Układ linii po otwarciu trasy Mistrzejowice - Wieczysta

- Linie, trasy, rozkłady
Awatar użytkownika
pasazer_mobilisu_bez_klimatyzacji
Ekspert
Polubił: 107 razy
Otrzymał  polubienie: 56 razy

Re: Układ linii po otwarciu trasy Mistrzejowice - Wieczysta

Post autor: pasazer_mobilisu_bez_klimatyzacji » dzisiaj, 14:43

yosujiro pisze: dzisiaj, 14:24 No to poniżej tego co zacytowałeś zaproponowałem co dodać na Pilotów Obrazek Wtedy kolejne przystanki na piećsetkach nie będą potrzebne. A i same potoki na Pilotów i Brodowicza nie dają podstaw, żeby coś więcej niż zaproponowane przeze mnie 132 tam jeździło w zamian.
"132" gdyby miało pełny rozkład byłoby spoko rekompensatą za "182". Dodanie przystanków dla pięćsetek to nie mój pomysł tylko z raportu ZTP - strona 21.
Nie karmić troli :!:

Awatar użytkownika
yosujiro
Ekspert
Polubił: 1 raz
Otrzymał  polubienie: 231 razy

Post autor: yosujiro » dzisiaj, 14:46

Wiem, to tylko mój komentarz do tegoż

Awatar użytkownika
karol dżonson
Znawca
Polubił: 238 razy
Otrzymał  polubienie: 209 razy

Post autor: karol dżonson » dzisiaj, 15:04

Kuba Ciepły Guzik pisze: dzisiaj, 14:34 Dodam jeszcze na szybko, że cięć autobusowych jest mało, więc ciąg na Meissnera powinien dać radę. Niestety nie żyjemy też już w czasach, w których na Solidarności jest potok na 16 kursów na godzinę.
Z tym nie mam co się kłócić bo sam w drugiej wersji swojego projektu proponowałem 12 kursów na Solidarności, problem tkwi w tym jak te kursy są rozłożone. Ja proponowałem 8 kursów na czwórce, do ścisłego centrum, najpopularniejszą trasą, pozostałe cztery wewnątrz huckie; w układzie ZTP niby wszystkie 12 kursów prowadzi do centrum, ale ta najbardziej popularna relacja będzie miała ich tylko 4. Gdyby 22 miało odciążać czwórkę to by już dziś to robiło, zaś 16 poza dojazdem do Dworca też nie będzie dobrą alternatywą. Do tego dochodzą ludzie z Czyżyn, którzy zamiast 16 kursów do 1 Obwodnicy będą ich teraz miały 8. Stąd moje obawy, to trochę tak jakby na Kurdwanowie dać tylko 4 kursy do ścisłego centrum. Co może pójść nie tak?
No i na pętli autobusowej na Makach nie ma miejsca na autobus, który mógłby taką 11 zastąpić. Taki lajf. Zresztą po drugiej stronie miasta też byłby z tym problem. A Płaszów, cóż, rozbudowuje się cały czas i potoki tam konsekwentnie rosną.
No tu akurat nie mam pomysłu jak to ominąć. Myślałem że zmiany w Skawinie odciążą tą pętlę, ale wyjdzie na to że f10 na 283 jeszcze bardziej ją dociąży Xd

Ankin
Ekspert
Polubił: 62 razy
Otrzymał  polubienie: 97 razy

Post autor: Ankin » dzisiaj, 15:12

Mr. Passenger pisze: dzisiaj, 13:23 Przemyślenia na szybko
[...]
  • Trasa "16" też szału nie robi. Niby połączenie z dworcem i politechniką na plus, ale ze Starej Huty szybciej w tej relacji można dojechać "501", a z okolic Ronda Barei "129". Zrobiła się z tego taka trochę linia dla wszystkich i dla nikogo
[...[
Przyglądam się tej linii od dłuższego czasu (w dniu dzisiejszym oczywiście) i proszę mnie poprawić, jeżeli się mylę, ale w moim subiektywnym odczuciu to jest typowa linia dla mieszkańców nowohuckich osiedli - wspomagająca/uzupełniająca inne linie.
Chcę być dobrze zrozumiany, to nie jest pod żadnym względem jakikolwiek zarzut dla ww. relacji a raczej chęć zwrócenia uwagi, że pasażerowie jeżdżący nazwijmy to "wokół komina" ww. części Krakowa mają całkiem sensowne połączenia pomiędzy osiedlami czy głównymi węzłami przesiadkowymi w tamtych rewirach naszego miasta.

