01.01.2026

- Codzienne aktualności z Aglomeracji Krakowskiej
Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 83 razy
Otrzymał  polubienie: 113 razy
Kontakt:

01.01.2026

Post autor: Kaszmir » dzisiaj, 1:33

Kurs "62" po 1 z centrum wypełniony po brzegi, na Ruczaj jechał z opóźnieniem 10-minutowym.

Awatar użytkownika
Aułrora
Ekspert
Polubił: 59 razy
Otrzymał  polubienie: 24 razy

Re: 01.01.2026

Post autor: Aułrora » dzisiaj, 11:26

Kaszmir pisze: dzisiaj, 1:33 Kurs "62" po 1 z centrum wypełniony po brzegi, na Ruczaj jechał z opóźnieniem 10-minutowym.
608:
Jubilat 4:11

Ostatni nocny kurs, a wypakowany na 110%.

Ja osobiście rozumiem, że komunikacja miejska w nocy jest jaka jest, ale żeby na 1 DZIEŃ (a w tym przypadku noc) w roku dać kilka kursów więcej. Dodajmy, że do Kobierzyna jeździ poza 662 & 62 (która i tak jest mało atrakcyjna dla mieszkańców, którzy mają <800m do tramwaju) tylko 608. Puszczenie 1 kursu/h przez gromadę blokowisk, jest po prostu niepoważne.
Był to wesoły autobus, nie powiem xD, ale widziałem ile osób nie weszło i im do śmiechu nie było...

Konkluzja jest jedna.
Powinno się coś z nocną komunikacją w końcu zrobić. Nawet jeżeli nie w dni powszednie to chociaż w te, gdzie wiadomo, że obłożenie będzie większe.
"Festina lente 106 ad Łagiewniki" ~ Dawid (czyli ja ;) )

lukasmaj
Specjalista
Otrzymał  polubienie: 9 razy

Post autor: lukasmaj » dzisiaj, 11:35

Aułrora pisze: dzisiaj, 11:26 608:
Jubilat 4:11

Ostatni nocny kurs, a wypakowany na 110%.

Ja osobiście rozumiem, że komunikacja miejska w nocy jest jaka jest, ale żeby na 1 DZIEŃ (a w tym przypadku noc) w roku dać kilka kursów więcej. Dodajmy, że do Kobierzyna jeździ poza 662 & 62 (która i tak jest mało atrakcyjna dla mieszkańców, którzy mają <800m do tramwaju) tylko 608. Puszczenie 1 kursu/h przez gromadę blokowisk, jest po prostu niepoważne.
Był to wesoły autobus, nie powiem xD, ale widziałem ile osób nie weszło i im do śmiechu nie było...

Konkluzja jest jedna.
Powinno się coś z nocną komunikacją w końcu zrobić. Nawet jeżeli nie w dni powszednie to chociaż w te, gdzie wiadomo, że obłożenie będzie większe.
Kpina z komunikacją w sylwestra! 605 na każdym przystanku nie zbierała pasażerów!

Awatar użytkownika
michal49944
Ekspert
Polubił: 108 razy
Otrzymał  polubienie: 139 razy

Post autor: michal49944 » dzisiaj, 11:37

I przez to pełno ludzi musiało wybrać ekstremalnie drogie taksówki, a jakby zapewnić dobrą ofertę (wszystkie linie z f20-30, więcej linii itp.) to dodatkowe koszty mogłyby się zwrócić poprzez zysk z biletów jednorazowych, które byłyby głównym wyborem pasażerów.

Awatar użytkownika
Pokrzywa
Ekspert
Polubił: 7 razy
Otrzymał  polubienie: 27 razy

Post autor: Pokrzywa » dzisiaj, 14:28

Ale miasto nie chce zarabiać, ono chce oszczędzać :lol:
ona/jej

Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert
Otrzymał  polubienie: 39 razy

Post autor: yosujiro » dzisiaj, 15:00

Ok. 1.35 na skrzyżowaniu Lipska x Saska widziałem 605 zawalone po dach w kierunku Złocienia. Opóźnione w takim razie ok 20min. Na odcinku od Grzegórzeckiego do tejże Lipskiej na przystankach lub już w trakcie spaceru wzdłuż tego ciągu tyle ludzi, że drugi przegub to byłoby mało....

Ogólnie na przystankach w mieście jeszcze nawet ok 3 było widać masę ludzi czekających na linie nocne, do których się nie mieścili.

Jakoś po 3 widziałem na Grota 62, które jechało prawie pełne w stronę Czerwonych. Skoro tyle ludzi tam jeszcze było na stojąco, to można się domyślać, że bliżej centrum ktoś mógł się nie zmieścić. Ale po co wysyłać w sylwestra coś dłuższego niż 32m.

