MPK nie zgadza się na nieopłacone wyjazdy na pusto do aglomeracji, więc przeważająca większość brygad musi zaczynać z Krakowa.
Salwator
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 260 razy
- Otrzymał polubienie: 619 razy
- Kontakt:
Re: Salwator
Czy znane są plany dot. komunikacji tramwajowej na Salwator po otwarciu tramwaju na Meissnera? "1" raczej jest pewniakiem, pytanie co z "2", "6", potencjalnie "16"?
-
Bayer2003
- Pomiarowiec
- Polubił: 38 razy
- Otrzymał polubienie: 100 razy
Osobiście obstawiałbym "1", "2" i "16", co zagwarantuje pewną "równowagę" - 8 p/h z Salwatora w stronę Franciszkańskiej i 8 p/h w kierunku Straszewskiego.Wojciech pisze: 27 mar 2026, 19:06 Czy znane są plany dot. komunikacji tramwajowej na Salwator po otwarciu tramwaju na Meissnera? "1" raczej jest pewniakiem, pytanie co z "2", "6", potencjalnie "16"?
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie
- Kaszmir
- Administrator
- Kontakt:
Jest spora szansa na trzy linie, acz nie ma jeszcze finalnych ustaleń które dokładnie to będą.
"1" raczej zostanie, podobnie jakiś tramwaj w stronę T. Bagatela. Co do ewentualnej trzeciej linii, tak z rok-dwa temu mi mówiono, że nie wyklucza się powrotu "6" na Salwator.
"1" raczej zostanie, podobnie jakiś tramwaj w stronę T. Bagatela. Co do ewentualnej trzeciej linii, tak z rok-dwa temu mi mówiono, że nie wyklucza się powrotu "6" na Salwator.
-
scyzor663
- Ekspert
- Polubił: 50 razy
- Otrzymał polubienie: 202 razy
Ja mam nadzieję, że jak jest okazja to 2 w obecnej formie w końcu zniknie. Utrzymywanie trasy bo "historia" w czasach kiedy nie ma pieniędzy na dodanie pojedynczych kursów jest mało poważne. A Salwator też się ucieszy z możliwości dojazdu gdzieś dalej bez przesiadki.
Też liczę na ubicie tego pustaka pod numerem "2". Wg mnie najlepszy byłby układ "1" i "20", ale to wymagałoby trochę więcej zmian w siatce (napisałem o tym w moim projekcie linii tramwajowych po otwarciu trasy na Meissnera).
-
Bayer2003
- Pomiarowiec
- Polubił: 38 razy
- Otrzymał polubienie: 100 razy
Rzekomo nie ma pieniędzy, a dla przykładu "16" wróciła z mocniejszym rozkładem niż poprzednioscyzor663 pisze: 27 mar 2026, 20:36 Ja mam nadzieję, że jak jest okazja to 2 w obecnej formie w końcu zniknie. Utrzymywanie trasy bo "historia" w czasach kiedy nie ma pieniędzy na dodanie pojedynczych kursów jest mało poważne. A Salwator też się ucieszy z możliwości dojazdu gdzieś dalej bez przesiadki.
I bez niszczenia trasy "10" (bo tym jest w praktyce Twoja propozycja) da się na Salwator skierować "1", "20" i nic poza tym, jednak realnie nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Dla Salwatora przydatność "20" kończyłaby się na Rondzie Mogilskim, a dalej w stronę południa linia kursowałaby trasą wyraźnie okrężną. Z drugiej strony na Cichym Kąciku linia f~7,5 też trochę się marnuje, więc może rozważyć by należało coś w tym stylu:Wojciech pisze: 27 mar 2026, 20:49 Też liczę na ubicie tego pustaka pod numerem "2". Wg mnie najlepszy byłby układ "1" i "20", ale to wymagałoby trochę więcej zmian w siatce (napisałem o tym w moim projekcie linii tramwajowych po otwarciu trasy na Meissnera).
