Most Grunwaldzki, Rondo Grunwaldzkie

- Drogi, torowiska, chodniki, parkingi, inwestycje
fysztof
Ekspert
Polubił: 18 razy
Otrzymał  polubienie: 220 razy

Re: Most Grunwaldzki, Rondo Grunwaldzkie

Post autor: fysztof » 27 mar 2026, 11:44

Taki to jest niestety ciekawy standard podejścia w Krakowie do wzbudzanej sygnalizacji:-/
Mianowicie:
- autka -> domyślnie ustawione na przejazd czyli zielone, a wzbudzanie (przez pieszego, KM czy ruch poprzeczny) dopiero powoduje czerwone
- komunikacja publiczna -> domyślnie ustawione na zatrzymanie czyli pozioma kreska, a dopiero jak zostanie wykryty to wpadniesz w swoim cyklu
Taki jest standard i takie mamy efekty jak wyżej... Ot, kolejny kamyczek do zrównoważonego transportu i priorytetów miasta.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 260 razy
Otrzymał  polubienie: 619 razy
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 27 mar 2026, 11:47

Jeśli dobrze liczę, w tej relacji w szczycie jeździ aż 16 kursów/h: "124/424" (4 kursy), "194/494" (8), "300" (4).

Z drugiej strony pewnie tak zrobiono, by relacje na wprost (tramwajowa Kapelanka-Dietla i autobusowa Kamieńskiego-Aleje) miały przejazd więcej czasu. A w tych relacjach jeździ jednak znacznie więcej kursów i pasażerów.

Mr. Passenger
Specjalista
Polubił: 32 razy
Otrzymał  polubienie: 41 razy

Post autor: Mr. Passenger » 27 mar 2026, 12:09

Sygnalizacja w tym miejscu w ogóle wymaga gruntownej zmiany, bo nawet zielone dla autobusów jadących na wprost z Matecznego w stronę ATW jest śmiesznie krótkie, a dodatkowo pas jest zawalony taksówkami i prywaciarzami, więc najczęściej kończy się tak, że na jednym zielonym przejeżdża jeden autobus MPK, jakiś busik i ze dwie taksówki. Już kilkukrotnie zdarzało mi się jechać "179", który wcześniejszy odcinek przejeżdżał w miarę punktualnie, a na Grunwaldzkim łapał 3-4 minuty opóźnienia, bo musiał czekać dwa cykle na zielone.
Więc moim zdaniem trzeba, albo wywalić prywaciarzy i taksiarzy z pasa dla KMK, albo zmienić cykl tak by autobusy dostawały dłuższe zielone. "x94" też się to tyczy, bo czasem zdarzało mi się, że odjechał mi dosłownie sprzed nosa z przystanku na Monte Cassino, ale przez to ile stał pośrodku ronda, udawało mi się go złapać na drugim przystanku

Ydhflx
Ekspert
Polubił: 347 razy
Otrzymał  polubienie: 243 razy

Post autor: Ydhflx » 27 mar 2026, 12:39

Mr. Passenger pisze: 27 mar 2026, 12:09 Sygnalizacja w tym miejscu w ogóle wymaga gruntownej zmiany, bo nawet zielone dla autobusów jadących na wprost z Matecznego w stronę ATW jest śmiesznie krótkie, a dodatkowo pas jest zawalony taksówkami i prywaciarzami, więc najczęściej kończy się tak, że na jednym zielonym przejeżdża jeden autobus MPK, jakiś busik i ze dwie taksówki. Już kilkukrotnie zdarzało mi się jechać "179", który wcześniejszy odcinek przejeżdżał w miarę punktualnie, a na Grunwaldzkim łapał 3-4 minuty opóźnienia, bo musiał czekać dwa cykle na zielone.
Więc moim zdaniem trzeba, albo wywalić prywaciarzy i taksiarzy z pasa dla KMK, albo zmienić cykl tak by autobusy dostawały dłuższe zielone. "x94" też się to tyczy, bo czasem zdarzało mi się, że odjechał mi dosłownie sprzed nosa z przystanku na Monte Cassino, ale przez to ile stał pośrodku ronda, udawało mi się go złapać na drugim przystanku
Dłuższe zielone nic nie da, bo przystanek jest za skrzyżowaniem. Przejdzie to 179, za nim te taksówki i busik, i dopóki 179 nie zakończy wymiany pasażerskiej to nic więcej się nie zmieści. Trzeba wywalić stamtąd taksówki, i tyle.

