No tak. Co do "24", idealnie gdyby dało się ją po prostu wzmocnić na całej trasie, a jeśli nie to warianty Kurdwanów - centrum. Choć wtedy pewnie rzeczywiście dostałyby osobny numer.fysztof pisze: wczoraj, 22:27Hihi, zwłaszcza permanentny brak 16, 19 i wsparcia dla 24 jest optymalny:-) Ale rozumiem, że chodzi o stały układ, a nie "stały by ZTP".
Os. Na Stoku, Wzgórza Krzesławickie, Zesławice
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 136 razy
- Otrzymał polubienie: 228 razy
- Kontakt:
Re: Os. Na Stoku, Wzgórza Krzesławickie, Zesławice
- stefan
- Znawca
- Otrzymał polubienie: 1 raz
Czy ktoś się orientuje o której ostatnie odjazdy z Salwatora miała "1" przed uruchomieniem pętli na Wzgórzach? Chciałem sobie kulturalnie w piątek z meczu wrócić tramwajem a tu bach, 22:33 ostatni i fizycznie nie dało się zdążyć ze stadionu na Salwator, co zmusiło mnie do podróży zawalonym i oczywiście nie wzmocnionym 501. Kiedyś mam wrażenie że ten ostatni był przed 23 i zdarzyło mi się tramwajem wracać na Hutę.
-
Jelczyk
- Ekspert
- Polubił: 35 razy
- Otrzymał polubienie: 9 razy
Ostatni kurs 1ki najczęściej był wykonywany przez brygadę 2ki kończącą na Salwatorze i zjeżdżającą do zajezdni w Nowej Hucie. Faktycznie chyba był bliżej 23.
-
Kojak
- Ekspert
- Polubił: 30 razy
- Otrzymał polubienie: 86 razy
Słabe linie to chyba odpowiedź na białe plamy komunikacyjne na mapie Krakowa.
Ciężko zrobić mocną linię tam, gdzie nie ma na to zapotrzebowania. Stąd też wariacje tras tej samej linii. Na tym polegała też idea linia 4xx, które później przechodziły w 1xx.
Myślę, że pisanie o tendencjach bez odnoszenia się do konkretnych przykładów jest sztuką dla sztuki.
Ciężko zrobić mocną linię tam, gdzie nie ma na to zapotrzebowania. Stąd też wariacje tras tej samej linii. Na tym polegała też idea linia 4xx, które później przechodziły w 1xx.
Myślę, że pisanie o tendencjach bez odnoszenia się do konkretnych przykładów jest sztuką dla sztuki.
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 136 razy
- Otrzymał polubienie: 228 razy
- Kontakt:
Nam bardziej chodzi o (nie)słynne rozdzielanie mocnych linii na pół. Wiele z tych przypadków nie dotyczyło białych plam.Kojak pisze: dzisiaj, 8:56Słabe linie to chyba odpowiedź na białe plamy komunikacyjne na mapie Krakowa.
Dobrym przykładem jest nagłaśniane tu na forum rozdzielenie "194" na "194+494". Była jedna, mocna linia z f7,5/10. Teraz są dwie po f15/20. Niby przeważająca część trasy dalej wspólna, jednak różne końcówki na północy utrudniają koordynacją przy korkach. Oficjalny powód: Azory prosiły o szybką linię w stronę Alej. W praktyce ciężko nie odczuć, że chodziło o oszczędności bo trasa "494" jest krótsza niż "194". Argument o szybkim dojeździe mocno wątpliwy - z Azorów jest "173" które rozkładowo niby jedzie parę minut dłużej, lecz w zamian omija newralgiczny zakorkowany Łobzów. Do tego "494" kursuje tylko w dni powszednie.
