Przyszło mi do głowy, że jakaś linia mogłaby połączyć Mistrzejowice przez Redutę do Prądnika Czerwonego. Tu "bez ryzyka" mogłaby to być przedłużona 198.
Mistrzejowice
Re: Mistrzejowice
-
Jelczyk
- Ekspert
- Polubił: 81 razy
- Otrzymał polubienie: 31 razy
Jak najbardziej tylko chyba Mobilis nie ma dodatkowych wozów.Kenoip pisze: 19 maja 2026, 11:34 Przyszło mi do głowy, że jakaś linia mogłaby połączyć Mistrzejowice przez Redutę do Prądnika Czerwonego. Tu "bez ryzyka" mogłaby to być przedłużona 198.
- yosujiro
- Ekspert
- Polubił: 1 raz
- Otrzymał polubienie: 206 razy
A mnie chodzi po głowie, że kiedyś był taki temat, ale mieszkańcy Reduty protestowali, że nie chcą autobusu, bo to głośne i tworzy korki. Choć tak naprawdę takie połączenie powinno funkcjonować "na wczoraj".
- Kaszmir
- Administrator
- Polubił: 260 razy
- Otrzymał polubienie: 618 razy
- Kontakt:
Tak było, część mieszkańców oprotestowała autobus.yosujiro pisze: 19 maja 2026, 12:04A mnie chodzi po głowie, że kiedyś był taki temat, ale mieszkańcy Reduty protestowali, że nie chcą autobusu, bo to głośne i tworzy korki.
Acz sprawa jest rozwojowa z tego co mi mówiono.
- Kaszmir
- Administrator
- Kontakt:
Po zmianie trasy "198" będzie linią która aż na pięciu odcinkach jest jedynym (dziennym) połączeniem:
1) Wawelska
2) Mistrzejowicka
3) Zakole
4) Niebyła
5) Architektów Szkoła
Chyba rekord? Byłoby nawet sześć gdyby przedłużyć przez Redutę
1) Wawelska
2) Mistrzejowicka
3) Zakole
4) Niebyła
5) Architektów Szkoła
Chyba rekord? Byłoby nawet sześć gdyby przedłużyć przez Redutę
-
krawiec
- Specjalista
- Polubił: 2 razy
- Otrzymał polubienie: 20 razy
Wydaje mi się, że po otwarciu linii tramwajowej 182 może być całkowicie spiachowane i jej "kilometry" przejmie 198.Kaszmir pisze: 20 maja 2026, 11:05 Po zmianie trasy "198" będzie linią która aż na pięciu odcinkach jest jedynym (dziennym) połączeniem:
1) Wawelska
2) Mistrzejowicka
3) Zakole
4) Niebyła
5) Architektów Szkoła
Chyba rekord? Byłoby nawet sześć gdyby przedłużyć przez Redutę![]()
- Aułrora
- Moderator fb pkk
- Polubił: 196 razy
- Otrzymał polubienie: 74 razy
Jakby ją wydłużyli do Prądnika Czerwonego, to linia będzie tak unikalna, że w tych małych busikach ludzie nie będą się mieścić (w pozytywnym tego procesie znaczeniu). Wtedy ze 182 nie tylko trzeba by było przejąć "kilometry", ale również i taborkrawiec pisze: 20 maja 2026, 12:59 Wydaje mi się, że po otwarciu linii tramwajowej 182 może być całkowicie spiachowane i jej "kilometry" przejmie 198.
Natomiast już na poważnie.
Przez chwilę pomyślałem sobie o pewnej kwestii. Jakby miałoby dojść kiedyś do likwidacji 182 i 149 oraz zakończyłyby się prace z S7 w okolicy Grębałowa, można by było wydłużyć ją do al. Przyjaźni zwiększając jej jednocześnie częstotliwość. Rozwiązujemy przy tym wiele problemów:Kaszmir pisze: 20 maja 2026, 11:05 Po zmianie trasy "198" będzie linią która aż na pięciu odcinkach jest jedynym (dziennym) połączeniem:
1) Wawelska
2) Mistrzejowicka
3) Zakole
4) Niebyła
5) Architektów Szkoła
Chyba rekord? Byłoby nawet sześć gdyby przedłużyć przez Redutę![]()
- Problem pustaka kursującego z Lesiska i słabej obsługi ul. Wańkowicza. Kursy przy ZTPO zastąpić można inną linią
(wariantowymi kilkoma kursami do Pleszowa np. 103 czy czymkolwiek lepszym niż tym co jest aktualnie).
- Dodatkowo linia byłaby częściej na ulicach, o których pisał Kaszmir. Gdzie aktualnie (i być może w przyszłości) jako jedyna obsługiwałaby te potoki pasażerskie
- Dzięki zwiększonej f poprawiłby się dojazd KM do szpitala okulistycznego (kiedyś o tym był artykuł > Linkacz do niego ).
Praktycznie dzięki takiej trasie (nawet gdyby miałaby jechać na Prądnik Czerwony), każdy miałby z okolicy 1-2 przesiadkami dojazd do szpitala.
- Kaszmir
- Administrator
- Kontakt:
Na tę chwilę są plany by "182" zostało na skróconej trasie Mistrzejowice - Na Stoku, tak jak podawano jakiś czas temu.krawiec pisze: 20 maja 2026, 12:59Wydaje mi się, że po otwarciu linii tramwajowej 182 może być całkowicie spiachowane i jej "kilometry" przejmie 198.
Niezależnie od tego, "198" ma szansę zyskać wyższą częstotliwość gdy będzie dostępny tabor.
Zanim powstało "198", pojawiały się pomysły by do Mistrzejowic wydłużyć "122" zamiast uruchamiania nowego autobusu. Oprócz kwestii ciasnoty ul. Mistrzejowickiej, zrezygnowano z tego właśnie ze względu na za długą trasę i korki.Aułrora pisze: 20 maja 2026, 14:43Jakby miałoby dojść kiedyś do likwidacji 182 i 149 oraz zakończyłyby się prace z S7 w okolicy Grębałowa, można by było wydłużyć ją do al. Przyjaźni zwiększając jej jednocześnie częstotliwość.
Najlepszym kandydatem do wydłużenia byłoby "405" - linia do ścisłego centrum, a wydłużenie z Prądnika przez Redutę do Mistrzejowic - niedługie. Ale przez tabor na tej linii raczej nie będzie to możliwe.