Działalność ZTP

- Bilety, działalność Miejskich Jednostek, pozostałe tematy związane z krakowską komunikacją miejską
miki3uwu
Miłośnik
Polubił: 2 razy
Otrzymał  polubienie: 12 razy

Re: Działalność ZTP

Post autor: miki3uwu » wczoraj, 11:47

https://lovekrakow.pl/populistyczny-ruc ... ektora-ztp

Jako że Łukasz Franek dzisiaj stracił stanowisko, jak można by podsumować jego zarządzanie KMK? Co od 2019 zrobił, czego nie zrobił, jak te 6 lat rządów można by ocenić

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 140 razy
Otrzymał  polubienie: 261 razy
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » wczoraj, 11:52

miki3uwu pisze: wczoraj, 11:47Co od 2019 zrobił, czego nie zrobił, jak te 6 lat rządów można by ocenić
Łukasz Franek zarządzał km od 2016, czyli ok. 10 lat. Tylko do 2018 za wszystko odpowiadał ZIKiT który miał więcej zadań niż samo km, więc ŁF był tam v-ce dyrektorem ds. transportu. Niebawem akurat byłoby dziesięciolecie pracy, to ładny prezent mu zrobili :(

Tu artykuł z 22.02.2016:
https://lovekrakow.pl/lukasz-franek-wic ... orem-zikit

Bayer2003
Pomiarowiec
Polubił: 26 razy
Otrzymał  polubienie: 70 razy

Post autor: Bayer2003 » wczoraj, 11:54

miki3uwu pisze: wczoraj, 11:47 https://lovekrakow.pl/populistyczny-ruc ... ektora-ztp

Jako że Łukasz Franek dzisiaj stracił stanowisko, jak można by podsumować jego zarządzanie KMK? Co od 2019 zrobił, czego nie zrobił, jak te 6 lat rządów można by ocenić
Jak pisze Kaszmir - nie 6, a prawie 10 lat. Były to lata podejmowania decyzji bez względu na opinię pasażerów, których punktem kulminacyjnym było rozwalenie układu linii na południu miasta w 2022 roku, czego skutki pasażerowie odczuwają do dziś. Bardzo dobrze, że nie doczekał dziesięciolecia, chociaż jego kadencja i tak trwała o prawie 10 lat za długo. Oby następca okazał się lepszy, jednak to nie powinno być bardzo ciężkie do osiągnięcia.
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie

Awatar użytkownika
LLoan
Ekspert
Polubił: 39 razy
Otrzymał  polubienie: 105 razy

Post autor: LLoan » wczoraj, 12:00

Nie można jednoznacznie negatywnie ocenić Łukasza Franka, gdyż - przynajmniej w mojej opinii - początki były naprawdę dobre. Popatrzmy chociażby na maksymalizację z 2018 roku. Później rzeczywiście tendencja trafnych decyzji leciała regularnie (mocno) w dół, patrząc chociażby na rozdzielanie mocnych linii czy brak konsultacji zmian z pasażerami. No i istotna uwaga, że z pustego to i Salomon nie naleje. Gdyby budżet na KMK był odpowiednio wysoki to Dyrektor Franek nie trzymałby zawieszenia i ograniczenia wymienionych linii. Zgadzam się ze stwierdzeniem, że z Łukasza Franka zrobiono kozła ofiarnego i jest to jedynie zagranie pod PR.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 140 razy
Otrzymał  polubienie: 261 razy
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » wczoraj, 15:51

LLoan pisze: wczoraj, 12:00Nie można jednoznacznie negatywnie ocenić Łukasza Franka, gdyż - przynajmniej w mojej opinii - początki były naprawdę dobre. Popatrzmy chociażby na maksymalizację z 2018 roku. Później rzeczywiście tendencja trafnych decyzji leciała regularnie (mocno) w dół, patrząc chociażby na rozdzielanie mocnych linii czy brak konsultacji zmian z pasażerami.
Też mam odczucia, że najlepsze lata u dyr. Franka były do 2019, od 2020 niestety więcej decyzji było dla mnie trudniejszych do zaakceptowania.

