Ad7 pisze: 06 lis 2025, 18:58
A co myślicie o wywaleniu "2", "6" skierować z Cmentarza Rakowickiego na Mały Płaszów przez PWŚ , "16" tak jak proponują, "44" i "49" całotygodniowe obowiązkowo z tym żeby "49" wydłużyć do Os.Piastów.
Jeżeli przy okazji oddania trasy na Meissnera liczba linii tramwajowych zmniejszy się z 24 do 23, a do tego "9" i "52" pojadą krótszą trasą, okaże się że będziemy mieli kolejne cięcia. Linia "2" nie powinna zniknąć z krakowskich torowisk, chociaż być może należy trochę zmienić jej kształt.
fysztof pisze: 06 lis 2025, 19:37
Jeśli faktycznie "16" pojedzie do Salwatora, to są dwie opcje:
a. 'na bogato' czyli po prostu zostaje też w siatce obecna "2"
b. 'na realnie' czyli "2" wylatuje
Jestem realistą, według mnie "2" zostanie wycięta w tej sytuacji. I prawdę mówiąc mam taki nieco sensacyjny strzał, że w tej opcji może... powróci na tory linia "12" na trasie Bronowice Małe - Cmentarz Rakowicki? Czy to w sumie nie byłaby całkiem dobra opcja? Wzmocniłaby "4" i ciąg bronowicki w kierunku Basztowej i Teatru Słowackiego:-)
fysztof pisze: 06 lis 2025, 22:14
Ja w takich okolicznościach liczę na powrót "12" na trasie Bronowice Małe - Cmentarz Rakowicki:-) Wraz z "4" utworzyłaby takt f=7,5 w tygodniu i f=10 w weekendy z ciągu bronowickiego w stronę Basztowej i Lubicz. Ponadto "44/75" mogłoby wtedy już pełnoprawnie jako "15" pozostać na Górce Narodowej.
Nie rozumiem po co to mieszanie w numeracji (historycznie "2" jeszcze w latach 50. jeździła z CR na ciąg bronowicki), jednak linia wspomagająca "4" na odcinku Bronowice Małe - Lubicz zdecydowanie by się przydała. Sam mieszkam na Bronowicach Małych, więc mogę być trochę nieobiektywny, ale taka przekierowana "2" z pewnością zostałaby dobrze przyjęta przez pasażerów, ciągle zapewniałaby połączenie Rakowickiej z Teatrem Bagatela oraz raz na zawsze zakończyłaby jałową dyskusję o f~7,5 na "4". Jestem za, jednak pytanie czy ZTP wie o napełnieniach tramwajów kursujących między ciągiem bronowickim a Teatrem Słowackiego, gdzie przy obecnej ofercie nawet ponad 40-metrowe tramwaje bywają czasem niezabieralne?
kucyk pisze: 06 lis 2025, 19:37
Też myślę, że "49" (lub "9" jak ta zostanie na obecnej stałej trasie a "49" pojedzie Meissnera) powinna znaleźć się na os. Piastów. W każdym razie jedna z linii: "9" / "49" powinna jechać Meissnera a druga przez Al. JPII - Bieńczycką - DH Wanda - Rondo Hipokratesa do os. Piastów.
"49" na Piastów to już mniejsze zło, przy czym pytanie o rozkład jazdy.
kucyk pisze: 06 lis 2025, 20:01
Może ziści się to co kiedyś było pisane na Kraboku - linia "9" pojedzie w Krakowiakach.
Przy obecnej polityce taborowej MPK, nie jestem przekonany czy Krakowiaków starczy nawet na "4" oraz "52" (bo domyślam się, że ufoki do tunelu w nowej inwestycji nie wjadą). Ponad 40-metrowe tramwaje przydałyby się na wielu liniach, jednak skąd je wziąć?
Ydhflx pisze: 06 lis 2025, 22:17
4 nie potrzebuje wzmocnienia do Teatru Słowackiego czy Lubicz - jeżdżą tam zwykle również 14 (nawet na Mogilskie) i 24, ale to 4 ma największe napełnienia. Tym bardziej widać to w obecnej sytuacji, gdzie jeździ 20 z f7,5 aż do Mogilskiego, do tego 24 i 8 do Teatru Słowackiego, a pomimo tego 4 radzi sobie w Stadlerach słabo lub wręcz nie radzi sobie wcale.
4 potrzebuje wzmocnienia w relacji Królewska-Mogilska, i wzmocnieniem tym musi być 75 (ew. przedłużone na Bronowice 16), gdyż żadna nowa linia się na Mogilskiej (po otwarciu Meissnera) nie zmieści, tak samo zresztą na Lubicz.
Największe napełnienia "4" ma na odcinku Plac Inwalidów - Teatr Słowackiego, więc przekierowana na ciąg bronowicki "2" jak najbardziej byłaby dla "4" zauważalnym odciążeniem, pokrywając się z nią na odcinku aż 14 przystanków. Z "44"/"75" na ciągu bronowickim jest taki problem, że Górce Narodowej wypada dać wtedy jakąś rekompensatę w celu utrzymania tam 24 p/h. Można oczywiście tam przedłużyć "17" lub "19", jednak tracimy wówczas relację Długa - Teatr Słowackiego, którą pasażerowie jednak w pewnym stopniu polubili. Ciekawym pomysłem jest za to pozostawienie "2" w obecnej formie, a przedłużenie "16" na ciąg bronowicki, jednak jeżeli ZTP coś postanowi, swojego zdania z reguły nie zmienia, więc "16" zapewne ma trafić na Salwator i jest to nienegocjowalne.
Ydhflx pisze: 07 lis 2025, 9:17
Prezes MPK twierdzi że taniej uruchamiać szczytówki niż kupować tramwaje 43m do obsługi np. "24", ale ZTP się z tym nie zgadza, i zdecydowanie idzie w to drugie.
W efekcie mamy zgniły kompromis, czyli mało linii tramwajowych kursujących rzadko, ale za to w krótkim taborze

. Czytając tą dyskusję spodziewam się, że oddanie trasy na Meissnera nie przyniesie żadnego wzrostu nakładów na komunikację miejską, a wręcz przeciwnie. Jeżeli "9" oraz "52" pojadą krótszą trasą, wyleci linia "2" oraz liczne autobusy, czy przedłużenie linii "16" oraz "49" (zapewne z niepełnymi rozkładami jazdy) pozwoli zrekompensować te cięcia? Na to pytanie niech każdy sam sobie odpowie.