Wieliczka, Biskupice

- Linie, trasy, rozkłady
kot_feliks
Ekspert
Polubił: 2 razy
Otrzymał  polubienie: 99 razy

Re: Wieliczka, Biskupice

Post autor: kot_feliks » wczoraj, 19:51

Na początku zatoki (analogicznie zresztą, jak przez lata funkcjonowało to dla 124 (czy tam 424) na TAKW) :) Na Bieżanowskiej masz ok. 90m długości w kierunku Wieliczki, spokojnie mógłby tam stać autobus podczas przerwy.
scyzor663 pisze: wczoraj, 12:12 To już 300m bliżej byłoby z nawrotką na Nowosądecka/Na Kozłówce. Chyba, że na Malborskiej miałby powstać słupek żeby się można było chociażby w kierunku centrum przesiąść na Kablu.
1. Nie do końca wiem, gdzie on miałby być tam ustawiony (Kabel), zaraz przed skrętem z Malborskiej w Wielicką? Wydaje mi się, że to nie przeszłoby pod kątem org. ruchu.
2. Odnośnie nawrotki Nowosądecka / Na Kozłówce - to też jest imho opcja, przy czym wtedy:
- przystanek początkowy w kierunku Wieliczki byłby na wlocie w Nowosądecką? - tutaj imho kapkę gorsze przesiadki, plus nie masz wszystkich autobusów w jednym kierunku
- o ile w tej mojej opcji można skorzystać z toalety w którymś z punktów usługowych, bo są tuż obok, o tyle na wlocie w Nowosądecką nie ma nic ;)
scyzor663 pisze: wczoraj, 12:12Ale i tak obie wersje to dalej niż NBP i bez "prawdziwego" punktu socjalnego.
No ale znowuż - zmierzamy trochę w kierunku absurdu z tym "prawdziwym" punktem socjalnym. Ja naprawdę rozumiem sytuację, gdzie jest problem, miałby być toi toi (sam z czegoś takiego nie chciałbym korzystać co kółko itd.), ale tutaj mówimy o sytuacji, gdzie tuż obok przystanku masz x punktów usługowych z normalnym zapleczem socjalnym, normalną toaletą itd. - wystarczy z którymś podpisać umowę. Zawsze można również dostawić kontener socjalny (chociaż nie jestem przekonany, czy ma to sens dla jednej linii z f60) i wtedy masz "nieprawdziwy" ;) punkt socjalny w postaci tego kontenera + "prawdziwą" toaletą w punkcie usługowym ;) TUtaj nikt nie mówi o braku zaplecza socjalnego dla kierowców (to byłoby bardziej wlaśnie w opcji przez Nowosądecką -> Na Kozłówce).

szakal
Znawca
Otrzymał  polubienie: 12 razy

Post autor: szakal » wczoraj, 20:31

Tylko te punkty usługowe czy też handlowe, są czynne w określonych godzinach. Co przed ich otwarciem i po ich zamknięciu? Myślisz, że ktoś pozwoli obcemu człowiekowi plątać się po lokalu bez obecności właściciela/pracownika?

Jelczyk
Ekspert
Polubił: 39 razy
Otrzymał  polubienie: 15 razy

Post autor: Jelczyk » wczoraj, 23:35

szakal pisze: wczoraj, 20:31 Tylko te punkty usługowe czy też handlowe, są czynne w określonych godzinach. Co przed ich otwarciem i po ich zamknięciu? Myślisz, że ktoś pozwoli obcemu człowiekowi plątać się po lokalu bez obecności właściciela/pracownika?
Toaleta to jedno, ale też jakiś czajnik, stolik, krzesło pasuje żeby było.

scyzor663
Ekspert
Polubił: 33 razy
Otrzymał  polubienie: 89 razy

Post autor: scyzor663 » dzisiaj, 6:02

kot_feliks pisze: wczoraj, 19:51 1. Nie do końca wiem, gdzie on miałby być tam ustawiony (Kabel), zaraz przed skrętem z Malborskiej w Wielicką? Wydaje mi się, że to nie przeszłoby pod kątem org. ruchu.
Dlatego też nie widzę konieczności żeby tam jechać, bo na przystanek raczej nie ma miejsca.
kot_feliks pisze: wczoraj, 19:51 2. Odnośnie nawrotki Nowosądecka / Na Kozłówce - to też jest imho opcja, przy czym wtedy:
- przystanek początkowy w kierunku Wieliczki byłby na wlocie w Nowosądecką? - tutaj imho kapkę gorsze przesiadki, plus nie masz wszystkich autobusów w jednym kierunku
- o ile w tej mojej opcji można skorzystać z toalety w którymś z punktów usługowych, bo są tuż obok, o tyle na wlocie w Nowosądecką nie ma nic ;)
Bieżanowska na Wielickiej -> Bieżanowska na Nowosądeckiej -> nawrotka -> z Nowosądeckiej w Bieżanowską w prawo i początkowo-końcowy tam gdzie proponowałeś.

