Już chyba nie chcieli mieszać ze zmianami numeracji. Bo tak na prawdę to 52 zmienia się na 12 (a nie na 15) ze zmianą trasy, 5 zmienia się w 15 (przesunięcie ze Wzgórz na Piastów), a 75 na 5 (przesunięta z Kopca na Wzgórza), ale przecież nie ma to znaczenia.Fortissimo pisze: dzisiaj, 13:44 Apropos "4" i "5", w którymś z artykułów na stronie napisano, że "15" przejęła rolę "44". Wydaje mi się jednak, że to bardziej "5" będzie wspomagać "4". Przecież w obecnym stałym układzie "44" jest typowym "wspomagaczem" dla "4", niedawno niejako przemianowano ją na "75" i teraz w nowym układzie przemianowano "75" na "5". I teraz "5" pokrywa się z "4" na odcinku Wzgórza - Stary Kleparz.
Układ linii po otwarciu trasy Mistrzejowice - Wieczysta
-
scyzor663
- Ekspert
- Polubił: 54 razy
- Otrzymał polubienie: 235 razy
Re: Układ linii po otwarciu trasy Mistrzejowice - Wieczysta
Ta sama Rada Dzielnicy narzekała na brak relacji Cichy Kącik - pl. WW, stąd "6" słusznie wylądowała na Cichym, bo na Salwatorze była najsłabszym połączeniem.Kaszmir pisze: dzisiaj, 13:40 Proszę czytajmy całą dyskusję, zamiast powtarzać argumenty. Wspomniałem w poprzednim poście, że "1" z f7,5 i "20" z f5 na Salwatorze odpadają z przyczyn technicznych. Pomijając już kwestie połączeń (bo Salwator chciał odzyskać dojazd do Podgórza, o co zabiegała m.in. Rada Dzielnicy).
"155" mogłoby zostać ciekawym rozwiązaniem "bolączki" Salwator - Podgórze, na trasie przez Konopnickiej.
- yosujiro
- Ekspert
- Polubił: 1 raz
- Otrzymał polubienie: 231 razy
Oby żadne. Bo już teraz prawie że zasługują na 1 z przodu.pasazer_mobilisu_bez_klimatyzacji pisze:Wiadomo jakie dodatkowe przystanki dostaną linie 501, 502, 511?
Zmieniając temat uważam, że zostawienie na Bohomolca samego 139 jest trochę niezbyt poważne, bo jednak dużo ludzi chce jechać w stronę 29 listopada i dalej w stronę Alej. Skoro zabiera się 132, a na ogryzek w postaci nowego 182 nawet wozy MIDI to będzie za dużo, to czemu nie zrobić 132 jak w propozycji- tylko potem przez Pilotów do DGW, a 182 po obecnej trasie w Mistrzejowicach i od Ronda Barei jak obecne 132 do DGZ?
też mocno liczyłem na zwiększenie częstotliwości 18 w weekendy - ale tu pewnie pechem tej linii jest to, że na jednym i drugim końcu na długich odcinkach pokrywa się już z innymi liniami, mającymi f~10. No i jeszcze jest tylko pytanie, w jakich godzinach będzie ta zwiększona częstotliwość w weekendy...michal49944 pisze: dzisiaj, 13:34 Cieszę się bardzo, że nareszcie wzięto się na polepszanie KMK w weekendy poprzez więcej linii z f10, osobiście jednak dodałbym do tego grona 18, która już teraz bardzo często bywa przepełniona, szczególnie na stałej trasie i ewentualnie 1, choć tu można rozważyć tabor 33m.
Swoją drogą ciąg KG - DT po tych zmianach dostanie rekordowe 40 kursów/h... Mam pewne obawy, czy wtedy nie zaczniemy mieć problemów z korkowaniem się przy Bratysławskiej...
"nowa" 15 i 3 docelowo pewnie za kilka lat zostaną wydłużone z KG na Azory - ciekawi mnie, czy 30 szt. nowych dwukierunkowych tramwajów z PESY wystarczy do pełnej obsługi tych linii, czy może jednak trzeba będzie wspomagać się starymi GT8N.. Bo coś mi się wydaje, że jednak to drugie...
