Rozdział taboru - autobusy
Re: Rozdział taboru - autobusy
Ktoś poszedł po rozum do głowy - na 195 już nie marnują przegubów, tylko wszystkie brygady krótkimi wozami obstawione.
-
kucyk
- Ekspert
- Polubił: 1 raz
- Otrzymał polubienie: 10 razy
Jeszcze w ubiegły piątek widziałem 2 przegubowce na "195". Dzisiaj (we wtorek) owszem widziałem same krótkie pojazdy jeżdżąc po Rybitwach i okolicach Złocienia. Ale po godzinie 9,30 ulicą Bieżanowską i Półłanki jechał przegubowy Solaris jako "Zjazd do Zajezdni". Może jednak jedna brygada (szczytowa) nadal kursuje na "195"? Pytam bo żadna inna linia w okolicach Bieżanowa, Prokocimia i Rżąki mi nie pasuje - no chyba, że zjazd jest z linii "513". Ale może to ktoś potwierdzić?dominQ92 pisze: 24 lis 2025, 10:28 Ktoś poszedł po rozum do głowy - na 195 już nie marnują przegubów, tylko wszystkie brygady krótkimi wozami obstawione.
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 28 razy
- Otrzymał polubienie: 49 razy
- Kontakt:
A tam przegubowce nie są jednak potrzebne na wybranych kursach? Tak mi coś się kojarzy, że niektóre miały obłożenie.
Wg ttss są same 12-metrowce:
https://tomekzaw.pl/ttss/linie/195
-
kucyk
- Ekspert
- Polubił: 1 raz
- Otrzymał polubienie: 10 razy
Informuję forumowiczów prowadzących dotąd dyskusję o przegubowcach (a raczej ich braku) na linii "195", że dzisiaj w środę o godzinie 7,43 w Bieżanowie na ul. Ćwiklińskiej widziałem osobiście 18 metrowego Solarisa na tej linii jak jechał w stronę Rżąki. Więc nadal na "195" jednak są wysyłane. 
- Kowalik
- Ekspert
- Polubił: 6 razy
- Otrzymał polubienie: 13 razy
Nie ma krótkich wozów, czy podobnie jak przy taborze szynowym, 18 metrówki nie mogą się "zastać w zajezdni" i muszą jeździć.kucyk pisze: 26 lis 2025, 12:54 Informuję forumowiczów prowadzących dotąd dyskusję o przegubowcach (a raczej ich braku) na linii "195", że dzisiaj w środę o godzinie 7,43 w Bieżanowie na ul. Ćwiklińskiej widziałem osobiście 18 metrowego Solarisa na tej linii jak jechał w stronę Rżąki. Więc nadal na "195" jednak są wysyłane.![]()
Ostatnio na 189 był krótki solaris, dzisiaj widzę że są już dwa U12 z PB. To braki przegubów na Bieńczycach czy może jakieś wnioski po pomiarach i linia dostała dopuszczenie na mniejszy tabor?
Dzisiaj 424 planowo 7:09 z Ugorka praktycznie niezabieralny już od Akacjowej (trzeciego przystanku na trasie). Czy naprawdę nie dałoby się dodać chociażby jednej dodatkowej brygady w szczycie, tak by były 3 kursy na godzinę? Ewentualnym rozwiązaniem mogłoby być też wysłanie jednej brygady przegubowej. Poranne przepełnienia na tej linii są regularne, wiem bo regularnie z niej korzystam.
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 28 razy
- Otrzymał polubienie: 49 razy
- Kontakt:
Dawniej "124" i "424" miały każda f20 w szczycie.Uli pisze: 03 gru 2025, 9:23Dzisiaj 424 planowo 7:09 z Ugorka praktycznie niezabieralny już od Akacjowej (trzeciego przystanku na trasie). Czy naprawdę nie dałoby się dodać chociażby jednej dodatkowej brygady w szczycie, tak by były 3 kursy na godzinę? Ewentualnym rozwiązaniem mogłoby być też wysłanie jednej brygady przegubowej. Poranne przepełnienia na tej linii są regularne, wiem bo regularnie z niej korzystam.
Potem w 2011 pocięto do f24 "bo to niewielka różnica".
Potem (chyba w 2023?) pocięto do f30 "bo to niewielka różnica".
I tak się powoli ogranicza linie
-
Miłośnik_KMK
- Pasażer
Na linii 130 dzisiaj są elektryki DN057 i 063, reszta jest spalinowa.
Ktoś coś wie na ten temat?
Ktoś coś wie na ten temat?
189 ma dopuszczenie na 12m.Filip pisze: 03 gru 2025, 8:58 Ostatnio na 189 był krótki solaris, dzisiaj widzę że są już dwa U12 z PB. To braki przegubów na Bieńczycach czy może jakieś wnioski po pomiarach i linia dostała dopuszczenie na mniejszy tabor?