Układ linii w czasie zamknięcia węzła T. Bagatela
- Bautosz
- Specjalista
- Polubił: 233 razy
- Otrzymał polubienie: 66 razy
Re: Układ linii w czasie zamknięcia węzła T. Bagatela
Fajnie by było. O tym samym pomyślałem wczoraj jadąc tamtędy. Na pewno będzie coś robione na wiadukcie, więc może ktoś pomyśli o dalszym odcinku.
-
Fortissimo
- Pasażer
- Polubił: 5 razy
- Otrzymał polubienie: 17 razy
Zaobserwowałem dziś ciekawą rzecz na Cichym Kąciku: kiedy oba perony na pętli były zajmowane przez 33-metrowce, kolejny tramwaj, również tej długości, po wysadzeniu pasażerów na przystanku warunkowym nie mógł wjechać na pętlę, bo blokowałby ulicę Chodowieckiego. Musiał więc czekać na torowisku na Alei 3 Maja. Nie wiem czy ten problem pojawiał się w przeszłości, ale na pewno do niczego podobnego nie dochodziło, kiedy do CK kursowały 6 i 20 na krótszych składach. Czy jest możliwa sytuacja, że kiedy od poniedziałku 8 i 14 zaczną kursować częściej, dwa tramwaje będą "czekać na wjazd", a ten drugi nie będzie mógł nawet wysadzić pasażerów na peronie warunkowym? Zakładam, że ktoś to przemyślał, ale nigdy nie wiadomo 
- michal49944
- Ekspert
- Polubił: 479 razy
- Otrzymał polubienie: 296 razy
Na papierze taka sytuacja nie powinna w ogóle wystąpić bo rozkład jest tak ułożony, że na pętli będą maksymalnie 3 tramwaje na raz. Jedyny problem może być taki, że co drugi kurs 8 odjeżdża dokładnie o tej samej minucie, o której przyjeżdża 14, więc jeśli motorniczy drugiej 8 się zagapi/będzie w toalecie to ta 14 może musieć minutkę postać (w drugą stronę między odjazdem 14 a przyjazdem kolejnej 8 jest minutka odstępu więc jeszcze większy bufor).
Choć mam wrażenie, że jeżeli założymy wariant realistyczny, gdzie na obu liniach często występuje spóźnienia 2-3 minuty to przez większość kursów nie powinno być żadnych niedogodności dla pasażerów.
Zawsze też motorniczy tramwaju, który wysadzi pasażerów na przystanku warunkowym, może podjechać maksymalnie do przodu tak aby stanąć zaraz przed wjazdem na ulicę i wtedy spokojnie zmieści się za nim z tyłu kolejny tramwaj 33m, a motorniczy nawet będzie miał bliżej do punktu socjalnego.
Choć mam wrażenie, że jeżeli założymy wariant realistyczny, gdzie na obu liniach często występuje spóźnienia 2-3 minuty to przez większość kursów nie powinno być żadnych niedogodności dla pasażerów.
Zawsze też motorniczy tramwaju, który wysadzi pasażerów na przystanku warunkowym, może podjechać maksymalnie do przodu tak aby stanąć zaraz przed wjazdem na ulicę i wtedy spokojnie zmieści się za nim z tyłu kolejny tramwaj 33m, a motorniczy nawet będzie miał bliżej do punktu socjalnego.
- yosujiro
- Ekspert
- Polubił: 1 raz
- Otrzymał polubienie: 206 razy
Niby jest, ale jak sobie dzisiaj obserwuję, to taksówkarze i autobusy turystyczne niezbyt się przejmują nowymi oznaczeniami.pjetrek pisze:Na Pawiej od Worcela do Kurniki szykuje się buspas. W miejscu dotychczasowych K+R i postoju taxi jest już na żółto wymalowany BUS a dotychczasowe oznaczenia wyiksowane na żółto.

Na Widoku przydałby się schemat przystanków po zmianach peronów dla linii, również uwzględniający postoje na ul. Lindego.
-
miki3uwu
- Znawca
- Polubił: 2 razy
- Otrzymał polubienie: 36 razy
Jechałem dzisiaj 704 i linia ta nawet o 12 jest przepełniona. Myślę, że MPK za żaden koszt mogłoby chociaż spróbować na tą linię słać autobusy z drzwiami otwierającymi się na zewnątrz, bo przy takich napełnieniach mogą one faktycznie skrócić czas wymiany pasażerskiej. Natomiast 708 się moim zdaniem średnio przyjęło, przynajmniej o tej godzinie potoki były poniżej ogólnej średniej dla autobusów na Alejach.
-
fysztof
- Ekspert
- Polubił: 18 razy
- Otrzymał polubienie: 220 razy
Też widziałem dziś "704" i było pełne. 2 minuty po nim jechało natomiast kolejne z tablicą "autobus dodatkowy". Tak więc wygląda na to, że są wtyczki?
Pytanie natomiast dodatkowe - czemu "704" przy Teatrze Słowackiego zatrzymuje się przy ulicy, to znaczy ma przystanek przed wyspą i przystankiem dla tramwajów? O tu:
https://maps.app.goo.gl/bqSiKiUP19YBPycu8
Teraz tam aż tak wielu linii tramwajowych nie ma, a przez to cała masa osób przesiadających się ma trudniej, bo musi przechodzić na przystanek tramwajowy...
