Pod koniec listopada ubiegłego roku odbyło się spotkanie przedstawicieli miejskich jednostek z Radą Dzielnicy XIV oraz mieszkańcami, gdzie poruszano istotne dla Łęgu tematy. Obecni byli także przedstawiciele ZTP i temat funkcjonowania KMK również był omawiany. Główne zarzuty dotyczyły tłoku w "103" i "113", zdjęcia na potwierdzenie otrzymał nawet osobiście sam wiceprezydent Kracik. Dostaliśmy zapewnienie, że do końca roku ZTP przygotuje kilka propozycji i prześle do Rady Dzielnicy, która omówi i wskaże najbardziej optymalny wariant. Propozycje, które wtedy wybrzmiały to m.in.:
- skierowanie autobusów przegubowych do obsługi przynajmniej jednej linii na Sołtysowskiej
- zwiększenie częstotliwości
- większa remarszruta tras
Ponadto mieszkańcy domków przy ul. Siwka mocno byli oburzeni faktem odebrania "113", jednak regularnie widzę z jakimi napełnieniami przyjeżdża kurs wariantowy (z myślą o uczniach podstawówki) startujący stamtąd o 7:41 - 9 na 10 przypadków na Na Załęczu przyjeżdża pusty.
Wracając do meritum, nikt nie będzie zaskoczony, ale do tej pory żadnych propozycji nie ma. Przypomniałem się w ostatnim czasie mailowo, przy okazji załączając pośrednio coś na wzór propozycji
Kaszmira z forum odnośnie "183", która nie ukrywam, bardzo mi się spodobała:
Kaszmir pisze: 25 wrz 2025, 10:32
Wg mnie przebieg "183" warto byłoby zaprojektować inaczej. Układ tras w Łęgu, z liniami podpiętymi do tramwaju z dwóch stron (Centralna, Nowohucka) prosi się o stworzenie autobusu który łączyłby oba węzły. Np. jak na grafice poniżej:
Czyżyny Dworzec - Centralna - Łęg - Ciesielskiego - Nowohucka - Stella-Sawickiego.
Wtedy dostajemy "2 w cenie 1" - jedna linia dojeżdża z dwóch stron do tramwajów, zatem dla części mieszkańców byłoby to tak, jakby mieli dwa razy więcej kursów, zwłaszcza w porach rzadszego kursowania. Uciekło "183" z Centralnej? To zaraz będzie z Nowohuckiej. Do tego Sołtysowska odzyskałaby zabrane kursy, a nawet wyszła na plus.
Wady? Przede wszystkim wyższe koszty. Obecnie kółko "183" ma ok. 9,5 km a po zmianie byłoby 12,7. Do tego pogorszyłaby się przesiadka z autobusu na tramwaje przy Stella-Sawickiego bo autobus musiałby objechać cały węzeł, a pasażerowie mieliby więcej do przejścia.
Do przemyślenia co z obsługą ul. Siwka. Można by zrobić albo warianty "183" (np. co drugi kurs), albo przywrócić tu "113".
Zaproponowałem skierowanie "183" właśnie na taką trasę, z co drugim kursem kieszeniowo obsługującymi "Siwka" - poprzez przeniesienie przystanków o około 50 metrów na skrzyżowanie na ul. Na Załęczu (koordynaty: 50°03'28.5"N 20°00'51.5"E) i zawracanie na pętli "Łęg". Częstotliwość, gdyby pozostała bez zmian (takie są moje założenia), daje w szczycie f=7.5 na Sołtysowskiej.
Wyliczyłem koszty (kilometry wyszły mi delikatnie inne, ale zasadniczo trasa się nie różni. Obliczenia są raczej dobre, sprawdzałem dwa razy, ale mogłem gdzieś się potknąć

):
obecne funkcjonowanie linii (przyjęto stawkę za wzkm 15,76zł):
jeden pełny kurs (w każdym przypadku rozumiany jako pełne kółko)= 159,18zł (10,1km: Czyżyny Dworzec - Siwka - Czyżyny Dworzec)
miesięcznie, szacunkowo: 90000 zł
koszty funkcjonowania linii w przedstawionej propozycji:
jeden pełny kurs = 204,88zł (13,0km: Czyżyny Dworzec - Stella-Sawickiego - Czyżyny Dworzec)
jeden pełny kurs wariantowy = 226,94zł (14,4km: wraz z obsługą przystanku "Siwka")
miesięcznie, szacunkowo (co drugi kurs na trasie wariantowej): 14 341zł (kursy na trasie podstawowej) + 15 658zł (warianty) = 120000zł
W przybliżeniu miesięczny koszt zwiększy się o około 30000zł, w skali roku to 360000zł - w skali miasta, nawet przy ograniczonym budżecie na KMK to bardzo niewielkie pieniądze.
Nie jest to trasa bez skazy idealna, lecz zdecydowanie mająca więcej atutów niż obecna i pozwoli efektywniej wykorzystać potencjał, który tkwi w tych 3 brygadach.
Ponadto zapytałem jak się mają sprawy z brakującymi przystankami:
fysztof pisze: 22 paź 2025, 11:22
Czy pesymistyczne przeczucie, że skończy się jak niżej, okaże się prawdziwe?
1) Skręcona
"Miasto czeka obecnie na zakończenie formalności związanych z przejęciem terenu" -> poczeka, poczeka i się nie doczeka
2) Wiklinowa 03
"Przygotowany został już projekt organizacji ruchu, obecnie czeka na zaopiniowanie przez ZDMK." -> bach, ZDMK zaopiniuje negatywnie
3) Centralna
" możliwość wyznaczenia przystanku będzie analizowana po zakończeniu przebudowy wspomnianego skrzyżowania." -> poczeka, poczeka, poanalizuje, poanalizuje, nic z tego nie wyniknie...
Wiklinowa na szczęście już jest, choć nie obsługiwana przez poranny wariant "113" i w daleki od ideału umożliwiający przesiadki z "183", ale ruch tam jest znikomy.
Pozostaje czekać ustawowe 30 dni na odpowiedź (pozdrowienia dla ZTP!). Wiadomo, że układ linii w rejonie nie jest ostateczny, tak samo jak układ drogowy. Jeśli jednak mamy czym manewrować, to w mojej opinii, taka trasa przyniosła by korzyści w zasadzie dla wszystkich, a budżet na KMK to przypomnę ponad miliard złotych.