Wrocławska, Stara Krowodrza
Re: Wrocławska, Stara Krowodrza
Właśnie Mazowiecka nie ma takiego generatora jak szpital albo przystanek kolejowy żeby wpuszczać tu linie.
130 zanim oberwało krótkimi autami w 2012? jeździło w szczycie przegubami częściej niż co 10 minut, nawet chyba zdarzały się kursy co 6 minut. Ale z tamtego okresu bardzo często pamiętam bywało tak że jeździło parami albo długo nic. Rozpisano to bardziej realnie na pewno mimo że na papierze wyglądało gorzej. Teraz wiadomo nadal nie jest rewelacyjnie bo Kleparz itd. ale jednak jest to linia bardziej obliczalna. Ponowne zagęszczenie kursów może spowodować że to wróci bo przecież papier wszystko przyjmie. Chyba bym szedł w kierunku drugiej linii, tylko wtedy pewnie byłoby to coś zabrane z Alei.
130 zanim oberwało krótkimi autami w 2012? jeździło w szczycie przegubami częściej niż co 10 minut, nawet chyba zdarzały się kursy co 6 minut. Ale z tamtego okresu bardzo często pamiętam bywało tak że jeździło parami albo długo nic. Rozpisano to bardziej realnie na pewno mimo że na papierze wyglądało gorzej. Teraz wiadomo nadal nie jest rewelacyjnie bo Kleparz itd. ale jednak jest to linia bardziej obliczalna. Ponowne zagęszczenie kursów może spowodować że to wróci bo przecież papier wszystko przyjmie. Chyba bym szedł w kierunku drugiej linii, tylko wtedy pewnie byłoby to coś zabrane z Alei.
-
tomaszep42
- Specjalista
Rozpisano to tak "realnie" po małej marszrutyzacji że "realnie" to nie dało się wsiąść do 130 na Wrocławskiej już przy Urzędzie Marszałkowskim.Filip pisze: 20 gru 2024, 0:28 130 zanim oberwało krótkimi autami w 2012? jeździło w szczycie przegubbami częściej niż co 10 minut, nawet chyba zdarzały się kursy co 6 minut. Ale z tamtego okresu bardzo często pamiętam bywało tak że jeździło parami albo długo nic. Rozpisano to bardziej realnie na pewno mimo że na papierze wyglądało gorzej.
Tak się właśnie niedawno zastawiałem, kiedy ten temat "wypłynie". Tam faktycznie wybudowano mnóstwo bloków.
Wydłużenie "189" np. do Bronowic Małych się kłania.
-
tomaszep42
- Specjalista
Znając realia działania ZTP przekierują tam po prostu "102" co przy okazji zapewne skróci też trochę przebieg jej trasy - i autobus dostaną i oszczędności na wzkm będą...judash pisze: 25 lis 2025, 9:24 Tak się właśnie niedawno zastawiałem, kiedy ten temat "wypłynie". Tam faktycznie wybudowano mnóstwo bloków.
-
tomaszep42
- Specjalista
A co do autobusu przez Wrocławską, Głowackiego i Piastowską to miałem kiedyś taki czarno-biały skan planu z 1975 roku (niestety gdzieś przy remoncie mieszkania mi się zawieruszył bo dałbym zdjęcie) gdzie z Nowego Kleparza do Olszanicy przez Cichy Kącik właśnie tymi ulicami kursuje 152.
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 9 razy
- Otrzymał polubienie: 8 razy
- Kontakt:
Problemem dalej pozostają korki na Wrocławskiej - skierowanie tam jakiegokolwiek autobusu mocno nadszarpnęłoby jego punktualność.
Zastanawiam się, w których latach mogło to funkcjonować? Na schemacie z 1972 nie ma takiego połączenia (link), w szufladzie mam z kolei plan z 1988 i tam do Cichego Kącika dojeżdżają od strony Woli Justowskiej "102" i "152", a dalej Piastowską nie jedzie nic.tomaszep42 pisze: 25 lis 2025, 11:20A co do autobusu przez Wrocławską, Głowackiego i Piastowską to miałem kiedyś taki czarno-biały skan planu z 1975 roku (niestety gdzieś przy remoncie mieszkania mi się zawieruszył bo dałbym zdjęcie) gdzie z Nowego Kleparza do Olszanicy przez Cichy Kącik właśnie tymi ulicami kursuje 152.
- Aułrora
- Specjalista
- Polubił: 11 razy
- Otrzymał polubienie: 4 razy
Przypomnę moją propozycję, którą pisałem w tym temacie. Skoro jest problem z Wrocławską to niech takie 189 kursuje przez Prądnicką i Wybickiego. Wspierałaby 140, dałaby mieszkańcom, większą liczbę przesiadek (Bratysławska) oraz omijałaby Wrocławską. Wadą jest wiadukt, jednakże uważam, że zmiana taboru nie jest aż takim problemem względem pozytywów jakie to rozwiązanie przynosi.Kaszmir pisze: 25 lis 2025, 11:29 Problemem dalej pozostają korki na Wrocławskiej - skierowanie tam jakiegokolwiek autobusu mocno nadszarpnęłoby jego punktualność.
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja
)
-
tomaszep42
- Specjalista
To było bardzo krótko - pewnie gdzieś 1974-1976, potem znów 152 kończyło bardzo długo w Cichym Kąciku. Nie pamiętam tego połączenia bo urodziłem się w 1976, z wczesnego dzieciństwa kojarzę 116 i 130 na Wrocławskiej, potem doszło "C" bodaj w 1983.
Mam plan z 1973 i też jeszcze nie ma tam tego 152 na Wrocławskiej.
Linia 152 pojawia się po raz pierwszy na planie Krakowa w 1975 na trasie Kleparz Nowy - Wrocławska - Czyżewskiego - Głowackiego - Piastowska ... Olszanica. Niestety jest to prawdopodobnie błąd, ponieważ wg wydawnictwa "Komunikacja autobusowa w Krakowie" (wydanie MPK z 2007) linia ta od początku istnienia zaczyna na Cichym Kąciku. Na planie z 1976 już jest prawidłowo - Cichy Kącik.tomaszep42 pisze: 25 lis 2025, 13:07 To było bardzo krótko - pewnie gdzieś 1974-1976, potem znów 152 kończyło bardzo długo w Cichym Kąciku.
-
tomaszep42
- Specjalista
No to powiem szczerze że w tym rejonie historia komunikacji pewnie zawiera jeszcze inne błędy. Zrobiłem kiedyś kopię z nieistniejącej już w tym wydaniu strony kmk.krakow.pl https://www.dropbox.com/scl/fi/dg233kts ... tnm4t&dl=0 i tam takie ciekawostki: linia "B" przez Wrocławską w 1971dsp pisze: 25 lis 2025, 14:36 Linia 152 pojawia się po raz pierwszy na planie Krakowa w 1975 na trasie Kleparz Nowy - Wrocławska - Czyżewskiego - Głowackiego - Piastowska ... Olszanica. Niestety jest to prawdopodobnie błąd, ponieważ wg wydawnictwa "Komunikacja autobusowa w Krakowie" (wydanie MPK z 2007) linia ta od początku istnienia zaczyna na Cichym Kąciku. Na planie z 1976 już jest prawidłowo - Cichy Kącik.