Pytanie natomiast dodatkowe - czemu "704" przy Teatrze Słowackiego zatrzymuje się przy ulicy, to znaczy ma przystanek przed wyspą i przystankiem dla tramwajów? O tu:
https://maps.app.goo.gl/bqSiKiUP19YBPycu8
Teraz tam aż tak wielu linii tramwajowych nie ma, a przez to cała masa osób przesiadających się ma trudniej, bo musi przechodzić na przystanek tramwajowy...
- yosujiro
- Ekspert
- Polubił: 1 raz
- Otrzymał polubienie: 206 razy
Po pierwsze, bo teoretycznie jest tam jakiś postój i przy tej częstotliwości na pewno dochodziłoby do blokowania tramwajów, a nie wjeżdża głębiej w pas ogólny, żeby podczas ewentualnego postoju nie blokować przejazdu służbom, które mogą tam jeździć.
Myślę, że nie ma co popadać w paranoję. Ludzie przeżyją te kilkanaście metrów więcej po płaskim...
Myślę, że nie ma co popadać w paranoję. Ludzie przeżyją te kilkanaście metrów więcej po płaskim...
-
kot_feliks
- Ekspert
- Polubił: 2 razy
- Otrzymał polubienie: 154 razy
Ale stojąc w obecnym miejscu i tak blokuje przejazd służbom na pas ogólny obok przystanków 
-
Ydhflx
- Ekspert
- Polubił: 329 razy
- Otrzymał polubienie: 232 razy
Potwierdzam, jechałem 708 z centrum ok. 17, i wprawdzie wylosowało się minutę po 704 (my +2, głównie przez przebijanie się z Alei w lewo przez zawrotkę, 704 wdg TTSS +23), ale napełnienie to było takie sobie, w przegubie mniej więcej zajęte miejsca siedzące. Zaś do jadącego chwilkę wcześniej 194 ludzie tradycyjnie musieli się wpychać.miki3uwu pisze: dzisiaj, 14:47 Jechałem dzisiaj 704 i linia ta nawet o 12 jest przepełniona. Myślę, że MPK za żaden koszt mogłoby chociaż spróbować na tą linię słać autobusy z drzwiami otwierającymi się na zewnątrz, bo przy takich napełnieniach mogą one faktycznie skrócić czas wymiany pasażerskiej. Natomiast 708 się moim zdaniem średnio przyjęło, przynajmniej o tej godzinie potoki były poniżej ogólnej średniej dla autobusów na Alejach.
Nie ma też co się dziwić. Jak tu było pisane, relację z Bronowic SKA na Aleje/Grunwaldzkie zapewniają 164/173(/310), zaś z Biprostalu - 144/194. Ci pasażerowie nie mają po co jechać 708, bo ono wcale nie jest szybsze, szczególnie po południu (ktoś by pomyślał o korku na skrzyżowaniu ulic... Bronowickiej i Przybyszewskiego?). Niby tylko kilka wspólnych przystanków, ale przede wszystkim odpadają pasażerowie przesiadkowi - być może ideą było żeby jadący na południe od centrum pojechali 708+8 spod Muzeum. Tylko, jak pisałem wyżej, sporo z tych pasażerów może po prostu nie wysiąść ze swojego 310/164/194 etc. i i tak się pod tym muzeum przesiąść.
Z drugiej strony, pocięcie częstotliwości 708 spowoduje dalszy spadek jej atrakcyjności, a zatem i dalszy spadek pasażerów tej linii na rzecz 704 tudzież pozostałych w.w. autobusów. Jakie jest optymalne rozwiązanie? Przyznam, że nie wiem, ale jedno jest jasne - w świetle przepełnień dobrze, że ostatecznie 704 ma większą częstotliwość niż planowano.
PS Nie ten wątek, ale jak już piszę to dodam - na Bronowickiej (odc. Bronowice - Bronowice Małe) zaczęto zdejmować sieć trakcyjną.
-
suchy
- Ekspert
- Polubił: 30 razy
- Otrzymał polubienie: 121 razy
Tylko że z tego co słyszałem, to tamto miejsce jest PRZYSTANKIEM DO WSIADANIA - autobus nie podjeżdża potem na peron tramwajowy, żeby zabrać wsiadających, ale zabiera ludzi właśnie tutaj, po czym rusza, przejeżdża prawym pasem (tam gdzie autobusy nocne) BEZ ZATRZYMANIA i skręca w Pawią.yosujiro pisze: dzisiaj, 16:06 Po pierwsze, bo teoretycznie jest tam jakiś postój i przy tej częstotliwości na pewno dochodziłoby do blokowania tramwajów, a nie wjeżdża głębiej w pas ogólny, żeby podczas ewentualnego postoju nie blokować przejazdu służbom, które mogą tam jeździć.
Dwa - a w nocy stojące tramwaje i autobusy nocne zarówno na torowisku jak i prawym peronie autobusowym nie blokują ewentualnych służb? Przecież stoją tam o wiele dłużej (po 5-6 minut), a nie ledwo 2 minuty które ma 704 - o ile przyjedzie punktualnie (co patrząc na opisywane tutaj opóźnienia - raczej nie ma miejsca przez większość dnia