Kiedyś coś takiego proponowałem. Muszę odgrzebać temat, bo wysłałem do MIR i ZTP, ale się w sumie nijak nie odnieśli.Mr. Passenger pisze: 21 mar 2026, 11:43 Może głupie pytanie, ale czy istniałoby jakieś logiczne przeciwwskazanie do wyznacznia przystanku przed rondem, na końcowym odcinku jezdni tunelu Kalinowskiego? Nie byłem tam ostatnio i nie jestem pewien czy ten teren dalej wygląda tak jak na zdjęciu, ale jeśli tak to myślę, że na spokojnie znalazłoby się tam miejsce na słupek/wiatę i około 20 metrów jezdni by mógł się tam zatrzymać autobus przegubowy.
Wymagałoby to wyrównania terenu, przesunięcia małej infrastruktury i likwidacji kilku stojaków na rowery, ale myślę, że stosunkowo małym kosztem można by rozwiązać problem wiecznego omijania DGW przez "189", a dodatkowo mogłyby tam się zatrzymywać "501" i "511" (to że te linie obecnie pomijają przystanek pod dworcem jest dla mnie absurdalne)
Wieści z ZTP / MPK / Mobilis + krótkie zmiany tymczasowe
- kbieniu7
- Ekspert
- Polubił: 214 razy
- Otrzymał polubienie: 212 razy
Re: Wieści z ZTP / MPK / Mobilis + krótkie zmiany tymczasowe
- Aułrora
- Moderator fb pkk
- Polubił: 196 razy
- Otrzymał polubienie: 74 razy
Człowiek się męczy stara się, coś robi dla miasta... A ci nawet nie odpowiadają. Żenujące.kbieniu7 pisze: 22 mar 2026, 12:23 Kiedyś coś takiego proponowałem. Muszę odgrzebać temat, bo wysłałem do MIR i ZTP, ale się w sumie nijak nie odnieśli.
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 260 razy
- Otrzymał polubienie: 618 razy
- Kontakt:
Nie odnoszę się do samej możliwości wyznaczenia peronu bo zgadzam się, że tam jest skarpa, oraz że Policja oraz WGKiI musiałyby wydać pozytywną opinię a o to nie zawsze jest łatwo. Zainteresowało mnie jedynie czy chodzi o to miejsce czy inne, bo akurat w tym przypadku sama zmiana pasa w drodze do UE chyba nie jest koniecznasuchy pisze: 22 mar 2026, 10:09Ale zwróciliście wszyscy uwagę (przy twoim 1 linku), że tam zaraz praktycznie obok zaczyna się SKARPA pod górę? Widać to choćby po tych "schodkach" (które nawet nie wiem do czego miały służyć - na pewno nie do przejścia, bo po drugiej stronie jest przecież ściana estakady).
-
AdRes89
- Pasażer
- Polubił: 5 razy
- Otrzymał polubienie: 28 razy
Generalnie liczę, że w dalszej przyszłości coś się w okolicach dworca zmieni i powstanie normalna pętla. Dworzec Główny Zachód to nie jest pętla, autobusy stoją rozsiane po dwóch uliczkach, gdzie są często blokowane przez taksówki i muszą je przepędzać z zatoki, na Pawiej totalnie out of context są jeszcze ładowarki i 304 bawi się w okrążanie tego całego przybytku przy okazji ładowania.
Dworzec Główny Wschód z kolei to dla mnie wyrób pętlopodobny, czemu dowodzi też ta dyskusja. Część linii tam kończy, 189 ma tam przelotowy, który w zasadzie nie wiadomo dlaczego przestaje czasem funkcjonować (co miało zamknięcie Dobrego Pasterza do obsługi przez 189 tej pętli?), a inne linie przejeżdżają koło Dworca, ale się tam nie zatrzymują, co już samo w sobie jest absurdem. Linie przyspieszone powinny stawać przy najważniejszych przystankach, a ten najważniejszy jest pomijany, bo nie ma gdzie tym autobusom zrobić przystanku. A jak już się zrobi, jak nieszczęsnemu 189, to wjazd jest taki luksusowy, że niektórzy kierowcy mają problem się wyłamać.
Straszny bubel ten dworzec połączony z galerią niestety. A ja osobiście mam olbrzymi ból o to, że KMK i dworce ogólnie w tym mieście się nie lubią - przecież bez obsługi KMK jest Dworzec Płaszów, choć miejsce jest. Jakby nie było też dworzec wyremontowany i obsługujący ważne połączenia.