Kolejny przykład to "105". Połowa kursów jako "405" do Prądnika Czerwonego, połowa jako bazowa linia do os. Piastów. W efekcie na ostatnim odcinku do tego osiedla jest autobus co 30-40 minut. To taka oferta głównie żeby była na papierze
Nowy Bieżanów miał mocne "503" z f7,5. Teraz ma f15, połowa kursów jako "513" w ogóle Nowego Bieżanowa nie obsługuje. Dobrze, że Szpital Uniwersytecki ma tę linię, jednak nie można było pociągnąć "513" do N. Bieżanowa by pasażerowie nie byli stratni? Lepszy autobus odrobinę naokoło niż brak autobusu. Dodajmy, że w zamian jeszcze pocięto "173" (N. Bieżanów) i "144" (Jerzmanowskiego) w szczycie.
Jak wspominałem, były też plany by rozdzielić "179" na dwie linie f15/20, tu jednak wskutek naszej argumentacji udało się ten pomysł zatrzymać.
Miszalski coś wspominał na swoim fanpage na Facebooku że wkrótce wzmocnienia w siatce połączeń że szczegóły wkrótce...itp. myślałem że coś wrzuci po rozkładzie feriowym ale niestety cisza. Myślicie że faktycznie się coś szykuje w związku z próbą odwołania go? Czy to tylko takie puste gadanie?Kaszmir pisze: dzisiaj, 10:54 Nam bardziej chodzi o (nie)słynne rozdzielanie mocnych linii na pół. Wiele z tych przypadków nie dotyczyło białych plam.
Dobrym przykładem jest nagłaśniane tu na forum rozdzielenie "194" na "194+494". Była jedna, mocna linia z f7,5/10. Teraz są dwie po f15/20. Niby przeważająca część trasy dalej wspólna, jednak różne końcówki na północy utrudniają koordynacją przy korkach. Oficjalny powód: Azory prosiły o szybką linię w stronę Alej. W praktyce ciężko nie odczuć, że chodziło o oszczędności bo trasa "494" jest krótsza niż "194". Argument o szybkim dojeździe mocno wątpliwy - z Azorów jest "173" które rozkładowo niby jedzie parę minut dłużej, lecz w zamian omija newralgiczny zakorkowany Łobzów. Do tego "494" kursuje tylko w dni powszednie.
Kolejny przykład to "105". Połowa kursów jako "405" do Prądnika Czerwonego, połowa jako bazowa linia do os. Piastów. W efekcie na ostatnim odcinku do tego osiedla jest autobus co 30-40 minut. To taka oferta głównie żeby była na papierze
Nowy Bieżanów miał mocne "503" z f7,5. Teraz ma f15, połowa kursów jako "513" w ogóle Nowego Bieżanowa nie obsługuje. Dobrze, że Szpital Uniwersytecki ma tę linię, jednak nie można było pociągnąć "513" do N. Bieżanowa by pasażerowie nie byli stratni? Lepszy autobus odrobinę naokoło niż brak autobusu. Dodajmy, że w zamian jeszcze pocięto "173" (N. Bieżanów) i "144" (Jerzmanowskiego) w szczycie.
Jak wspominałem, były też plany by rozdzielić "179" na dwie linie f15/20, tu jednak wskutek naszej argumentacji udało się ten pomysł zatrzymać.
- Bautosz
- Specjalista
- Polubił: 103 razy
- Otrzymał polubienie: 29 razy
Uwierzę jak zobaczę. Myślę, że nie jest to związane z akcją referendalną, ponieważ deklaracja pojawiła się jeszcze przed rozpoczęciem akcji, która zaczęła się szybciej niż mieli to w planach samo organizatorzy (przynajmniej tak wynika z doniesień medialnych).kry5 pisze: dzisiaj, 11:07 Miszalski coś wspominał na swoim fanpage na Facebooku że wkrótce wzmocnienia w siatce połączeń że szczegóły wkrótce...itp. myślałem że coś wrzuci po rozkładzie feriowym ale niestety cisza. Myślicie że faktycznie się coś szykuje w związku z próbą odwołania go? Czy to tylko takie puste gadanie?