No i skoro 17 na dużej części trasy straciła dubla w postaci 19, to teoretycznie pasowałoby, żeby dostała chociaż tabor 33m - ale wtedy pewnie będzie kłopotliwe pomieścić wszystko na Czerwonych Makach i DT...
Też tak myślę nic w tej kwestii się nie poprawia i nie poprawi, a bloki rosną jak grzyby po deszczu na Kobierzyńskiej wszędzie. Jest kawałek do zawracania na Komuny Paryskiej naprzeciwko stokrotki, myślałem że może tam.cos puszczą ale nie. Huta z 3 liniami pośpiesznymi i tramwajami, a Kliny koszmar. Mogli puścić 194/494 co 5 minut. W szczycie....Aszaf pisze: dzisiaj, 13:47 Problem jest taki, że aktualna pętla Kliny więcej nie przyjmie, a w przyszłości wręcz zostanie pomniejszona (z uwagi na budowę dróg w stronę południową) i zanim powstanie nowa pętla pod SKA Opatkowice to w ogóle będzie dramat. Jedyne czego się można spodziewać to tego, że 194/494 albo 136 puszczą przez 8 Pułku Ułanów zamiast przez Kobierzyńską.
-
Ankin
- Ekspert
- Polubił: 62 razy
- Otrzymał polubienie: 98 razy
Tylko głośno myślę bo jestem świadomy mojej błędnej optyki na ww. kwestię którą poruszyłeś, ale rozwiązaniem może być skrócenie np. co drugiego kursu do KG, który będzie realizowany "standardowym" taborem. Czas pokaże.PKPfan pisze: dzisiaj, 13:54 [...]
"nowa" 15 i 3 docelowo pewnie za kilka lat zostaną wydłużone z KG na Azory - ciekawi mnie, czy 30 szt. nowych dwukierunkowych tramwajów z PESY wystarczy do pełnej obsługi tych linii, czy może jednak trzeba będzie wspomagać się starymi GT8N.. Bo coś mi się wydaje, że jednak to drugie...
[...]
-
Dr2
- Specjalista
- Polubił: 2 razy
- Otrzymał polubienie: 8 razy
Może w weekendy dałoby się uruchomić warianty "18" z Czerwonych Maków do Dworca Towarowego/Krowodrzy Górki(w zależności od zajętości torów).Kaszmir pisze: dzisiaj, 13:40"18" nie wybrano bo na południu jest "12" z f10, na północy "7". Do tego na odcinku Górka Narodowa - Basztowa w weekendy dojdzie "5".
Natomiast gdyby starczyło środków na jeszcze jedną linię, to pomyślałem tak jak Ty, powinna to być "18" bo faktycznie na odcinku południowym ma duże obłożenie w weekendy.
No to "20" do Bronowic jak za dawnych lat.
"13" i "14" do Cichego Kącika?
"13" i "14" do Cichego Kącika?
-
Kitek
- Pomiarowiec
- Polubił: 2 razy
- Otrzymał polubienie: 38 razy
Bardzo dużo zmian, to jest de facto remarszrutyzacja sieci tramwajowej. Pasażerowie pewnie przez rok nie ogarną tych wszystkich zmian (mam tylko nadzieję, że nie będzie szumu informacyjnego jak w listopadzie 2012).
W autobusach specjalnych zaskoczeń nie ma, na plus przekierowanie „124” przez Dworzec Główny Wschód i Aleje a także wydłużenie jej do Alei Pokoju. Myślałem, że linia „511” również będzie zahaczać o DGW (nie zostało to nigdzie wspomniane, więc proszę o weryfikację czy tak rzeczywiście będzie, że pominie Dworzec).
Na plus oczywiście wzmocnienie „502” do ~f=7,5 w szczycie – będzie to nadal kluczowa linia zwłaszcza, że żaden tramwaj z nowej trasy nie pojedzie w rejony Basztowej czy Bagateli.
Również pozytywną zmianą jest korekta trasy „132” – choć nadal uważam, że w przyszłości ta linia powinna kursować przynajmniej w soboty. Największe obawy są o sens trasy „182” i czy będzie zainteresowanie tak krótką linią.
Także zmiany obejmą linię „183” – zobaczymy jak jej obustronne wydłużenie wpłynie na punktualność i potoki (zamierzam z niej korzystać regularnie).