Ogólnie jeżdżąc po mieście między 2 a 4 mogłem bezproblemowo dojść do wniosku, że KMK kompletnie nie spełniło oczekiwań pasażerów i dało ciała na całej linii.
W tym czasie Bolty na nawet krótkich dystansach 4-5km potrafiły sobie wołać po 100zł.
Wygrały osoby, które miały jakąś trzeźwą osobę na stanie i samochód do dyspozycji...

Awatar użytkownika
Kowalik
Ekspert
Polubił: 10 razy
Otrzymał  polubienie: 37 razy

Post autor: Kowalik » dzisiaj, 15:25

Szkoda, bo zapewne było wiele osób nie korzystających z KM na co dzień. Taką antyreklamą tylko uświadamiamy, że nie warto z niej korzystać. Może w ogóle zlikwidujmy komunikację nocną, skoro nawet w takie noce jak Sylwester, czy Andrzejki włodarze z ZTP nie widzą potrzeby jej wzmocnienia. Wszyscy zakładają że f=60 jest wystarczające. Jak ktoś wstrzeli się w kurs to pojedzie, a jak nie to taxi itp. Uważam, że przynajmniej w weekendy winno być f=30 na magistralnych liniach. Z drugiej strony im więcej pojazdów taxi tym większy wpływ do budżetu. Widać którędy miasto podąża.
Ostatnio zmieniony 01 sty 2026, 15:36 przez Kowalik, łącznie zmieniany 1 raz.

Bayer2003
Pomiarowiec
Polubił: 18 razy
Otrzymał  polubienie: 23 razy

Post autor: Bayer2003 » dzisiaj, 15:33

Przed godziną 3 jechałem "62" z Lipińskiego na Teatr Słowackiego i zajęte były może krzesełka w STL2. Następnie o 3:00 z TS na Bronowice Małe - tu już napełnienie było większe, za Teatrem Bagatela zrobiło się ciasno, a na Urzędniczej napełnienie mogło wynosić około 95%, jednak na przystanku nie został nikt. Na innych kursach, w innych relacjach czy innych godzinach niezabieralność jednak mogła się zdarzyć. Sylwestrową noc w zajezdniach przenocowało jednak ponad 40 sprawnych tramwajów 40m+, więc raczej nic nie stało na przeszkodzie skierowania ich na "62", "64" oraz "69". Nawet jeżeli linie te były zabieralne, jazda na glonojada nie jest z pewnością tym czego pasażerowie w noc sylwestrową oczekują.
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie

Awatar użytkownika
karol dżonson
Miłośnik
Polubił: 31 razy
Otrzymał  polubienie: 53 razy

Post autor: karol dżonson » dzisiaj, 15:45

Widział ktoś może 69 w okolicach Podgórza SKA chwilę po północy? Bo na Kopcu Kraka ludzi było jak na koncercie, pewnie z kilka tysięcy O_O

Edit: sytuację w tramwajach mogło nieco "uratować" jakdojade, które nie zaktualizowało informacji że 662, 664, i 669 w tę noc nie wyjadą. Ja np. zapomniałem i dałem się nabrać

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » dzisiaj, 15:53

Bayer2003 pisze: dzisiaj, 15:33Przed godziną 3 jechałem "62" z Lipińskiego na Teatr Słowackiego i zajęte były może krzesełka w STL2.
W nocy potoki są z centrum na obrzeża.

Awatar użytkownika
LLoan
Ekspert
Polubił: 25 razy
Otrzymał  polubienie: 44 razy

Post autor: LLoan » dzisiaj, 16:05

Ogólnie wszystko wskazuje na to, że sprawdziły się przewidywania i oferta była całkowicie niewystarczająca.

Przypomnę mój wpis z 16 grudnia 2025 roku:
LLoan pisze: 16 gru 2025, 22:44 Dokładnie, nie wyciąga się wniosków z ubiegłego roku, gdzie było ciasno. Co z tego, że od 2019 roku na Rynku nie ma oficjalnej imprezy miejskiej, jak zbiera się tam bardziej lub mniej spontanicznie naprawdę sporo osób, które potem się stamtąd wydostają.