- Salwator: "1", "20",
- Cichy Kącik: "6", "16",
- Bronowice: "13", "14" (jak obecnie),
- Bronowice Małe: "2", "4", "8", "24".
Ewentualnie "20" na ciąg bronowicki (pytanie na którą pętlę, skoro ani na wcześniejszej nie zmieści się 16 p/h, ani na dalszej 24 p/h), "14" na Cichy Kącik (razem z obecną "6"), a "16" na Salwator, gdzie pozostałaby także "2" (i oczywiście "1") w obecnej formie. Przy czym zrobiłaby się z tego już większa remarszrutyzacja, która na dodatek nie rozwiązałaby największego problemu w rejonie, czyli niepotrzebnego dublowania się dwóch linii f~7,5 ("8" i "13") na odcinku Bronowice - Korona. Być może jeżeli obecny układ linii jako tako działa, lepiej go nie ruszać?
https://www.petycjeonline.com/niedlakrotkichtramwajow - Nie dla kolejnych krótkich tramwajów w Krakowie
-
Fortissimo
- Pasażer
- Polubił: 8 razy
- Otrzymał polubienie: 17 razy
A jakie, tak właściwie, są wady połączenia "2" i "6" w jedną linię po trasie Cmentarz Rakowicki - Filharmonia - Mały Płaszów?
Wtedy na Salwatorze zmieściłyby się "1" i "16", obie z f~7,5, a na Cichym Kąciku "20" z miejscem na kolejną linię (choć to raczej marzenia ściętej głowy).
Wtedy na Salwatorze zmieściłyby się "1" i "16", obie z f~7,5, a na Cichym Kąciku "20" z miejscem na kolejną linię (choć to raczej marzenia ściętej głowy).
-
canoe_bart
- Specjalista
- Polubił: 145 razy
- Otrzymał polubienie: 116 razy
- Kontakt:
Przede wszystkim tworzy się nam nadpodaż w relacji Teatr Słowackiego-Filharmomia, jeśli przyjąć 12 kursów/h w tej relacji. Taka linia w tej relacji nie odciąży w odczuwalny sposób ani 18, ani którejkolwiek z linii bronowickich. Za Filharmonią w stronę Stradomia i dalej Korony mogłaby stanowić wsparcie dla 8, 13 i w mniejszym stopniu 18, ale jak dotąd nie widać przesadnych przepełnień na dwóch pierwszych liniach. Ogółem taka linia byłaby po prostu zapychaczem slotów, bo w większości przypadków nie zapewnia jakichś unikalnych relacji (tutaj jedynie Cmentarz Rakowicki - TS i Płaszów-Korona się bronią) - na Straszewskiego przed UJ byłyby 44 kursy tramwajów/h, co blokuje jakąkolwiek możliwość wzmocnienia 8 i 18 w razie potrzeby.Fortissimo pisze: 27 mar 2026, 21:57 A jakie, tak właściwie, są wady połączenia "2" i "6" w jedną linię po trasie Cmentarz Rakowicki - Filharmonia - Mały Płaszów?
- Kaszmir
- Administrator
- Kontakt:
Fortissimo pisze: 27 mar 2026, 21:57A jakie, tak właściwie, są wady połączenia "2" i "6" w jedną linię po trasie Cmentarz Rakowicki - Filharmonia - Mały Płaszów?
To wg mnie nie byłby problem, co więcej w przeszłości bywało tyle kursów w stałym układzie w tej relacji.canoe_bart pisze: 28 mar 2026, 7:35Przede wszystkim tworzy się nam nadpodaż w relacji Teatr Słowackiego-Filharmomia, jeśli przyjąć 12 kursów/h w tej relacji.