Jeśli chodzi o tramwaje to jest to rewolucja i mam tutaj wiele uwag/zastrzeżeń, które mam nadzieję rozwieją osoby uczestniczące bezpośrednio w pracach nad nowym układem:
Stara Huta niestety stała się pośrednio „dawcą” dla zmian, bo Aleja Solidarności traci definitywnie mocny duet „4+44”, co powoduje, że na „4” będą musiały bezwzględnie wrócić Krakowiaki, bo razem z „10” będą te linie mocno przeładowane (spadek z 12/h na 8/h na odcinku Plac Centralny – Teatr Słowackiego).
Niestety linia „21” będzie takim samym ogryzkiem jak „16” a uważam, że powinna kursować w soboty z takim samym rozkładem jak „11”. A jeśli nie to można było pomyśleć o jakimś autobusie (głośno myślę: może „502” lub inny autobus z Alei Przyjaźni wydłużyć w weekendy do Szpitala Żeromskiego?)
Mam wątpliwości czy nowa linia „15” obroni swoje mocną częstotliwość poza godzinami szczytu. Szkoda, że nie pojedzie żaden tramwaj z Meissnera właśnie w rejon Basztowej (liczyłem, że faktycznie „16” pojedzie do I obwodnicy). Linia „5” będzie wygranym zmian i wzrosną na niej znacząco potoki (choć i tu mam wątpliwości o jej obłożenie na odcinku Górka Narodowa – Stary Kleparz).
Zabranie połączenia ze Starego Podgórza w kierunku Mogilskiej spowoduje, że największym beneficjentem zmian będzie „22”, bo ludzie z Kazimierza będą się kierować na Stradom/Starowiślną właśnie na „22”.
Na linię „17” powinien być przewidziany większy tabor, ponieważ mam obawy czy podoła bez „19” i „10” (może zbierać ludzi z Starego Podgórza na przesiadki).
Na plus oczywiście całotygodniowy rozkład „16”, przedłużenie „19” aż na Wzgórza (dzięki czemu będzie można stamtąd dotrzeć nie tylko do Centrum), wzmocnienie linii „8” i „20” w godzinach szczytu a także wreszcie porządne wzmocnienie tramwajów w weekendy (dzięki czemu będzie dało się w soboty i w niedzielę sensownie przemieszczać po mieście).
Najwięcej kontrowersji będzie wzbudzać zmiana tras linii „2” i „10” no i niestety nie udało się rozwiązać kwestii przepełnień na „24”, ale myślę, że w przyszłości temat ten wróci. Sądziłem też, że powstanie nowa linia jadąca Aleją Pokoju, ale widocznie nie było możliwości jej sensownej marszruty.
W autobusach specjalnych zaskoczeń nie ma, na plus przekierowanie „124” przez Dworzec Główny Wschód i Aleje a także wydłużenie jej do Alei Pokoju. Myślałem, że linia „511” również będzie zahaczać o DGW (nie zostało to nigdzie wspomniane, więc proszę o weryfikację czy tak rzeczywiście będzie, że pominie Dworzec).
Na plus oczywiście wzmocnienie „502” do ~f=7,5 w szczycie – będzie to nadal kluczowa linia zwłaszcza, że żaden tramwaj z nowej trasy nie pojedzie w rejony Basztowej czy Bagateli.
Również pozytywną zmianą jest korekta trasy „132” – choć nadal uważam, że w przyszłości ta linia powinna kursować przynajmniej w soboty. Największe obawy są o sens trasy „182” i czy będzie zainteresowanie tak krótką linią.
Także zmiany obejmą linię „183” – zobaczymy jak jej obustronne wydłużenie wpłynie na punktualność i potoki (zamierzam z niej korzystać regularnie).
Jeśli chodzi o tramwaje to jest to rewolucja i mam tutaj wiele uwag/zastrzeżeń, które mam nadzieję rozwieją osoby uczestniczące bezpośrednio w pracach nad nowym układem:
Stara Huta niestety stała się pośrednio „dawcą” dla zmian, bo Aleja Solidarności traci definitywnie mocny duet „4+44”, co powoduje, że na „4” będą musiały bezwzględnie wrócić Krakowiaki, bo razem z „10” będą te linie mocno przeładowane (spadek z 12/h na 8/h na odcinku Plac Centralny – Teatr Słowackiego).
Niestety linia „21” będzie takim samym ogryzkiem jak „16” a uważam, że powinna kursować w soboty z takim samym rozkładem jak „11”. A jeśli nie to można było pomyśleć o jakimś autobusie (głośno myślę: może „502” lub inny autobus z Alei Przyjaźni wydłużyć w weekendy do Szpitala Żeromskiego?)
Mam wątpliwości czy nowa linia „15” obroni swoje mocną częstotliwość poza godzinami szczytu. Szkoda, że nie pojedzie żaden tramwaj z Meissnera właśnie w rejon Basztowej (liczyłem, że faktycznie „16” pojedzie do I obwodnicy). Linia „5” będzie wygranym zmian i wzrosną na niej znacząco potoki (choć i tu mam wątpliwości o jej obłożenie na odcinku Górka Narodowa – Stary Kleparz).
Zabranie połączenia ze Starego Podgórza w kierunku Mogilskiej spowoduje, że największym beneficjentem zmian będzie „22”, bo ludzie z Kazimierza będą się kierować na Stradom/Starowiślną właśnie na „22”.
Na linię „17” powinien być przewidziany większy tabor, ponieważ mam obawy czy podoła bez „19” i „10” (może zbierać ludzi z Starego Podgórza na przesiadki).
Na plus oczywiście całotygodniowy rozkład „16”, przedłużenie „19” aż na Wzgórza (dzięki czemu będzie można stamtąd dotrzeć nie tylko do Centrum), wzmocnienie linii „8” i „20” w godzinach szczytu a także wreszcie porządne wzmocnienie tramwajów w weekendy (dzięki czemu będzie dało się w soboty i w niedzielę sensownie przemieszczać po mieście).
Najwięcej kontrowersji będzie wzbudzać zmiana tras linii „2” i „10” no i niestety nie udało się rozwiązać kwestii przepełnień na „24”, ale myślę, że w przyszłości temat ten wróci. Sądziłem też, że powstanie nowa linia jadąca Aleją Pokoju, ale widocznie nie było możliwości jej sensownej marszruty.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2026, 14:33 przez Kitek, łącznie zmieniany 1 raz.
Linia "52" co 5 minut w szczycie to komunikacyjna racja stanu!
- pasazer_mobilisu_bez_klimatyzacji
- Ekspert
- Polubił: 107 razy
- Otrzymał polubienie: 56 razy
No bez jaj. Pilotów straci 4 linie, Brodowicza wszystkie poza 152, brak jakiejkolwiek rekompensaty to byłoby naplucie w twarz pasażerom.
Nie karmić troli 
- yosujiro
- Ekspert
- Polubił: 1 raz
- Otrzymał polubienie: 231 razy
No to poniżej tego co zacytowałeś zaproponowałem co dodać na Pilotów
Wtedy kolejne przystanki na piećsetkach nie będą potrzebne. A i same potoki na Pilotów i Brodowicza nie dają podstaw, żeby coś więcej niż zaproponowane przeze mnie 132 tam jeździło w zamian.
Wtedy kolejne przystanki na piećsetkach nie będą potrzebne. A i same potoki na Pilotów i Brodowicza nie dają podstaw, żeby coś więcej niż zaproponowane przeze mnie 132 tam jeździło w zamian.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2026, 14:24 przez yosujiro, łącznie zmieniany 1 raz.
- karol dżonson
- Znawca
- Polubił: 238 razy
- Otrzymał polubienie: 209 razy
Zwłaszcza latem kiedy obsługuje Zakrzówek i na Norymberskiej notorycznie stoją tłumymichal49944 pisze: dzisiaj, 13:34 Cieszę się bardzo, że nareszcie wzięto się na polepszanie KMK w weekendy poprzez więcej linii z f10, osobiście jednak dodałbym do tego grona 18, która już teraz bardzo często bywa przepełniona, szczególnie na stałej trasie
Ogólnie to nawet winszuję, wiele pomysłów zasługuje na dużą pochwałę, zwłaszcza f5 na 8 i 20 oraz trasa (a raczej częstotliwość) piętnastki. Choć warto zaznaczyć, że część z tych zmian jest możliwa dzięki złamaniu dotychczas obowiązujących ograniczeń. Okazuje się że jednak zmieści się 20 kursów na Bronowicach Małych, jednak zmieszczą się 32 kursy na Placu Inwalidów, jednak zmieści się 28 kursów w Tunelu, jednak zmieści się 40 kursów na Bratysławskiej. Fajnie, choć szkoda że pomimo tych zmian nie udało się zaadresować problemów na 4, 24, i 18, oraz w dalszej kolejności np. na jedenastce.
Bardziej szczegółowo:
+ Słusznie zauważono, że potok Dworzec -> Huta, dotychczas obsługiwany autobusami, po ich zabraniu będzie musiał gdzieś się podziać i znaczy to że w Tunelu trzeba będzie posłać więcej kursów na wschód (nieskromnie pomnę że miałem to samo spostrzeżenie :---D)
+ Wzmocnienia na ósemce rozwiązują oba główne problemy które spowodowało zabranie dziewiętnastki: niedobór kursów w kierunku R. Matecznego, Podgórza i centrum, oraz co równie ważne katastrofalność przesiadek z Alej w kierunku Borku w weekendy. Obecnie trzeba wybierać między trzema punktami, każdy z jedną linią z f20, po zmianach będzie to ucywilizowane
+ Sam miałem spory problem z wytyczeniem linii z f7,5 dla Bieńczyc, widzę że jednak znaleziono na to sposób. Choć myślę, że na Krowodrzy może powstać z tego spory pustak
+ Zmiany na 20 jednocześnie ją wzmacniają jak i ukrócają nadpodaż na Cichym Kąciku (zależnie od pory dnia i dnia tygodnia liczba kursów albo spadnie, albo zostanie ta sama).
+ Przy okazji słusznie zostaje wzmocniony Salwator
+ W sumie fajnie wymyślono wzmocnienie Wzgórz poprzez linię 19. Będą dodatkowe kursy w szczycie (słusznie, w końcu dojdą przesiadkowicze), ale nie całodziennie bo to raczej byłaby duża nadpodaż (ale nie wiem bo rzadko tam bywam tho). Przy okazji utrzymanie relacji Czyżyny <-> Zabłocie, przynajmniej w szczycie.
+/- Linia 5. Fajnie że Kocmyrzowska będzie miała szybkie połączenie z 1 Obwodnicą, ale nie przekonuje mnie relacja Górka Narodowa - Długa - Mogilska. Zwłaszcza dla Górki Narodowej, użyteczność tej linii będzie się kończyła na przystanku Lubicz, co jest po prostu nieefektywne. Linia w kierunku np. Westerplatte i Starowiślnej byłaby dużo korzystniejsza z perspektywy odciążenia osiemnastki, bo choć liczba wspólnych przystanków pozostałaby ta sama, to jednak taka linia pomogłaby w obsłudze Starego Miasta, Poczty Głównej, i Kazimierza, może też przy okazji Podgórza i Wielickiej. Gdyby trafiła na Kurdwanów to przy okazji by przyniosła uzdrowienie i dla 24, ale tu nie wiem czy ograniczenia na pętli Kurdwanów są prawdziwe czy fikcyjne. Jak się dziś okazało, niektóre z ograniczeń były fikcyjne.
Mały plus za to, że to wciąż lepsza marszruta niż dzisiejsza 75. Mały dodatkowy minus za to, że na Górce poza szczytem spodziewam się megapustaka.
+/- Tak jak pisałem jakiś czas temu, spodziewam się że 16 kursów na Meissnera to będzie stanowczo za mało. Mam nadzieję że się mylę
- Czwórka. Nie do końca wiem co o niej myśleć. Kolorowe i Solidarności tracą po 4 kursy w szczycie, więc linia która powinna być wzmocniona to doczeka się OSŁABIENIA XD. Kolorowe co prawda będzie miało inną edycję dziesiątki, w związku z czym będzie f7,5 od Bagateli do Placu Centralnego (duży plus i trzeba to zaznaczyć), zaś Al. Solidarności dalej będzie miała 8 kursów do Mogilskiego, ale połowa z nich będzie w postaci szesnastki która, no nie oszukujmy się, nie będzie wsparciem dla czwórki w dojeździe do ścisłego centrum. Włączając w to zabranie 52 z Czyżyn to pomimo tego wspólnego f7,5 spodziewam się glonojada o biblijnej skali.
- Zamiana tras 16/21 w Hucie to moim zdaniem błąd, albo raczej niewykorzystana szansa, z powodów o których już pisałem. Zresztą już dziś ZTP pisze że 21 przejmie obecny rozkład szesnastki. Tyle dobrze, że tę zmianę można w każdej chwili odwrócić.
- Jedenastka. Jako ruczajowiec naprawdę wolałbym już autobus w tej relacji. Jedną z korzyści byłoby to, że kreacja rozkładu autobusu jest o wiele bardziej elastyczna niż rozkładu tramwaju, więc np. w niedziele zdecydowanie bardziej wolałbym autobus z f30 lub f40 niż to co jest obecnie czyli NIC. NULL. ZERO CHOLERNYCH KURSÓW. DWIE PRZESIADKI MIĘDZY F20 lub jedna na Matecznym, która i tak NIE WSZĘDZIE POMOŻE bo na Wielicką czy Dauna nie dojeżdżają autobusy. Poza tym koszmarne przepalanie kasy i sroga nadpodaż na Płaszowie, tam będzie już niemalże więcej kursów niż na KURDWANOWIE
- Dwudziestka czwórka. To się chyba samo komentuje.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2026, 14:41 przez karol dżonson, łącznie zmieniany 3 razy.
- stefan
- Specjalista
- Polubił: 3 razy
- Otrzymał polubienie: 11 razy
Początkowo na Wzgórza miała jechać 15, a na Piastów 5 więc pewnie stąd takie stwierdzenie.Fortissimo pisze: dzisiaj, 13:44 Apropos "4" i "5", w którymś z artykułów na stronie napisano, że "15" przejęła rolę "44". Wydaje mi się jednak, że to bardziej "5" będzie wspomagać "4". Przecież w obecnym stałym układzie "44" jest typowym "wspomagaczem" dla "4", niedawno niejako przemianowano ją na "75" i teraz w nowym układzie przemianowano "75" na "5". I teraz "5" pokrywa się z "4" na odcinku Wzgórza - Stary Kleparz.
-
Kuba Ciepły Guzik
- Miłośnik
- Polubił: 22 razy
- Otrzymał polubienie: 119 razy
Większy komentarz pewnie jutro, myślę że zarówno z mojej strony, jak i innych uczestników konferencji. Na razie niech każdy sobie to przetrawi.
Zwrócę na razie tylko uwagę na to, że wiele braków ograniczeń to nie tyle zniesienie, co omijanie. Dodatkowe kursy na Bronowicach Małych wcisną się tylko dlatego, że są na jednej linii mającej własny tor po obu stronach miasta. W Tunelu z kolei zmieniono sygnalizację umożliwiając te dodatkowe kilka kursów.
Dodam jeszcze na szybko, że cięć autobusowych jest mało, więc ciąg na Meissnera powinien dać radę. Niestety nie żyjemy też już w czasach, w których na Solidarności jest potok na 16 kursów na godzinę. No i na pętli autobusowej na Makach nie ma miejsca na autobus, który mógłby taką 11 zastąpić. Taki lajf. Zresztą po drugiej stronie miasta też byłby z tym problem. A Płaszów, cóż, rozbudowuje się cały czas i potoki tam konsekwentnie rosną.
Zwrócę na razie tylko uwagę na to, że wiele braków ograniczeń to nie tyle zniesienie, co omijanie. Dodatkowe kursy na Bronowicach Małych wcisną się tylko dlatego, że są na jednej linii mającej własny tor po obu stronach miasta. W Tunelu z kolei zmieniono sygnalizację umożliwiając te dodatkowe kilka kursów.
Dodam jeszcze na szybko, że cięć autobusowych jest mało, więc ciąg na Meissnera powinien dać radę. Niestety nie żyjemy też już w czasach, w których na Solidarności jest potok na 16 kursów na godzinę. No i na pętli autobusowej na Makach nie ma miejsca na autobus, który mógłby taką 11 zastąpić. Taki lajf. Zresztą po drugiej stronie miasta też byłby z tym problem. A Płaszów, cóż, rozbudowuje się cały czas i potoki tam konsekwentnie rosną.
-
Kojak
- Ekspert
- Polubił: 57 razy
- Otrzymał polubienie: 199 razy
Czy przed tymi zmianami były przeprowadzane badania potoków pasażerskich? Dysponujesz może czymś takim?
Who loves you baby?