Problem z pętlą przy stadionie będzie jeszcze taki, że linie jadące od strony centrum nie będą obsługiwały nowo-budujących się bloków przy pętli tramwajowej - dystans będzie ok. 800 m. Domy w okolicy pętli tak samo.
Miejsca na przebudowę obecnej pętli może i jest mało, ale nie oznacza to, że nie jest ona niemożliwa - ostatnio myślałem nad tym miejscem i przy łukach o promieniu 20 m (dopuszczalnych na pętlach) możliwe jest zrobienie tam nawet trzech torów z wjazdami z każdej strony. Wyglądałoby to tak jak na rysunku:
Wszystkie tramwaje w kierunku Bronowic odjeżdżałyby z jednego peronu przy piastowskiej, wszystkie w stronę centrum (+ dla wysiadających od strony Piastowskiej) na środku, a dla wysiadających od strony centrum w obecnym miejscu. Wszystkie perony 45 m długości. Przystanki Autobusowe w obecnych miejscach.
Drzewa na obszarze pętli zostałyby zachowane bez przeszkód (peron w stronę centrum nie koliduje z obecnym szpalerem drzew, gdyż znajduje się w miejscu obecnego toru tramwajowego), błonia nienaruszone, jedynie przejazd z Chodoweckiego na 3 maja niebyłby możliwy do utrzymania, co oznaczałoby chyba konieczność zrobienia ul. Chodoweckiego jednokierukowej i zawracania przez nią 159, ale to wszystko jest do zrobienia (możnaby nawet dodatkowy przystanek wyznaczyć przy blokach przy Chodoweckiego - załatana zostałaby mała dziura komunikacyjna

).
Ydhflx pisze: 17 mar 2026, 22:40
Zanim jednak zaczniemy układać takie plany, to czy w ogóle będzie możliwość skrętu Piastowska->Królewska (kier. centrum)? Coś mi się kojarzy, że tam jest za mały kąt i zbyt ciasne łuki wychodziły.
Przy łukach 20 m i torowisku po stronie zachodniej jest to możliwe i to nawet w obszarze istniejącego skrzyżowania.
Ta relacja musi powstać, inaczej tramwaj na Piastowskiej to będzie takie pół gwizdka, jak pętla na Makach.
miki3uwu pisze: 17 mar 2026, 22:50
Problemem w wydłużeniu tego torowiska tylko do Głowackiego może być pojemność obu Bronowickich pętli...
W przypadku wybudowania relacji Piastowska - Podchorążych nie będzie to problem, bo linie kończące w Bronowicach będą mogły zostać przeniesione na Cichy Kącik. Aczkolwiek ja to i tak widziałbym w taki sposób, że "8" przetrasowane z Królewskiej i Podwala na Piastowską, a "20" do Cichego Kącika przez Królewską i Piastowską.