fysztof
Ekspert

Post autor: fysztof » 27 mar 2026, 13:34

Wywalenie taksówek z przejazdu na wprost popieram, bo w tym miejscu przy takim natężeniu ruchu autobusów ma to uzasadnienie. Tylko należy to też zrobić wyraźnie, z kampanią informacyjną i kontrolą policyjną przez pierwsze tygodnie - bo inaczej nikt z aplikacyjnych nie będzie się tym przejmował... No i już dziś trzeba dalej pilnować tego, by taxi i auta elektrycznie nie wjeżdżały na buspas za rondem. Była jednorazowa akcja i tyle... wszystko wróciło do normy?
Swoją drogą - może warto by też zmienić linie prowadzące? Tak, żeby wyjazd z obecnego pasa do jazdy na wprost kierowany był na środkowy pas na rondzie - czyli ten, który potem idzie w pas ogólny za rondem. Autobusy natomiast zmienią pas na prawy i pojadą na przystanek. Teraz cały układ pasów i skrzyżowania wręcz prowadzi kierowców z tego pasa wprost na buspas za rondem...

dsp
Pasażer
Polubił: 4 razy
Otrzymał  polubienie: 15 razy

Post autor: dsp » 27 mar 2026, 13:59

fysztof pisze: 27 mar 2026, 13:34No i już dziś trzeba dalej pilnować tego, by taxi i auta elektrycznie nie wjeżdżały na buspas za rondem. Była jednorazowa akcja i tyle... wszystko wróciło do normy?
Przede wszystkim, to nie jest buspas - gdyby był oznakowany jako buspas (znak D-11), to elektryki mogłyby tam jeździć zgodnie z ustawą. Natomiast wczoraj koło południa, drogówka wyłapywała taxi na wysokości Manggha.

fysztof
Ekspert

Post autor: fysztof » 27 mar 2026, 16:05

Tak, pisząc "buspas" miałem na myśli jego funkcję - czyli pasa przeznaczonego dla autobusów komunikacji publicznej. Znak D-11 też przecież nie jest zdefiniowany jako "buspas" w rozporządzeniu. Formalnie, za rozporządzeniem:
Znaki
1) D-11 „początek pasa ruchu dla autobusów”,
2) D-12 „pas ruchu dla autobusów”
oznaczają odpowiednio początek lub kontynuację pasa ruchu przeznaczonego tylko dla autobusów lub trolejbusów oraz innych pojazdów wykonujących odpłatny przewóz osób na regularnych liniach.
Niemniej obiegowo oto chodzi. Zdaje się, że cały odcinek od Ronda Grunwaldzkiego po pierwszy skręt w ulicę Zamkową nie ma tablic D-11 i D-12, a tylko tabliczkę na początku separatora nakazującą jazdę z lewej strony z dopiskiem "Nie dotyczy KMK" oraz napisy "BUS" na jezdni. Więc zgodnie z tą tabliczką to nawet linie MLD czy wszelki inny regularny transport autobusowy do miejsc poza Krakowem tam nie ma prawa jechać... Pasowałoby to chyba poprawić...
Edit: Właśnie znalazłem intrygującą rozmowę z policjantem, który też chyba za bardzo się w niuansach przepisów nie orientuje...

Może tam warto na jezdni domalować napisy TAXI i EV na tle czerwonego znaku zakazu? Albo przekreślone napisy TAXI i EV? Żeby było to jasno widoczne i już nie mogło być argumentów, że "nie widziałem"...?