Dworzec Główny Wschód z kolei to dla mnie wyrób pętlopodobny, czemu dowodzi też ta dyskusja. Część linii tam kończy, 189 ma tam przelotowy, który w zasadzie nie wiadomo dlaczego przestaje czasem funkcjonować (co miało zamknięcie Dobrego Pasterza do obsługi przez 189 tej pętli?), a inne linie przejeżdżają koło Dworca, ale się tam nie zatrzymują, co już samo w sobie jest absurdem. Linie przyspieszone powinny stawać przy najważniejszych przystankach, a ten najważniejszy jest pomijany, bo nie ma gdzie tym autobusom zrobić przystanku. A jak już się zrobi, jak nieszczęsnemu 189, to wjazd jest taki luksusowy, że niektórzy kierowcy mają problem się wyłamać.
Straszny bubel ten dworzec połączony z galerią niestety. A ja osobiście mam olbrzymi ból o to, że KMK i dworce ogólnie w tym mieście się nie lubią - przecież bez obsługi KMK jest Dworzec Płaszów, choć miejsce jest. Jakby nie było też dworzec wyremontowany i obsługujący ważne połączenia.
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 260 razy
- Otrzymał polubienie: 618 razy
- Kontakt:
Zabranie "189" z DGW wynikało wtedy z braku miejsca na pętli. Na czas zamknięcia Dobrego Pasterza zamieniono "482" w "782" do Prądnika Czerwonego. A że pętla na Prądniku też jest obecnie mocno zapełniona, to zgaduję że "782" musiało mieć dłuższe postoje w zamian na Dworcu. Czyli zajmowało więcej miejsca (więcej brygad naraz) i "189" się nie zmieściło. Tak samo jest obecnie w czasie zamknięcia pętli Złocień - "125" dostało w zamian dłuższe postoje na Dworcu i "189" się nie zmieściło.AdRes89 pisze: 23 mar 2026, 2:26(co miało zamknięcie Dobrego Pasterza do obsługi przez 189 tej pętli?)
Miejsce jest bo mogłyby po prostu stawać na przystanku przelotowym, tym samym co dla "189". Po prostu uznano lata temu, że linie przyspieszone nie powinny kluczyć i krążyć po rondach bo pełnią też funkcje przelotowe. Dodatkowo przystanek UE jest tuż obok (mógłby właściwie się nazywać Dworzec Główny / UE). Zaznaczę, że jedynie omawiam jaka była logika, nie oceniam czy słuszna czy nie.AdRes89 pisze: 23 mar 2026, 2:26Linie przyspieszone powinny stawać przy najważniejszych przystankach, a ten najważniejszy jest pomijany, bo nie ma gdzie tym autobusom zrobić przystanku.
Oczywiście zgadzam się z problemami pętli, które opisałeś. Niestety projektując tę końcówkę lata temu, chyba nie spodziewano się ile linii będzie na niej kończyć.
-
AdRes89
- Pasażer
No i widzisz, to jest dokładnie to co mnie wkurza w tym mieście od kilkunastu lat, czyli w sumie odkąd tu mieszkamKaszmir pisze: 23 mar 2026, 8:35 Niestety projektując tę końcówkę lata temu, chyba nie spodziewano się ile linii będzie na niej kończyć.
Pierwszy przykład z brzegu - co tam robi 125? Temat mi bliski, bo walczyliśmy z sąsiadami z Płaszowa o tę linię. Do dzisiaj pamiętam, jak ZTP uzasadniając skrócenie "125" z jednej strony podawało przykład 139, że rozdzielenie na "139"+"199" jest takie dobre i w ogóle. Szkoda tylko, że powód ten sam, a zapomniano zastosować tego samego rozwiązania, czyli do skróconej "125" dołożyć coś z Małego Płaszowa do Huty. Bo wcześniej mieliśmy dojazd tam od innej strony niż krajoznawcze "123".
W efekcie dostaliśmy ochłap w postaci aktualnej formy tej linii, która kończy właśnie na tej "pętli" - moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie.