Konsultacji w mojej opinii jednak było sporo. Możecie pamiętać, że np. proponowany układ linii po oddaniu GN został przedstawiony w kwietniu 2024 - na pięć miesięcy przed otwarciem Papierni Prądnickich, na dziewięć przed całą trasą (link). Dużo zmian było też konsultowanych z Radami Dzielnic - tu akurat ZTP miał jedynie taki problem, że jak mówili, nierzadko Rady Dzielnic się wstrzymywały od głosu, albo w głosowaniach wychodziło pół na pół i też zostawiono decyzję urzędnikom. Tak np. było w kwestii wyboru końcówek "140" i "168" (która do Chełmońskiego, która do Radzikowskiego - link).

Awatar użytkownika
LLoan
Ekspert

Post autor: LLoan » wczoraj, 16:17

Kaszmir pisze: wczoraj, 15:51 Też mam odczucia, że najlepsze lata u dyr. Franka były do 2019, od 2020 niestety więcej decyzji było dla mnie trudniejszych do zaakceptowania.

Konsultacji w mojej opinii jednak było sporo. Możecie pamiętać, że np. proponowany układ linii po oddaniu GN został przedstawiony w kwietniu 2024 - na pięć miesięcy przed otwarciem Papierni Prądnickich, na dziewięć przed całą trasą (link). Dużo zmian było też konsultowanych z Radami Dzielnic - tu akurat ZTP miał jedynie taki problem, że jak mówili, nierzadko Rady Dzielnic się wstrzymywały od głosu, albo w głosowaniach wychodziło pół na pół i też zostawiono decyzję urzędnikom. Tak np. było w kwestii wyboru końcówek "140" i "168" (która do Chełmońskiego, która do Radzikowskiego - link).
Ok, przekonały mnie te argumenty. Rzeczywiście sięgając w pamięć jednak wyglądało to całkiem w porządku. Inną kwestią jest publikowanie komunikatów odnośnie zmian często na ostatnią chwilę (choć to na szczęście jest już przeszłość). :roll:

Z plusów ZTP za kadencji dyr. Franka można także dodać utworzenie jednolitych wymagań odnośnie Systemu Informacji Pasażerskiej (gdzie również uwzględniono głosy, tym razem pasjonatów, i poprawiono czcionkę na większą w przypadku "liniówek" na przystankach).

Najważniejsze jednak jest, że ZTP operuje na podstawie tego, co ma, a jak wiadomo Miasto daje niezbyt wielkie pole do popisu. I dlatego w moim odczuciu odwołanie Dyrektora Łukasza Franka to decyzja czysto populistyczna. :cry:

Kitek
Pomiarowiec
Polubił: 1 raz
Otrzymał  polubienie: 8 razy

Post autor: Kitek » wczoraj, 16:18

Szykowałem się na post na Forum z okazji 10-lecia dyrektorowania Łukasza Franka w ZTP, ale niestety się nie doczekamy tej okrągłej rocznicy. Posunięcie to jest szokujące i niezrozumiałe - odwołano człowieka, który słuchał potrzeb mieszkańców (pamiętamy legendarne spotkanie na Klinach Porannych), uporządkował siatkę po poprzednikach (kto nie pamięta jak wyglądała siatka na początku 2016 - niech sobie odświeży), przeprowadził bezbolesną maksymalizację i pomimo zawirowań budżetowych, utrzymał komunikację na wysokim poziomie.

Dzięki jego mądrości, wzmocniono obszary peryferyjne, zoptymalizowano siatkę tramwajową i powstały agloekspresy - wykonano przez tę dekadę gigantyczny skok komunikacyjny. Kto nie docenia spokoju, stabilności i przewidywalności pod rządami Franka, ten nie rozumie co się tak naprawdę wydarzyło przez ostatnie 10 lat.