Awatar użytkownika
Bautosz
Specjalista
Polubił: 244 razy
Otrzymał  polubienie: 74 razy

Post autor: Bautosz » 28 mar 2026, 15:43

kry5 pisze: 27 mar 2026, 10:31 Nieraz 2 przejadą, ale problem został. Myślałem że jak zrobią sygnalizację wzbudzaną to 194 będzie podjeżdżał i dostawał priorytet (tym bardziej że ile trwa jego przejazd 7 sekund??) tymczasem zmienili tak że kiedyś jak był stały cykl i 194 sie w niego wstrzelił przejeżdżał od strzała, teraz zawsze najpierw musi załączyć wzbudzanie i dopiero czeka... Także zawsze jest czekanie na tarczy 1/2 minuty. Bez sensu to zrobili.... jest gorzej wg mnie.
Właśnie ostatnio się złożyło, że parę razy jeździłem tamtędy autobusami przez rondo i się zdziwiłem, bo pamiętałem dużo szybszy przyjazd.

clash
Znawca
Polubił: 8 razy
Otrzymał  polubienie: 67 razy

Post autor: clash » 29 mar 2026, 20:23

fysztof pisze: 27 mar 2026, 16:05 Tak, pisząc "buspas" miałem na myśli jego funkcję - czyli pasa przeznaczonego dla autobusów komunikacji publicznej. Znak D-11 też przecież nie jest zdefiniowany jako "buspas" w rozporządzeniu. Formalnie, za rozporządzeniem:

Niemniej obiegowo oto chodzi. Zdaje się, że cały odcinek od Ronda Grunwaldzkiego po pierwszy skręt w ulicę Zamkową nie ma tablic D-11 i D-12, a tylko tabliczkę na początku separatora nakazującą jazdę z lewej strony z dopiskiem "Nie dotyczy KMK" oraz napisy "BUS" na jezdni. Więc zgodnie z tą tabliczką to nawet linie MLD czy wszelki inny regularny transport autobusowy do miejsc poza Krakowem tam nie ma prawa jechać... Pasowałoby to chyba poprawić...
Edit: Właśnie znalazłem intrygującą rozmowę z policjantem, który też chyba za bardzo się w niuansach przepisów nie orientuje...

Może tam warto na jezdni domalować napisy TAXI i EV na tle czerwonego znaku zakazu? Albo przekreślone napisy TAXI i EV? Żeby było to jasno widoczne i już nie mogło być argumentów, że "nie widziałem"...?
Skoro policjant twierdzi że to jet buspas to należało go zapytać o zasadność tej tabliczki "nie dotyczy KMK"

dsp
Pasażer
Polubił: 4 razy
Otrzymał  polubienie: 15 razy

Post autor: dsp » 29 mar 2026, 21:01

No cóż, są różni policjanci, niestety. Natomiast pytający też nie do końca ma rację jeśli chodzi o pojazdy, jak to nazwał, operacyjne i techniczne. Oczywiście takie pojazdy są również pojazdami komunikacji miejskiej. Cały problem wynika z fatalnego oznakowania tego odcinka. Niestety poziom "specjalistów" w ZDMK odpowiedzialnych za oznakowanie, jest żenujący.

Awatar użytkownika
michal49944
Ekspert
Polubił: 490 razy
Otrzymał  polubienie: 304 razy

Post autor: michal49944 » 29 kwie 2026, 12:20

Od jutro wreszcie otwarcie północnego chodnika na Moście Grunwaldzkim! Na razie niestety bez ścieżki rowerowej. ;)

Ostatni dzień kwietnia ze zmianami na Moście Grunwaldzkim. Skorzystają piesi i rowerzyści
https://lovekrakow.pl/ostatni-dzien-kwi ... rowerzysci
Jak dowiedzieliśmy się w Zarządzie Dróg Miasta Krakowa, już jutro (30 kwietnia), zostanie otwarty chodnik na Moście Grunwaldzkim. Przez najbliższy czas będzie on służył zarówno pieszym, jak i rowerzystom. Docelowa część dla rowerów jeszcze przez jakiś czas będzie wykorzystywana przez wykonawcę prac, dlatego pozostanie zamknięta dla ruchu.

ODPOWIEDZ