkanie Rady Dzielnicy XVII-tej (Wzgórza Krzesławickie) z ZTP. Mają być przedstawione już konkrety ze strony ZTP oraz Radni przedstawią głos mieszkańców. Ze swojej strony chciałbym poruszyć trzy tematy i prosić forumowe grono o pomoc:Kaszmir pisze: 05 lis 2025, 11:07 Dla Zesławic chyba najbardziej przyszłościowe jest właśnie "198".....
1. Co z linią 182? Jest duże prawdopodobieństwo, że pójdzie całkowicie do piachu po oddaniu tramwaju przez Wieczystą. Wzmacniamy 511? Coś innego?
2. Dużo osób "płacze" o linię 701 która idzie do likwidacji. Chciałbym zrobić zastępstwo oraz udobruchać ludzi mieszkających przy ul. Petöfiego zaraz przy pętli autobusowej "Os. Na Stoku" po stracie/okrojeniu linii 182. Mój pomysł to zmiana trasy linii 180 przy dołożeniu kolejnego autobusu i złapanie wszystkich srok za ogon.
Wariant A: ja chciałbym, żeby 180-tka wjeżdżała od ul. Darwina wysadzając ludzi pod przystanek kolejowy "Kraków Lubocza" o czym wspomniał kolega @Pokrzywa, ale nie puści Nas (podobno) ul. Grębałowską więc....
Wariant B: autobus jedzie w kierunku pętli tramwajowej ul. Kocmyrzowską
...po objeżdżeniu całego Grębałowa tak jak ma to miejsce do tej pory wjeżdża z ul. Kocmyrzowskiej w ul. Architektów pod SP129, zjeżdża na dół ul. Zielony Jar, jedzie w prawo ul. Poległych w Krzesławicach i jedzie do pętli "Os. Na Stoku".
3. Wrócę kolejny raz do sytuacji w Krzesławicach i ul. Wańkowicza - jaki macie pomysł za linię nr 149. Zostajemy przy koncepcji wpuszczenia tam 501? Czy macie lepszy pomysł? Inna nowa linia, czy przekierowanie czegokolwiek żeby zwiększyć częstotliwość.
Z góry dziękuję za każdy pomysł, koncepcję, czy wsparcie.
sudione pisze: 05 lis 2025, 15:15 W ciągu dwóch tygodni będzie organizowane kolejne spotkanie Rady Dzielnicy XVII-tej (Wzgórza Krzesławickie) z ZTP. Mają być przedstawione już konkrety ze strony ZTP oraz Radni przedstawią głos mieszkańców. Ze swojej strony chciałbym poruszyć trzy tematy i prosić forumowe grono o pomoc:
1. Co z linią 182? Jest duże prawdopodobieństwo, że pójdzie całkowicie do piachu po oddaniu tramwaju przez Wieczystą. Wzmacniamy 511? Coś innego?![]()
2. Dużo osób "płacze" o linię 701 która idzie do likwidacji. Chciałbym zrobić zastępstwo oraz udobruchać ludzi mieszkających przy ul. Petöfiego zaraz przy pętli autobusowej "Os. Na Stoku" po stracie/okrojeniu linii 182. Mój pomysł to zmiana trasy linii 180 przy dołożeniu kolejnego autobusu i złapanie wszystkich srok za ogon.Podam trasę: Pętla "Os. Na Stoku Szkoła" - zjazd ul. Petöfiego do skrzyżowania z ul. Jagiełły - do góry ul. Jagiełły - ul. Poległych w Krzesławicach - skrzyżowanie z ul. Kocmyrzowską/Darwina i teraz...
Wariant A: ja chciałbym, żeby 180-tka wjeżdżała od ul. Darwina wysadzając ludzi pod przystanek kolejowy "Kraków Lubocza" o czym wspomniał kolega @Pokrzywa, ale nie puści Nas (podobno) ul. Grębałowską więc....
Wariant B: autobus jedzie w kierunku pętli tramwajowej ul. Kocmyrzowską
...po objeżdżeniu całego Grębałowa tak jak ma to miejsce do tej pory wjeżdża z ul. Kocmyrzowskiej w ul. Architektów pod SP129, zjeżdża na dół ul. Zielony Jar, jedzie w prawo ul. Poległych w Krzesławicach i jedzie do pętli "Os. Na Stoku".
3. Wrócę kolejny raz do sytuacji w Krzesławicach i ul. Wańkowicza - jaki macie pomysł za linię nr 149. Zostajemy przy koncepcji wpuszczenia tam 501? Czy macie lepszy pomysł? Inna nowa linia, czy przekierowanie czegokolwiek żeby zwiększyć częstotliwość.
Z góry dziękuję za każdy pomysł, koncepcję, czy wsparcie.![]()
Proszę szepnąć o lepszą synchronizację 198 i 122, w soboty lubią się dublować po czym 45min nie ma autobusu
Wszelkiej maści babciom i malkontentom należy przypomnieć, że do tramwaju da się dojechać 122, 180 i 198, a na Plac Bieńczycki i Tomex jeździ 122... W mieście mamy więcej problemów komunikacyjnych niż ciut trudniejszy dojazd emerytów niż to było za czasu kursowania 701. Chciałem zauważyć, że po uruchomieniu tramwaju do Jarzębiny 701 zaczęło pełnić marginalną funkcję transportową, a jako takie zapełnienia były w godzinach 9-15 jak teraz płaczące osoby ruszały "na miasto". Od dobrych kilku miesięcy to było przewalanie kasy... Niby płacił wykonawca, ale kto płaci wykonawcy? 

Wykonawca płacił za 701 tylko wtedy, kiedy ruch tramwajowy był całkowicie wstrzymany
Później te zabawy z 701 w 100% finansowało miasto...