- karol dżonson
- Znawca
- Polubił: 190 razy
- Otrzymał polubienie: 183 razy
Myślę że przepustowość pętli była dla nich sprawą drugorzędną, biorąc pod uwagę że obecnie kończy tam zaledwie PIĘĆ linii, a na pierwszym miejscu było to żeby w ogóle zmieścić tam wszystko co potrzebne i w takim stopniu aby każda z tych rzeczy była wystarczająco funkcjonalna. Pętla autobusowa, dworzec MDA, parking na dachu, II Obwodnica, tramwaj pod dworcem, tunel pod dworcem,... trochę tego jest. I pod tym względem szczerze myślę że poradzili sobie calkiem nieźle.Kaszmir pisze: 23 mar 2026, 8:35 Niestety projektując tę końcówkę lata temu, chyba nie spodziewano się ile linii będzie na niej kończyć.
Na szczęście za kilka miesięcy sytuacja powinna tam się znacznie poluzować; po otwarciu Meissnera wylecą stamtąd 182/482, czyli aż 8 z 20 kursów postojowych. Duża szansa że 4 kursy przelotowe w postaci 189 również stamtąd wyparują. W sam raz na to aby zrobiło się miejsce dla 501/511. No chyba że boją się że te linie będą tam aż zbyt popularne.
A gdzie byś chciał usadowić to 125?AdRes89 pisze: 23 mar 2026, 22:28 No i widzisz, to jest dokładnie to co mnie wkurza w tym mieście od kilkunastu lat, czyli w sumie odkąd tu mieszkama kto te linie tam skończył? Kierowcy samowolnie tam wjeżdżają?
oczywiście to nie zarzut do Ciebie, wiadomo. Po prostu jak mam przy domu garaż na osobówkę, to nie pcham się tam ciągnikiem siodłowym.
Pierwszy przykład z brzegu - co tam robi 125? Temat mi bliski, bo walczyliśmy z sąsiadami z Płaszowa o tę linię. Do dzisiaj pamiętam, jak ZTP uzasadniając skrócenie "125" z jednej strony podawało przykład 139, że rozdzielenie na "139"+"199" jest takie dobre i w ogóle. Szkoda tylko, że powód ten sam, a zapomniano zastosować tego samego rozwiązania, czyli do skróconej "125" dołożyć coś z Małego Płaszowa do Huty. Bo wcześniej mieliśmy dojazd tam od innej strony niż krajoznawcze "123".
W efekcie dostaliśmy ochłap w postaci aktualnej formy tej linii, która kończy właśnie na tej "pętli" - moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie.
W odpowiedzi na zgłoszenia mieszkańców i trwające prace przy pętli Mistrzejowice uruchamiamy dodatkową linię autobusową nr 714.
Linia będzie kursować na trasie: Mistrzejowice - ks. Kazimierza Jancarza - Srebrnych Orłów - Mikołajczyka - Rondo Hipokratesa
Autobusy będą kursować od 25.03 z częstotliwością co 15 minut w godzinach 6:00 - 20:00.
Cuda się dzieją
Linia będzie kursować na trasie: Mistrzejowice - ks. Kazimierza Jancarza - Srebrnych Orłów - Mikołajczyka - Rondo Hipokratesa
Autobusy będą kursować od 25.03 z częstotliwością co 15 minut w godzinach 6:00 - 20:00.
Cuda się dzieją
- LLoan
- Moderator globalny
- Polubił: 54 razy
- Otrzymał polubienie: 191 razy
Źródło?Tomcia pisze: 24 mar 2026, 13:01 W odpowiedzi na zgłoszenia mieszkańców i trwające prace przy pętli Mistrzejowice uruchamiamy dodatkową linię autobusową nr 714.
![]()
Cuda się dzieją![]()
Lepiej późno niż wcale, ale to są dosłownie 3 dni
Kpina. Wyrzucenie pieniędzy w błoto. Podczas gdy nie można doprosić się o powrót 19, tłoki na innych liniach, miasto funduje pustaka, który będzie woził pojedyncze osoby. Może jeszcze przeguby na to pójdą? Oferta na Mistrzejowicach jest żenująca od początku przebudowy pętli, teraz nagle na 3 dni miasto uruchamia jakieś 714. Kpina z pasażerów. Dlaczego przez pozostały okres nie było komunikacji zastępczej? Bo nie było widma referendum?