Fortissimo
Pasażer
Polubił: 23 razy
Otrzymał  polubienie: 57 razy

Post autor: Fortissimo » dzisiaj, 15:42

Swoją drogą, liczył ktoś może jak długo trwać będzie przejazd "16" na odcinku Kombinat - R. Mogilskie w porównaniu z przejazdem "4"? Oczywiście nikt nie będzie tak jeździł, ale ciekawi mnie jak duża jest różnica.

Awatar użytkownika
michal49944
Ekspert
Polubił: 607 razy
Otrzymał  polubienie: 320 razy

Post autor: michal49944 » dzisiaj, 15:54

Kuba Ciepły Guzik pisze: dzisiaj, 14:34 No i na pętli autobusowej na Makach nie ma miejsca na autobus, który mógłby taką 11 zastąpić. Taki lajf. Zresztą po drugiej stronie miasta też byłby z tym problem. A Płaszów, cóż, rozbudowuje się cały czas i potoki tam konsekwentnie rosną.
A jakby taki autobus wysadził pasażerów i objechał pętlę (zawsze się znajdzie tam jakieś puste stanowisko) i jego przystankiem początkowym byłyby Czerwone Makich 03 (po wyjeździe z pętli). Jest tam sporo miejsca bo to część pasa do skrętu w lewo, więc dla 578 miejsce by zostało, aby się mogło zatrzymać. Kierowca by miał odrobinę dalej do punktu socjalnego, ale to chyba zdecydowanie mniejsze zło.

Do tego na ten autobus ludzie nie przesiadaliby się z tramwajów, więc większa odległość nie byłaby problemem.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2026, 15:57 przez michal49944, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
karol dżonson
Znawca
Polubił: 238 razy
Otrzymał  polubienie: 209 razy

Post autor: karol dżonson » dzisiaj, 15:56

Fortissimo pisze: dzisiaj, 15:42 Swoją drogą, liczył ktoś może jak długo trwać będzie przejazd "16" na odcinku Kombinat - R. Mogilskie w porównaniu z przejazdem "4"? Oczywiście nikt nie będzie tak jeździł, ale ciekawi mnie jak duża jest różnica.
Czasowo nie wiem acz średnia prędkość jedną i drugą trasą będzie raczej porównywalna. Ale policzyłem kilometrażowo.
  • 4 - 8,1km
  • 16 - 13,0km XDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Obecnie czwórka pokonuje ten dystans w 21 minut. Znaczy to, że należy się spodziewać że szesnastce zajmie to ~33 minuty. Znaczy to, że jeśli czwórka ucieknie, to i tak będzie się opłacało poczekać na następną, no chyba że 16 będzie gonić jej ogon ale to też by było niedobre (edit: albo wsiadka na 22 i przesiadka na 10. Wszystko byle nie szesnastka).

judash
Ekspert
Otrzymał  polubienie: 64 razy

Post autor: judash » dzisiaj, 16:05

Załączony dzisiaj dalekosiężny plan jest już nieaktualny - ten z uwzględnieniem powrotu Walcowni czy uruchomieniem Azorów. Nie ma połączenia ul. Piastowską.
A tu "prosi" się skierowanie linii "13" -> stąd mój pomysł, aby puścić ją już teraz do Cichego Kącika (razem z "14") z przedłużeniem do Bronowic Małych. "20" do Bronowic, a "24" przez Piastowską do Cichego Kącika.

Zajezdnia Podgórze
Pasażer
Polubił: 1 raz
Otrzymał  polubienie: 3 razy

Post autor: Zajezdnia Podgórze » dzisiaj, 16:14

Fortissimo pisze: dzisiaj, 15:42 Swoją drogą, liczył ktoś może jak długo trwać będzie przejazd "16" na odcinku Kombinat - R. Mogilskie w porównaniu z przejazdem "4"? Oczywiście nikt nie będzie tak jeździł, ale ciekawi mnie jak duża jest różnica.
To nawet lepiej - rozkładowe czasy przejazdu
dla "4" - 17 min
dla "16" - 30 min

Dane źródłowe do obliczeń - https://krakow.pl/start/331224,artykul, ... aczen.html

Swoją drogą mimo że mi szkoda 10 (btw po komentarzach widać, że chyba ta zmiana wywołuje największe emocje) to pierwszy raz "Huta nie jest dyskryminowana" i im + wychodzi np takie dodatkowe połączenie (co ważne - bezpośrednie) od Centrum Nowej Huty ( a nawet Kombinatu) do Ronda Mogilskiego

Przy tej okazji to chociaż ta trasa tramwajowa wnosi co pozytywnego i widać że inwestycja jest z sensem. Przy otwarciu Trasy Łagiewnickiej zbytniej zabawy nie robiono (może i dobrze choć technicznie już wtedy można było uwalić hasło KST i z 50 zrobić normalny numerek, tak jak z 52 zresztą) Tu trochę na siłę przerzucono 11, co do dziś odbija się czkawką bo ta niegdyś ważna linia zeszła do roli jak nie ogryzka to mocno nadgryzionego jabłka

Wielką nadzieję wiąże z tą 19 bo zapowiada się dobrze (choć szkoda że nie puszczono jest z 4 przez Kombinat i potem od PC do RK - zawsze byłby to + na al. Solidarności)

Najbardziej egzotyczne będą tasowania taboru - na 100% GT8S na 2, mam przy tym obawy czy na 17 na pewno pojawi się bardzo pojemny tabor - raczej NGT6 niż Lajkoniki - przy tym ciekawi mnie zapełnienie taboru na odcinku Łagiewniki - Korona - Centrum, no chyba że 8 dostaje co "5 min" ale w zamian NGT6 a Lajkoniki przechodzą na 17, inna kwestia ile tego jest w stanie się zmieścić na C.M. - na Borku też raczej miejsca nie będzie z uwagi na f'5 na "8"

Fortissimo
Pasażer
Polubił: 23 razy
Otrzymał  polubienie: 57 razy

Post autor: Fortissimo » dzisiaj, 16:24

Wydaje mi się mimo wszystko że zanim zobaczymy cały nowy stały układ w praktyce (w związku z następującymi po sobie remontami) do Krakowa zaczną trafiać nowe tramwaje z Bydgoszczy

judash
Ekspert

Post autor: judash » dzisiaj, 16:29

Ciekawi mnie jak w tej nowej rzeczywistości - która może się przecież zmienić ewentualnymi protestami społecznymi - będzie wyglądać oferta tramwajowa na Wszystkich Świętych, w tym roku na pewno inna niż zwykle z tego właśnie powodu jak i remontu do BM.

pjetrek
Ekspert
Polubił: 47 razy
Otrzymał  polubienie: 106 razy

Post autor: pjetrek » dzisiaj, 17:28

A to jak już robimy rewolucję po całości, to nie dałoby się przy okazji zlikwidować nocnych tramwajów? A zbudować porządną (i szybszą) siatkę autobusów? A tramwaje zostawić na specjalne okazje typu Sylwester, Juwenalia czy Noc Muzeów? ;)

Warren
Pasażer
Otrzymał  polubienie: 11 razy

Post autor: Warren » dzisiaj, 17:41

judash pisze: dzisiaj, 13:50 Ta sama Rada Dzielnicy narzekała na brak relacji Cichy Kącik - pl. WW, stąd "6" słusznie wylądowała na Cichym, bo na Salwatorze była najsłabszym połączeniem.
Bzdura, wylądowała bo jedna pętla Salwatora była wyłączona z ruchu

judash
Ekspert

Post autor: judash » dzisiaj, 17:43

Układ ze skierowaniem "20" do Bronowic daje na ciągu bronowickim 32 kursy na godzinę, czyli dokładnie tyle samo co z obsługą obecnie "13" i "14".
Tym bardziej dla sprawiedliwego podziału marszrut i docelowego uruchomienia Piastowskiej układ z "13" i "14" do Cichego Kącika ma duży sens, a w zamian pierwsza trasa "20", właśnie do Bronowic. Także wielokrotnie postulowana.
Dodatkowo Stare Podgórze dostaje wachlarz połączeń do Salwatora "6", Bronowic Małych "8" (częściej rekompensując "13"), Cichego Kącika "13".
Po uruchomieniu Piastowskiej, "13" do Bronowic Małych, "14" zostaje na Mistrzejowice - Cichy Kącik a "20" na Bronowice - Mały Płaszów. Z ciągu bronowickiego "24" skręca w lewo i kończy bieg w Cichym Kąciku.
"159" przekierowana na przykład na Wizjonerów. A jeśli wierzyć Kracikowi, to może nastąpić w ciągu najbliższych 2-3 lat.

brovar
Ekspert
Otrzymał  polubienie: 5 razy

Post autor: brovar » dzisiaj, 18:14

Podziwiam przelot linii "12" jako jedyna w mieście przez 10 przystanków będzie miała 1 minutowe przeloty (os Piastów - Rondo Barei)
Ciekawe jak to będzie w praktyce wyglądało.
05.04.2024 awarii doznały #RZ213, #RZ226, #RZ237, #RZ264 i #RZ273. :!:

ODPOWIEDZ