SIP - wyświetlacze, informacja głosowa

- Tabor, przetargi, rozdysponowanie wozów, dane techniczne
lukaszpdg
Pomiarowiec
Polubił: 2 razy
Otrzymał  polubienie: 3 razy

Re: SIP - wyświetlacze, informacja głosowa

Post autor: lukaszpdg » 04 gru 2025, 9:11

Potwierdzam, też to widziałem z napisem "GÓRKA NARODOWA P+R", bez przez (nazwa ulicy).

fubukiers
Specjalista
Polubił: 1 raz
Otrzymał  polubienie: 6 razy
Kontakt:

Post autor: fubukiers » 04 gru 2025, 9:20

Gołąb_NGT8 pisze: 04 gru 2025, 8:22 Aż 2 STL na 18 mają kierunek napisany wielkimi literami.
Coś w sipie od R&G na 18 przekombinowali i przewijane jest dodatkowo dużymi literami. Ale tylko w R&G czyli w lajkonikach.

Awatar użytkownika
michal49944
Ekspert
Polubił: 89 razy
Otrzymał  polubienie: 116 razy

Post autor: michal49944 » 04 gru 2025, 10:29

Na NGT8 i NGT6 pojawia się czasami kierunek bez dopisku "przez Westerplatte", mimo że wcześniej był. Też coś majstrowali.

cynamon
Znawca
Polubił: 10 razy
Otrzymał  polubienie: 11 razy

Post autor: cynamon » 04 gru 2025, 10:34

Z czego wynika regularnie występujący tylko (?) w autobusach problem, że dość często jeżdżą one wyłącznie z wbitym nr linii (bez kierunku)? Od kilku miesięcy obserwuję to w różnych typach taboru.

Stopiatka
Pasażer
Otrzymał  polubienie: 11 razy

Post autor: Stopiatka » 04 gru 2025, 16:23

LLoan pisze: 28 lis 2025, 6:07 MPK nie nagrywa już samodzielnie zapowiedzi tylko te są dostarczane od Organizatora (tak samo zresztą dla Mobilisu). SIP pozostawia dużą dowolność w kwestii "skrótowców" i wszystko zależy w praktyce od widzimisię ZTP dot. konkretnego skrótu.
Wiem. Chodziło mi o to, że pojawiła się rozbieżność między zapowiedziami w autobusach MPK a autobusami Mobilisu. W MPK ta nazwa była czytana w formie skrótu, a w Mobilisie w pełnej wersji. Nie rozumiem też, czemu skracają nazwę UJ, bo wątpię, żeby nazwa nieczynnego teraz przystanku UJ/AST była kiedykolwiek czytana w takiej formie. Przydałaby się tu jakaś spójność.
fubukiers pisze: 04 gru 2025, 9:20 Coś w sipie od R&G na 18 przekombinowali i przewijane jest dodatkowo dużymi literami. Ale tylko w R&G czyli w lajkonikach.
Nie tylko w Lajkonikach. W wielu NGT8 kierunek też jest wyświetlany samymi drukowanymi literami i bez „przez…”. Tam jednak nie rzuca się to tak w oczy, bo rozmiar czcionki jest podobny do zwykłego. W Lajkonikach przewijany tekst jest dużo większy i przez to wygląda to mniej naturalnie. W stronę Maków działa już poprawnie, więc możliwe, że coś się podziało przy zmianach z trasą do GN.

Bądź Wola Twoja
Znawca
Polubił: 2 razy
Otrzymał  polubienie: 2 razy

Post autor: Bądź Wola Twoja » 05 gru 2025, 17:09

cynamon pisze: 04 gru 2025, 10:34 Z czego wynika regularnie występujący tylko (?) w autobusach problem, że dość często jeżdżą one wyłącznie z wbitym nr linii (bez kierunku)? Od kilku miesięcy obserwuję to w różnych typach taboru.
Sterowniki Trapeze często zacinają się przy ręcznych zmianach kursów/brygad/końcówek. Np. będąc na brygadzie 01, przełączając się na brygadę 02, bez pełnego wylogowania się i ponownego zalogowania, kierunek lubi się "zgubić". Tak samo jadąc jako przejazd techniczny i włączając się na linię bez pełnego wylogowania będziemy mieć numer linii i kierunek PT.

Ankin
Specjalista
Polubił: 45 razy
Otrzymał  polubienie: 39 razy

Post autor: Ankin » wczoraj, 14:06

Jeżeli swój post piszę w nieodpowiednim miejscu proszę Administrację o jego przeniesienie.
Wczoraj pokręciłem się trochę za kółkiem po naszym zakorkowanym mieście i rzuciło mi się w oczy kilka autobusów, które na przednim wyświetlaczu miały tylko numer linii - to jakaś awaria sterownika w pojeździe czy kierowca zapomniał włączyć kierunek po swojej stronie?

fubukiers
Specjalista
Kontakt:

Post autor: fubukiers » wczoraj, 14:57

Ankin pisze: wczoraj, 14:06 Jeżeli swój post piszę w nieodpowiednim miejscu proszę Administrację o jego przeniesienie.
Wczoraj pokręciłem się trochę za kółkiem po naszym zakorkowanym mieście i rzuciło mi się w oczy kilka autobusów, które na przednim wyświetlaczu miały tylko numer linii - to jakaś awaria sterownika w pojeździe czy kierowca zapomniał włączyć kierunek po swojej stronie?
Na pewno awaria sterownika. Kierowca tylko wklepuje linię i brygadę.

Ankin
Specjalista

Post autor: Ankin » wczoraj, 15:17

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie.
To jest częsta przypadłość ww. sterowników (jeżeli dobrze wczoraj zwróciłem uwagę ww. awaria dotyczyła tylko Mercedesów, solówek) czy też po prostu awaria jak każda inna, zawsze może się zdarzyć i marka autobusu itd. nie ma tutaj znaczenia?

Awatar użytkownika
LLoan
Ekspert
Polubił: 22 razy
Otrzymał  polubienie: 41 razy

Post autor: LLoan » wczoraj, 15:19

Ankin pisze: wczoraj, 15:17 Bardzo dziękuję za wyjaśnienie.
To jest częsta przypadłość ww. sterowników (jeżeli dobrze wczoraj zwróciłem uwagę ww. awaria dotyczyła tylko Mercedesów, solówek) czy też po prostu awaria jak każda inna, zawsze może się zdarzyć i marka autobusu itd. nie ma tutaj znaczenia?
Mercedesy mają najpowszechniejszy sterownik w MPK, czyli Trapeze.

Ankin
Specjalista

Post autor: Ankin » wczoraj, 15:27

LLoan pisze: wczoraj, 15:19 Mercedesy mają najpowszechniejszy sterownik w MPK, czyli Trapeze.
Czyli loteria i tak po prostu wypadło. Dobrze wiedzieć. Dzisiaj też jednego rodzynka minąłem na mieście z samą linią na przodzie, bez wyświetlania kierunku jazdy.

fubukiers
Specjalista
Kontakt:

Post autor: fubukiers » wczoraj, 19:53

LLoan pisze: wczoraj, 15:19 Mercedesy mają najpowszechniejszy sterownik w MPK, czyli Trapeze.
W zasadzie trapeze to tylko autokomputer do integracji z TTSS. SIP jest od R&G i sterownik SRG jest po prostu zintegrowany z trapezem.

ODPOWIEDZ