Skawina
- karol dżonson
- Znawca
- Polubił: 190 razy
- Otrzymał polubienie: 183 razy
Re: Skawina
Czyli propozycja Skawiny to jest:
- sieć busów jak w infografice parę stron temu
- darmowe busy gminne (i.e. likwidacja problemu integracji taryfowej)
- 283 z f10
- ORAZ dodatkowo MLD z Alej, pewnie na wzór A1 do Myślenic
Trochę się sobie dziwię że to mówię, ale to jest naprawdę niezły układ. Jest jednak kilka dodatkowych rzeczy do uwzględnienia:
- Korabniki to duże osiedle które do Krakowa nie jedzie przez centrum Skawiny, więc wypadałoby zostawić tam linie MPK (może poza 243)
- Samborek niestety straci szybki dojazd do Krakowa poprzez przesiadkę na 112, aczkolwiek łączne f30 nie będzie złą rekompensatą. Poza tym, szczerze, to nie jest duże osiedle
- Busy obsługujące główne kierunki (213, 223, 235, 253, 263) muszą koniecznie dostać co najmniej f30. Wówczas, pomimo dodatkowej przesiadki, średni czas podróży ulegnie skróceniu.
najważniejsze w tym wszystkim jest to, że, o dziwo, ta reforma naprawdę ma szansę się udać. Oby tylko nie przeszedł wariant mieszany, bo w praktyce imo połączy wady jednego i drugiego.
- sieć busów jak w infografice parę stron temu
- darmowe busy gminne (i.e. likwidacja problemu integracji taryfowej)
- 283 z f10
- ORAZ dodatkowo MLD z Alej, pewnie na wzór A1 do Myślenic
Trochę się sobie dziwię że to mówię, ale to jest naprawdę niezły układ. Jest jednak kilka dodatkowych rzeczy do uwzględnienia:
- Korabniki to duże osiedle które do Krakowa nie jedzie przez centrum Skawiny, więc wypadałoby zostawić tam linie MPK (może poza 243)
- Samborek niestety straci szybki dojazd do Krakowa poprzez przesiadkę na 112, aczkolwiek łączne f30 nie będzie złą rekompensatą. Poza tym, szczerze, to nie jest duże osiedle
- Busy obsługujące główne kierunki (213, 223, 235, 253, 263) muszą koniecznie dostać co najmniej f30. Wówczas, pomimo dodatkowej przesiadki, średni czas podróży ulegnie skróceniu.
najważniejsze w tym wszystkim jest to, że, o dziwo, ta reforma naprawdę ma szansę się udać. Oby tylko nie przeszedł wariant mieszany, bo w praktyce imo połączy wady jednego i drugiego.
-
AdRes89
- Pasażer
- Polubił: 5 razy
- Otrzymał polubienie: 28 razy
Nie ukrywam, że rozczuliło mnie to wyszczególnienie wad i zalet. Mój ulubiony punkt to ten, że korki są wadą tylko obecnego rozwiązania. Jak się przesiądziemy na busiki skawińskie to nie będziemy stać w korkachWIK pisze: 20 kwie 2026, 16:41 Mowa o Agloekspressie Małopolskich Linii Dowozowych, NIE KMK.
Warianty W0, W01, W02 DOSTĘPNE NA OFICJALNEJ STRONIE GMINY:
https://www.gminaskawina.pl/aktualnosci ... MP20xKE4Vw
Pewny jesteś że wzmocni? Postawiłbyś na to cokolwiek ze swoich pieniędzy? Bo ja jestem dziwnie przekonany, że nadejdzie festiwal niedasizmu. Brygady i godziny wyparują i tyle je widzieliśmy.kucyk pisze: 20 kwie 2026, 17:00 Super. Za zaoszczędzone pieniądze zlikwidowanych linii aglomeracyjnych miasto wzmocni kursowanie różnych ważniejszych linii miejskich. Jestem "za".![]()
A tak swoją drogą to ciekawe jak to rozwiążą, bo przecież ubędzie dużo brygad skawińskich, po otwarciu tramwaju na Mistrzejowice też poucinają autobusy. Dołożą gdzieś tych godzin kierowcom czy będzie wypychanie?
-
scyzor663
- Ekspert
- Polubił: 50 razy
- Otrzymał polubienie: 202 razy
Szczerze to wszystko zaczyna być dość absurdalne, z jednej strony niedawno słyszałem że "niedasie" uruchomić autobusu z Proszowic bo MLD mają realizować funkcje zmniejszenia wykluczenia komunikacyjnego, a tymczasem Skawina ma dostać linię na sam DG?WIK pisze: 20 kwie 2026, 16:41 Mowa o Agloekspressie Małopolskich Linii Dowozowych, NIE KMK.