Problemy mogłyby być dwa inne. Pierwsze, to że "6" nie ma całotygodniowego rozkładu. Aby połączyć ją z "2", trzeba by więc dorzucić pockm na odcinek płaszowski. Linia łącząca "2"+"6" na czas remontów (obecnie "76") dostawała zawsze pełny rozkład, jednak w zamian Miasto miało oszczędności z zamkniętego odcinka, czy to do Salwatora czy do Cichego Kącika. Inna sprawa, że "6" powinna mieć pełen rozkład bo zapewnia unikatowe połączenie.
Druga kwestia to miejsce na I obwodnicy. Jeśliby połączyć "2" z "6", to i tak coś w zamian powinno jechać do Salwatora (np. omawiana "16"), a może i do Cichego Kącika. Z tej perspektywy "2"+"6" byłoby dodatkową linią, czy znalazłoby się dla niej miejsce na np. Dunajewskiego, Lubicz?
"8" od kilku lat jest jedną z bardziej przepełnionych linii, w szczycie pasażerowie bardzo skarżą się na tłok.canoe_bart pisze: 28 mar 2026, 7:35Taka linia w tej relacji nie odciąży w odczuwalny sposób ani 18, ani którejkolwiek z linii bronowickich. Za Filharmonią w stronę Stradomia i dalej Korony mogłaby stanowić wsparcie dla 8, 13 i w mniejszym stopniu 18, ale jak dotąd nie widać przesadnych przepełnień na dwóch pierwszych liniach.
- Kaszmir
- Administrator
- Kontakt:
"310" zatrzyma się na przystanku "Komorowskiego":
https://www.facebook.com/blogkrabok/pos ... 4mR5GSxWFl
https://www.facebook.com/blogkrabok/pos ... 4mR5GSxWFl
Krabok - blog Jacka Mosakowskiego pisze:Rada Dzielnicy VII Zwierzyniec poprosiła ZTP o dodanie przystanku "Komorowskiego" dla linii przyspieszonej 310. ZTP poparło ten pomysł, zmiana ma być wprowadzona w najbliższym czasie.
- Kaszmir
- Administrator
- Kontakt:
Wtedy byłaby szansa na mocne f15 na "109+126" od os. Podwawelskiego do PrzegorzałMateuszppp pisze: 05 maja 2026, 16:57Moim zdaniem jeśli chodzi o wzmocnienie relacji Przegorzały-Podwawelskie lepiej jest wrócić wszystkie brygady na z 146 na 109 i przekierować je na Podwawelskie
Jeśli "109" by zostało bez zmian, to zastanawiałem się nad wymianą końcówek "209" i "219" w Krakowie ("209" do os. Podwawelskiego, "219" do Salwatora), i zamianie "146" w warianty "209" do lotniska.
"219" na Salwator by pasażerowie z aglo mieli linie dostępne w jednym miejscu, bo obecnie np. mieszkańcy Piekar wracając z Krakowa muszą wybierać, czy jechać na Salwator ("259") czy na r. Grunwaldzkie ("219"). Podobnie inne rejony.
Z kolei "209" najmniej pokrywa się z pozostałymi "2x9", a razem z wchłoniętym "146" może byłaby szansa na regularny takt. Do tego wtedy Przegorzały i Bielany odzyskałyby w miarę sensowne połączenie z lotniskiem.
Tylko głośno gdybam
Na Bielanach narzekają na jednoczesne postoje 109 i 102. Może niegłupim pomysłem byłoby połączenie 146 i 109 z jednoczesnym wydłużeniem nowej mocnej 109 do Bielany Obwodnica.
- Kaszmir
- Administrator
- Kontakt:
To może być nie takie proste niestety - jak wspominałem, Bielany i Przegorzały raczej mogą chcieć utrzymania połączenia z Alejami ("109").mkm3 pisze: 14 maja 2026, 17:26Na Bielanach narzekają na jednoczesne postoje 109 i 102. Może niegłupim pomysłem byłoby połączenie 146 i 109 z jednoczesnym wydłużeniem nowej mocnej 109 do Bielany Obwodnica.
Z kolei "146" ("299") powstało po to, by wzmocnić dojazd z Bielan w stronę R. Grunwaldzkiego.