No to jest już kompletny skandal, że brakuje pieniędzy na bieżące utrzymanie linii i trzeba było wiele miesięcy czekać chociażby na uruchomienie 183, a w zamian za to uruchomiono emerytom prawie kompletnie niepotrzebną linię...
501 już tu wcześniej wymieniałem jako idealnego kandydata, którego po ul. Wańkowicza można by było nawet puścić do Wzgórz K., problemem jednak jest to, że ta ulica jest za ciasna tak jak ktoś tu wspominał wcześniejsudione pisze: 05 lis 2025, 15:15 W ciągu dwóch tygodni będzie organizowane kolejne spotkanie Rady Dzielnicy XVII-tej (Wzgórza Krzesławickie) z ZTP. Mają być przedstawione już konkrety ze strony ZTP oraz Radni przedstawią głos mieszkańców. Ze swojej strony chciałbym poruszyć trzy tematy i prosić forumowe grono o pomoc:
Z góry dziękuję za każdy pomysł, koncepcję, czy wsparcie.![]()
Dlatego myślałem o liniach na których jeżdżą wozy bezproblemowo mieszczące się po tak ciasnej ulicy jak 180 czy 198. Jednakże są dla tych linii inne priorytety jak wskazujecie.
Jakby tak odpowiedzieli to byliby największymi ignorantami systemu, który kontrolują XD. A to już nie byłoby śmieszne tylko żałosne. 149 (które by to zastępowała 103-ka) od Bardosa do Struga jedzie wraz z tramwajami (ok 8 przystanków licząc od Giedroycia do Struga). Takie 103 natomiast miałoby 4 (czyli analogicznie jak takie 106). Także jak w tym przypadku również by uznali to za dublowanie to ja bym przestał wierzyć, że odpisuje na pisma człowiek tylko chat gpt z promptem, która ma wypisane poszczególne hasła jak "dublowanie tramwaju".scyzor663 pisze: 05 lis 2025, 12:09 Problemem jest mała ilość małych wozów. ZTP raczej też nie będzie wydłużać niczego do Pleszowa "bo dublowanie tramwaju".
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja
)
Wychodzi na to, że WK na tym wszystkim wyjdą na minus: tramwajów tyle samo, nowe 511 mniej kursów niż obecnie 182+511, brak 2x2, ale rozwiązywanie tego poprzez 701 jest po prostu głupie...
Zrozum - mieszkańcy Zapleszowa nie mogą mieć za dobrze dlatego na siłę pakuje się ich do tramwajów na pętli przesiadkowej z żałosną ofertą transportową.Aułrora pisze: 05 lis 2025, 19:35 Jakby tak odpowiedzieli to byliby największymi ignorantami systemu, który kontrolują XD. A to już nie byłoby śmieszne tylko żałosne. 149 (które by to zastępowała 103-ka) od Bardosa do Struga jedzie wraz z tramwajami (ok 8 przystanków licząc od Giedroycia do Struga). Takie 103 natomiast miałoby 4 (czyli analogicznie jak takie 106). Także jak w tym przypadku również by uznali to za dublowanie to ja bym przestał wierzyć, że odpisuje na pisma człowiek tylko chat gpt z promptem, która ma wypisane poszczególne hasła jak "dublowanie tramwaju".
Jeśli coś wydłużać z Lesiska przez Giedroycia w miejsce "149", to wg mnie powinno to być nie "103" lecz "193", by był zachowany szybki dojazd do punktów przesiadkowych na nowohuckie tramwaje 
Ja bym to widział tak:Kaszmir pisze: wczoraj, 9:53 Jeśli coś wydłużać z Lesiska przez Giedroycia w miejsce "149", to wg mnie powinno to być nie "103" lecz "193", by był zachowany szybki dojazd do punktów przesiadkowych na nowohuckie tramwaje![]()
122 - bez zmian f20 (do rozważenia pominięcie Makuszyńskiego - jak 809)
198 - bez zmian ale f20
142/442 - OnS - Wańkowicza - Kombinat - jak obecnie f20 (problem z nadrabianiem drogi przez Kombinat)
149 - do piachu
181 - Kujawy - Igołomska - Giedroycia - Klasztorna - Kombinat - Walcownia - OnS f60
Wydaje mi się, że ze "142" korzystają też pracownicy Zaj. Nowa Huta mieszkający na Stokach. Stąd w mojej opinii utrzymanie przynajmniej części kursów przez Ujastek jest wskazane. Opcją byłoby rozdzielenie "142" na dwa warianty, połowa kursów przez Ujastek, połowa przez Wańkowicza (i te drugie wtedy bez wjazdów pod Kombinat). Acz też nie jestem przekonany bo jednak na Ujastku wtedy zostaje f30-40, trochę mało.scyzor663 pisze: wczoraj, 10:46142/442 - OnS - Wańkowicza - Kombinat - jak obecnie f20 (problem z nadrabianiem drogi przez Kombinat)
Najbardziej podoba mi się pomysł wydłużenia części "501" przez Wańkowicza. Nie rozumiem argumentu, że duże autobusy się nie mieszczą, nieraz na dawnym "149" (sprzed 2012) kursowały 12-metrowce:
https://fotozajezdnia.pl/details.php?image_id=41274
https://fotozajezdnia.pl/details.php?image_id=8727
Kasy na komunikację jest mało, a będzie coraz mniej. Trzeba brać pod uwagę to, że 4 od Kombinatu się marnuje, 149 w obecnej formie to gniot, a jednocześnie może być problem ze zmieszczeniem się do 198 czy 511. Biorąc to pod uwagę myślę, że dojazd co godzinę albo jedna przesiadka tych kilku kierowców z OnS nie zabije.