-
kucyk
- Ekspert
- Polubił: 19 razy
- Otrzymał polubienie: 180 razy
Komunikat odnośnie funkcjonowania KM w okresie Świąt Wielkanocnych i odpustu „Emaus”:
Źródło: https://ztp.krakow.pl/kmk/komunikaty/1863-2026Funkcjonowania KMK w okresie Świąt Wielkanocnych
od 29.03.2026 do 7.04.2026
Linie: 1, 13, 50, 52, 100, 104, 109, 116, 130, 156, 168, 174, 178, 179, 189, 191, 209, 229, 239, 249, 259, 269, 279, 420, 433, 482, 511, 578
Szanowni Pasażerowie,
uprzejmie informujemy, że w związku ze Świętami Wielkanocnymi oraz corocznym odpustem „Emaus” zostaną wprowadzone następujące zmiany w funkcjonowaniu KMK.
W dniu 29.03.2026 r. (niedziela)
KMK będzie funkcjonować według świątecznych rozkładów jazdy z następującymi zmianami:
linie 174, 178, 578 – będą obsługiwane taborem o zwiększonej pojemności.
W dniach 2-3 i 7.04.2026 r. (Wielki Czwartek, Wielki Piątek i wtorek po świętach)
KMK będzie funkcjonować według powszednich rozkładów jazdy z następującymi zmianami:
linia 13 – będzie kursować według specjalnego rozkładu jazdy z częstotliwością co 15 minut przez cały dzień;
linia 50 – będzie kursować według specjalnego rozkładu jazdy z częstotliwością co 7,5 minuty przez cały dzień (zmniejszenie liczby kursów na trasie Górka Narodowa P+R – Kurdwanów P+R);
linie 116, 156, 420, 433 – zostaną zawieszone;
linia 130 – będzie kursować według specjalnego rozkładu jazdy z częstotliwością co 12 minut w godzinach szczytu oraz co 15 minut poza szczytem;
linia 179 – będzie kursować według specjalnego rozkładu jazdy z częstotliwością co 15 minut w godzinach szczytu oraz co 20 minut poza szczytem.
W dniu 4.04.2026 r. (Wielka Sobota)
KMK będzie funkcjonować według sobotnich rozkładów jazdy z następującymi zmianami:
linie 104, 189, 191, 511, 578 – zostaną zawieszone.
W dniu 5.04.2026 r. (Niedziela Wielkanocna)
KMK będzie funkcjonować według świątecznych rozkładów jazdy z następującymi zmianami:
linie 50 i 52 – będą kursować według specjalnych rozkładów jazdy z częstotliwością co 20 minut (w godzinach porannych co 30 minut). Na linii 50 wszystkie kursy będą realizowane na trasie do Borku Fałęckiego;
linie 104, 168, 191, 482, 511, 578 – zostaną zawieszone.
W dniu 6.04.2026 r. (Poniedziałek Wielkanocny)
linie 1 i 13 – ze względu na odpust „Emaus” będą kursować według specjalnych rozkładów jazdy z częstotliwością zwiększoną do 10 minut w godz. ok. 9:00 – 17:00;
przystanek przelotowy Salwator 03 (w kierunku pętli Salwator) będzie nieczynny;
linie 168, 191, 578 – zostaną zawieszone;
linia 100 – będzie kursować po trasie czasowo zmienionej: Kopiec Kościuszki – … – przystanek Komorowskiego 02 – Borelowskiego-Lelewela – Dunin-Wąsowicza – Al. Krasińskiego – Jubilat 04 (końcowo-początkowy) – Kościuszki – Księcia Józefa – … – Kopiec Kościuszki;
na zmienionym odcinku trasy linia będzie obsługiwać przystanki: Jubilat 04, Komorowskiego 01 oraz Salwator 71 (tymczasowy);
linia 109 – będzie kursować w następujący sposób:
w kierunku Cracovii Stadion bez zmian;
w kierunku Bielan po trasie czasowo zmienionej: Cracovia Stadion – Al. Focha – Al. Krasińskiego – Kościuszki – Księcia Józefa – Bielany;
na zmienionym odcinku trasy linia będzie obsługiwać przystanki: Jubilat 04, Komorowskiego 01 oraz Salwator 71 (tymczasowy);
linie 209, 229, 239, 249, 259, 269, 279 – będą kursować w następujący sposób:
przystankiem końcowym będzie Salwator 08 (w zatoce przy Klasztorze Norbertanek – dla linii 239, 249, 259, 279 jest to stały przystanek końcowy);
po odbyciu postoju w tej zatoce autobusy będą z niej wyjeżdżać w lewo i obsługiwać przystanek Salwator 71, który będzie tymczasowym przystankiem początkowym;
kurs linii 229 o godz. 3:52 z pętli Kamień Szkoła do przystanku Rondo Grunwaldzkie będzie realizowany bez zmian;
organizacja przystanków:
bez obsługi pozostaną przystanki Salwator 03, 04 i 05 oraz Plac Na Stawach 01;
uruchomiony zostanie zastępczy przystanek autobusowy Salwator 71 na ul. Kościuszki, na wysokości pętli tramwajowej, w kierunku Bielan.