Warianty W0, W01, W02 DOSTĘPNE NA OFICJALNEJ STRONIE GMINY:
https://www.gminaskawina.pl/aktualnosci ... MP20xKE4Vw
-
Ydhflx
- Ekspert
- Polubił: 346 razy
- Otrzymał polubienie: 243 razy
Jak się przesiądziemy na busiki Skawińskie to utkniesz w korku w 283, busik nie poczeka, i się spóźnisz na przesiadkę, a kolejny za 1,5hAdRes89 pisze: 20 kwie 2026, 19:58 Nie ukrywam, że rozczuliło mnie to wyszczególnienie wad i zalet. Mój ulubiony punkt to ten, że korki są wadą tylko obecnego rozwiązania. Jak się przesiądziemy na busiki skawińskie to nie będziemy stać w korkach![]()
- karol dżonson
- Znawca
Technicznie rzecz biorąc, jeśli ktoś przesiądzie się na pociąg to faktycznie będzie miał bezkorkowy dojazd. Obecnie przesiadka pociąg -> MPK, np. przy szkole na Mickiewicza, zapewnia oczekiwanie raz parę minut a raz parędziesiąt, busik przynajmniej nie utknie w korkach na Skotnickiej i Krakowskiej.AdRes89 pisze: 20 kwie 2026, 19:58 Nie ukrywam, że rozczuliło mnie to wyszczególnienie wad i zalet. Mój ulubiony punkt to ten, że korki są wadą tylko obecnego rozwiązania. Jak się przesiądziemy na busiki skawińskie to nie będziemy stać w korkach![]()
-
scyzor663
- Ekspert
Ta już widzę jak Skawina szukając oszczędności płaci za 14 km na terenie Krakowa za które obecnie nie płaci.
-
Kuciak
- Znawca
- Polubił: 15 razy
- Otrzymał polubienie: 16 razy
O kosztorys z takimi założeniami poprosili, to taki dostali.scyzor663 pisze: 20 kwie 2026, 21:12 Ta już widzę jak Skawina szukając oszczędności płaci za 14 km na terenie Krakowa za które obecnie nie płaci.
-
scyzor663
- Ekspert
Ale o czym Ty piszesz? Gminy w niewielkim stopniu dopłacają do MLD i to zawsze na terenie swojej gminy, a czasami w ogóle (jak linia jedzie gdzieś dalej to gmina może stwierdzić, że nie chce dopłacać bo jej ten autobus niepotrzebny, a mimo to na przystankach się zatrzymuje i mieszkańcy mogą korzystać). Żadna gmina nie pójdzie na zamianę ZTP na MLD jakby miało to kosztować więcej.
Jak to wszystko co proponują jest prawdą to Korabniki wychodzą na duży plus przecieżkarol dżonson pisze: 20 kwie 2026, 17:54
Zostają wszystkie Aglo do Krakowa, 243 nawet z lepszą częstotliwością. Zostają S2 i S3 do Skawiny, S3 z lepszą częstotliwością.
Naprawdę jestem bardzo zadowolony z takich propozycji w obu wariantach.
- karol dżonson
- Znawca
Dopiero teraz zauważyłem, że na stronie jest podana pełna lista tras dla każdego z wariantów:
https://www.gminaskawina.pl/assets/skaw ... -w1-w2.pdf
Z ciekawszych rzeczy, które dotychczas tu nie padły:
- w obu wariantach 233 i 235 czeka skrócenie odpowiednio do Cmentarza Komunalnego i do pętli w Korabnikach, w zamian 243 ma dostać lepszą częstotliwość
- 283 W OBU WARIANTACH dostaje f10/15, nie wiadomo jednak jak w weekendy
- skawińskie S3 ma dostać f20 w szczycie
- linia do Brzeźnicy, czy to busowa czy MPK, ma wjeżdżać kieszeniowo pod dwór w Ochodzy. Znaczy to też, że dla Odwiśla pozostanie samo S1
- w wariancie hybrydowym całkowitej likwidacji ulegają: 263, 273, 293, 295
Przy okazji, na blogu psmkms pojawiła się ciekawa informacja o nowej przyszłej pętli:
https://psmkms.krakow.pl/16-aktualnosci ... publicznej
https://www.gminaskawina.pl/assets/skaw ... -w1-w2.pdf
Z ciekawszych rzeczy, które dotychczas tu nie padły:
- w obu wariantach 233 i 235 czeka skrócenie odpowiednio do Cmentarza Komunalnego i do pętli w Korabnikach, w zamian 243 ma dostać lepszą częstotliwość
- 283 W OBU WARIANTACH dostaje f10/15, nie wiadomo jednak jak w weekendy
- skawińskie S3 ma dostać f20 w szczycie
- linia do Brzeźnicy, czy to busowa czy MPK, ma wjeżdżać kieszeniowo pod dwór w Ochodzy. Znaczy to też, że dla Odwiśla pozostanie samo S1
- w wariancie hybrydowym całkowitej likwidacji ulegają: 263, 273, 293, 295
Przy okazji, na blogu psmkms pojawiła się ciekawa informacja o nowej przyszłej pętli:
https://psmkms.krakow.pl/16-aktualnosci ... publicznej
Przy okazji warto wspomnieć, że w Skawinie w rejonie przystanku kolejowego Skawina Zachodnia, w ostatnim czasie zbudowano parking P+R, na którym dostępna jest również spora pętla autobusowa. Planowane jest kierowanie tutaj niektórych połączeń autobusowych, w szczególności tych, które nie mieszczą się na dotychczasowej pętli przy ulicy Jana Pawła II oraz przy dworcu kolejowym.
-
AdRes89
- Pasażer
- Polubił: 5 razy
- Otrzymał polubienie: 28 razy
Skawina unieważniła przetarg na świadczenie usług w ramach publicznego transportu zbiorowego.
Czyli najbardziej hardcorowy wariant odpada
https://www.facebook.com/share/p/14fxhnN5aLA/
Czyli najbardziej hardcorowy wariant odpada
https://www.facebook.com/share/p/14fxhnN5aLA/