- Drogi, torowiska, chodniki, parkingi, inwestycje
-
Tramwajolog14
- Ekspert
- Polubił: 241 razy
- Otrzymał polubienie: 92 razy
autor: Tramwajolog14 » 07 sie 2026, 20:19
Czy krakowskie tramwaje pojadą do Mistrzejowic na koniec wakacji? Jest deklaracja
https://gazetakrakowska.pl/czy-krakowsk ... 2-29249189
- Wykonawca podtrzymuje, że inwestycja zostanie zakończona 31 sierpnia. Jesteśmy przygotowani na odbiory zadania, również na naliczanie kar umownych za niewykonanie prac w terminie w kwocie 50 tysięcy złotych za każdy dzień - mówi Michał Pyclik z Zarządu Dróg Miasta Krakowa.
-
clash
- Specjalista
- Polubił: 10 razy
- Otrzymał polubienie: 101 razy
Oby się nie skończyło jak na Wzgórzach. Dzisiaj przejeżdżałem Dobrego Pasterza i zauważyłem, że kilka punktów zasilających jest nie podpiętych. Brakuje też jednego przerywacza. Nie wiem jak na pozostałej części trasy
-
yosujiro
- Ekspert
- Polubił: 1 raz
- Otrzymał polubienie: 247 razy
Mnie urzekło jak zbudowali wjazd na r. Barei od Lubańskiej. Wjeżdżając na tarczę ronda nie ma szans zmieścić się na prawym pasie autobusem

Ale ogólnie zauważyłem, że to jakaś nowa moda w Krakowie, żeby robić ciasne pasy na zakrętach i skrzyżowaniach.
-
Lajkonik123
- Pasażer
- Otrzymał polubienie: 10 razy
No ale 15 września to wtorek. Ja obstawiam sobotę, najpewniej 19 września.
-
pjetrek
- Ekspert
- Polubił: 52 razy
- Otrzymał polubienie: 123 razy
yosujiro pisze: wczoraj, 16:28
Mnie urzekło jak zbudowali wjazd na r. Barei od Lubańskiej. Wjeżdżając na tarczę ronda nie ma szans zmieścić się na prawym pasie autobusem

Ale ogólnie zauważyłem, że to jakaś nowa moda w Krakowie, żeby robić ciasne pasy na zakrętach i skrzyżowaniach.
Podobnie jest na skrzyżowaniu Wybickiego/Bratysławskiej. Jadąc w kierunku Kleparza prawym pasem trzeba się wypuścić na lewy, żeby wziąć zakręt i to nawet Autosanem
Często przy tym trzeba się zatrzymać, żeby przepuścić auta jadące swoim, lewym pasem.
-
ant_sm
- Specjalista
- Polubił: 2 razy
- Otrzymał polubienie: 46 razy

Strona wykonawcy padła, więc nie mam jak sprawdzić. Natomiast wydaje mi się, że geometria ronda nie miała ulec zmianie. Tam nawet przed przebudową był problem.
-
yosujiro
- Ekspert
- Polubił: 1 raz
- Otrzymał polubienie: 247 razy
Ja nie jestem przekonany, czy tam nie było delikatnie zmienionej geometrii. Zdecydowanie wydaje mi się, że ten zakręt jest ostrzejszy. A na pewno kreska prowadząca do malowania docelowej linii powoduje wrażenie, że te pasy będą wąskie i za ciasne.
-
Bądź Wola Twoja
- Znawca
- Polubił: 20 razy
- Otrzymał polubienie: 30 razy
Mi się wydaje, że nikt w mieście nie wierzył w 1.09 i zrobili rozkłady itp. jakby wykonawca miał się nie wyrobić. Pod koniec sierpnia, gdy już wszystko było przygotowane okazało się, że się wyrobił i jest klops. Wygląda mi to jakby miasto musiało mówić, że nakłada kary, żeby nie powiedzieć prawdy, a wykonawca musi się jakoś próbować bronić.
-
Ydhflx
- Ekspert
- Polubił: 458 razy
- Otrzymał polubienie: 310 razy
Bądź Wola Twoja pisze: wczoraj, 22:57
Mi się wydaje, że nikt w mieście nie wierzył w 1.09 i zrobili rozkłady itp. jakby wykonawca miał się nie wyrobić. Pod koniec sierpnia, gdy już wszystko było przygotowane okazało się, że się wyrobił i jest klops. Wygląda mi to jakby miasto musiało mówić, że nakłada kary, żeby nie powiedzieć prawdy, a wykonawca musi się jakoś próbować bronić.
Raczej się nie wyrobił. Za przytoczonym wyżej artykułem (ten niższy):
wiemy, że trwają też odbiory techniczne i wszystkich systemów bezpieczeństwa - usłyszeliśmy w Biurze Prasowym krakowskiego magistratu
-
Bayer2003
- Pomiarowiec
- Polubił: 38 razy
- Otrzymał polubienie: 109 razy
Ydhflx pisze: wczoraj, 23:09
Raczej się nie wyrobił. Za przytoczonym wyżej artykułem (ten niższy):
Zdecydowanie inwestycja nie jest ukończona - kilka dni temu byłem w okolicy i robotnicy ciągle pracowali w podziemnych przystankach, które wyglądały na zupełnie niewykończone. Infrastruktura na powierzchni, taka jak chodniki, również jest daleka od stanu finalnego. Torowiskiem tramwaje zapewne mogą już jechać, jednak do możliwości uruchomienia tam liniowych kursów tramwaju raczej daleko.
-
boms
- Znawca
- Polubił: 19 razy
- Otrzymał polubienie: 47 razy

Też miałem okazję próbować tam się łamać przegubem i jest zauważalnie gorzej niż przed przebudową. Tyle że dodali tam strzałkę warunkową i w miarę fajnie to funkcjonuje. Przed przebudową tego nie było.