Mistrzejowice
Re: Mistrzejowice
Rezolucja ws. m.in. "16", "189" itd. czyli w sprawie ordynarnych nowohuckich cięć.
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 3 razy
- Otrzymał polubienie: 7 razy
- Kontakt:
Kamil Chaber działa najwięcej w temacie, jest autorem petycji o powrót "16" którą podpisało ponad 600 osób, a wczoraj miał spotkanie z Dyr. Frankiem oraz Prez. Miszalskim. Dostał obietnicę, że "16" wróci przed oddaniem KST, tylko... mieszkańcy mają zadeklarować, w których porach jej kursowanie jest najbardziej potrzebne. Wg mnie niestety brzmi to jak plany dalszych cięć - czyżby szykowanie gruntu pod zrobienie z "16" szczytówki? 
https://www.facebook.com/watch/live/?re ... 7869180804
https://www.facebook.com/watch/live/?re ... 7869180804
-
Bayer2003
- Pomiarowiec
- Polubił: 6 razy
- Otrzymał polubienie: 5 razy
"Według słów dyrektora Łukasza Franka jest w piątce najmniej efektywnych linii" - no tym sposobem donikąd nie dojedziemy. Zawsze będzie dało się wybrać linię "niepotrzebną" i po 24 takich wyborach z krakowskiej komunikacji tramwajowej nie zostanie już nic. Nie podoba mi się też ciągłe odwlekanie powrotu "16" - na Mistrzejowicach zmieściłaby się ona już dziś, pod warunkiem obsługi wyłącznie przez E1 solo. Niestety na razie mamy tylko zapowiedzi, z których nic dla pasażerów nie wynika.
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie
- Kaszmir
- Administrator
- Kontakt:
Nie było takiego rozkładu. W tym samym czasie gdy skrócono dni powszednie, wycięto też weekendy. Do 2019 linia miała kursy w godz. 5-22 (dp), 6-16 (sob) i 8-16 (ndz) i w 2019 ją właśnie ograniczono - w tygodniu wycięto kursy 5-6 i 18-22, a w weekendy w ogóle zawieszono funkcjonowanie. Nawet wtedy robiłem analizę, "16" straciła 34 kursów w dp, 60 w sob i 46 w ndz - trzecia grafika w artykule:
https://krabok.wordpress.com/2019/10/22 ... sow-ubylo/
Wszystko się zgadza, rozkład taki jak kiedyś miałem na myśli dni powszednie, a po przecinku powrót do weekendów, ale nie 8-16, tylko 10-17, kiedy podróżuje więcej ludzi.
-
Kitek
- Pomiarowiec
- Polubił: 1 raz
- Otrzymał polubienie: 1 raz
Trochę nie rozumiem dlaczego to mieszkańcy mają wskazywać w jakich godzinach będzie im "16" potrzebna skoro ZTP posiada wyniki pomiarów z czasów gdy "16" jeździła na swojej podstawowej trasie, ponadto podczas remontu Alei Solidarności linia "21" jeździła przez Ptaszyckiego i też na pewno Zarząd posiada jakieś dane pomiarowe/obserwacyjne obłożenia tej linii i to przez cały tydzień (bo różnica była tylko w tym, że "21" pojechała na Piastów).
To ZTP powinno wyjść z inicjatywą i przedstawić swoją propozycję (według mnie powrót do poprzednich godzin kursowania sprzed zawieszenia a po otwarciu Meissnera rozszerzyć rozkład na weekendy) Rady Dzielnicy i mieszkańcom a nie przerzucać odpowiedzialność na Radnych.
To ZTP powinno wyjść z inicjatywą i przedstawić swoją propozycję (według mnie powrót do poprzednich godzin kursowania sprzed zawieszenia a po otwarciu Meissnera rozszerzyć rozkład na weekendy) Rady Dzielnicy i mieszkańcom a nie przerzucać odpowiedzialność na Radnych.
Linia "52" co 5 minut w szczycie to komunikacyjna racja stanu!
Ale z drugiej strony, być może nieświadomie, daje instrument, aby mieszkańcy rozszerzyli rozkład, z powrotem o weekendy. Skoro wola suwerena jest najważniejsza!!! Myślę, że tak to powiedział sam Miszalski, niekoniecznie Franek.
- Kaszmir
- Administrator
- Kontakt:
Nieee.judash pisze: dzisiaj, 16:47Ale z drugiej strony, być może nieświadomie, daje instrument, aby mieszkańcy rozszerzyli rozkład, z powrotem o weekendy. Skoro wola suwerena jest najważniejsza!!! Myślę, że tak to powiedział sam Miszalski, niekoniecznie Franek.
Prezydent km się nie zajmuje, jedynie interesuje się tym, że budżet się nie spina. Jednostki dostały rozkaz szukać oszczędności, mają być tymi "złymi policjantami". Wydźwięk spotkania był jasny: "16" jeździ pusta, jedna z pięciu najmniej zapełnionych linii tramwajowych, przewozi tylko 5 tys. pasażerów dziennie itd.
Gdyby chcieli wzmacniać, to by od razu powiedzieli, że oddają zabrane kursy w godz. 5-18 i żeby pasażerowie dali znać, czy jeszcze potrzebne są w jakichś innych porach.
Tymczasem chcą, by ludzie dali znać w których godzinach te kursy w ogóle są potrzebne. Dla mnie intencja jest jasna, wróci tylko część kursów, w tych porach które były najczęściej zgłaszane. Może ubędzie jedna godzina dziennie, może kilka.
I wg mnie nie można się na to zgadzać, a na pewno nie jeśli NH nie dostanie innych rekompensat.
To może trzeba puścić autobus po trasie tramwaju, skoro widać, że ludzie jeżdżą, ale nie na tyle żeby opłacało się puszczać tramwaj? Zapewne autobusowa solówka wyszłaby taniej niż puszczanie tramwaju na starym rozkładzie?
-
Bayer2003
- Pomiarowiec
- Polubił: 6 razy
- Otrzymał polubienie: 5 razy
Czyli prosta droga do scenariusza gliwickiego. Zwłaszcza wobec planów podniesienia cen biletów, jest to niedopuszczalne podejście. Trasa linii "16" w 100 procentach przebiega po wydzielonym torowisku - gdyby na to miejsce puścić autobus, pojawiłyby się spore opóźnienia i z tych 5 tysięcy pasażerów niewielu by zostało.yosujiro pisze: dzisiaj, 18:09 To może trzeba puścić autobus po trasie tramwaju, skoro widać, że ludzie jeżdżą, ale nie na tyle żeby opłacało się puszczać tramwaj? Zapewne autobusowa solówka wyszłaby taniej niż puszczanie tramwaju na starym rozkładzie?
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie
- Kaszmir
- Administrator
- Kontakt:
Wadą jest to, że autobus ma osobno przystanki niż reszta tramwajów jadących do Mistrzejowic, a także względem "21" z którym "16" jest skoordynowana. To trochę tak jakby "194" i "494" miały słupki przystankowe w różnych miejscach - trochę by było szkoda.yosujiro pisze: dzisiaj, 18:09To może trzeba puścić autobus po trasie tramwaju, skoro widać, że ludzie jeżdżą, ale nie na tyle żeby opłacało się puszczać tramwaj? Zapewne autobusowa solówka wyszłaby taniej niż puszczanie tramwaju na starym rozkładzie?
Do tego "16" od połowy 2026 i tak ma pojechać przez Meissnera.