Bez wątpienia był najlepszym Dyrektorem w historii krakowskiej komunikacji miejskiej i już drugiego takiego nigdy nie będzie. Prawdziwi Miłośnicy doceniają jego wkład w historyczny rozwój KMK, dzięki któremu wielu ludzi odzyskało godność komunikacyjną.

Jeszcze zapłaczemy po Panu Dyrektorze Franku a w imieniu swoim i prawdziwych miłośników Panu Dyrektorowi Dziękuję i na zawsze będziemy pamiętać Jego zasługi!
Linia "52" co 5 minut w szczycie to komunikacyjna racja stanu!

Ankin
Specjalista
Polubił: 56 razy
Otrzymał  polubienie: 63 razy

Post autor: Ankin » wczoraj, 17:01

Jesteście bardziej zorientowani ode mnie w tym krakowskim bagienku politycznym, to powiedzcie mi czy po osobie Pani Magdaleny Musiał (zakładając, że jakiś czas będzie zajmowała dyrektorski stołek), należy spodziewać się kontynuacji tego co jest czy raczej można liczyć na jakieś zmiany a jeżeli tak to na gorsze czy lepsze?

MM869
Miłośnik
Otrzymał  polubienie: 9 razy

Post autor: MM869 » wczoraj, 17:06

To zależy kto jej będzie podpowiadał, bo o transporcie to ona ma niewielkie pojęcie... typowy dyrektor na przeczekanie i administrowanie (już tacy byli jeszcze za Ś.P. ZIKiTu).

Awatar użytkownika
LLoan
Ekspert

Post autor: LLoan » wczoraj, 17:08

Ankin pisze: wczoraj, 17:01 Jesteście bardziej zorientowani ode mnie w tym krakowskim bagienku politycznym, to powiedzcie mi czy po osobie Pani Magdaleny Musiał (zakładając, że jakiś czas będzie zajmowała dyrektorski stołek), należy spodziewać się kontynuacji tego co jest czy raczej można liczyć na jakieś zmiany a jeżeli tak to na gorsze czy lepsze?
To dalej jest jedynie osoba pełniąca obowiązki, czyli czasowo będzie sprawować funkcję Dyrektora, jednakże formalnie nie jest powołana "na stałe" na stanowisko. Ponadto jak wspomniał MM869 jest to w zasadzie osoba bez kompetencji. Zakładam, że zgodnie ze zwyczajami drastycznych zmian nie będzie (jedynie kwestie bieżące, za które jest odpowiedzialny także cały sztab Zarządu), za to będzie prowadzona linia partii - czyli zgodnie z założeniami i pomysłami Panów Prezydentów i kierownictwa z Warszawy (PR!).

kot_feliks
Ekspert
Polubił: 2 razy
Otrzymał  polubienie: 56 razy

Post autor: kot_feliks » wczoraj, 18:06

To co:

- likwidacja buspasów na Andersa "bo nikt nimi nie jeździ"
- likwidacja DDR na Grzegórzeckiej "bo sami pedalarze", a poza tym "wskaż mi rowerzystę przy 20 stopniach mrozu"
- darmowe parkowanie w weekendy "bo inaczej centrum umrze"
- SCT w obrębie I obwodnicy
- przywrócenie 2x2 na Dietla "bo wtedy w końcu będzie się dało jeździć po Krakowie"
- powrót do dwukierunkowej Starowiślnej
- potnijmy KMK "bo gdzieś trzeba zaoszczędzić"
- "no przecież trasa ciepłownicza i nowobagrowa to priorytet miasta"

W sumie można by jeszcze wrócić do pomysłu P+R przy.... Hali Targowej, który był lobbowany x lat temu. Wszak nie powstał jeszcze II etap parku kolejowego :mrgreen:

ODPOWIEDZ