Rozkłady jazdy linii autobusowych nie zostaną zmienione.
W przypadku bardzo dużego natężenia ruchu pieszego może zaistnieć konieczność całkowitego zamknięcia ul. Kościuszki. W takiej sytuacji zostaną wprowadzone kolejne zmiany w funkcjonowaniu KMK:
linia 1 – będzie kursować w obu kierunkach po trasie czasowo zmienionej: Wzgórza Krzesławickie – … – Poczta Główna – Westerplatte – Pawia – Doktora Twardego – Krowodrza Górka P+R;
linia 13 – będzie kursować w obu kierunkach po trasie czasowo zmienionej: Nowy Bieżanów P+R – … – św. Gertrudy – Poczta Główna – Starowiślna – Dajwór;
linia 100 – będzie kursować w obu kierunkach po trasie czasowo zmienionej: Kopiec Kościuszki – Malczewskiego – Most Zwierzyniecki – Zielińskiego – Monte Cassino – Rondo Grunwaldzkie;
na zmienionym odcinku trasy linia będzie obsługiwać przystanki: Malczewskiego 03, Zielińskiego 03/04, Kapelanka 03/06, Szwedzka 02, Rondo Grunwaldzkie 02 (końcowy na torowisku), Rondo Grunwaldzkie 05 (początkowy na jezdni ogólnej po zawróceniu);
linie 109, 209, 229, 239, 249, 259, 269, 279 – będą w obu kierunkach kursować po trasach czasowo zmienionych: Bielany / miejscowości podkrakowskie – … – Księcia Józefa – Most Zwierzyniecki – Zielińskiego – Monte Cassino – Konopnickiej – Barska – Os. Podwawelskie 01 (powrót: Bułhaka – Monte Cassino);
na zmienionym odcinku trasy linie będą obsługiwać przystanki: Malczewskiego 03, Zielińskiego 03/04, Kapelanka 03/06, Szwedzka 02, Rondo Grunwaldzkie 03/05, Os. Podwawelskie 01.
Linie nocne
Będą kursować według zasad stałych dla danej nocy.
Za utrudnienia przepraszamy!
-
AdRes89
- Pasażer
Wiesz gdzie? Podobnie jak większość ludzi z Płaszowa i okolic - przy Szpitalu Rydygiera, tak jak było cały czas
Na pewno nie w tamtą stronę.
Jak ja bym miał to projektować, zakladając że stara trasa jest niemożliwa, to rzuciłbym 125 przez Ofiar Dąbia (tak jak teraz przez Lipską), potem w prawo Al. Pokoju na Rondo 308. Dywizjonu i Rondo Czyżyńskie do Kombinatu.
Wielu z Was pewnie uzna że trasa bez sensu, że korki. Może i tak, dla mnie to połączenie miałoby duży sens, większy niż ta absurdalna jazda przez Cystersów bez żadnego przystanku i z problematycznym prawoskrętem. A nam takiego połączenia z Hutą serio brakuje.
Jak zrobią jakiś głośny sondaż przed referendum wskazujący na jego sukces to jeszcze 19 zdąży wrócić
-
Bayer2003
- Pomiarowiec
- Polubił: 38 razy
- Otrzymał polubienie: 100 razy
W sondażach na zlecenie stowarzyszenia wiecznego kandydata odwołanie będzie zapewne przesądzone. Rzeczywistość może jednak okazać się drastycznie inna - bez względu na gierki polityczne, powrót "19" jest pożądany przez pasażerów.AdRes89 pisze: 24 mar 2026, 22:44 Jak zrobią jakiś głośny sondaż przed referendum wskazujący na jego sukces to jeszcze 19 zdąży wrócić![]()
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie