Bronowice, Bronowice Małe, Armii Krajowej

- Linie, trasy, rozkłady
Kojak
Ekspert
Polubił: 53 razy
Otrzymał  polubienie: 159 razy

Re: Bronowice, Bronowice Małe, Armii Krajowej

Post autor: Kojak » 04 kwie 2026, 12:42

Kaszmir pisze: 04 kwie 2026, 10:07 To że dla kogoś (np. Ciebie) jest drugorzędny, nie znaczy że dla innych jest. Dobrze dobrany numer linii ułatwia skojarzenie trasy i pokrywania się z innymi autobusami.
Dokładnie tak jest. Dlatego wiecznie nie podoba mi się, że ZTP tak żongluje tymi numerami.
cynamon pisze: 04 kwie 2026, 12:17
Nie no, bez przesady. Ważniejsza od numeru jest trasa, częstotliwość. Pewnie by się jeszcze znalazł szereg innych czynników. Można by się nawet pokusić o ankietę w PKK w tej sprawie? Generalnie w numerowaniu jest już taki bałagan, że najpierw trzeba by było zacząć od gruntownych porządków. Finalnie jednak jakie to ma znaczenie, że linia X jeździła Y lat temu w miejscu Z. Dla większości pasażerów kompletnie żadne.
To, że ważniejsza od nr jest trasa, nie oznacza, że nr jest nieważny.
Numery działają na zasadzie skojarzenia.
Skąd takie przekonanie, że dla większości pasażerów ma to kompletnie żadne znaczenie? To jest projekcja, projektujesz swoje własne przekonania na ogół ludzi.
Who loves you baby?

cynamon
Znawca
Polubił: 35 razy
Otrzymał  polubienie: 23 razy

Post autor: cynamon » 04 kwie 2026, 13:19

Kojak pisze: 04 kwie 2026, 12:42 Dokładnie tak jest. Dlatego wiecznie nie podoba mi się, że ZTP tak żongluje tymi numerami.
To, że ważniejsza od nr jest trasa, nie oznacza, że nr jest nieważny.
Numery działają na zasadzie skojarzenia.
Skąd takie przekonanie, że dla większości pasażerów ma to kompletnie żadne znaczenie? To jest projekcja, projektujesz swoje własne przekonania na ogół ludzi.
Nie mierz ludzi swoją miarą. Powiedziałem - zróbcie ankietę co jest kluczowe dla pasażera i niech wyjdzie w niej na którym miejscu dopiero jest numer linii.

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 04 kwie 2026, 13:59

cynamon pisze: 04 kwie 2026, 13:19 Nie mierz ludzi swoją miarą. Powiedziałem - zróbcie ankietę co jest kluczowe dla pasażera i niech wyjdzie w niej na którym miejscu dopiero jest numer linii.
Powiedz sobie to do lusterka (pierwsze zdanie) a będzie ono prawdziwe.
To Ty się wypowiadasz w imieniu większości a nie ja.

Ps
Rzeczywiście ankieta na forum będzie reprezentatywna dla większości ludzi... to bardzo niezwykłe.
Who loves you baby?

judash
Ekspert
Otrzymał  polubienie: 51 razy

Post autor: judash » 04 kwie 2026, 15:44

Kaszmir pisze: 04 kwie 2026, 10:07 To że dla kogoś (np. Ciebie) jest drugorzędny, nie znaczy że dla innych jest. Dobrze dobrany numer linii ułatwia skojarzenie trasy i pokrywania się z innymi autobusami.
Nie znam nikogo takiego - "normalnego" - który w ogóle bawiłby się w takie skojarzenia. "Rodziny numerów" to wymysł urzędników.

Awatar użytkownika
Kaszmir
Administrator
Polubił: 260 razy
Otrzymał  polubienie: 618 razy
Kontakt:

Post autor: Kaszmir » 04 kwie 2026, 16:42

cynamon pisze: 04 kwie 2026, 12:17Nie no, bez przesady. Ważniejsza od numeru jest trasa, częstotliwość. Pewnie by się jeszcze znalazł szereg innych czynników. Można by się nawet pokusić o ankietę w PKK w tej sprawie? Generalnie w numerowaniu jest już taki bałagan, że najpierw trzeba by było zacząć od gruntownych porządków. Finalnie jednak jakie to ma znaczenie, że linia X jeździła Y lat temu w miejscu Z. Dla większości pasażerów kompletnie żadne.
Zgadzam się, że częstotliwość jest ważniejsza. Jednak uruchamiając połączenie, jest masa rzeczy na które warto zwrócić uwagę, nie tylko jedną (np. częstotliwość). Idąc tym tokiem, można by wiele rzeczy odpuścić bo przecież zawsze coś będzie ważniejsze od czegoś innego. Nie można powiedzieć, że (np.) malowanie pojazdów czy szereg udogodnień dla pasażerów środku nie jest ważne, bo częstotliwość jest ważniejsza. O wszystko warto zadbać.

Być może też nie do końca zrozumiałeś, co miałem na myśli. Mnie nie interesują dziury w numeracji czy argumenty historyczne, że kiedyś w rejonie X jeździła linia Y. Natomiast nie zgodzę się z tymi osobami, które twierdzą że numer jest sprawą czysto estetyczną. Nie, jak najbardziej pełni też funkcję informacyjną.

Przykładowo, chyba nikt nie proponuje by linia dublująca "182" miała oznaczenie (powiedzmy) "401" zamiast "482". Czemu? Właśnie dlatego, że numer pełni funkcję informacyjną.

Inny przykład, pasażer przychodzi na Prokocim Szpital i w gąszczu linii aglo próbuje znaleźć tę, która jedzie do Niepołomic. I od razu łatwiej zapamięta że to "301", bo funkcja informacyjna numeru pomaga mu skojarzyć trasę.

Tak samo np. na rondzie Grunwaldzkim - ze wszystkich autobusów jadących w stronę zachodnią od razu łatwo można wyłapać, które jadą w stronę Kostrza - "112", "162", "612". Numer znów pełni funkcję informacyjną.

I - wracając do tematu - nie ma dla mnie znaczenia, czy nowa linia dostanie numer "150", "170" czy "190". Uważam jednak, że powinien kończyć się na "0", właśnie po to by ułatwić pasażerom skojarzenie trasy z innymi jadącymi podobnie.

cynamon
Znawca
Polubił: 35 razy
Otrzymał  polubienie: 23 razy

Post autor: cynamon » 05 kwie 2026, 0:39

Kaszmir pisze: 04 kwie 2026, 16:42 (…)
Inny przykład, pasażer przychodzi na Prokocim Szpital i w gąszczu linii aglo próbuje znaleźć tę, która jedzie do Niepołomic. I od razu łatwiej zapamięta że to "301", bo funkcja informacyjna numeru pomaga mu skojarzyć trasę.

Tak samo np. na rondzie Grunwaldzkim - ze wszystkich autobusów jadących w stronę zachodnią od razu łatwo można wyłapać, które jadą w stronę Kostrza - "112", "162", "612". Numer znów pełni funkcję informacyjną.

I - wracając do tematu - nie ma dla mnie znaczenia, czy nowa linia dostanie numer "150", "170" czy "190". Uważam jednak, że powinien kończyć się na "0", właśnie po to by ułatwić pasażerom skojarzenie trasy z innymi jadącymi podobnie.
W tym sensie to jak najbardziej tak. O ile to jest możliwe, bo w numeracji są jakieś wolne numery. Wiadomo, że wpływa to na przejrzystość układu połączeń. Chodziło mi właśnie stricte o nawiązania historyczne (z powodu że kiedyś gdzieś tam jakiś Ikarus z takim numerem jeździł). Plus to, że nie jest to kluczowe, ale bardziej niejako przy okazji potrzebne, bo bolączek systemu KRK jest od groma innych.
Kojak pisze: 04 kwie 2026, 13:59 Powiedz sobie to do lusterka (pierwsze zdanie) a będzie ono prawdziwe.
To Ty się wypowiadasz w imieniu większości a nie ja.

Ps
Rzeczywiście ankieta na forum będzie reprezentatywna dla większości ludzi... to bardzo niezwykłe.
A kolega Kojak był dzisiaj z koszyczkiem? Pytam, bo myślę, że spacer by Ci dobrze zrobił.

Mój błąd - nie doprecyzowałem czegoś co wydało mi się aż nadto oczywiste. Pisząc o ankiecie - miałem na myśli nie forum, a profil PKK na fb. To po pierwsze. Po drugie co do wypowiadania się w imieniu większości. Nie użyłem konkretnych wartości - wystarczą rozmowy na przystankach, komentarze w internecie. Chciałem zwrócić uwagę na to na czym ludziom szczególnie zależy. Cenach biletów, ilości połączeń, gdy to możliwe dopasowanie typu/dlugości taboru do potoków pasażerskich. „Zwykli” użytkownicy zbiorkomu (niebędący pracownikami czy pasjonatami) nie przywiązują wagi do numerków, o ile nie są one często zmieniane. Przyjmują do wiadomości i akceptują (może w przypadku osób starszych faktycznie to działa to inaczej). Gdyby więc teraz zamiast 16 pojechało np. 23 to nikt by sobie z tego powodu włosów z głowy nie wyrywał. O to mi chodziło. Tylko tyle i aż tyle.

No ale oczywiście jak zwykle - musiałeś być w pogotowiu i wyskoczyć cały na biało, żeby porozbijać moje słowa na czynniki pierwsze. Do tego jak zwykle w wielkim stylu nie potrafisz tego zrobić jak większość innych użytkowników forum (celowo nie napiszę, że wszyscy poza Tobą, bo wystąpisz z wnioskiem o opracowania naukowe w tym temacie) - dopytać, samemu nakreślić, tylko od razu pojawia się u Ciebie cynizm czy złośliwości.

I właśnie tutaj mam pytanie. Czy Administracja Forum nie widzi poczynań Użytkownika Kojak? Ile razy będzie musiał dawać upust prostactwu i chamstwu, by chociaż otrzymać ostrzeżenie? W innej sytuacji kiedyś milczałem, ale teraz już tego nie zrobię. Był czas, gdy Moderator Gomez próbował go przywołać do porządku to wówczas zaczęły się płacze i żale, jak to Kojak został skrzywdzony (a jednocześnie później nie kto inny jak Kojak napisał do Gomeza publicznie, że „ma się walić”). Otóż nie. Forma i treści jego wypowiedzi mają wpływ na to na jakim poziomie kształtuje się tutaj dyskusja, a dzięki Użytkownikowi Kojakowi na pewno nie nabiera ona wyższego poziomu (oczywiście w mojej subiektywnej ocenie). Zostawiam temat do przemyślenia.

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 05 kwie 2026, 8:32

Zaczepki personalne kolegi Cynamona pozostawię bez komentarza.
Ankieta na profilu PKK na FB również nie będzie reprezentatywna. Jaki procent pasażerów w ogóle wie o istnieniu takiego profilu, a co dopiero by chciało brać udział w ankiecie.
Utożsamianie głosów zasłyszanych na przystankach z opinią większości nie jest właściwe. Pachnie to szurią, albo jak kto woli - wiedzą bazarową.
Właściwym jest posługiwanie się wiedzą naukową, funkcje kognitywne zostały bardzo dobrze przebadane, a user experience już dawno wyszło poza domeny internetowe i dobrze by się stało, jakby również trafiło pod strzechy ZTP.
judash pisze: 04 kwie 2026, 15:44 Nie znam nikogo takiego - "normalnego" - który w ogóle bawiłby się w takie skojarzenia. "Rodziny numerów" to wymysł urzędników.
Oczywiście, że wymysł urzędników, bo to oni nadają numery.
Zupełnie przypadkowa numeracja też byłaby ich wymysłem.
Przypuszczam, że sam bawisz się w takie skojarzenia, nie będąc nawet świadomym tego. Ludzie wiele rzeczy robią nieuświadamiajac sobie znaczenia.
Przykład: Jeśli będziesz stał na pętli w Borku fałeckim i zobaczysz - jak to określiłeś- rodzinę numerów: 215, 225, 235, 245, 255 itp to jakie będzie (lub jest) Twoje skojarzenia? Że może mają podobne trasy, jada w ten sam region? Czy że jeden jedzie do Mogilan, drugi do Jeziorzan, trzeci do Morawicy, czwarty do Owczar itp
Ludzki mózg lubi sobie upraszczać, szukac schematów, działa na zasadzie skojarzeń. Można o tym poczytać, albo posłuchać podcastów.
Who loves you baby?

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 05 kwie 2026, 10:59

pasazer_mobilisu_bez_klimatyzacji pisze: 05 kwie 2026, 10:52 Ja po prostu odpuściłem pisanie czegokolwiek tutaj, bo nie miałem siły na dyskusje z potężnym wszystko wiedzącym diagnostą z UK.
To, że posiadam uprawnienia diagnosty samochodowego, nie oznacza, że z zawodu jestem diagnostą. Akurat te uprawnienia zrobiłem w czasie studiów, ale nigdy w tym zawodzie nie pracowałem.
A w UK prowadzę swoją małą firmę transportową.
Dlatego intytulacja "diagnosta z UK" nie jest ścisła w tym przypadku.
Całe szczęście, że Kolega dał sobie spokój, bo przeszukiwanie historii moich wpisów, by się do czegos doczepić zakrawało już na obsesję.
Who loves you baby?

Kojak
Ekspert

Post autor: Kojak » 05 kwie 2026, 11:31

cynamon pisze: 05 kwie 2026, 0:39 I właśnie tutaj mam pytanie. Czy Administracja Forum nie widzi poczynań Użytkownika Kojak? Ile razy będzie musiał dawać upust prostactwu i chamstwu, by chociaż otrzymać ostrzeżenie? W innej sytuacji kiedyś milczałem, ale teraz już tego nie zrobię. Był czas, gdy Moderator Gomez próbował go przywołać do porządku to wówczas zaczęły się płacze i żale, jak to Kojak został skrzywdzony (a jednocześnie później nie kto inny jak Kojak napisał do Gomeza publicznie, że „ma się walić”). Otóż nie. Forma i treści jego wypowiedzi mają wpływ na to na jakim poziomie kształtuje się tutaj dyskusja, a dzięki Użytkownikowi Kojakowi na pewno nie nabiera ona wyższego poziomu (oczywiście w mojej subiektywnej ocenie). Zostawiam temat do przemyślenia.
viewtopic.php?p=53924&hilit=Wal#p53924
Kojak pisze: 15 lis 2024, 8:17 Kolego Cynamon.
Są różne opracowania na temat mobbingu w pracy i sposobami radzenia sobie z nim.
Chowając głowę w piasek dajesz wodę na młyn oprawcom.

Akurat w zawodzie kierowcy zawodowego możliwości do napiętnowania mobbingu masz mnóstwo.
Rozumiałbym obawy w sytuacji 20% bezrobocia, ale w czasie gdy jest powszechny niedobór kierowców, jednemu kierownikowi w poniedziałek mówisz: "wal się", a we wtorek masz już nową robotę (chciałbym sam na siebie złożyć donos do moderatora Gomeza i proszę o danie mi ostrzeżenia za złamanie netykiety zwrotem pejoratywnym "wal się").

Wiele można zdziałać na rzecz poprawy warunków pracy, ale z takimi, którym ręce opadły i to do ziemi, to można się jedynie pochlastać, nic więcej. Kierownik Ci narobi na głowę to się słowem nie odezwiesz, bo się będziesz bał. Większych jaj biznesowych Ci kolego życzę, bo się psychicznie wykończysz w robocie, a jedyne co się dorobisz to garba i hemoroidów.

Poza tym cóż Ci kierownik zrobi? Będąc na UoP to kierownik może groźnie kiwać palcem w bucie.
Jak zgłosisz mobbing a gość Ci zabierze premię pod byle jakim pretekstem to już będzie to traktowane jako działania mobbingowe, jeśli uprzednio nie miałeś za to zabranej premii czy słownego upomnienia.

Kary finansowej Ci dać nie może, bo kodeks pracy tego nie przewiduje.
Żeby za cokolwiek Cię obciążyć, musi Ci najpierw wykazać celowe działanie na szkodę.
Może Ci dać pisemne upomnienie, które możesz użyć jak papier toaletowy.
W sytuacji, gdy to im brakuje kierowców, a nie Tobie pracy, to Ty jesteś na pozycji wygranej a nie oni.
Większy problem będą mieli oni z wypełnieniem vacatu po Tobie niż Ty ze znalezieniem nowej pracy.
Ja wiele razy zmieniałem pracę, nigdzie mnie nie pytali o świadectwo pracy z poprzedniej.
Zostałem pomówiony przez Cynamona, jakobym do Gomeza napisał "wal się". Odszukałem ten post, wkleiłem tutaj. Można na własne oczy się przekonać jakim kłamcą, oszczercą i manipulatorem jest użytkownik Cynamon.
Who loves you baby?

GoMeZz391
Moderator globalny
Polubił: 150 razy
Otrzymał  polubienie: 49 razy
Kontakt:

Post autor: GoMeZz391 » 07 kwie 2026, 16:29

Przywołuję do porządku wszystkich użytkowników.

Nie zamierzamy znosić przepychanek personalnych wobec kogokolwiek.
Jeśli ktoś ma problem, niech go rozwiązuje prywatnie.

Po przeanalizowaniu postów zostaną wyciągnięte ewentualne konsekwencje wobec poszczególnych osób.

Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert
Polubił: 1 raz
Otrzymał  polubienie: 206 razy

Post autor: yosujiro » 11 kwie 2026, 12:58

Wybraliśmy trasę nowej linii autobusowej 150!

Dziękuję za tak liczne przybycie! Sala w szkole przy ul. Stelmachów wypełniła się po brzegi – to pokazuje, jak ważny dla naszej społeczności jest sprawny transport publiczny po zakończonym remoncie ulic Piaskowej, Stelmachów i Jordanowskiej. ObrazekObrazek

Najważniejsza wiadomość: mamy to! Po burzliwej, ale merytorycznej dyskusji z udziałem ZTP oraz radnych dzielnicy, zapadła ostateczna decyzja.

Obrazek Wybrany wariant trasy:
Zdecydowaliśmy się na krótszy wariant w kierunku Krowodrzy Górki, który będzie przebiegał przez ulicę Wyki, częstotliwość w godzinach szczytu co 20 min, poza co 30 min.

#Kraków #Transport #Autobus
https://www.facebook.com/share/p/18gt3K27Yi/

Ja naprawdę wiem, że kołdra jest za krótka, ale wpychanie na siłę 150 na nową pętlę na zapleczu Obi jest po prostu ogromną głupotą. Przecież to obowiązkowo powinno jechać przynajmniej do Bronowic SKA, skoro na Małych nie ma miejsca. Ile osób z niej nie skorzysta, bo będzie kończyć w sumie nigdzie? W idealnym świecie 150 byłoby dłuższe od strony zachodniej, a na nową pętlę skierowano by 139... Ale dłuższe 150 to powinno być to minimum.

Awatar użytkownika
mkm3
Ekspert
Otrzymał  polubienie: 47 razy

Post autor: mkm3 » 11 kwie 2026, 13:28

A czy linie 501, 511, 168 też będą tam skierowane? Obawiam się, że to pogorszy komunikację z Galerią Bronowice. Pętla przy Stelmachów to niefortunna lokalizacja.

pjetrek
Ekspert
Polubił: 31 razy
Otrzymał  polubienie: 88 razy

Post autor: pjetrek » 11 kwie 2026, 16:28

Na spotkaniu były dwa warianty do Krowodrzy i do Kleparza. Wygrał wariant krótszy, czyli Krowodrza. Ale nie wiem czy nie lepszy byłby tu jednak Kleparz, bo daje większą opcję przesiadek... A tak to właściwie zostają przesiadki ma tramwaje i stamtąd jazda w stronę Starego Miasta/Dworca. Niestety z tramwajów jadących od północy nie ma dogodnej przesiadki na linie alejowe. Albo trzeba się przeprawiać przez trzy przejścia ma Kleparzu (cykle świateł wybitnie antypiesze) albo trzeba jechać na Politechnikę i stamtąd wracać na Aleje...

No ale vox populi, vox Dei. A jak to ma się jeszcze zamknąć w f20 to na KG powinny starczyć dwie brygady, przy f30 może nawet i jedna. A do Kleparza byłoby trzeba dołożyć jeszcze jedną...

Awatar użytkownika
karol dżonson
Znawca
Polubił: 190 razy
Otrzymał  polubienie: 183 razy

Post autor: karol dżonson » 11 kwie 2026, 17:08

pjetrek pisze: 11 kwie 2026, 16:28 Na spotkaniu były dwa warianty do Krowodrzy i do Kleparza. Wygrał wariant krótszy, czyli Krowodrza. Ale nie wiem czy nie lepszy byłby tu jednak Kleparz, bo daje większą opcję przesiadek... A tak to właściwie zostają przesiadki ma tramwaje i stamtąd jazda w stronę Starego Miasta/Dworca. Niestety z tramwajów jadących od północy nie ma dogodnej przesiadki na linie alejowe. Albo trzeba się przeprawiać przez trzy przejścia ma Kleparzu (cykle świateł wybitnie antypiesze) albo trzeba jechać na Politechnikę i stamtąd wracać na Aleje...

No ale vox populi, vox Dei. A jak to ma się jeszcze zamknąć w f20 to na KG powinny starczyć dwie brygady, przy f30 może nawet i jedna. A do Kleparza byłoby trzeba dołożyć jeszcze jedną...
Niby tak, ale Krowodrza ma przynajmniej te 194 i 513, po drodze na Wyki będzie jeszcze 144. Nie jest to idealne, ale mając wybór miedzy f20 na KG a f30 na NK też bym wybrał to pierwsze

pjetrek
Ekspert
Polubił: 31 razy
Otrzymał  polubienie: 88 razy

Post autor: pjetrek » 11 kwie 2026, 17:22

Wiadomo, że jak dostali wybór mieć autobus częściej, a mieć go rzadziej to nie było się co zastanawiać... tyle, że w zaproponowanej trasie wspólnych przystanków z przesiadką na 144 będzie tylko jeden (Wyki), na 513 też jeden (KG). Gdyby dodatkowo przeforsowano wariant z Pachońskiego-Sosabowskiego to tych wspólnych przystanków robi się jeszcze mniej (bo będą przeciwne kierunki jazdy ze 144).
Nie oceniam, tak mieszkańcy wybrali, tak dostaną. A jak to się sprawdzi w przyszłości to czas pokaże, zawsze można później robić jakieś korekty...

ODPOWIEDZ