Nieco bardziej doświadczeni miłośnicy mogą pamiętać jeszcze, jak dawniej uruchamiano specjalne linie tramwajowe z okazji Sylwestra. A w tym roku będzie to co jest plus łaskawe wysłanie Lajkoników, bo Krakowiaki pobierają za dużo energii. Więc co prawda mamy poważne zagrożenie niezabieralnością, no ale przecież "środki budżetowe przeznaczone na funkcjonowanie Komunikacji Miejskiej w Krakowie są ograniczone".
Nieskromnie przyznam, że wszystko się sprawdziło, choć wcale się z tego nie cieszę.
Zdecydowanie brakowało odpowiednich wzmocnień, co jak słusznie zauważono jest (kolejną) antyreklamą KMK. Pytanie tylko, czy tym razem zostaną z tego wyciągnięte jakieś wnioski i za 364 dni sytuacja się nie powtórzy. Inna sprawa, że całkowicie słuszna jest teza stałego zwiększenia częstotliwości na niektórych liniach autobusowych, co mieliśmy już okazję omawiać.
karol dżonson pisze: dzisiaj, 15:45 Edit: sytuację w tramwajach mogło nieco "uratować" jakdojade, które nie zaktualizowało informacji że 662, 664, i 669 w tę noc nie wyjadą. Ja np. zapomniałem i dałem się nabrać
Ogólnie było sporo namieszane, pliki z brygadami Mobilisu na dzisiejszy dzień pojawiły się dosłownie parę minut temu. Takie zaniedbania zdarzają się zdecydowanie zbyt często.

kucyk
Ekspert
Polubił: 2 razy
Otrzymał  polubienie: 15 razy

Post autor: kucyk » dzisiaj, 16:09

karol dżonson pisze: dzisiaj, 15:45 Widział ktoś może 69 w okolicach Podgórza SKA chwilę po północy? Bo na Kopcu Kraka ludzi było jak na koncercie, pewnie z kilka tysięcy O_O

Edit: sytuację w tramwajach mogło nieco "uratować" jakdojade, które nie zaktualizowało informacji że 662, 664, i 669 w tę noc nie wyjadą. Ja np. zapomniałem i dałem się nabrać
Ja widziałem te tłumy jeszcze w okolicach godziny 2 jak wracałem do domu.

Bądź Wola Twoja
Znawca
Polubił: 2 razy
Otrzymał  polubienie: 9 razy

Post autor: Bądź Wola Twoja » dzisiaj, 16:31

Problem polegał na tym, że wtyczki (przynajmniej autobusowe) jeździły poza rozkładem i zanim przyjechały to ludzie, którzy nie zmieścili się do kursu rozkładowego zdążyli już pójść na nogach lub zamówić inny transport. A wtyczka jechała sobie np 30 minut po kursie rozkładowym zbierając jedynie przypadkowe osoby. Jeżeli już chcemy robić "bisy" to dobrze jakby wtyczka jechała zaraz za rozkładowym kursem, a jak chcemy robić takt 30 minutowy to niech on będzie w rozkładzie, żeby ludzie byli świadomi istnienia takiego kursu.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » dzisiaj, 18:00

Bądź Wola Twoja pisze: dzisiaj, 16:31A wtyczka jechała sobie np 30 minut po kursie rozkładowym zbierając jedynie przypadkowe osoby. Jeżeli już chcemy robić "bisy" to dobrze jakby wtyczka jechała zaraz za rozkładowym kursem, a jak chcemy robić takt 30 minutowy to niech on będzie w rozkładzie, żeby ludzie byli świadomi istnienia takiego kursu.
Serio wtyczki jechały w takcie 30-minutowym względem regularnych kursów? :o Kto miałby z nich skorzystać? Ludzie wiedzą, jak kursują nocne, mało kto wychodzi 30-40 minut za wcześnie i czeka tyle na przystanku. Z kolei ci, co nie zmieścili się do swoich kursów, raczej przez następne pół godziny wybrali inny sposób podróży - taxi albo i piechotą. A i tych ostatnich wtyczki raczej nie zgarnęły, bo zapewne większość idących mijały między przystankami, bez możliwości wejścia.

ant_sm
Specjalista
Otrzymał  polubienie: 1 raz

Post autor: ant_sm » dzisiaj, 18:35

Kaszmir pisze: dzisiaj, 18:00 Serio wtyczki jechały w takcie 30-minutowym względem regularnych kursów? :o Kto miałby z nich skorzystać? Ludzie wiedzą, jak kursują nocne, mało kto wychodzi 30-40 minut za wcześnie i czeka tyle na przystanku. Z kolei ci, co nie zmieścili się do swoich kursów, raczej przez następne pół godziny wybrali inny sposób podróży - taxi albo i piechotą. A i tych ostatnich wtyczki raczej nie zgarnęły, bo zapewne większość idących mijały między przystankami, bez możliwości wejścia.
To jest akurat dziwna polityka MPK i jej Głównej Dyspozytorni Ruchu. Bo o ile widziałem takie podejście, żeby dokładnie w połowie pomiędzy kursami uruchamiać wtyczkę np. podczas Święta Miłosierdzia Bożego, o tyle w nocy nie ma to absolutnie żadnego sensu, a mimo to w ten sposób działają.

ODPOWIEDZ