Ja się akurat nie dziwię, że MPK nie chcę się bujać z jakimiś umowami z najemcami w budkach, jak mają swoje punkty socjalne, więc te rozważania pozostaną czysto teoretyczne.

Kojak
Ekspert
Polubił: 32 razy
Otrzymał  polubienie: 99 razy

Post autor: Kojak » dzisiaj, 7:51

Porównanie przystanku Bieżanowska do przystanku 124 koło TAKW ukazuje olbrzymią dysproporcje na niekorzyść Bieżanowskiej. Wystarczy porównywać ile autobusów oraz busów i autobusów typu "PKS" korzysta z Bieżanowskiej a ile z TAKW.
Zachęcam by wybrać się osobiście na ten przystanek i zobaczyć czy takie porównania w ogóle mają sens.

Nie wiem czy ta zatoka ma 90m, ale często można zaobserwować, że pojazdy tam blokują się nazwajem, dołożenie w to miejsce jeszcze autobusu, który by stał 15 min to można sobie wyobrazić co by sie tam działo. Poza tym, tam miałoby kończyć kilka linii wielickich, więc mogłoby się zdarzyć, że staną 2 autobusy i wtedy zrobi się jeszcze większy problem.
Wydaje mi się, że można rozważyć aby autobus jadąc od Wieliczki wysadzał ludzi na przystanku Bieżanowska i skręcał we Wolską (chociaż to by pewnie wymagało sygnalizacji świetlnej takiej jak kiedyś była na Opolskiej przy skręcie w Lublanską). I na Wolskiej miał stanowisko oczekiwania (chociaż tam parkują osobówki, więc byłby znowu zgrzyt z mieszkańcami), potem podjeżdżał na właściwy przystanek na Wielickiej.

Kiedyś dla linii 133 funkcjonowała pętla: Wielicka - Wlotowa - Polonijna - Facimiech - Wielicka. I zapewniała dobre połączenie z liniami tramwajowymi, mozna rozważyć.

Awatar użytkownika
Bautosz
Specjalista
Polubił: 104 razy
Otrzymał  polubienie: 31 razy

Post autor: Bautosz » dzisiaj, 11:05

Nie wiem co mają na celu udowodnić pomiary. Jest korek = brak ludzi. Nie ma korka = są pasażerowie. Tak to wygląda chyba w całym mieście poza miejscami gdzie nie istnieje alternatywa. Odnośnie pętli Podgórze SKA, to od już dawien dawna mam poczucie, że jest ona źle zaprojektowana. Autobusy bezsensownie krążą dookoła a przy wjeździe do środka łapią opóźnienia. Żeby zobrazować: jedziemy "155" do Podgórza SKA i chcemy przesiąść się na tramwaj. Musimy: przejechać przez światła (gdzie jest buspas i przestrzeń do stworzenia przystanku końcowego) i torowisko, wjechać na pętlę (ewentualnie poczekać aż samochody zwolnią wjazd), następnie iść kawał drogi do przystanku. Tak samo wygląda to w przypadku innych kierunków (w szczególności z ul. Powstańców Wielkopolskie gdzie wykonujemy pełny obrót). Terminal autobusowy również świeci pustkami, a toaleta właściwie od dłuższego czasu jest nieczynna. Dodając do tego szemrane towarzystwo jakie ma zwyczaj odwiedzać ten obiekt stwierdzam, że jest to totalna klapa.

judash
Ekspert
Otrzymał  polubienie: 12 razy

Post autor: judash » dzisiaj, 12:31

Zgadzam się. Miało być tak pięknie, a wyszło jak zawsze. Linie kończące od strony Płaszowa "127" czy "158" mogłyby zostać dociągnięte do Łagiewnik i kto wie czy tym samym nie miałyby więcej pasażerów.

Awatar użytkownika
karol dżonson
Miłośnik
Polubił: 62 razy
Otrzymał  polubienie: 80 razy

Post autor: karol dżonson » dzisiaj, 14:21

judash pisze: dzisiaj, 12:31 Zgadzam się. Miało być tak pięknie, a wyszło jak zawsze. Linie kończące od strony Płaszowa "127" czy "158" mogłyby zostać dociągnięte do Łagiewnik i kto wie czy tym samym nie miałyby więcej pasażerów.
Kiedyś tak jeździło 108 ze Złocienia i przepełniona to ona chyba nie była. Co prawda od tamtej pory okolica Łagiewnik nabrała na znaczeniu, ale Płaszów już ma tam 11 i 178.

Awatar użytkownika
Bautosz
Specjalista
Polubił: 104 razy
Otrzymał  polubienie: 31 razy

Post autor: Bautosz » dzisiaj, 15:05

judash pisze: dzisiaj, 12:31 Zgadzam się. Miało być tak pięknie, a wyszło jak zawsze. Linie kończące od strony Płaszowa "127" czy "158" mogłyby zostać dociągnięte do Łagiewnik i kto wie czy tym samym nie miałyby więcej pasażerów.
Ja nie jestem przekonany. Odczucia mam podobne co do komentarza nademną

ODPOWIEDZ